Evaziunea fiscala din Romania: Dimensiune ingrijoratoare!

Tweet this

http://www.www.www.urbaniulian.ro/?p=39494
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


21 Comentarii pana acum»

 1. Oana said

  am March 1 2010 @ 12:17 pm

  Aveti dreptate, e foarte grav ce se intampla si ca angajata la o firma care plateste impozit pana si la asigurarile de viata ale angajatilor nu pot intelege de unde au unele firme atat de multi bani negri si cum scapa nepedepsite.
  Am fost socata sa aflu ca fratii Negoita isi vindeau marele proiect rezidential in calitate de persoana fizica.
  Problema este ca statul nu este capabil sa organizeze niste structuri de control eficiente. In perioadele de crestere economica nu resimte lipsa acestor impozite neincasate, iar in recesiune mai arunca niste biruri gen impozit forfetar (pe care se pare ca iar au uitat sa-l scoata)tot in spinarea fraierilor care si-au declarat integral veniturile.
  Acum 2 ani ii criticam aspru pe cei care faceau evaziune dar acum am inteles ca poate atitudinea lor e doar adaptare la conditiile de mediu: cand ai firma ai automat de depus zeci de declaratii (daca ai uitat sa depui vreuna iti trantesc amenda), ai de platit taxa radio, expert contabil, mai nou consultant fiscal (vreo 1000 eur la CA de 1 mil euro, daca iti vine vreun control exista risul sa-ti dea activitatea peste cap vreo luna, samd.

 2. asistentapentruconsumatori.ro said

  am March 1 2010 @ 12:19 pm

  Lupta noastra a celor de la Asociatia http://www.AsistentaPentruConsumatori.ro se duce impotriva abuzurilor la care sunt supusi consumatorii romani.
  Pentru asta avem nevoie ca voi, sa ne scrieti despre fraudele sau abuzurile la care sunteti supusi de catre comercianti sau autoritati.
  Noi preluam sesizarile voastre si ne luptam pentru ca drepturile sa va fie recunoscute.
  TOT CE AI DE FACUT ESTE SA NE SCRII LA ADRESA office@asistentapentruconsumatori.ro

 3. vrajitorul.eu said

  am March 1 2010 @ 12:19 pm

  INTRATI PE http://www.vrajitorul.eu/ – Magia afacerii dvs.
  informatii utile >> http://www.vrajitorul.eu/aplicatia/aplicatia.html

 4. Buduru said

  am March 1 2010 @ 12:41 pm

  In conditii normale de temeratura si presiune, plata celor 1 milion de salariati, la negru/gri, ar reprezenta evaziune fiscala, respectiv pierdere pentru bugetul de stat/bugetul de asigurari sociale. In conditiile actuale, e bine ca-i plateste cineva! Daca-l obligi p’ala sa dea salariile “la alb”, o sa puna lacatu’ pe usa, s-atunci, in loc sa incasezi dari la buget, aferente salariului minim, o sa platesti niste someri de la buget! Cat e pierderea, in acest caz? Adica, e mai bine sa pierzi si ce-ncasezi acum si ce-ti imaginezi ca poti incasa, sau numai ce-ti imaginezi ca poti incasa?

  Departe de mine mine gandul de-a-ncuraja munca la negru/gri! In primul rand, este in defavoarea angajatului, care accepta asa ceva. Dar, e criza, domnilor! Negru, gri, sau alb, locul de munca trebuie pastrat! Nu cred in cresterea economica din acest an! Chiar daca va exista, va fi nesanatoasa, adica bazata exclusiv pe investitii guvernamentale in parcuri, flori, publicitate, etc., pe cresterea artificiala a pretului la energie, carburanti, etc. (asta genereaza inflatie, nu cei 500 de lei platiti la negru, care reprezinta costul intretinerii pe-o luna de iarna!!!) si altele de genul asta.

  S-au imprumutat 10 miliarde de euro, anul trecut! Cati s-au dus in infrastructura? Jumatate? Poate nici atat!

  Din 2009 si pana azi, nu s-a luat nicio masura laudabila, pentru repornirea economiei! Pentru ingroparea ei, s-au luat o gramada de masuri “laudabile”!

  Pe zi ce trece, lucrurile arata din ce in ce mai rau!

 5. laur said

  am March 1 2010 @ 8:33 pm

  Acesta e rezultatul comportamentului statului fata de cei care mai pot astazi sa dea salarii , tva, impozit forfetar, taxe si impozite locale,taxe si impozite pe salarii, amenzi peste amenzi care pot fi considerate tot taxe deoarece oricit ai fi de corect daca nu ai un spate politic, tot platesti ( nu exista avertisment sau dorinta de a corecta ceva, din start esti infractor) si daca mai ramane ceva , desi cred ca am scapat multe alte cotizatii, trebuie sa dai la banca, ca de ” sa manance si gura lor ” saraci, aici in Romania ca de unde vin ei nu au curajul .
  Problema e cint o sa mai poata sa dea salarii.
  Nu cred ca cei care dau salarii in conditiile prezente fac averi sau traiesc extravagant , ei sunt supravietuitori si uneori pre optimisti pt. a renunta.
  Averile in Romania se fac politic , cotizezi la partit si el i-ti va fi recunoscator pt firma sau firmele tale, care vor avea cele mai bune contracte cu statul, vei avea legi date cu dedicatie ca tu sa ai exclusivitate ,vei putea capusa regii si firme de stat, vei dispune de cele mai tolerante controale , i-ti va tolera neplata obligatiilor fiscale , ba chiar vor fi anulate , aici este marea hotie .

  Cine are ochi ,sa vada, cine are urechi sa auda ?…

 6. Marcel said

  am March 1 2010 @ 8:36 pm

  Pentru cei care se mira de ce se intampla va spun ca totul pleaca de la legislatie care nu poate fi respectata iar daca incerci sa o respecti dai faliment.Alt lucru la fel de important este acela ca pentru organele de control firmele corecte sunt amendate drastic pe cand cele care fac evaziune ,dar dau spaga sunt tratate cu mai mult respect.Mai sunt si alte probleme dar acestea mi se par cele mai importante si care iti iau efectiv avantul de a face afaceri in Romania.Sa traiti bine!

 7. baghera said

  am March 1 2010 @ 9:01 pm

  crede cineva ca daca toata lumea si-ar platii taxele 100% corect s-ar schimba ceva. Adica asfaltul nu ar mai explode dupa prima noapte de ger, renovarea unei bude la nu stiu ce scoala ar costa sub 10.000e, parintii nostri dupa 35 de ani de munca ar avea pensii decente, copii nostri ar avea dascali care sa isi faca meseria asa cum trebuie, dascalii copiilor nostri ar avea salarii care sa le permita sa isi faca meseria fara grija zilei de maine si pot sa scriu pana maine astfel de lucruri.

  Nu stiu ce credeti voi dar eu unul nu cred asa ceva.
  Eu cred ca un procent mult prea mare din contributiile noastre actuale umfla burtile si conturile unor …………
  Si mai cred ca inainte de a cere societatilor sa isi plateasca corect taxele si de a cere angajatilor sa nu mai accepte plata la negru sau gri statul trebuie sa ne demonstreze ca a invatat sa ne cheltuiasca banii fara sa avem senzatia ca am fost jefuiti.

  Definitia 24378

 8. mordor said

  am March 1 2010 @ 10:09 pm

  E criza. De bani ! Cand sau luat masuri aiurea economice in 2009 nu a interesat pe nimeni din guvern de unde vor mai incasa taxe. Ce nu inteleg caposii din finante e ca in 2007 si 2008 toti angajatii au vrut salariile (veniturile) declarate PENTRU A AVEA ACCES LA UN CREDIT si atat ! Acum cand somajul bate la usa, pe cine mai intereseaza un credit si automat cat are salariul pe cartea de munca ? Poti sa-i ceri patronului “amice vezi ca eu vreau darile platite la stat sa-mi fie bine la pensie, sau la banca ?!” ca el o sa ti spuna… dute draga la stat sa-ti dea el pana nu mai poti sau stai acasa, ca la usa e coada pe un post.
  Si ca sa inchei: CINE E CEL MAI MARE HOT IN TARA ASTA ? CINE INCASEAZA SI NU DA SOCOTEALA PTR. CUM CHELTUIE SI GESTIONEAZA BANUL PUBLIC ?
  STATUL !!!!
  SI PROBLEMA LUI CEA MAI MARE E CA… NU VREA CONCURENTA!

 9. apocas said

  am March 1 2010 @ 10:15 pm

  totusi problema grea nu e incapacitatea inspectorilor de munca , daca exista pe teren, ci, de unde atatia bani pt plata la negru.?
  inclusiv la firme IT, de ex.?

 10. ildiko said

  am March 1 2010 @ 10:40 pm

  Pana ce statul jecmaneste firmele din ce in ce mai mult si evaziunea fiscala va fi din ce in ce mai mare.
  Dupa introducerea impozitului forfetar foarte multe firme au fost inchise, eu sunt convinsa ca o parte din ele lucreaza la negru…

 11. politika said

  am March 1 2010 @ 11:15 pm

  Citind cele de mai sus mi-am amintit un banc bun :
  – Un tip se duce sa se angajeze …
  Intrebat fiind cam ce salariu si ce conditii considera e ca fiind “satisfacatoare” omul nostru spune :
  – Cred ca un salariu de 3000 Euro pe luna ar fi OK,
  – Apoi as vrea cam 30 de zile de concediu in strainatate impreuna cu sotia , platit de firma …
  – In fine masina de serviciu 4×4, tel mobil … pe care sa le pot folosi “for free” …
  Angajatorul, dupa ce l-a ascultat cu mare atentie fara sa-l intrerupa i-a spus :
  – Domnule ! in aceasta companie un post ca al Dvs. este retribuit incepind cu 5000 Euro pe luna, firma plateste integral concediu 45 zile pe an luat in 3 reprize de cite 15 zile la hoteluri de cinci stele, pentru Dvs + sotie si o pereche de prieteni … ca sa va simtiti bine ! Masina 4×4 si telefon sunt standard minim iar …
  – Domnule GLUMESTI ? … intreaba omul
  – … paaai , Dvs, ati inceput intii , spuse angajatorul !

  Cam asa este si in situatia descrisa mai sus.
  Analiza este facuta ACUM , dupa 20 de ani de “democratie”. Acum , in anul 2010, dupa 20 de ani in care STATUL ROMAN ce a facut ??? … pai ia sa ne aducem putin aminte :
  – In 1990 …. profitul era impozitat cu 45% … plus salariile … etc. … facind “CEVA” cu banii incasati ( sedii de marmura, constructii “faraonice” sedii peste sedii … pregatind “culcusul” celpeste 1.500.000 salariati !
  – Intre timp ( 1992 – 2000 ) statul vinde peste 70% din intreprinderile cu capital de stat … “volatilizind” banii
  – Cam in aceeasi perioada, statul “volatilizeaza” valoarea banilor de pensii … strinsa atit pe vremea lui Ceausescu cit si dupa …
  – Din 1990 pina prin 2004 statul reuseste sa decapitalizeze :
  – Sistemul de Sanatate publica (un morman de bani cit Piramida lui Keops)
  – Sistemul de Protectie Sociala ( banii de somaj … etc.)
  – Banii din taxele si impozitele locale si centrale ( terenuri, cladiri, masini …etc.)
  – Banii din mpozitele pe profit platiti de firme …
  – si o gramada mai mare de bani decit piramida susamintita !

  Acum , dupa ce a reusit isprava devalizarii economiei nationale (printr-un management defectuos, prin “spalare” de bani prin firme private capusa, prin …. ), a decapitalizarii pietei, a saracirii populatiei si firmelor … ACUM , in 2010 constatam ca “firmele private” platesc salarii cu “bani la negru” … avind ca efect (probabilistic) pierderi de un miliard de euro anual pentru statul roman.

  Dar de ce nu raspundem la intrebarea : Cine sunt mai talhari ? Cei care fac legile sau cei care incalca legile ???
  Dar de ce nu ne intrebam : citi bani din “penalitati de intirziere” si “taxe penalizatoare” (evident cumulate cu primele) incaseaza statul roman ??? Sunt judicios justificate acestea ??? Nivelul acestora (de vreo 4 ori mai mare decit un credit de debit – adica un credit care sa acopere neplata … pentru cei mai putin cunoscatori) nu ar fi exagerat de mare ?
  Cele aproape 500 de taxe si impozite incasate de stat sunt ABSOLUT TOATE judicios gandite si “armonizate” cu serviciile asigurate ?
  Serviciile asigurate se stat (sanatate, educatie, starea drumurilor, servicii de … etc. ) sunt la nivelul platit de populatie ???

  … pai daca NUUUU atunci de ce sa ne mai miram ca REACTIA firmelor saracite, jecmanite, haituite de haosul legislativ, innebunite de supraimpozitare, taxare, spaguire prin extocare de catre controalele de la institutiile statului … este cea care SE VEDE CU OCHIUL LIBER ???

  RASPUNSUL ESTE
  … paiiiii, Dumneavoastra ati inceput primul !!!

 12. politika said

  am March 1 2010 @ 11:20 pm

  PS in 1990 toti romanii erau “prieteni” si se bucurau de DEMOCRATIE.

  Apoi statul i-a impartit gladiatori in “de stat” si “privati” i-a bagat in arena si i-a pus sa se razbiasca unii cu altii.
  Rezultatul : NICI UNII NU AU CASTIGAT !

  … singurii care au castigat sunt artizanii arhitecturii acestui sistem social format din “de stinga” si “de dreapta” din “de stat” si “privati” , din “saraci” si “bogati” … din ZERO si UNU … Unii impotriva altora, dar TOTI PERDANTI !

 13. Dani said

  am March 2 2010 @ 8:25 am

  Sistemul asta e deja ceva NORMAL. La fel se face cam peste tot. Daca s-ar pedepsi aceasta evaziune, firmele ar dispare pur si simplu. Si asa o duc la limita supravietuirii.

  Statul lasa sa se fure, ca sa incaseze impozite, ca altfel ar trebui sa plateasca milioane de someri….

 14. Metalshrine said

  am March 2 2010 @ 8:52 am

  Bai dar cum se mai gaseste cate-un samaritean d-asta care n-are ce gandi in timpul liber si ii mai da o idee cretinului de boc despre cum sa ingroape mai eficient ceea ce mai misca… De parca n-ar avea destule. Se pare ca misiunea guvernului celui mai cretin din 90 incoace este aceea de a ingropa definitiv si irevocabil economia nationala productiva si de a ne servi pe tava, sub forma de sclavi, catre firme internationale si corporatii fara cap si fara coada. Deja este clar ca nu se vrea iesirea din criza ci, asa cum s-a lansat ideea si in state nu demult, se vrea schimbarea actualului sistem economic dupa chipul si asemanarea NWO…
  Apropo, domnule Senator, ce parere aveti de faptul ca plata TVA la facturi se va face la incasare DOAR la contractele cu statul?

 15. Buduru said

  am March 2 2010 @ 9:21 am

  @ Metalshrine

  Pot sa raspund eu, cu umilinta, la ultima intrebare?

  Statul nu prea mai are bani nici pentru plata “capuselor”. Si-atunci, nu-i normal sa le dai o mana de ajutor?! Adica, s-a “chinuit” omu’, a strans, pe o factura anterioara emisa catre stat, 500 de mii de euro profit si-acum, pentru ca statul nu-i mai poate onora o noua factura, la timp, vrei sa plateasca omu’, din profitul lui “cinstit”, TVA, fara sa incaseze?!

  Hai sa fim seriosi! E necesar sa sprijinim astfel de firme! Le scutim de plata TVA, pana cand statul le va da banii, pentru ca oamenii sa-si marcheze profiturile ca la carte! Adica, nu-i mai normal ca omu’ sa-si cumpere o barca d’aia, de la targ, de 500 de mii de euro, si sa se plimbe pe balta, pana-i baga statu’ banii in cont?! Adica, sa se relaxeze, ca va avea mult de munca la urmatoarea factura!

  Cu alte cuvinte, cine consuma bani din buget, e ajutat sa consume, iar cine aduce bani la buget, e ajutat sa moara!
  O sa fac un studiu de impact (cu fonduri de la stat!!!) sa vad ce efect va avea o astfel de politica pe termen lung!

 16. ALEXANDRU EUGENIA said

  am March 2 2010 @ 12:52 pm

  As dori sa comentez strict pe textul semnat de C.P.
  Mi se pare inacceptabil ca la un interviu in vederea angajarii sa ceri candidatului pe post sa dezvaluie date confidentiale legate de activitatea lui in alte firme.Numai pentru ca au facut afirmatii care nu pot fi probate,despre locurile de munca anterioare,domnul C.P. ar fi trebuit sa le dea afara,pe usa si sa le urmeze(pe persoanele respective).
  Mi se pare cel putin ciudat,pentru un patron neevazionist,sa fie preocupat de albirea salariilor altor firme sau intrarea acestora in legalitate.
  Evaziune fiscala,conform DEX inseamna sustragerea de la plata obligatiilor fiscale si aceasta trebuie dovedita.Salariatii respectivi ar fi trebuit sa faca plingeri la ITM pentru a rezolva problema salariilor si pentru a dovedi ca spusele lor sunt adevarate.In lipsa dovezilor avem de-a face doar cu calomnii.
  Exista si un adevar in ceea ce sustine C.P.,concurenta neloiala,iar aceasta intra in sfera de activitate a Consiliului Concurentei,dar si aici,daca doresti sa adresezi o plingere,trebuie sa te preocupi singur de aducerea dovezilor.
  Din punctul meu de vedere evaziunea fiscala este produsa de economia subterana.Mai crede cineva ca dupa 20 de ani de capitalism exista guvernanti, in aceasta tara, care sa nu aiba habar cum se produc si cine produce banii negri?
  Daca raspunsul este afirmativ,am o singura replica:ha,ha,ha!
  Nu pot sa inteleg cum de nu intelege nimeni ca nu exista cavaleri pe cai albi care s-au nascut pentru a face lucrurile in locul nostru.
  Eu il respect pe domnul senator,dar va garantez ca si dumnealui are puteri limitate,lucru care s-a vazut din raportul de activitate pe care ni l-a prezentat.
  Eu cred,insa ca il putem ajuta cu idei viabile,bine documentate si argumentate.Ma gindesc ca daca il ajutam sa fie un senator mai bun si mai bine pregatit decit ceilalti,ne ajutam si pe noi.

 17. ALEXANDRU EUGENIA said

  am March 2 2010 @ 1:16 pm

  In anul 2008 am avut un control de la ITM. in urma caruia am platit o amenda,cea mai mica posibila,in cuantum de 3000 lei.
  Am intrebat atunci daca au facut control(era un control cu o anumita tematica)si in urmatoarea firma:
  http://doingbusiness.ro/financiar/raport/1216506/sensiblu-srl/
  Mi s-a raspuns atunci ca firmele,de genul celei prezentate(care are 200 de puncte de lucru,in toata tara),sunt controlate,la sediu,adica in cazul prezentat,in com.Mogosoaia.Citi functionari are ITM-ul din aceasta comuna astfel incit,sa poata controla toate cele 200 de puncte de lucru?
  Salariatii firmei respective,semneaza la angajare,contract de confidentialitate,astfel ca timp de citiva ani,nu au voie sa spuna cum sunt platiti.Noi stim,dar nu putem dovedi.
  Credeti ca in cazul firmei prezentate,avem de-a face cu probleme reale?

 18. Mosion said

  am March 2 2010 @ 5:06 pm

  Eu cred ca domnul C.P. a fost mintit de persoanele invitate la interviu. Respectivii trageau pentru un posibil salariu mai mare mintind angajatorul. Ce ati fi vrut sa-i zica domnului CP? Am salariu de 350 ron, atat cat scrie in cartea de munca? Domnul CP ii facea repede o oferta de 450 si-si freca mainile de bucurie. Asta nu inseamna ca nu se face evaziune dar nu cum crede domnul CP, din 65 de pers. 63 au alte salarii.
  Eu am intilnit pe cineva care a recunoscut ca le da bani angajatilor la negru, peste salariul din cartea de munca iar banii provin din dividende, cica e mai rentabil decat sa plateasca toate darile la stat.

 19. Metalshrine said

  am March 2 2010 @ 6:50 pm

  @Buduru: Evident ca asa se pune problema ca doar afaceri cu statul fac firmele agreate de partidul stat. Ei tre sa controleze si sa manance de la stat, si implicit de la noi. De asta se schimba sefi, directori si altii pe criterii politice, nu?

 20. marian said

  am January 8 2011 @ 12:10 am

  Ce trebuie sa faca inspectorii ITM ca sa afle daca un patron isi plateste la negru/gri angajatii?
  Se stie ca angajatii se tem de consecinte.
  Inspectorii ITM ar trebui sa numeasca un comitet format din 3 inspectori care sa audieze in mod privat si sub acoperirea confidentialitatii totale declaratiile angajatului.
  In felul acesta vor fi audiati toti angajatii. Apoi niciun angajat audiat nu are voie sa spuna nimic altora sau patronului. Si pentru a se evita acest risc comitetul trebuie sa treaca prin audiere toti angajatii in cel mai scurt timp. Fiecare angajat semneaza la sfarsit declaratia prin care primeste totodata si imunitate si i se garanteaza confidentialitatea.
  Este clar ca unii vor mintii comitetul insa sunt sigur ca altii vor spune cat primesc in realitate.
  Apoi in baza acestor informatii pot fi trasi la raspundere evazionistii.
  Si uite asa se poate descuraja plata la negru.
  Ce parere aveti dragi evazionisti?
  Ce parere avei voi dragi inspectori ITM?
  Daca as fi inspector ITM nu cred ca ar scapa evazionistii usor.
  Numai auzirea de numele meu iar face sa transpire pe sira spinarii.

 21. Ilinca said

  am June 22 2011 @ 2:23 pm

  Eu sunt angajata la o firma unde sunt platita partial la negru. Nu mi-a facut nici o placere sa semnez acel contract de munca (de altfel la interviu nu s-a mentionat nimic despre plata la negru). Este dezavantajos pentru mine, mai ales ca la nici un loc de munca pe care l-am avut in Romania, nu am fost platita corect (si a fost vorba de 4 locuri de munca)…nu pot face credit la banca pe salariul real, nu imi intra banii care trebuie in fondul de pensii.

  Mentionez ca sunt arhitect (am absolvit acum 2 ani) si ca firmele la care am lucrat sau cu care am avut colaborari, au avut- unele din ele- proiecte prestigioase, iar cifrele lor de afaceri ca si averile personale ale patronilor nu sunt de neglijat. Tot atat de adevarat e ca, din pacate, daca eu nu as accepta aceste conditii le-ar accepta cu usurinta cineva in locul meu.

  Eu cred ca e bine ca situatia sa fie expusa- daca legislatia e nerezonabila si firmele nu pot supravietui daca o respecta, ar fi mai constructiv pentru toata lumea ca firmele sa se asocieze si sa lupte deschis pentru a schimba legislatia, in loc sa gaseasca subterfugii. Si totusi daca ar fi asa, ma tem ca am ajunge la o instabilitate politica acuta in Romania…

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: