Cum se obtine indemnizatia de concediu medical

Tweet this

OUG 158/2005 prevede la Art. 40 (1), modificat prin OUG 36/2010, ca "Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite".
Beneficiarul indemnizatiilor este persoana aflata in concediu medical, care poate solicita indemnizatia, prin depunerea certificatului medical la angajator, la Casa de sanatate sau la Agentia de somaj (dupa caz), in termen de 90 de zile.
Nu este angajatorul beneficiarul indemnizatiei, deci nu el are acest termen limita de depunere a cererii de rambursare.
Casele de sanatate incearca sa interpreteze acest articol in folosul lor, fiind un motiv de a refuza rambursarea concediilor medicale platite de angajatori. Exista norme metodologice de aplicare a OUG 158/ 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in care este specificat termenul de 30 de zile de la primirea cererii de restituire, in care Casa de Sanatate este obligata sa efectueze plata sau sa transmita solicitantului comunicarea de respingere a platii. Acest refuz la plata sumelor ce fac obiectul unei cereri de restituire, nu reprezinta o respingere a cererii, dar constituie o obligatie necominucata, in mod expres, a angajatorului. Din lipsa de informare si dintr-un dezinteres nascut tocmai din hatisul birocratic in care suntem, cu totii, angrenati, angajatorul nu mai intreaba Casa de Sanatate, renuntand, in mod tacit la restituirea sumelor, in momentul in care citeste instiintarea privind refuzul efectuarii platii. Dupa trecerea termenului general de prescriptie de 3 ani Casa de Sanatate invoca acest fapt, procedand la neplata sumelor solicitate.
Intr-adevar, termenul de 30 de zile prevazut de normele legale in vigoare nu este respectat de cate Casa de Sanatate a Municipiului Brasov, dar nici de cea a Municipiului Bucuresti, insa cu o notificare la Casa NATIONALA de Sanatate, se rezolva totul in cateva luni. Din experienta mea practica, va pot spune ca am reusit obtinerea sumelor la care am solicitat restituirea, in maxim 8 luni de la data depunerii cererii, dar cu insistente si cu transmiterea notificarilor catre Casa NATIONALA de Sanatate, care a demarat o actiune de ancheta in teritoriu, urmand sa repartizeze ordinele de solutionare a cererilor la care faceam referire. Astfel, am primit raspunsul la petitiile mele in termen de 30 de zile, urmand ca in alte cateva zile sa primesc semne de viata si de la Casele de Sanatate din teritoriu.
O alta remarca pe care doresc sa o fac, este ca dosarul trebuie sa cuprinda pentru cererile depuise la Casa de Sanatata Brasov numai:
- cerere tip;
- fisa sintetica NUMAI pe contributia privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate;
- copie de pe centralizatorul de depunere a exemplarului roz al certificatului medical;
in timp ce la CJS Bucuresti se mai cer si anexele A1 si A1.1 ale D112.

Cat despre informarea angajatorului de catre salariatul beneficiar al concediului medical, aceasta obligatie nu constituie o conditie privind decaderea cererii asa cum a fost ea formulata de catre angajatorul platitor al contributiei.
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 2433

2 Comentarii pana acum»

 1. asistentapentruconsumatori.ro said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  Lupta noastra a celor de la Asociatia http://www.AsistentaPentruConsumatori.ro se duce impotriva abuzurilor la care sunt supusi consumatorii romani.
  Pentru asta avem nevoie ca voi, sa ne scrieti despre fraudele sau abuzurile la care sunteti supusi de catre comercianti sau autoritati.
  Noi preluam sesizarile voastre si ne luptam pentru ca drepturile sa va fie recunoscute.
  TOT CE AI DE FACUT ESTE SA NE SCRII LA ADRESA office@asistentapentruconsumatori.ro

 2. vrajitorul.eu said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  INTRATI PE http://www.vrajitorul.eu/ Magia afacerii dvs.
  informatii utile >> http://www.vrajitorul.eu/aplicatia/aplicatia.html

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: