Banner

Am restante la banca , cat mi se poate retine din salariu?

Tweet this

Domnul T s-a adresat Senatorului Urban Iulian si Asociatiei www.asistentapentruconsumatori.ro cu urmatoarea sesizare:

From: T
Date: 2011/1/5
Subject: rugaminte
To: iulian.urban@gmail.com


Stimate domnule Iulian Urban,

Apreciez f mult eforturile pe care le depuneti si faptul ca sunteti un tanar senator care doreste cu adevarat sa reyolve problemele cetatenilor de rand

Am urmatoarea situatie:

sunt angajat la stat, la un muzeu, cu studii superioare si castig...spre rusinea mea si a multor altor tineri din tara asta 835 lei net

o banca, OTP, spune ca am restante la un credit . Merge in instanta, obtine incuviintarea executarii silite, trimite serviciului contabil adresa prin care spune sa mi se retina 1/3 din salariul net

Eu stiam ca dpdv juridic expresia este \"pana la 1/3...\"

Contabilitatea imi retine 250 lei

Eu am cerut sa mi se retina mai putin, doar 150 lei sa raman si eu cu cat mai mult , macar salariul minim pe economie..

Contabilitatea, dupa ce a facut de doua ori retineri in cuantum de 250 lei, poate ca luna viit sa retina doar 150

Suma de 150 se incadreaza in textul \"pana la 1/3...\"

Astept va rog un raspu ns cat mai repede

Cu respect,

Buga Tristan


---------- Mesaj redirecţionat ----------
De la: Avocat@APC <avocat@asistentapentruconsumatori.ro>
Data: 6 ianuarie 2011, 17:30
Subiect: Asistenta pentru Consumatori - Buga Tristan
Către: tristan.buga@personal.ro
Numar iesire: 18358/06.01.2011


Catre Tristan Buga,


Buna ziua,
Stimate Domn,

Poprirea este un act de executare silită reglementat ca forma a executarii silite mobiliare.. Sediul materiei īl găsim īn Codul de procedură civilă - Cartea V, Capitolul II, sectiunea V, articolele 452-461 Cod Procedura Civila
Institutia popririi presupune existenta a patru parti implicate ::
[1] creditorul popritor , in cazul nostru banca,
[2] debitorul care a intarziat plata ratelor
[3] tertul poprit adica compania care plateste salariul sau alte drepturi financiare catre debitorul care a intarziata plata ratelor,
[4] executorul judecatoresc , cel prin care se īnfiintează poprirea in baza unui titlu executoriu

Poprirea se īnfiintează:
- de către instantă, din oficiu, de īndată ce hotărārea este executorie, pentru sume datorate īn conditii speciale (cānd sumele sunt datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămare corporală etc.); in cazul contractelor de credit banca de consum, acestea sunt titluri executorii si se poate trece direct, fara incuviintarea instantei de judecata la executarea lor silita
- de către executor, īn celelalte cazuri.
Creditorul, īn baza unui titlu executoriu, face o cerere de poprire către executor, indicāndu-i datele restantierului asupra căruia să se īndrepte si tertul despre care are cunostintă că detine sau va detine īntr-un viitor apropiat sume de bani, titluri de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile care se vor plati sau vira debitorului.

De aici, deriva două caracteristici ale popririi veniturilor care forma a executarii silite :
- poprirea actionează imediat;
- poprirea actionează pe termen nelimitat.
Īn urma acestei cereri, tertul [ angajatorul restantierului ] este obligat, după ce verifică titlul executoriu, să cerceteze dacă detine īn fapt bunuri sau sume de bani ale debitorului.
Poprirea presupune, din partea tertului :
-1) o indisponibilizare a sumelor reclamate prin ordonanta de poprire, īn conditiile legii;
-2) o eliberare a respectivelor sume către executor, īn măsura existentei lor īn conturile debitorului la data depunerii ordonantei de poprire.
Ca o caracteristică, fată de celelalte acte de executare silită, poprirea se īnfiintează fără somatie si nu este necesară nici măcar īncuviintarea executării silite de către instantă. Legea cere doar existenta unui titlu executor care in cazul nostru este contractul bancar de credit de consum.
Executorul va trimite tertului o copie certificată de pe acest titlu executoriu . Dar cine certifică faptul că respectiva copie este conformă cu originalul, legea nu o spune.
O altă problemă importantă legată de poprire constă īn faptul că unii terti de rea-credintă (sau de bună-credintă, din punctul de vedere al debitorilor), tertii popriti, deci, pot anunta īn ziua primirii ordonantei de poprire pe debitor să-si retragă banii pe care īi are īn cont. Singura posibilitate de a dejuca această manevră este cea prin care executorul va cere tertului să īnregistreze si ora primirii ordonantei de poprire, insa in fapt angajatorii tin partea angajatilor lor.
Sumele poprite vor fi retinute si apoi consemnate la Trezorie [ la CEC nu se mai consemneaza de cand aceasta a devenit banca, adica din momentul in care CEC a incetat sa mai primeasca taxele judiciare de timbru ] , dovada consemnării fiind īnmānată executorului judecatoresc . Īn acest sens, datoria executorului este să-si deschidă un cont la CEC, altfel sumele fiind consemnate pe seama si la dispozitia executorului.
Īn cazul īn care tertul nu-si respectă obligatiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, creditorul, debitorul sau organul de executare, īn termen de trei luni de la data cānd tertul trebuia să consemneze sau să plătească suma urmărită, pot sesiza instanta de executare īn vederea validării popririi.
Dacă instanta constată că tertul, cu rea-credintă, nu si-a īndeplinit obligatiile ce-i revin,instanta de judecata īl va obliga la plata unei amenzi .
De asemenea, hotărārea de validare a popririi constituie titlu executoriu.
Pe lāngă această amendă fixată de instantă, tertul va putea răspunde pe calea unei actiuni separate, pentru prejudiciul cauzat creditorului prin nerespectarea cu rea-credintă a obligatiei ce īi revine prin ordonanta de poprire.
O modalitate aparte de poprire este reglementată de Legea nr.99/1999 īn art.80-82. Potrivit acestora, pentru obligatiile garantate conform Legii 99/1999 (si īn situatia īn care tert este o bancă), creditorul poate efectua poprirea fără executor. Legea nu denumeste poprire această operatiune, dar ea este similară celei prevăzute de Codul de procedură civilă.
Astfel, creditorul va notifica banca īn legătură cu intentia sa de a-si satisface creanta din sumele depuse de către debitor la bancă.
Notificarea va fi īnsotită de o copie de pe contractul de garantie (garantie reală mobiliară, conform Legii nr.99/1999).
După ce va face verificările cerute de lege, banca va bloca contul si va plăti creanta creditorului garantat din sumele acestui cont, īnstiintāndu-l despre această măsură si pe debitor.
Revenind la dreptul comun (codul de procedură civilă), consemnarea sumelor poprite se va face de către tert īn termen de 15 zile de la comunicarea popririi, iar īn cazul sumelor de bani datorate īn viitor, de la scadenta acestora.
Eliberarea sau distribuirea sumelor de bani consemnate ,se va face de catre executorul judecatoresc numai după īmplinirea termenului de 15 zile de la primirea dovezii de consemnare a acestei sume.
Īmpotriva popririi si a actelor de executare silita se poate formula de catre tertul poprit sau de catre debitor actiune de contestatie la executare, caz in care sunt aplicabile prevederile generale privind această institutie din Codul de procedură civilă.
Ca o concluzie, poprirea este un act de executare silită fiind, din punctul de vedere al unui executor, cea mai comodă operatiune (nu presupune obligatoriu deplasarea pe teren) si cea mai \"curată\" (nu incumbă existenta contactului direct cu debitorul). Acestea sunt marile avantaje ale popririi.
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 5599

4 Comentarii pana acum»

 1. asistentapentruconsumatori.ro said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  Lupta noastra a celor de la Asociatia http://www.AsistentaPentruConsumatori.ro se duce impotriva abuzurilor la care sunt supusi consumatorii romani.
  Pentru asta avem nevoie ca voi, sa ne scrieti despre fraudele sau abuzurile la care sunteti supusi de catre comercianti sau autoritati.
  Noi preluam sesizarile voastre si ne luptam pentru ca drepturile sa va fie recunoscute.
  TOT CE AI DE FACUT ESTE SA NE SCRII LA ADRESA office@asistentapentruconsumatori.ro

 2. vrajitorul.eu said

  am November 30 -0001 @ 12:00 am

  INTRATI PE http://www.vrajitorul.eu/ Magia afacerii dvs.
  informatii utile >> http://www.vrajitorul.eu/aplicatia/aplicatia.html

 3. Am restante la banca , cat mi se poate retine din salariu? | Ilfovul nostru said

  am January 8 2011 @ 12:33 am

 4. Claudiu Cocan said

  am February 18 2011 @ 10:23 am

  Un singur lucru nu am inteles bine, se poate sa iti faca poprire pe 100% din salariu sau maxim 1/3 din salariu??
  Si cine ia aceasta decizie daca este 100% poprire din salariu??

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: