BANCILE PUSE LA PLATA !Volksbank va plati daune morale in cazul clauzelor abuzive. Oficialii bancii acuza judecatorul

Tweet this

Volksbank este obligata sa acorde clientilor daune morale pentru prejudiciile suferite din cauza clauzelor abuzive din contractele de credit, dupa ce au fost castigate irevocabil trei procese, a anuntat avocatul Avram Codrut.
Sentintele irevocabile au fost pronuntate pe 15 aprilie de Tribunalul Bucuresti, fiind primele de acest gen din Romania.
"Prin aceste sentinte au fost mentinute solutiile instantei de fond, in care au fost constatate nule absolut, in baza Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, clauzele privind: comisionul de risc, redenumit ulterior comision de administrare credit, modificarea unilaterala de catre banca a nivelului dobanzii creditului, declararea scadentei anticipate fara a se specifica motivul, perceperea de sume de bani suplimentare neprevazute in contract", se arata in comunicat.
Astfel, Volksbank este obligata sa returneze toate sumele incasate in contul acestor comisioane, din momentul incheierii contractului, la care se adauga dobanda legala.
De asemenea, banca este obligata sa nu mai incaseze aceste sume pe viitor si sa perceapa, pe perioada derularii contractului, dobanda fixa prevazuta in contractul initial.
Potrivit deciziei, starea de teama, stres si incertitudine resimtita de consumatori ca urmare a transformarii ratei dobanzii din fixa in variabila si starea de revolta cu privire la sumele ridicate percepute de banca "reclama o reparatie baneasca, sub forma acordarii de daune morale", se arata in comunicat.

Daunele, acordate fara dovezi

In schimb, oficialii Volksbank sustin ca in toate cele trei cazuri, judecate la Judecatoria Sectorului 2, judecatorul ar fi acordat daune morale fara sa aiba dovezi care sa demostreze prejudiciul suferit de client, dincolo de prevederile contractuale constestate.
"In aceste cazuri nu s-au prezentat dovezi (documente medicale, declaratii ale martorilor, etc), iar judecatorul s-a pronuntat fara niciun probatoriu. Chiar si in motivarea sentintelor, judecatorul recunoaste ca 'stabilirea cuantumului despagubirilor, include o mare doza de aproximare'. Jurisprudenta Inaltei Curti (dec 98/2012) arata ca prejudiciul, ca element al raspunderii civile delictuale, trebuie dovedit, neputand fi acordata cu titlu de despagubire o anumita suma solicitata de reclamanti, in lipsa unor dovezi care sa justifice cuantumul acesteia. Or, sentintele invocate recent, nu respecta aceasta conditie", a declarat, pentru Ziare.com, oficialii Volksbank.
Acestia au precizat ca sumele acordate cu titlu de daune morale sunt aproximativ egale cu cheltuielile de judecata, avand un "impact marginal asupra cheltuielilor bancii". Intr-unul din dosare, s-au acordat daune morale reprezentand 20% din suma solicitata initial, fara sa precizeze valoarea acesteia.
"Practica acordarii de daune morale este izolata in randul instantelor din Romania. Astfel de cazuri apar cu precadere la nivelul Judecatoriei Sectorului 2, la nivelul anumitor judecatori, in timp ce alte judecatorii din Bucuresti si Tribunalul resping frecvent cererile privind daunele morale. Chiar si la Judecatoria sectorului 2, in cazuri judecate de alti magistrati, in spete similare, s-au respins pretentiile privind daunele morale", au comentat oficialii Volksbank.
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 1325

3 Comentarii pana acum»

 1. asistentapentruconsumatori.ro said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  Lupta noastra a celor de la Asociatia http://www.AsistentaPentruConsumatori.ro se duce impotriva abuzurilor la care sunt supusi consumatorii romani.
  Pentru asta avem nevoie ca voi, sa ne scrieti despre fraudele sau abuzurile la care sunteti supusi de catre comercianti sau autoritati.
  Noi preluam sesizarile voastre si ne luptam pentru ca drepturile sa va fie recunoscute.
  TOT CE AI DE FACUT ESTE SA NE SCRII LA ADRESA office@asistentapentruconsumatori.ro

 2. vrajitorul.eu said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  INTRATI PE http://www.vrajitorul.eu/ Magia afacerii dvs.
  informatii utile >> http://www.vrajitorul.eu/aplicatia/aplicatia.html

 3. un vierme said

  am April 16 2013 @ 5:30 pm

  futu-va in gura de jeguri cu bancile voastre nu va place cind ne da dreptate —–pentru ce atti facut trebuia retrasa licenta si afara din romania –nu daune morale jegurilor penale

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: