ENERGIE MURDARA ! afla cat de nocive sunt noile becuri cu lumina fluorescenta

Tweet this

http://www.www.www.urbaniulian.ro/?p=37999
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


16 Comentarii pana acum»

 1. asistentapentruconsumatori.ro said

  am January 29 2010 @ 12:07 pm

  Reclamati abuzurile la care sunteti supusi la office@asistentapentruconsumatori.ro

  Lupta noastra a celor de la Asociatia http://www.AsistentaPentruConsumatori.ro se duce impotriva abuzurilor la care sunt supusi consumatorii romani.
  Pentru asta avem nevoie ca voi, sa ne scrieti despre fraudele sau abuzurile la care sunteti supusi de catre comercianti sau autoritati.
  Noi preluam sesizarile voastre si ne luptam pentru ca drepturile sa va fie recunoscute.

  TOT CE AI DE FACUT ESTE SA NE SCRII LA ADRESA office@asistentapentruconsumatori.ro

 2. www.vrajitorul.eu/ said

  am January 29 2010 @ 12:07 pm

  INTRATI PE http://www.vrajitorul.eu/ – Magia afacerii dvs.
  informatii utile >> http://www.vrajitorul.eu/aplicatia/aplicatia.html

 3. Razvanescu said

  am January 29 2010 @ 1:10 pm

  sa trecem pe lampi cu halogen!

 4. Radu said

  am January 29 2010 @ 3:44 pm

  Si eu vad becurile cu LED-uri ca cea mai buna alternativa dintre cele prezentate. Nu stiu insa in ce masura se produc momentan in serie modele avand echivalentul luminozitatii unui bec cu incandescenta de 100W clasic. Probabil ca la noi se misca mai greu lucrurile, deoarece au fost anuntate de ceva timp si inca nu misca nimic semnificativ pe tema asta.

 5. IANA Costi said

  am January 29 2010 @ 3:55 pm

  Se produc destule becuri cu leduri dar
  de exemplu un bec cu led care lumineaza cat un bec cu incandescenta
  de 100W consuma 20W si costa 540 ron.
  Cine cumpara? Becali?

 6. Othelo said

  am January 29 2010 @ 4:24 pm

  Si totusi, decat sa ne punem in pericol sanatatea, merita investit in becurile cu LED-uri. La aceleasi performante sunt mai economice, si mult mai durabile chiar decat aceste CFL-uri extrem de nocive.
  Sunt intr-adevar mai scumpe, dar asta nu pentru ce tehnologia este mai complexa ci sa sa ne limiteze accesul la ele, pentru a ne imbolnavi in voie cu celelalte.
  Cat ar costa un tratament impotriva canbcerului? Infinit mai mult.

 7. Aurelian said

  am January 29 2010 @ 4:51 pm

  Problema este ca la pretul actual al becurilor cu LED-uri nu-ti scoti investitia niciodata :-( Ca sa nu mai zic de faptul ca durata lor de viata estimata de 20.000 ore este un pic cam supraevaluata la ora asta cred eu….dar nu vreau sa comentez din lipsa de dovezi fundamentate stiintific.

  Personal, pentru umatorii 5-6 ani, va recomand “becurile cu mercur”….cu conditia sa cumparati de cele calitative, de la Osram, Philips, etc. care au tuburile bagate intr-o forma de plastic, asemanatoare cu becurile cu filament. Acestea sunt foarte greu de spart….poti da si de perete cu ele :-) Peste cativa ani, cand se arde, nu uitati sa-l reciclati corespunzator, nu sa-l aruncati la gunoiul menajer. Greu sa ne obisnuim cu sortatul gunoaielor, stiu….dar poate cu un pic de efort ajungem sa intelegem importanta majora a acestui lucru. Apropos…faceti la fel si cu bateriile uzate…

 8. Radu said

  am January 29 2010 @ 4:57 pm

  Aici ar fi o idee de afacere. Leduri ultra bright se pot comanda la preturi foarte competitive la cam orice temperatura de culoare e nevoie. Nu cred ca ar fi asa greu de pus la punct o linie de asamblare pentru asa ceva, desi cred ca in rromania s-ar pune ceva talpi la o astfel de initiativa.

 9. apocas said

  am January 29 2010 @ 5:54 pm

  sunt niste lanterne cu leduri cam la nivel de 60W cu filament- ca luminozitate- si sunt pe la 15-20 ron, pret acceptabil si nu cred ca o lanterna cu 6V duce 3-4 amperi, consumul e mai mic adica,

  cu o sursa ramasa de la un mobil sau un scaner poti face o mini instalatie

  cat despre productia de masa…, pai daca nu o fac chinezii, inseamna ca nu tine!! inca

 10. Metalshrine said

  am January 29 2010 @ 8:10 pm

  Becurile economice au cantitati de mercur mult mai mici decat se spune in articol. Mai nou se recicleaza in containere speciale in Auchan Titan. Nu stiu daca si in alte parti. Cat despre EMF, sa fim seriosi… Nu stiu de unde sunt datele alea dar sunt total aberante. Circuitul electronic dintr-un astfel de bec creste frecventa curentului alternativ de la 50Hz la vreo 500 sau 600 pentru a reduce durata de stingere a gazului (palpaire). Atata tot. Are o singura bobina care produce aprinderea gazului in primele milisecunde dupa care nu mai exista emisii radio de nici un fel.
  Per total articolul este dezinformator, dupa parerea mea. Poate ar fi bine sa mai intrebati si pe cei care se pricep la diferite lucruri, si nu sa le luati ca atare doar pentru ca sunt alarmiste si dau bine la audienta.

 11. Anamaria said

  am January 30 2010 @ 5:42 pm

  Tot o aberatie este si afirmatia ca becurile economice de la Osram si Philips au calitate ridicata.Sunt mai scumpe deoarece producatorii investesc f. mult in reclama si publicitate. 80% din becurile economice Philips, comercializate in Romania, se produc in China, la niste standarde mai scazute, ca pentru buznarul romanului. Uitati-va pe ambalaje, atunci cand le cumparati. O sa intalniti frecvent ‘Made in P.R.C.’. Va asigur ca nu au acelasi flux luminos ca cele produse in Olanda sau Polonia. Din experienta (vand becuri economice de 3 ani) va recomand economicele de a Lohuis Romania sau cele de la Horoz Turcia. Sunt rezistente si au mai multi lucsi/m decat Philips-ul si Osram-ul. Si sunt si mai ieftine cu vreo 40%.

 12. elly said

  am January 30 2010 @ 5:42 pm

  Becurile economice, cele despre care s-a vorbit in articol, sunt intr-adevar economice.
  Problema nu e mercurul din ele, ci faptul ca nu exista centre de reciclare, si daca exista, acestea sunt mai mult pentru a diversifica peisajul.
  Daca ar fi si la noi ca in Austria spre exemplu, unde la o pensiune, mi s-au pus la dispozitie 5 cosuri de gunoi, fiecare pentru altfel de deseu (sticla, plastic, doze, resturi menajere.. etc), atunci nu cred ca am mai fi amenintati de poluarea cu mercur.
  Multumesc!

 13. cineva said

  am February 1 2010 @ 12:14 pm

  Corect! Becurile astea ca si tuburile de neon (care contin MUULT mai mult mercur decat astea spiralate) trebuie colectate separat.

  Cat despre radiatiile EMF/ELF alegeti variantele cu DULIE DE METAL deoarece ofera o ecranare mai buna pentru acest tip de radiatie emisa de circuitele electronice de comutatie rapida din bec.

  La neonul clasic cu drosel s-ar pune problema de ELF (Extremely Low Frequency – 50Hz) dar ecranajul acolo e cu tabla groasa si suficient de bun.

 14. Adrian said

  am March 22 2010 @ 5:18 pm

  Personal incerc sa trec la LED-uri, deoarece becurile CFL nu au randamentul tuburilor fluorescente clasice (desi nu sunt departe) si sunt si mult prea scumpe. Am gasit LED-uri CREE la pretul de cca 5RON/watt, sistemul de alimentare este relativ simplu de facut pentru un electronist. In curand vom putea aproape toti sa trecem la LED. Iata ce am obtinut:
  Dispozitiv: 2 LED-uri + alimentare + radiator
  Pret: 80 lei (50 lei led-urile, 20 lei radiatorul, 10 lei circuitul de alimentare)
  Putere consumata: 10W
  Lumina: 800 lumeni – exact cat un bec de 75W
  Dezavantaj: lumina este punctiforma si orbitoare. Trebuie sa gasesc o aplica cu dispersor. Din pacate asta va micsora eficienta. Poate incerc totusi o alta solutie, de exemplu prin reflexia pe tavan.
  Avantaje: Durata foarte mare de viata (nu 20 ci aproape 50000 ore, mai ales daca se respecta anumite conditii, in special sa nu fie led-uri chinezesti…) si un numar nelimitat de cicluri stins/aprins (exact ceea ce strica rapid becurile CFL)
  Referitor la articol…. ce sa zic. Multe erori. Domnul Urban Iulian nu este de specialitate, asa ca este scuzabil. Dar era mai bine daca ar fi cerut intai sfaturi de la oameni care STIU.

 15. Adrian said

  am July 22 2012 @ 6:37 pm

  Intre timp lucrurile referitoare la LED-uri au inceput sa se schimbe in bine. Un LED de mare putere a ajuns sa coste cca 16 Euro, are 45W, si lumineaza cat un bec de 250W cu halogeni… pe probate. Mai costa sursa speciala cca 20 de euro si radiatorul si ventilatorul vreo 10 euro, dar se merita.

  Va tin la curent cand reusesc sa gasesc o solutie optima si din punct de vedere mecanic/design.

 16. Qu said

  am July 22 2015 @ 11:04 am

  @ Adrian – lucrez de mult cu LED-uri. Mi-am construit chiar lanterne de chiar peste 8000 lumeni.
  Singura problema care nu-mi place e sistemul de limitare curent necesar pentru orice LED de putere. In rest, constructia este simpla pentru orice fel de sistem de iluminare.

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: