Banner

Cum pot accesa ajutorul de inmormantare

Tweet this

Doamna Monica s-a adresat Senatorului Urban Iulian si Asociatiei www.asistentapentruconsumatori.ro cu urmatoarea intrebare:


---------- Forwarded message ----------
From: moni bma
Date: 2011/8/2
Subject: va rog frumos lamuriti-ma !
To: iulian.urban@gmail.com


Stimate d-le senator Iulian Urban,


Am văzut că aţi oferit sfaturi şi răspunsuri pertinente īn mai multe probleme legale, inclusiv īn ceea ce priveşte acordarea ajutorului de īnmormāntare, de aceea apelez şi eu la dvs., cu speranţa că mă veţi putea sfătui cum să procedez īntr-o problemă legată de acordarea ajutorului de īnmormāntare īn urma decesului tatălui meu.

Tatăl meu a decedat īn iunie 2011 şi am aflat că pot beneficia pe lāngă ajutorul de deces ( pe care l-am primit de la Casa de Pensii) de un ajutor de īnmormāntare de la unitatea unde sunt īncadrată, conform Art. 51 lit d) din Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional. Astfel, am depus o cerere la unitatea de īnvăţămānt unde lucrez, ca personal didactic auxiliar, prin care solicitam acordarea ajutorului de īnmormāntare conform Art. 51 lit d) din Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional. Contabila unităţii, care nu are studii juridice, mi-a spus verbal că nu pot beneficia de acest ajutor pentru că era pensionar , şi nu apare la deducerea suplimentară pentru impozit . Am insistat să mi se dea un răspuns scris, indiferent care este acesta.

Īn urma insistenţelor am primit următorul răspuns:

Vă comunicăm următoarele: Īn conformitate cu Art 51 lit d) Īn afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de un salariu mediu pe unitate plătit de unitate la decesul soţului sau soţiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate īn īntreţinerea salariatului.

- Puteţi beneficia de acest ajutor numai dacă īndepliniţi aceste condiţii.

Am discutat cu liderul de sindicat al unităţii şi mi-a spus că ar fi bine să ataşez cererii xerocopii după Cartea de Identitate personală şi C.I. a tatălui meu , pentru a face dovada aceluiaşi domiciliu.

Īn urma consultării mai multor surse de informaţii īn problema acordării ajutorului de īnmormantare am găsit pe un blog despre Codul Muncii exact opusul a ceea ce contabila noastră susţinea privind situaţia de ,, ... aflate īn īntreţinerea salariatului”.

Blog despre Codul Muncii:

,, Persoana aflata in intretinere, in intelesul art.51 lit. d) din Contract colectiv de munca unic la nivel national , este persoana careia salariatul ii furniza, anterior decesului, mijloacele necesare traiului pentru a-i asigura existenta fara legatura cu calitatea de co-asigurat sau deducerea personala suplimentara. Salariatul poate dovedi faptul ca persoana decedata se afla in intretinerea sa printr-o declaratie pe proprie raspundere data in acest sens ”.

Am mers la notar şi am dat o declaraţie pe proprie răspundere că īn calitate de rudă de gradului I cu decedatul, am locuit la aceeaşi adresă de domiciliu şi că tatăl meu avānd o pensie mică l-am ajutat la plata tutoror cheltuielilor, i-am cumpărat medicamente, alimente. Notarul a autentificat-o şi a adăugat că respectiva declaraţie īmi serveşte pentru a mă īncadra īn prevederile Art. 51 lit. d) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional.

Am depus această declaraţie notarială, īmpreună cu xerocopii după C.I. personală, C.I. tată, xerocopie după Certificatul de deces la cererea iniţială īn vederea justificării īndeplinirii condiţiilor prevăzute la Art. 51 lit d) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional, dar la 3 săptămāni de la depunerea actelor doveditoare tot nu am primit nici un răspuns.

Neoficial am aflat că nici nu voi primi un răspuns favorabil, de aceea īnainte de a solicita un răspuns scris la cererea mea, vă rog să-mi spuneţi dacă potrivit legii am dreptul la acest ajutor de īnmormantare şi dacă este posibil ca după depunerea actelor justivificative la cerere să mi se dea un răspuns nefavorabil.

Vă mulţumesc şi aştept cu interes răspunsul şi sfatul dumneavoastră īn ceea ce priveşte modalitatea cea mai eficientă de abordare a situaţiei īn vederea primirii unui răspuns favorabil şi a aprobării ajutorului de īnmormāntare.
---------- Mesaj redirecţionat ----------
De la: Avocat@APC <avocat@asistentapentruconsumatori.ro>
Data: 2 august 2011, 16:37

Numar iesire: 21756/02.08.2011


Catre Moni ,


Buna ziua,


Referitor la solicitarea dumneavoastra,cele doua notiuni, desi marcheaza acelasi eveniment, se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate. Ele pot fi cumulate de persoana indreptatita a le primi, intrucat sursele de acordare sunt diferite. Daca ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat, ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din sursele proprii, respectand prevederile contractului colectiv de munca.
Ajutorul de deces
Cuantumul acordat este cel stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Din acest punct de vedere, ajutorul de deces este un ajutor cu destinatie speciala, suportat din bugetul asigurarilor sociale de stat, si prin urmare un venit neimpozabil in temeiul art. 42 lit. a) din Codul fiscal.
Cuantumul ajutorului de deces nu poate fi mai mic decat valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul respectiv.
2) Prevederile CCMN referitor la ajutorul de inmormantare nu-si mai fac aplicabilitate, pentru ca acest contract este denuntat, daca aveti contract de munca la nivel de ramura, prevederile acestuia in aceste cazuri, care sunt aplicabile.
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 3814

4 Comentarii pana acum»

 1. asistentapentruconsumatori.ro said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  Lupta noastra a celor de la Asociatia http://www.AsistentaPentruConsumatori.ro se duce impotriva abuzurilor la care sunt supusi consumatorii romani.
  Pentru asta avem nevoie ca voi, sa ne scrieti despre fraudele sau abuzurile la care sunteti supusi de catre comercianti sau autoritati.
  Noi preluam sesizarile voastre si ne luptam pentru ca drepturile sa va fie recunoscute.
  TOT CE AI DE FACUT ESTE SA NE SCRII LA ADRESA office@asistentapentruconsumatori.ro

 2. vrajitorul.eu said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  INTRATI PE http://www.vrajitorul.eu/ Magia afacerii dvs.
  informatii utile >> http://www.vrajitorul.eu/aplicatia/aplicatia.html

 3. SANDU ADRIAN said

  am September 25 2011 @ 6:32 pm

  sotia mea a decedat n mai 2011,nu avea ni ciun venit iar eu sant angajat la firma privata,cum pot obtine si de unde ajutorul de deces.va rog frumos sa ma ajutati.va multumesc.

 4. Simion Ani said

  am December 17 2011 @ 6:34 pm

  Socrul meu a decedat luna aceasta si am solicitat ajutor de inmormintare la firma unde lucrez. am primit raspunsul ca nu pot primi ca firma nu are profit si nu se mai acorda ca sa facut modificare in contractul de munca. Mentionez ca nu am fost anuntati de catre angajator de ceva modificari in contractul de munca si nu am semnat alt contract decit cel de la angajare de acum 3 ani. Mentionez ca sunt angajata la practiker sa.As dori sa stiu daca este lagal acest lucru si ce pot face?Multumesc anticipat.

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: