Legea trebuie aplicata si nu negociata ! Senatul a aprobat OUG 50/2010 privind creditele populaţiei

Tweet this

" Proiectul de lege are ca obiect reglementarea contractelor de credit pentru consumatori , în vederea creării unui cadru legal, complex şi cuprinzător, astfel încât consumatorii să beneficieze de o înaltă protecţie, încurajând totodată mediul concurenţial din domeniul serviciilor bancare. Proiectul de lege transpune în legislaţia naţională atât prevederile Directivei 48 din 2008 a Parlamentului European şi a CE, privind contractele de credit pentru consumatori, cât şi reglementarea drepturilor şi obligaţiilor consumatorilor şi ale creditorilor la încheierea şi derularea diverselor contracte de credit", a declarat în plenul Senatului vicepreşedintele ANPC, Samuel Calotă.

Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a adoptat cu unanimitate de voturi raport favorabil, fără amendamente.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PDL Iulian Urban a declarat că este îngrijorător că sistemul bancar din România ignoră aplicarea dispoziţiilor acestei ordonanţe.

" Este îngrijorător faptul că sistemul bancar din România alege să sfideze un act normativ de care cetăţeanul român are nevoie , astfel încât aceşti clienţi ai băncilor ajung să se organizeze în tot felul de grupuri care apelează la avocaţi, chemaţi să meargă în faţa instanţelor pentru a forţa băncile să pună în aplicare dispoziţiile acestui act normativ. Ştiu că la ANPC curg în valuri plângeri, reclamaţii şi sesizări ale clienţilor băncii, care vin şi spun că băncile refuză să pună în aplicare dispoziţiile ordonanţei 50. Ca urmare, fac un apel la conducerea ANPC, solicitând ca orice bancă care nu pune în aplicare OUG 50 să nu fie sancţionată cu amendă contravenţională, pe care, apoi, armatele de avocaţi vor contesta. Nu, mergeţi direct cu sancţionarea cea mai drastică, mergeţi direct pe suspendarea activităţii de creditarea băncii respective", a spus Urban.

Plenul Senatului a aprobat legea de adoptare a OUG 50/2010 cu 66 de voturi favorabile şi o abţinere.

Principalele dispoziţii cuprinse în proiectul de lege se referă la comunicarea către consumatori a informaţiilor precontractoare prin intermediul unui formular standardizat, dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul, dreptul consumatorului de a se retrage din contractul de credit fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice, precum şi la obligaţia creditorilor de a evalua bonitatea consumatorilor pentru a evita supraîndatorarea.

OUG se aplică şi contractelor care prevăd facilitatea descoperirii de cont.

Senatul este prima Cameră sesizată în privinţa acestui act normativ.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală o directivă europeană, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.

Potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebui să modifice până la 20 septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări. Înainte de data limită, orice client poate solicita băncii modificarea clauzelor contractului în concordanţă cu noile reglementări, iar instituţia de credit este obligată să se conformeze în cel mai scurt timp, potrivit reprezentanţilor ANPC.

De asemenea, de la 21 iunie, băncile nu mai pot încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, în timp ce la celelalte împrumuturi comisioanele sunt limitate la 1%.

Băncile au solicitat insistent la întâlnirile cu delegaţia FMI şi CE să fie introdusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care să oblige Guvernul să modifice OUG privind contractele de credite pentru populaţie în limitele normelor UE şi să se renunţe la refacerea contractelor în derulare.

"Toate băncile au cerut FMI şi Comisiei Europene ca prevederile Ordonanţei de Urgenţă 50 (privind contractele de credit pentru consumatori - n.r.) să se limiteze la cerinţele directivei europene. Băncile au insistat asupra acestor modificări şi doresc ca obligaţia Guvernului de a modifica legislaţia să fie inclusă în noua scrisoare de intenţie", au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale, la începutul lunii august.
http://www.mediafax.ro/economic/senatul-a-aprobat-oug-50-2010-privind-creditele-populatiei-7149433
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 1719

5 Comentarii pana acum»

 1. Danut Sandu said

  am September 8 2010 @ 4:51 pm

  In numele membrilor grupului Alpha Bank doresc sa va multumesc domnule Urban pt. pozita avuta in Senat. Ati dovedit ca va pasa de cetateni.

 2. Silviu said

  am September 8 2010 @ 5:17 pm

  Felicitari pt ce faceti!
  Totusi, nu puneti punctul pe i in aceasta problema:
  1.Marja bancii:
  Art. 37
  In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli:
  a) dobanda va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR/rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul poate adauga o anumita marja, fixa pe toata durata derularii contractului;
  b) marja dobanzii poate fi modificata doar ca urmare a modificarilor legislative care impun in mod expres acest lucru;
  Deci ramane fixa cea din vechiul contract? Pt ca mie la Alpha Bank de ex mi s-a spus ca se va modifica pana la o valoare care sa compenseze scaderea ratei de ref, deci aceeasi marie cu alta palarie, daca inainte aveam 9,5% dobanda, acum voi avea tot 9,5%.

  Art. 95

  (4) Se interzice introducerea in actele aditionale a altor prevederi decat cele din prezenta ordonanta de urgenta.
  Introducerea in actele aditionale a oricaror altor prevederi decat cele impuse de prezenta ordonanta de urgenta sunt considerate nule de drept.

  Este deci permisa modif marjei fixe a bancii ? Spuneti clar, si spuneti ce sanctiuni se pot aplica, va rugam, asta e cel mai important.

  De asemenea, nu trebuia anuntat cu 30 de zile inainte acest nou act aditional? Banca abia acum trimite scrisori simple, nerecomandate, de invitatie la banca…ori pana pe 20 Sept, cand se implineste termenul de 90 de zile de la cele 10 zile de la aparitia in MO, mai sint cateva zile…

  Cu stima,

  Silviu

 3. Daca nu lasati adrese de mail corecte, nu va putem raspunde! said

  am September 8 2010 @ 5:42 pm

  @Silviu

  (Daca nu lasati adrese de e-mail corecte, nu va putem raspunde)

  Cu privire la mesajul dumneavoastra, va sfatuim sa cititi cu atentie OUG 50/2010, Capitolul X – Competenta, sesizare si control.

  Apoi, va sfatuiesc sa vedeti si http://www.urbaniulian.ro/2010/09/08/cum-procedez-cand-banca-ma-notifica-ca-am-de-semnat-actul-aditional-privitor-la-dobanda/ .

 4. egea trebuie aplicata si nu negociata ! Senatul a aprobat OUG 50/2010 privind creditele populaţiei | Ilfovul nostru said

  am September 9 2010 @ 9:14 pm

 5. LUIZA said

  am September 13 2010 @ 12:42 pm

  AM UN CREDIT IPOTECAR, IN CONTRACTUL MEU ESTE SCRIS DOAR DOBANDA 5,95% NE FIIND SPECIFICAT DACA ESTE FIXA SAU VARIABILA .AS VREA SA INTELEG CUM ESTE CONSIDERATA INTRUCAT PE NOUL ACT ADITIONAL ESTE SPECIFICATA VARIABILA.
  ESTE DEASEMENEA SPECIFICAT FAPTUL CA DOBANDA DE RISK VA FI TRANSFORMATA IN DOBANDA DE ADMINISTRARE. NU TREBUIA ELIMINATA DEFINITIV?
  VA MULTUMESC

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: