Ce inseamna falimentul personal

Tweet this

http://www.www.www.urbaniulian.ro/?p=42067
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


21 Comentarii pana acum»

 1. cineva said

  am March 23 2010 @ 6:34 pm

  “?i legea falimentului personal, ?i propunerea de desfiin?are a executorilor bancari, ?i alte propuneri de acest tip ar putea afecta grav stabilitatea sistemului”, declar? un reprezentant al BNR.”

  Spun asta niste escroci (BNR-ul) care si-au facut inca din ’89 legi numai pentru ei, care sunt STAT IN STAT ? Daca Basescu/X-ulescu nu poate dispune de puterea financiara atunci ce putere a castigat el si cu ai lui la alegerile din 2009 ??

 2. ady said

  am March 23 2010 @ 11:28 pm

  Bancile trebuiesc puse cu botul pe labe,sa invete sa ne respecte si dupa aia sa pretinda respect!!! Si-au batut joc destul de romani!!!

 3. Nicolae said

  am March 24 2010 @ 11:49 am

  Buna ziua!
  D-le tanar senator, aveti si din partea mea felicitari si urari de bine…pentru initiativa legislativa privind falimentul personal, sper sa treaca si de deputati.

  Toate comentariile sunt impotriva acestei legi, insa eu o vad o reglementare care mai taie din avantul bancherilor…..si…..bine le face, poate ca asa, indirect se mai opreste consumerismul general ce ne apucase la un moment dat, nu ca va scadea productia, dar o luasem razna si noi ca toti ceilalti!

  Titlul mesajului este o “momeala” pentru ca in interiorul meu domina “dreptatea si adevarul”, principii pentru care incearca sa lupte unii, insa doar de aparenta!

  Cemai, v-am citit intamplator unele articole…..adevarat bombe sociale, ….interviul cu un bancher, conspiratia privind alimentele samd, apoi am intrat pe situl d-voastra si am observat ca subiectivismul ce ar trebui sa va caracterizeze este prezent intr-o masura neglijabila, astfel incat de actiunile d-voastra trebuie sa afle cat mai multa lume!

  Sa aveti spor si sanatate, si feritiva de prieteni!….:)
  Nicolae Mocioc

 4. Adrian said

  am March 24 2010 @ 12:11 pm

  Buna ziua,

  Am contractat un credit de nevoi personale, de la BANC POST, si acum am ramsa fara servici, nemaiputand sa-mi platesc restantele.
  Am primit acasa un plic cum ca se va incepe EXECUTAREA SILITA.
  Ce pot sa patesc in acest caz?
  Eu pot sa dovedesc ca in prezent nu am un loc de munca si nu am banii necesari pentru achitarea ratelor.
  Am fost si la banca sa intreb daca se poate face o inghetare a creditului pana imi recapat un loc de mjunca si am primit raspuns : ”NU EXISTA ASA CEVA”
  Ce sfat imi dati?
  V amultumesc!
  ADRIAN

 5. Cristian said

  am March 24 2010 @ 12:17 pm

  Domnule Senator, atata timp cat pe piata romaneasca activeaza vreo 50 de banci (si nu spun la nimereala, numarul real e pe acolo) asta inseamna ca profiturile lor sunt extraordinare si piata permite o multime de tiganii… Deasemenea ar fi interesant de analizat situatia financiara a bancilor in acest an de criza precum si in 2009.. O sa observam ca desi se plang inca realizeaza profit frumusel pe piata romaneasca ceea ce inseamna ca nu se justifica nici o masura corectoare in ajutorarea bancilor… Per total sistemul bancar romanesc se defineste prin o crestere extensiva, profitabilitate foarte mare (chiar si in conditiile in care se investeste in extinderea retelei profiturile exista) dezinteresul si lipsa de respect pentru clientul final…
  In acest context protejarea consumatorului este vitala si aceasta lege trebuie promulgata cat mai repede… Avand in vedere procedura destul de complicata de aplicare a acestei prevederi sau ca sa zic asa situatii (faliment personal) o sa dureze ceva dar pe de alta parte mi se pare absurd ca eu, dupa 15-16 ani de munca sa ajung in strada pentru ca in criza mi-am pierdut locul de munca. E nedrept si inuman si nu inteleg de ce in Romania protectia sociala in general pentru oamenii care au produs in sistem e asa de slaba incat daca ramai fara serviciu ajungi cersetor…
  Concluzia, bancile castiga enorm in Romania si ar fi cazul sa mai lase cate ceva si pentru noi cei care ii imbogatim.

 6. altcineva said

  am March 24 2010 @ 12:25 pm

  “Cineva”, nu te mai uita la Antene ca te indoctrinezi(sa nu zic tampesti) de tot. in articol scrie f clar ca PNL au fost singurii care s au opus… sau si PNL ul e condus de Basescu si nu s eu la curent…, cum ar putea asta sa detabilizeze …ce? eu inca n am auzit de banca pe pierdere in Romania… ce sa mai zic de faliment sau altceva. Fac bani astia de pe noi parca am fi ferma lor pe Facebook. Eu zic ca e o masura binevenita, si ar trebui sa o sustinem cat mai multi…
  Bafta!

 7. Un oarecare said

  am March 24 2010 @ 12:27 pm

  Foarte multa prostie in tara asta. Nu isi da oare nimeni seama ca aceasta lege in caz ca va fi aprobata va duce doar la scumpirea creditelor?

  Sa luam situatia curenta. O persoana a luat un credit ipotecar de la banca. Persoana nu mai poate plati din varii motive (indiferent de natura acestora!). Intr-o societate cu economie de piata, capitalista, banca va intra intr-un termen stabilit (3 luni) in posesia garantiei si o va executa pentru a-si recupera banii. Banii bancii de drept ca doar ea i-a dat cu imprumut! Nu i-a gasit clientul pe strada.

  In caz ca intra in vigoare asa o lege, bancile vor creste foarte mult dobanzile care sunt deja mari pentru a se asigura de la bun inceput ca isi recupreaza o parte cat mai mare din banii deoarece se presupune ca multi vor apela la falimentul personal pentru a scapa de obligatii.

  Este un proiect de lege comunist si populist!

  In SUA exista legea falimentului personal, in sensul in care daca imprumutul la banca este garantat cu un anumit bun, banca iti ia acel bun si ATAT, adica nu te mai urmareste apoi sa iti opreasca din veniturile viitoare. In Romania, daca banca nu isi recupereaza toti banii din bunul gajat (evaluat tot de ei), atucni te urmareste pana mori si iti opreste veniturile viitoare sau alte bunuri care nu faceau parte din gaj. Asta este de fapt problema in Romania!

 8. dinucu said

  am March 24 2010 @ 12:31 pm

  Latram precum cainii la luna. Ne bucuram penru ceva si sarim ca prostii: “sa fie puse bancile cu botul pe labe”. Din nefericire, asa ceva nu se va intampla. Nu in epoca noastra.
  Fratilor, singura schimbare adevarata ar veni daca s-ar adeveri prevestirile alea despre anul 2012, cu trecerea unora in dimensiunea urmatoare, (cu conditia sa nu scape si vreun bancher si un politician pe acolo).
  Cine crede in chestiile alea, sa spere in continuare, cine nu ………..

 9. News zapping « Lazarescu's said

  am March 24 2010 @ 12:33 pm

  […] lui Iulian Urban privind falimentul personal nu e pe placul […]

 10. Traian said

  am March 24 2010 @ 3:18 pm

  Consider ca bancile trebuie sa primeasca o plama. Nu ar fi fost nevoie de aceasta lege daca bancile ar fi fost cooperante cu datornicii in aceste vremuri tulburi si n-ar fi sarit ca hienele pe amarati. De ce nu au acelasi comportament si cu marii datornici, de zeci de milioane de euro…
  Sotia a intarziat la Pireus Bank cu 5 (cinci) zile si i-au trimis scrisoare acasa in care ameninta cu RAPORTAREA LA BIROUL DE CREDITE, CU EXECUTAREA SILITA si cu INSTTINTARE ANGAJATTORULUI DESPRE NEPLATA, etc. Asta s-a intamplat pentru CINCI zile intarziere. Pai daca intarzia 30 de zile ce faceau, sareau pe ea, o torturau, o taiau cu lama, ii turnau acid sulfuric in ochi ??? As dori sa postez copia dupa scrisoare lor, sa vada toata lumea ce atitudine si limbaj au cei de la Pireus Bank.

 11. o poveste din America said

  am March 24 2010 @ 3:27 pm

  Cu ceva ani in urma sotul meu(cetatean american) lucra in domeniul imobiliar in credite comerciale. Aveam un venit mai mult decit frumos pentru America si unul de vis pentru Romania. Eu ca o romancuta desteapta ce sunt m-am apucat sa fac investitii in Romania si am inceput sa cumpar din greu pamint. Cind am vazut rata profitului, l-am innebunit pe sotul meu sa luam credite sa cumparam mai mult si sa facem speculatii, (la vremea aceea ziceam eu lipsite de risc). Peste noapte piata a cazut(din cauza cui?) si firma sotului a dat faliment. Am platit timp de un an ratele din economii, ne-am ingustat stilul de viata dar noua slujba nu ne mai permitea sa platim datoriile. Am mai lungit-o un an ca sa evitam falimentul personal, dar nu am putut evita si in ianuarie anul acesta am mers la avocat. Am depus toate actele necesare, si din momentul acela nu am mai platit bancile. Am platit doar masina (ca una era platita integral) si casa. Am primit citeva telfoane in care eram intrebati de banci daca stim ca am intirziat cu plata si raspunsul nostru era: “Da , am depus dosarul pentru faliment.” Ei ne intrebau numele avocatului, si numarul cazului si ne urau o zi buna pentru ca conform legii din momentul in care aveam avocat si caz, nu ne puteau hartui, trebuiau sa vorbeasca direct cu el. Luna trecuta am fost in fata “trasti” un fel de judecator caruia, cu avocatul nostru si o saptamina mai tirziu am fost liberi de toate datoriile. Nu mai spun ca am ramas cu tot pamintul din Romania. Dar nu i-a interesat sa-l execute pentru ca stiu ca piata nu se misca. Daca nu cistigam in urmatoarele sase luni la loterie,sau mostenim vreo matusa bogata, nu mai trebuie sa platim nici un cent.
  Am uitat sa spun ca aici sunt doua feluri de faliment: unul total si unul partial. Noi ne-am incadrat la cel total in care nu mai platim nimic din datorie. Noi stiam ca timp de sapte ani nu ne va mai da nimeni credite, noi fiind foarte foarte ok cu asta pentru ca lectia de a nu mai risca viitorul familiei ne-am insusit-o. Dar in mai putin de o luna in posta au inceput sa ne soseasca tot felul de oferte de credite noi pentru ca acum nemaiavind datorii avem bani sa cumparam lucruri noi. Rupem ofertele si ridem. Avem tot ce ne trebuie. Nu ne-a atins nimeni demnitatea pentru ca legea este facuta in asa fel sa fii protejat si sa ti se ofere o sansa noua. Sper ca si legea din Romania sa fie la fel. Avocatul nostru ne-a spus ca anul acesta este atit de ocupat afacerea lui bubuie pentru ca americanii dau faliment zilnic cu miile. Inca ceva, noi ne-am permis sa platim un avocat sa facem totul frumos, nu aceelasi lucru se intimpla pentru cei care nu au avocat si nu aplica pentru legea falimentului. Ei sunt haituiti de banci si calcati in picioare ca si in Romania. Avocatul pentru cazul falimentului costa fix 2750 $. Unele cazuri mai complicate pot fi mai scumpe dar al nostru a fost destul de complicat cu topt ce avem aici si in Romania dar tot am scapat cu fruntea sus si doar cu taxa de baza.
  As vrea sa vad mii de romani carora li se ofera o alta sansa si nu mi-ar fi frica pentru destabilizarea sistemului, ar fi bine sa se mai rareasca din banci ca sunt mai multe decit alimentarele, ar fi foarte bine sa lucram cu niste banci mai putin hraparete si ar fi bine sa invatam sa nu ne intindem mai mult decit ne permite plapuma, bune erau vorbele bunicilor.

 12. faqt said

  am March 24 2010 @ 3:28 pm

  latram,.. nu latram, tot aia….

  Falimentul personal… o fi solutzie???

  Da CONCURENTZA in domeniul bancar, nu-i solutzie????

  Ca profituri ca-n Romania…pe spezele shi capitalu’ proshtilor…greu…

  De-o pilda…
  Statul roman plateshte lefuri la bugetari, shi lasa comisioane la n banci din 50. care percep comision, deci vamuiesc salariul, la extragerea de la atm…
  De ce IDIOTUL nu circula banii prin banca proprie? Sa se roage scarbele de venetici ( cu capitalu… ) sa le intre un client in dugheana? Sa-nvetze sa faca afaceri…

  Asha… Idiotul (de fapt condusu’ de scarbe vandute… ) sta cu mana-ntinsa la pomana bancilor …
  Shi le-asigura un nivel de dobanda ASTRAL….

 13. cris said

  am March 24 2010 @ 4:41 pm

  Mi se pare o idee buna. Eu am un credit la Bancpost, iar pentru 15.000 lei, banca mi-a luat inca 10.000 lei in plus. Ba mai mult, mi-a marit si dobanda, anuntandu-ma in ultima instanta. Acesti bani pe care trebuie sa-i dau bancii in plus mi se pare un jaf din partea ei. Acum, sunt somera, cu un venit de 516 lei pe luna, iar rata la banca este de 470 lei pe luna. Spuneti-mi si mie va rog cum sa ma descurc intr-o asemenea situatie. Sunt jurnalist de profesie, numai ca am 53 de ani, iar dupa cum stiti presa scrisa este la pamant. rata sunt obligata s-o platesc, pentru ca am intarziat doar doua rate si am primit acasa instiitare ca daca nu platesc macar o rata ma pbliga sa platesc toata suma imprumutata, plus dobanzile si comisioanele bancii, adica suma de 23.257,00 lei sau daca nu fac si acest lucru, atunci incep pregatirile de executare silita. Mi se pare un abuz, mai ales ca ei castiga de la mine, repet, peste 10.000 lei. M-am imprumutat sa le platesc rata, le-am spus ca banii de la somaj or sa mearga la ei. In rest, pot sa stau intre peretii casei mele si sa-mi semnez condamnarea la infometare. Asta este realitatea pe care bancherii nostri, care slava Domnului, s-au imbogatit de nu le mai ajungi nici cu prajina la nas, s-au facut sedii, care mai de care mai luxoase, pe banii cui? Ai nostri, bineinteles. Din acest motiv, legea falimentului personal mi se pare oportuna in conditiile de azi. Cine a adus tara in starea de criza in care se afla? Este o intrebare care isi asteapta raspunsul.

 14. cineva said

  am March 24 2010 @ 11:11 pm

  Doamna cu “povestea din America”…
  Daca in Romania un avocat care sa aplice legea falimentului ar costa 2750$ MULTI ar muri cu legea in mana …asta e tristul adevar de aici.
  In cazurile astea cei mai multi vor trebui sa se reprezinte singuri si cu cat legea va avea mai multe hatzishuri si ascunzishuri cu atat banca va da cu gheara in instanta pe nefericit.
  Legea e buna si e un pas inainte dar sa nu uitam ca intre LEGE SI DREPTATE sta …AVOCATUL! :)

 15. faqt said

  am March 25 2010 @ 8:58 am

  @cineva…

  2750$ in USA, unde leafa unui aplicant din Ro la Work&travel e 10$ /ora… adica o luna de munca nu foarte bine platita…???

  La noi , tradus ar trebui sa fie undeva la “onorariul minim” al unui avocat slab… 500 RON…

  Nu-i putin , pentru multi traitori in ro…
  Da’ consecintele , in plan social, s-ar simti, cred eu….
  Shi apoi…
  Specializarea duce la eficienta; daca unii asta shtiu sa faca shi STATUL .. (california? ) a reglementat relatia intre client si furniyorul de servicii… (spre avantajul reciproc) …cine ce treaba are???
  Ca “onorariile” se negociaza…sa o spuna domnii avocatzi …in parlament… Poate-i crede cineva; poate se cred pe ei …

  … niste precizari…

  Dac-ai dat faliment ca persoana…. mai poti deveni “comerciant” (adica “patron”….)??? Eu cred ca nu…
  Incadrarea in “planul de rambursari”… (ca “reorganizarea” persoanei…e exclusa…) cine o urmareste??

 16. apocas said

  am March 26 2010 @ 12:02 am

  intr-un text precedent, autorul sugera ca legea va trece si la deputati, pt 80% din acestia si familiile lor au credite la banci (presupun mari, nu un pix sau o ciocolata)
  si atunci intelegem pt cine e legea

  ea nu e chiar o premiera, cam asa s-a intamplat cu datoriile la eximbank si inca nu stiu cate datorii ale celo care stiau ca va veni un senator , sa le prscrie.

 17. ALEXANDRU EUGENIA said

  am March 26 2010 @ 10:32 am

  Legea falimentului personal nu mi-a captat atentia pentru ca am considerat-o o utopie doar citindu-i titlul,dupa care,cunoscind faptul ca o lege ar trebui sa reglementeze raporturile preexistente intre diferitele entitati sociale am fost curioasa sa vad cam ce forma ar putea imbraca continutul acesteia.
  Eu imi imaginez procesul legislativ din Romania semanind cu un meci de tenis de cimp,pe echipe,la dublu,in timpul caruia mingea este plimbata periodic prin terenul ambelor echipe si din cind in cind este aruncata in out,iar la finalul jocului,echipele primesc premii mai mari sau mai mici,in timp ce baietii de mingii le aduna de pe jos si le arunca intr-un sac.In imaginatia mea,legea este asimilata mingiei de tenis.
  Daca teoria mea ar fi conforma cu realitatea,legea falimentului personal ar trebui sa aduca beneficii doar jucatorilor,adica celor care au inventat-o.
  Eu cred ca aceasta lege intareste prin norme ceea ce era deja existent,adica starile sociale,sarac-bogat,ca si cum nu ar fi fost suficienta existenta saraciei,trebuia sa mai avem si o lege care sa o declare oficiala.

 18. Adi said

  am March 26 2010 @ 1:15 pm

  Dar plicuri mai scumpe decat restanta isi permit sa trimita prin p(r)osta romana. Sa mai dispara din banci ca tot degeaba sunt multe ca nu exista concurenta, toate in frunte cu BRD, BCR si CEC-ul au taxe pentru orice rahat.De aceea le spun bancherilor, fraierilor, tolomacilor v-a ajuns , la sapa cu voi ca nu mai am evoie de niciun aspirator in rate samd.

 19. o poveste din America said

  am March 26 2010 @ 3:54 pm

  Cineva said:La noi , tradus ar trebui sa fie undeva la “onorariul minim” al unui avocat slab… 500 RON…

  Nu am citit inca legea dar daca nu are nici un paragraf care sa permita absolvirea debitorului de intreaga creanta, este o lege incompleta. Si aici discutiile sunt lungi.

  Pentru datorii foarte mari in care plata avocatului reprezinta poate mai putin decit dobinda lunara a datoriei e normal sa platesti, dar cind datoria e mica si e un efort supranatural sa platesti avocatul nu stiu pentru cine a fost facuta aceasta lege.

  Daca avocatul va fi platit cu comision din valoarea creantei poate ar fi mai realistic pentru Romania. Nu stiu cum e in alte tari din Europa, dar in Texas este comision fix cum am mai zis.

  Concluzia mea este ca Legea falimentului este o lege moderna, umana, facuta tocmai pentru a da o alta sansa naivului fara eduactie finaciara, care se lasa ametit de reclamele stralucitoare ale celor ce-i vind ceva. Ar trebui sa fie o palma data bancilor care in lacomia lor fara limite dau imprumuturi pe care nu ar trebui sa le dea lovind in noi toti ceilalti.(nu chiar si in mine care am beneficiat de lege, dar voi toti ceilalti, cu scaun la cap).

  Intrebarea mea : in Romania este legea umana? Este facuta pentru a da o noua sansa celui in pragul sinuciderii? Daca nu este, v-as raspunde ca nu mai poate fi decit o noua si uriasa sursa de venit pentru avocatul de faliment. (De fapt in ambele cazuri va fi).

 20. asistentapentruconsumatori.ro said

  am March 29 2010 @ 2:59 pm

  Lupta noastra a celor de la Asociatia http://www.AsistentaPentruConsumatori.ro se duce impotriva abuzurilor la care sunt supusi consumatorii romani.
  Pentru asta avem nevoie ca voi, sa ne scrieti despre fraudele sau abuzurile la care sunteti supusi de catre comercianti sau autoritati.
  Noi preluam sesizarile voastre si ne luptam pentru ca drepturile sa va fie recunoscute.
  TOT CE AI DE FACUT ESTE SA NE SCRII LA ADRESA office@asistentapentruconsumatori.ro

 21. vrajitorul.eu said

  am March 29 2010 @ 2:59 pm

  INTRATI PE http://www.vrajitorul.eu/ – Magia afacerii dvs.
  informatii utile >> http://www.vrajitorul.eu/aplicatia/aplicatia.html

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: