Banner

Ministrul Vladescu mi-a spus ca plata TVA la incasarea facturilor, conform proiectului meu de lege, este incorecta fata de ….statul roman

Tweet this

http://www.www.www.urbaniulian.ro/?p=39258
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


30 Comentarii pana acum»

 1. Buduru said

  am February 23 2010 @ 6:31 pm

  Ok, nu transferam riscul in carca statului (mii de tunete!)!
  Dar, atunci cum rezolvam o problema simpla: presupunem ca o firma emite o singura factura, in luna ianuarie, in valoare totala de 1 milion de euro, pe care n-o incaseaza tot anul, datorita intrarii in insolventa a clientului. De unde plateste 160000 de euro TVA?
  Aha, il bagam in insolventa si pe-al doilea, ca nu-i suficient unul singur!
  La fel e si cu amenzile la norma! Se duce epicurianu’ si amendeaza o firma, pentru nereguli, pe drept, dar fara sa-i pese de situatia financiara a acesteia. Firma plateste amenda, cat o fi de mare, din banii furnizorilor, ale caror facturi nu le mai achita si-i baga si p’astia-n dificultati!
  Si uite-asa, scapam de alti 2-3 contribuabili si ne-apuca mirarea ca n-avem bani la buget!
  C’asa-i in tenis!

 2. ildiko said

  am February 23 2010 @ 9:36 pm

  Daca firma ia o teapa de la clienti si nu-si incaseaza banii, unde naiba este valoarea adaugata?
  Nu mai platesti TVA ci TTA (taxa pe teapa adaugata). I ritmul acesta “vladescu taxeaza tot” va reusi performanta ca la buget sa intre si mai putini bani.

 3. Mihai said

  am February 23 2010 @ 9:46 pm

  O fin nenea Urban supus vremii, ca noi toti dealtfel, dar pentru asta daca-i reuseste ar merita macar o statueta mica la intrarea in Ilfov… cand treci in viteza cu masina spre Prahova sa te inchini la Mr. Normalitate.

 4. ady said

  am February 23 2010 @ 10:26 pm

  vai de ea tara de prosti!!!
  vladescu si altii ca el un glont in cap!!!

 5. s_arpi said

  am February 23 2010 @ 11:38 pm

  Este incorecta fata de ….statul roman? Pai cine e statul roman in urma urmei statul roman e alcatuit de totalitatea cetatenilor, institutiilor etc. din aceasta tara! La cine se gandea ministrul Vladescu? La buzunarul lui oare?
  Anul trecut nu cred ca a fost vreo societate comerciala care nu a avut valori mai mici sau mai mari nerecuperate de la terti, pentru ca nimeni nu a scapat, si totusi au rezistat tinand in carca si statul. Acuma “statule” e randul tau!!! Adica parlamentari, senatori, si alti conducatori ai tarii care va vedeti ca “stat” cu bugetele voastre de salarii si retributii: deschideti ochii! Daca noi suntem mai saraci si voi o sa fiti mai saraci si invers!

 6. apocas said

  am February 24 2010 @ 12:13 am

  astia care se considera statu’ au o resursa inepuizabila, imprumutul extern, care precum zicea ceausescu (sau stefan cel mare) nu e al nostru ci al urmasilor urmasilor nostri!!
  nimeni nu ii va pune sa plateasca (ci doar prin nealegere, ete p…, ca le si pasa dupa un plin de 4 ani)

 7. Constantin SLAVE said

  am February 24 2010 @ 12:27 am

  Plata TVA dupa incasare ar fi un lucru normal. As indrazni sa merg mai departe si sa spun ca, daca citim putina economie politica – mai exact definitia PROFITULUI – si impozitul pentru acesta ar trebui platit tot dupa incasarea facturii aferente.
  SUNT RESEMNAT. Totul este numai vorba in zadar.
  Incompetenta sau rea vointa guvernelor de a gasi solutii corecte, normale, la noi primeaza. DAU VINA PE MOSTENIREA GREA LASATA DE PREDECESORI, ADICA GAURILE DIN BUGET. Cum le este foame mare, trebuie sa faca repede rost de bani, care sa fie papati la fel de repede. De aici eterna criza financiara.
  Consecinta: platiti idiotilor (numai despre privati este vorba, pentru ca ei produc) pentru aerul pe care il respirati, pentru apa pe care o beti, pentru compozitia alimentelor pe care le mancati. Nu valoarea lor, ci taxe pentru ca ati indraznit sa existati si vreti sa o faceti in continuare: deci, taxe pentru ca le consumati. Mai rau decat fumaritul.
  Altfel: economia duduie, scaderea economica – numai 7%, guvernul a luat cele mai eficiente masuri samd.

 8. apocas said

  am February 24 2010 @ 12:40 am

  poate ca nu e exact in subiect, dar daca grecia, italia, spania si altele si-au manarit datele statistice (econmice) , oare romania face exceptie, adica nu cumva situatia e mult mai catastrofala, dar noi ii mai aburim pe europeni, fmi si banca mondiala?

 9. corcodel said

  am February 24 2010 @ 1:17 am

  Pai asa e si normal noi platim TVA-ul ca la curve …inainte. Dar vorba cuiva de mai sus; eu emit factura si daca platitorul din motive intemeiate sau nu nu imi plateste eu de unde sa dau banii?
  Pai de Statul e mai nou tagma jefuitorilor si nu conteaza ca eu firma incasez sau nu chestia e ca eu sa tin in spate statul. Au falimentat firmele de stat si apoi le-au vandut pe 2 lei cand normal era ca sa le faca fff profitabile si sa le vanda bine ca sa aiba beneficiu mare si sa si mai pastreze cate ceva care sa le aduca bani la buget; asa e intr-o economie normala nu intr-o tara anarhica guvernata de un marinar de 2 lei vechi ….

 10. Ionut said

  am February 24 2010 @ 7:55 am

  e tampit.

 11. paul.a said

  am February 24 2010 @ 8:30 am

  Personal, nu cunosc dar cred ca ar fi bine de stiut (daca stie cineva sa spuna) cum este practica in alte tari.TVA-ul se incaseaza la emiterea sau la incasarea facturii. Cu stima.

 12. politika said

  am February 24 2010 @ 8:37 am

  Plata TVA catre statul roman inainte de incasarea contravalorii facturii este si imorala si lipsita de bun simt. Inventata cu ani in urma (nu trebuie sa-l injuram pe Vladescu deoarece nu el a instituit-o … ) de PSD, ea a ramas valabila asigurind o “blana” substantiala pentru prostul management financiar de care a dat (si da) dovada fiecare ministru al finantelor care si-a odihnit c**ul pe scaunul ministerial.
  Fenomenul este foarte extind, deoarece daca analizam ce se intimpla pe intreg ciclul de viata al unui produs (de cind este fabricat sau de cind intra in tara) constatam ca, daca un produs este vandut printr-un lant de firme (sa spunem ca ar fi vreo zece firme intr-un astfel de lant ipotetic, iar daca ultimul utilizator (end-user) nu plateste factura , toti cei din acest lant TREBUIE sa plateasca TVA-ul la stat, decapitalizindu-se (nu mai zic aici de comisioanele de intarziere de plata si penalizarile incasate de stat , in cazul platii cu intarziere …)
  Toate aceste sume de bani, care se duc la buget ar trebui sa creeze inflatie (daca economia ar fi sanatoasa, iar ministrul finantelor la fel). In cazul nostru, intr-o economie bolnava, condusa de fel de fel de creaturi (cu veleitati de ministru de finante) , care nu fac altceva decit sa exerseze citeva tehnici golanesti ( vezi Impozitul Forfetar … s.a.) creaza decapitalizare continua. Analizind ce s-a intimplat in economia romaneasca pe intreaga perioada a celor 20 de ani postdecembristi (per total sau pe cicluri de guvernare) constatam un singur lucru : economia “s-a dus la vale” , tara a devenit din ce in ce mai saraca, majoritatea oamenilor din ce in ce mai saraci … in timp ce un segment de max. 3% din populatie a reusit sa-si insuseasca 80% din valoarea existenta pe piata. Nu trebuie sa-i numesc, nu trebuie sa-i prezint … deoarece ii stim cu totii.
  Cert este un singur lucru : nici un guvernant nu a fost tras NICIODATA la raspundere (sa auzim ca i-a fost confiscata intreaga avere, a lui si a familiei lui … etc.) pentru greselile, erorile, gafele …etc. care au condus la distrugerea economiei romanesti, la decapitalizare, la pierderi (de bani, de contracte de finantare nerambursabila …etc.) avind ca rezultat dezastrul actual din economie.
  Are si Vladescu partea lui de vina … dar ACUM este mica , deoarece abia s-a asezat pe scaunul de ministru si nu poate lua TOATE MASURILE ODATA … independent de consecintele rezultate !

 13. Ovidiu CRACIUN said

  am February 24 2010 @ 8:45 am

  …asta confirma zicala ca “Lupu-si schimba parul, dar naravul, ba”!
  In continuare, statul si populatia sunt in opozitie si au interese diferite.
  Comunistii tot comunisti !!!

 14. Luc said

  am February 24 2010 @ 9:01 am

  Se pare ca statul vrea doar sa incaseze bani si… cam atat! Am constatat ca in Romania, datorita legilor permisive, plateste doar cine vrea. Un mic exemplu: dupa indelungi procese de la intrarea in insolventa a Brilliantului s-a hotarat ca se vor plati doar 29% din datorii, esalonat pe 24 de luni. Statul si-a luat insa taxele pe intreaga suma! Sistem de rahat!

 15. gabi said

  am February 24 2010 @ 9:01 am

  Concluzia este trista: avem un ministru de finante necopt la minte, care umbla dupa gagici, de o moralitate cel putin indoielnica si care, parerea mea, gandeste cu partile moi!

 16. macabuba said

  am February 24 2010 @ 9:25 am

  Daca ar apare asa o lege, eu as ruga pe cel caruia i-am emis factura sa imi achite 99% din valoarea facturii… adica sa pastram factura neinchisa deci sa pasuim plata tva-ului si asa cred ca as putea sa o tin chiar cativa ani, eventual sa si inchid firma cu tva-ul neplatit.
  Da, ar fi o propunere daca sa zicem nu s-au achitat 50% din valoarea facturii sa nu se achite tva-ul, atunci si firma care a emis factura o s fie interesata sa isi recupereze banii cat mai curand.

 17. ixulescu said

  am February 24 2010 @ 9:54 am

  vladescu se mai plimba mult pe banii nostrii cu pipitza in strainezia?tu l in gura

 18. nic said

  am February 24 2010 @ 10:19 am

  Colectarea TVA la plata facturii va genera si foarte multe practici care in Romania vor fi nu numai speculate (ceea ce ar fi natural!), ci…influentate sa se intample. Aceste practici, in mod evident, ar putea zgudui puternic bugetul statului, sa fim realisti! Uitati-va numai la monstruozitatile pe care le-a generat o amarata de prevedere legata de TVA in insolventa. Daca s-ar vedea de oriunde ce a generat aceasta masura…, cei care nu cunoasteti aspectele indeaproape ati mai reflecta la ideile revolutionare in privinta TVA, care are o greutate considerabila in veniturile statului. NU NEG CA MASURA COLECTARII TVA LA PLATA, n-ar fi o masura benefica agentilor economici, sau ca n-ar fi fair-play pt.ambele parti, dar cred ca O DATA CU PUNEREA IN DISCUTIE A ACESTEI MODIFICARI sa se analizeze pana in cele mai mici amanunte repercursiunile masurii, pentru a nu ne trezi (inca o data!) ca …suntem luati pe dedesubt de practicile neloiale, evazioniste si, de ce nu, dezavantajoase pentru parti.
  Daca aveti poatata public propunerea de modificare, va rog sa ne faceti cunoscut, pentru ca sa nu ne mai dam cu parerea doar pe marginea unei idei…

 19. Cristi said

  am February 24 2010 @ 10:26 am

  In Germania se plateste TVA la incasarea facturii, deci noi suntem mai corecti ca germanii. Nu pot sa scriu “urarile” mele de bine pt. ministrul nostru de finante pe acest site.
  Altfel, s-auzim de bine!

 20. Vlad Lungu said

  am February 24 2010 @ 1:01 pm

  LEGE nr.345 din 1 iunie 2002
  privind taxa pe valoarea ad?ugat?

  Art 1:
  (1) Descriere
  (2) Sfera de aplicare
  (3) Prin opera?iuni cu plat? se în?elege obligativitatea existen?ei unei leg?turi directe între opera?iunea efectuat? ?i contrapartida ob?inut?.

  Ce ne intereseaza aici este “contrapartida OBTINUTA”.

  Nu e vorba de contrapartida PROMISA sau CONTRACTATA ci OBTINUTA.

  DACA contrapartida nu este obtinuta => operatiunea cu plata la care se face referire in paragraful (2) nu este valida, deci operatiunea iese din sfera de aplicare a TVA

  Gresesc ?

 21. Buduru said

  am February 24 2010 @ 1:34 pm

  @nic

  Inteleg foarte bine ce vrei sa spui, dar nu pot fi de acord!
  Cine vrea sa se sustraga de la plata taxelor, o va face in conditiile oricarei legi. Pentru a diminua numarul acestor indivizi (deci nu pentru a eradica fenomenul, ca nu se poate), trebuie sa iei masuri de stimulare a celorlalti. Daca afacerile merg bine, numarul “smecherilor”, in cifre relative (raportat la total afaceri), se reduce simtitor. Daca afacerile merg prost, in cifre relative, numarul smecherilor creste considerabil.
  Mai pe scurt, cea mai sigura masura, pentru a eradica hotii de buzunare, este sa tai mainile intregii populatii.
  Cam asta face astazi guvernul, cu intreaga economie.
  C’asa-i in tenis!

 22. Adrians said

  am February 24 2010 @ 1:58 pm

  1. Acest min.Vladescu este un imbecil.El este cel care a introdus TVA pt.firmele de comert de exterior din aceasta tara.El este cel care a adus in sapa de lemn oameni de comert exterior cu o vasta experienta in domeniu.Intrebati-l pe Dl.Mihai Ionescu de la ANEIR ce parere are despre acest personaj cunoscut mai mult pt.relatiile extra-conjugale in care a fost implicat decit pt.calitatile de bun finantist.
  2. In ce priveste raspunsul legat de corectitudinea fata de de stat,i-as reaminti acestui domn doar sumele uriase provenite din TVA pe care statul roman le datoreaza firmelor romanesti,sume intirziate la plata de statul roman cu anii,nu cu lunile.
  Este incredibil cum au ajuns astfel de specimene in functii atit de importante si este dureros ca pe zi ce trece incepem sa ne pierdem si ultima bruma de speranta ca sistemul va fi vreodata invins.

 23. Exista sanse mari ca legea privind plata TVA dupa incasarea facturilor sa fie adoptata de Senat | Urban Iulian said

  am February 24 2010 @ 2:54 pm

  […] (23)Luni vom sti daca se da semnalul oficial pentru aparitia unui nou partid politic in Romania (22)Ministrul Vladescu mi-a spus ca plata TVA la incasarea facturilor, conform proiectului meu de lege, … (22)Mesaj pentru domnul Marko Bela de la un "etnic maghiar" (20)BNR, care cere romanilor […]

 24. Alexandru said

  am February 24 2010 @ 7:37 pm

  Intrebare pentru Domnul Ministru Vladescu:
  -Stimate domn dumneavoastra va platiti darile inainte de primirea salariului sau dupa ce incasati salariu mergeti la cumparaturi si va platiti darile?
  Asa ar trebui sa fie si la firme cum sa plateasca firma darile inainte de incasarea facturii.

 25. 2fast4u said

  am February 24 2010 @ 10:00 pm

  cine l-a pus ministru pe retardatu ala ?expert in economie ? un dobitoc…de fapt cam toti sunt….urbane..locul tau nu e akolo, nu merita aia sa fii alaturi de ei…esti prea bun ptr ei,ptr noi, o natie de ciorditori, combinatori..sa nu generalizam,dar ponderea acestora este mult prea mare…sa ii multumim dl.iliescu ptr mostenirea pe care ne-a lasat-o…si dak se duce sa dea coltul, sa o ia cu el

 26. adi said

  am February 25 2010 @ 10:57 am

  statul complice cu infractorul…..nu-i asa?

 27. adi said

  am February 25 2010 @ 10:58 am

  zzzzzzzzzzzzzzzz GREVA FISCALA zzzzzzzzzzzzzzzz

 28. Victor said

  am February 25 2010 @ 3:19 pm

  Rusine boului, dar e corect fata de cei care platesc? E corect sa incsezi facturi la 60-90 zile si sa platesti tva imediat dupa facturare? Niste mizerabili astia din guvernul PDL.

 29. STEFAN said

  am March 1 2010 @ 6:17 pm

  Nu sunt economist , dar ideea ca TVA-ul sa devina exigibil doar data incasarii facturii , am sustinut-o in urma cu 10 ani in cadrul unei intalniri dintre reprezentanti ai IMM-urilor si un senator.

  Bineinteles ca ideea la aceea data, a parut cel putin bizara, daca nu traznita si sa trecut peste ea, de parca nici nu ar fi fost propusa.

  Mi-am sustinut ideea pe urmatoarea logica:

  1. Daca firma “x” nu incaseaza factura , nu va avea din ce sa plateasca TVA-ulla buget.

  In acest caz STATUL PIERDE.

  2.Daca “X” totusi plateste din rezervele proprii sau din cele atrase, se decapitalizeaza- reducandu-se implicit capacitatea lui de a genera profit (cu toate consecintele …. ) , si sau/ii cresc cheltuielile cu dobazile la credit …etc, .
  In concluzie iarasi PIERDE STATUL , dar nu numai el.

  3. Firma “Y” care a beneficiat de produsele sau serviciile facturate, dar pe care nu le-a platit, VA FI MAREA CASTIGATOARE.

  A primit ceva gratis si in plus are LEGAL DREPTUL DE DEDUCERE pentru TVA-ul din factura pe care oricum nu a achitat-o.

  Cine pierde ?: STATUL si bineinteles furnizorul ne achitat.

  4. Ce se mai intampla ?
  Se dezvolta in randul unei categorii de ” intreprinzatori” comportamentul speculativ, …etc.
  De exemplu:
  Un “investitor” de tipul “Y”, care vrea sa construiasca un imobil va proceda cam asa : Angajaza un antreprenor, caruia in cel mai bun caz ii plateste un avans de , sa zicem , 30%, si apoi asteapta sa castige , ne avand deloc intentia de a-si folosi capitalul propriu , creditul, etc. Cum ? :nu plateste restul de 70 % din valoare facturilor SI ARE SI DREPTUL DE DEDUCERE A TVA-ului COLECTAT.

  Cine pierde: STATUL care nu incaseaza TVA-ul ,nici de la ” x ” , pentru ca nu a incasat factura emisa si nu are din ce sa plateasca, dar nici de la ” Y ” care si-a dedus TVA-ul conform Codului Fiscal.

  In concluzie cine pierde pe toata linia: STATUL ; firma
  “X” si SOCIETATEA ROMANEASCA IN ANSAMBLU.

  Cine CASTIGA: societatea “Y” , care incantata de “reteta de succes” va proceda la fel de cate ori va avea ocazia.

  Sper sa nu am dreptate si in acest caz sper de asemenea sa ma lamureasca si pe mine cineva, unde este gresita logica mea.

  Iar daca nu gresesc , inseamna ca cel putin logic , ACEASTA INITIATIVA PARLAMENTARA AR TREBUI SA FIE ADMISA.

 30. adina said

  am May 21 2010 @ 2:41 pm

  In saracia asta platim din greu si cu greu TVA in avans , ne chinuim care n-am murit inca dar suntem in coma… problema este unde sunt banii ?

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: