Banner

Dupa cat timp rudele pot solicita ajutorul de deces?

Tweet this

Doamna Gabriela Dediu s-a adresat Senatorului Urban Iulian si Asociatiei www.asistentapentruconsumatori.ro cu urmatoarea sesizare:

From: Gabriela Dediu
Date: 2011/2/8
Subject: ajutor inmormantare
To: iulian.urban@gmail.comDaca a murit pe 08.10.2010 dupa cat timp rudele pot solicita ajutorul de deces?Va multumesc!---------- Mesaj redirecţionat ----------
De la: Avocat@APC <avocat@asistentapentruconsumatori.ro>
Data: 10 februarie 2011, 10:44
Subiect: Asistenta pentru Consumatori - Gabriela Dediu
Către: dediu.gabriela@yahoo.com
Numar iesire: 19698/10.02.2011
Catre Gabriela Dediu ,

Buna ziua,
Stimata Doamna,


ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat, in timp ce, ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din sursele proprii, respectand prevederile contractului de munca.

Ajutorul de deces este un ajutor material care se acorda la cerere, din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Ajutorul de deces se acorda in doua situatii:
a) in cazul decesului asiguratului sau al pensionarului;
b) in cazul decesului unui membru de familie aflat in intretinerea asiguratului sau a pensionarului cu mentiunea ca acest membru de familie nu trebuie sa aiba un drept propriu de asigurari sociale.

Sunt considerati membrii de familie, potrivit art. 127 alin. (2) din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, urmatoarele categorii de persoane:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

Potrivit art. 135 lit. a) din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare, de catre angajator, in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului.

Angajatorul isi recupereaza sumele platite cu titlu de ajutor de deces in conformitate cu prevederile Normei de aplicare a prevederilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din fondurile proprii in conditiile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil respectiv la nivel de unitate, ramura sau national.

In cazul in care, nu exista contract colectiv de munca la nivel de unitate sau la nivel de ramura, se aplica prevederile contractului colectiv de munca unic la nivel national.

Art. 51 lit. d) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010, prevede ca, in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.

Asadar, in baza contractului colectiv de munca la nivel national, ajutorul de inmormantare se acorda salariatului la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea acestuia. Rudele de gradul I sunt parintii si copii; fratii/ surorile, nepotii si bunicii sunt rude de gradul II.

Asadar, avand in vedere cele expuse in situatia in care nu exista sot supravietuitor, copil, parinte, tutore, curator, mostenitor, poate solicita ajutorul de deces de la Casa de Pensii persoana care poate face dovada cheltuielilor ocazionate de deces (exemplu: factura de la pompele funebre etc.).

Astfel, ajutorul de deces se acorda pe baza urmatoarelor acte:
1) cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale;
2) certificatul de deces copie si original;
3) actul de identitate al solicitantului;
4) acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz. Actul care sa ateste calitatea de mostenitor, tutore, curator;
5) acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces.

Termenul limita de depunere a cererii pentru incasarea ajutorului de deces este de cel mult 3 ani de la data decesului.
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 7423

13 Comentarii pana acum»

 1. asistentapentruconsumatori.ro said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  Lupta noastra a celor de la Asociatia http://www.AsistentaPentruConsumatori.ro se duce impotriva abuzurilor la care sunt supusi consumatorii romani.
  Pentru asta avem nevoie ca voi, sa ne scrieti despre fraudele sau abuzurile la care sunteti supusi de catre comercianti sau autoritati.
  Noi preluam sesizarile voastre si ne luptam pentru ca drepturile sa va fie recunoscute.
  TOT CE AI DE FACUT ESTE SA NE SCRII LA ADRESA office@asistentapentruconsumatori.ro

 2. vrajitorul.eu said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  INTRATI PE http://www.vrajitorul.eu/ Magia afacerii dvs.
  informatii utile >> http://www.vrajitorul.eu/aplicatia/aplicatia.html

 3. Dupa cat timp rudele pot solicita ajutorul de deces? | Ilfovul nostru said

  am February 10 2011 @ 10:56 pm

 4. Elena said

  am May 30 2011 @ 2:19 pm

  Buna ziua,
  Lucrez intr-o primarie si as dori sa stiu daca pot beneficia de un ajutor de inmormantare sau deces din partea institutiei.
  Decedatul este un verisor primar(baiatul sorei tatalui meu)care nu avea nici o ocupatie sau venit,iar in familie nu mai are decat un frate care nu are nici el vreo ocupatie sau venit.
  Cheltuielile de inmormantare au fost suportate de catre mine.
  Va multumesc anticipat, si astept un raspuns urgent daca se poate

 5. morar vasile florin said

  am June 29 2011 @ 7:24 pm

  va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema tata meu Morar Vasile a decedata la data de 14 05 2011 exact data expirari bulentinului meu casa de pensii Petrosani a primit dosarul pentru ajutorul de deces pe data de 16 05 2011 la data de 16 06 2011 ma anuntat ca C.I este expirata am depus noua C.I in 4 zile casa de pensi Petrosani nu imi livreaza bani decat in data de 22-27 07 2011 adika la 2 luni dupa depunerea dosarului.Dupa noua lege eu ar trebui sa ridic bani intr-e 22-27 06 2011 Mentionez sunt fiul decedatului Va rog sa imi spuneti de ce trebuie sa stau 2 luni pentru niste bani care se afla in bugetul de asigurari a casei de pensii Petrosani ,cum as putea face sa ridic bani in termen cat mai scurt pentru ca avem probleme familiare si sociale Va multumesc anticipat

 6. iordan vicenta monica said

  am July 23 2011 @ 5:09 pm

  Mama mea a decedat in 03.07.2011 si singura persoana asigurata este mama sotului ei(pensionara) poate obtine ajutor de deces?de la casa de pensii.

 7. corche nicoleta said

  am October 31 2011 @ 3:51 pm

  buna ziua am o intrebare la dumneavoastra mie mia decedat sotul in urma unui accident de masina in ploiesti cu 6 masini in care au murit 5 persoane si 7 raniti.intrebarea mea este ca nu am certificatul de deces in original ce as putyea face ca sa-mi fac o alocatie de la primarie timp de 6 luni???va mutumesc anticipat

 8. toanca ana said

  am February 11 2012 @ 10:44 pm

  va rog sa-mi raspundeti. mama a avut pensie de urmas dupa tata subofiter (a lucrat 40 de ani) decedat fiind. mama a decedat si ea in luna ianuarie 2012. intrebare : in cat timp si ce suma primeste ajutor de inmormantare ? Copii au ingropato si au constituit dosarul catre ministerul de interne anexand toate chitantele doveditoare pentru cheltuieli. multumesc

 9. vasile said

  am June 23 2012 @ 10:40 am

  Daca fiica (17ani) vecinei a decedat primeste ajutor de inmormantare ?

 10. vasile oprisan said

  am March 7 2013 @ 8:52 pm

  tatal meu a murit in data de 5 03 2013 in comuna sutesti judetul braila,o nepoata de a mea sa ocupat de inmormantare cu femeia care a avut grija de tatal meu,Eu fiul decedatului traiesc in Spania impreuna cu fam. mea Nu am putut sa ajungem la inmormantare din cauza banilor.totusi am trimis bani pentru cheltuili avand si acte ce dovedesc acest lucru.La fel si sora mea traieste in Franta,nu a putut nici ea sa ajunga in tara a trimis bani nepoatei mele care este fata ei,deci cheltuielile sau facut din bani trimisi de noi
  ea poate sa ridice ajutorul de inmormantare daca eu fiul decedatului nu sunt de acord?

 11. vasile oprisan said

  am March 12 2013 @ 2:06 pm

  tatal meu a murit in data de 5 03 2013 in comuna sutesti judetul braila,o nepoata de a mea sa ocupat de inmormantare cu femeia care a avut grija de tatal meu,Eu fiul decedatului traiesc in Spania impreuna cu fam. mea Nu am putut sa ajungem la inmormantare din cauza banilor.totusi am trimis bani pentru cheltuili avand si acte ce dovedesc acest lucru.La fel si sora mea traieste in Franta,nu a putut nici ea sa ajunga in tara a trimis bani nepoatei mele care este fata ei,deci cheltuielile sau facut din bani trimisi de noi
  ea poate sa ridice ajutorul de inmormantare daca eu fiul decedatului nu sunt de acord?

 12. Mariana said

  am May 10 2013 @ 2:34 pm

  Catre cine se solicita ajutorul de deces in cazul unei persoane fara venit si care nu a platit asigurari sociale ? Mentionez ca sunt fiica decedatei si lucrez la un SRL.
  Conform legii catre angajatorul solicitantului ? Asa este ? Astept raspuns ! Multumesc.

 13. mihai ionica said

  am December 23 2013 @ 10:26 am

  buna ziua,va rog vreau un raspuns pentru urmatoarea mea problema,am avut in grija o batrana (fara alte obligatii)cu drept de ridicarea pensiei cu procura ajutoru de inmormantare mi l-au dat dar pensia pe luna aceasta nu vor sa mi-l dea ca nu sunt ruda de gradul 1,nu mai avea pe nimeni locuia cu chirie in casa unui om(daca pot sa-l numesc asa).unde ma pot adresa oricum cheltuielile au fost mai mari dar toti vecini au zis ca am si dreptul pe luna aceasta la pensie. cu multumiri anticipate astept un raspuns .

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: