Regula de 3 simpla in Romania: banca da vina pe evaluator,evaluatorul pe banca, iar consumatorul plateste

Tweet this

http://www.www.www.urbaniulian.ro/?p=41023
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


5 Comentarii pana acum»

 1. Stefan said

  am March 15 2010 @ 12:00 pm

  Nu conteaza daca dvs cumparati la o persoana juridica.Valoarea pe un raport de evaluare (pt persoane fizice)la orice banca nu include
  niciodata TVA-ul!

  Daca evaluatorul a evaluat imobilul la 37.000 EURO dvs trebuie sa stiti ca asta este valoarea pietiei (ca o transactie intre persoane ficize) la care sa nu mai audaga TVA.

  Concluzie: pretul pe care ati negociat (43.000 EURO) este inca prea mare.

 2. LastChance said

  am March 15 2010 @ 12:47 pm

  statul nu plateste , guvernul nu platese, banca de ce sa plateasca, lasa ca platesc prostii

 3. Cosmin said

  am March 15 2010 @ 2:16 pm

  In cadrul ANEVAR exista o comisie de verificare a rapoartelor de evaluare. Concluziile acestei comisii nu vor face insa niciodata referire la valoarea din raportul contestat ci doar daca evaluatorul in cauza a respectat sau nu standardele internationale de evaluare si reglementarile ANEVAR. In ceea ce priveste TVA-ul, subscriu total la opinia lui Stefan.

 4. Gealy said

  am March 26 2010 @ 12:38 pm

  citez: “Concluzie: pretul pe care ati negociat (43.000 EURO) este inca prea mare.”

  Stefan este foarte usor sa iti dai cu parerea si sa afirmi o stare de fapt atata timp cat nu ai fost pus in situatia respectiva. Probabil ca iti doresti ca preturile sa mai scada si de aici si parerea ta putin subiectiva.
  Te-ai gandit la posibilitatea ca banca sa fi facut o intelegere tacita cu evaluatorul pentru o subevaluare? Care a fi motivul? Minimizarea riscului bancii prin acordare unui credit in suma mai mica. De ce ar face-o evaluatorul? Ca sa aiba o “paine” pentru ca sunt foarte multi iar tranzactiile stim cu totii ca au scazut.
  Ai studiat preturile in zona respectiva?
  Stiati ca din anunturile imobiliare de pe net sau chiar in ziarele de specialitate foarte multe sunt fictive si au preturi atragatoare. Sunt date de agentii pentru ca sa te “agate” si apoi iti spun “Nu mai e valabil anuntul insa avem ceva asemanator la alt pret, aceeasi zona etc…”
  Eu, de mai bine de 4 luni am sondat piata urmarind preturile in zona respectiva si pot sa iti spun ca la pretul de 35.000-37.000 euro gasesti imobile asemanatoare in zona respectiva (3 minute de metrou si parc mergand pe jos) la ultimul etaj sau parter si fara imbunatariti. Distanta de la imobil la metrou si parc, este invers-proportionala cu pretul imobilului.
  Initial proprietarii au cerut 48.000 iar cand am discutat eu cu ei vroiau 45.000. In final am convenit 43.000. Are toate imbunatatirile si e mobilata si utilata astfel incat te sa poti muta.
  Daca o evaluau la 41.000 as fi inteles, insa 37.000 este exagerat de putin in opinia mea pentru zona respectiva.
  Haideti sa va spun ce oferte de preturi comparative au pus evaluatorii in raport. Au cautat pe net si au facut printscreen cu 3 oferte pret si anume:
  -una de 43.000 in zona titan fara o localizare exacta,
  -a doua la 42.000 imobil asemanator dar la etaj 10/10 situat pe la Poarta 4 (2 km sau 4 statii de tramvai de metrou titan), si
  – a treia 41.500 pt etaj 8/10 zona titan, fara imbunatatiri, iarasi fara precizare exacta a locatiei.
  Daca vroiam sa iau la Poarta 4, etaj 10/10 si fara imbunatatri o negociam poate la 30.000 euro.
  Vi se pare corecta comparatia lor cu imobile din zone mai periferice decat imobilul evaluat? Asa se procedeaza la evaluare?
  Oare de ce nu au comparat cu preturi de langa parc si au cautat la 2 km spre periferie? Eu gasisem si oferta de 53.000 euro mobilata lux. Si mai gaseam destule oferte la 48.000.
  Eu am vrut langa metrou si parc de aceea am acceptat sa platesc mai mult.
  Crezi ca daca stiam ca mai trebuie sa fac rost de 5000 euro o mai luam mobilata si cu imbunatatiri? Nu! O luam cheala si cu 5000 de euro o faceam hotel de 5 stele.
  Nu vreau sa creez polemici ci vreau atrag atentia asupra unei situatii creata artificial de evaluator si banca care ii pot afecta pe toti cei care intentioneaza sa cumpere un imobil.
  Astfel ei vor stii la ce sa se astepte.
  Daca in urma verificarilor se va constata ca e corecta abordarea evaluatorilor atuci inseamna ca normele sunt problema noastra.
  Corect ar fi fost sa se verifice preturile tranzactionate in ultimele luni la notariate pentru imobile asemanatoare pe o raza de 500m sa zicem. Atunci am fi avut pretul corect!

 5. Gealy said

  am March 26 2010 @ 1:14 pm

  Am uitat un amanunt important care, dupa parerea mea, reprezinta un motiv in plus sa cred ca exista aranjamente pentru subevaluari:
  Politica bancii respective in acordarea creditelor este ca sa se ia in considerare valoarea cea mai mica daca se fac mai multe evaluari.
  Asadar, in cazul in care solicitam un alt evaluator agreat de banca (evident) care evalua imobilul la o valaore de piata mai mare banca ar fi luat in considerare tot 37.000 euro.
  Am vrut sa fac chestia asta insa mi-au taiat elanul din start spunandu-mi despre politica bancii.
  Voi ce intelegeti din aceste tertipuri?

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: