Banner

Declaratia falsa data in fata asiguratorului, nu constituie infractiune

Tweet this

Curtea de Apel Cluj a hotărât că fapta inculpatului de a face declaraţii necorespunzătoare adevărului faţă de societatea de asigurări nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals în declaraţii prev de art. 292 C.p. întrucât „acest text incriminează declararea necorespunzătoare adevărului făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145 Cp, în vederea producerii unor consecinţe publice. Este evident că societatea de asigurare nu este o instituţie publică şi nici măcar o instituţie de interes public, deoarece nu se poate extinde noţiunea activităţii de asigurare obligatorie de răspundere civilă delictuală în cazul accidentelor auto ca fiind un serviciu public; activitatea de asigurare, chiar dacă este obligatorie în temeiul legii, rămâne o activitate eminamente comercială, aşa cum a fost de-altfel calificată de către instanţa supremă în jurisprudenţa sa în mod constant.” Aşa fiind, Curtea a apreciat că declaraţia necorespunzătoare adevărului dată în faţa asigurătorului de către inculpat nu constituie altceva decât un mijloc fraudulos folosit în încercarea de a înşela asigurătorul. (Decizia penală nr. 427 din 26 iunie 2008 pronunţată în recurs de Secţia penală şi de minori a Curţii de Apel Cluj având ca obiect falsul intelectual/art. 289 C.P. – JURINDEX2009334595judecători: Valentin Chitidean, Săndel Macavei şi Monica Rodina).

Raluca CÎRSTEA, avocat SVSA http://www.juridice.ro/202003/curtea-de-apel-cluj-declaratie-falsa-data-in-fata-asiguratorului.html
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 1446

2 Comentarii pana acum»

 1. asistentapentruconsumatori.ro said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  Lupta noastra a celor de la Asociatia http://www.AsistentaPentruConsumatori.ro se duce impotriva abuzurilor la care sunt supusi consumatorii romani.
  Pentru asta avem nevoie ca voi, sa ne scrieti despre fraudele sau abuzurile la care sunteti supusi de catre comercianti sau autoritati.
  Noi preluam sesizarile voastre si ne luptam pentru ca drepturile sa va fie recunoscute.
  TOT CE AI DE FACUT ESTE SA NE SCRII LA ADRESA office@asistentapentruconsumatori.ro

 2. vrajitorul.eu said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  INTRATI PE http://www.vrajitorul.eu/ Magia afacerii dvs.
  informatii utile >> http://www.vrajitorul.eu/aplicatia/aplicatia.html

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: