Banner

Avocatnet : Sfaturi utile pentru consumatori – nu divulgati CNP-ul sau alte date personale cand faceti cumparaturile pe internet

Tweet this

http://www.www.www.urbaniulian.ro/?p=36305
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


19 Comentarii pana acum»

 1. TEHNIC HOME MALL said

  am December 13 2009 @ 11:17 am

  Sunt propietarul unui astfel de magazin si consider ca o astfel de isterie legata CNP-uri este nejustificata din punctul meu de vedere.
  Softul magazinului virtual prevede ca utilizatorul sa lase acest CNP, neputand sa se inregistreze in magazin. Daca nu se poate inregistra nu poate comanda. Ori acum prin faptul ca niste nemernici de politicieni care scormonesc si gasesc pana la urma tot felul de metode de a falsifica si de a se folosi de acest CNP, ma duc la gandul ca ar trebui sa gaseasca forurile in drept o varianta ca inregistrarea in listele electorale sa se faca prin alte metode sau sa se coreleze verificarile ulterioare si cu alte elemente de identificare. O idee buna, tinand cont ca totusi suntem in era computerelor si a internetului, ar fi sa doteze sectiile de votare cu computere conectate la internet, cu softuri care sa faca aceste verificari online. Dar nu, este mai simplu sa tipam “nu dati CNP”. Hai sa stam cu totii incuiati in casa, sa nu dam nici un fel de informatie despre noi, nicaieri, ca poate cine stie pe ce liste ajungem. NU?

 2. Hoinar said

  am December 13 2009 @ 1:40 pm

  Draga propietarule.
  La magazinul normal nu las CNP sau date de buletin. La magazinul tau de ce trebuie sa las? Pentru ca un incompetent a facut un soft care cere date personale?!
  Datele personale sunt PERSONALE! Ia si-ti modifica softul incat sa nu aiba nevoie decat de minimul necesar de date. Nu orice magazin online este procesator de date personale, deci nu ai dreptul de a cere date personale!

 3. ion said

  am December 13 2009 @ 1:58 pm

  @Hoinar si Urban Subscriu 100%

 4. Catalin said

  am December 14 2009 @ 10:20 am

  Draga Hoinarule,

  Ia du-te tu si cumpara ceva cu factura, din ce magazin vrei tu si o sa vezi ca trebuie sa dai si cnp-ul, din moment ce exista rubrica CNP pe factura, iar amenda pe care o risca vanzatorul pentru necompletarea “tuturor” rubricilor facturii este 1000 lei (noi).

 5. vrajitorul.eu said

  am December 14 2009 @ 11:48 am

  INTRATI PE http://www.vrajitorul.eu/ – Magia afacerii dvs.
  informatii utile >> http://www.vrajitorul.eu/aplicatia/aplicatia.html

 6. asistentapentruconsumatori.ro said

  am December 14 2009 @ 11:48 am

  Lupta noastra a celor de la Asociatia http://www.AsistentaPentruConsumatori.ro se duce impotriva abuzurilor la care sunt supusi consumatorii romani.
  Pentru asta avem nevoie ca voi, sa ne scrieti despre fraudele sau abuzurile la care sunteti supusi de catre comercianti sau autoritati.
  Noi preluam sesizarile voastre si ne luptam pentru ca drepturile sa va fie recunoscute.
  TOT CE AI DE FACUT ESTE SA NE SCRII LA ADRESA office@asistentapentruconsumatori.ro

 7. Kaa said

  am December 14 2009 @ 4:07 pm

  Draga Catalin,
  Un sfat sincer si util: schimba facturierul! Din pacate nu mai exista de mult pe facturi rubrica CNP la datele delegatului. Dimpotriva, cel care intocmeste factura este obligat sa isi treaca pe ea CNP-ul.
  Cat despre stimabilul proprietar de mai sus, sper ca este inregistrat ca operator de date cu caracter personal, ca altfel o pune de o amenda grasa…

 8. DANIELA said

  am December 14 2009 @ 4:20 pm

  DAR EU CARE COMPLETEZ FACTURI, DE 5 ANI IMI DAU CNP LA TOATA LUMEA, SAU EU DACA AM UN CONTROL SI IAU AMENDA NU DE 1000 RON CUM ZICEA COLEGUL CI 5000 RON, CA NU AM C.N.P. CLIENTULUI PE FACTURA.Schimbati legea si apoi cereti sa nu divulgam datele.Din totdeauna mi sa parut o aberatie sa imi scriu c.n.p. dar ce sa fac, risc sa iau amenda daca nu o scriu
  Deci hotarati odata dam sau nu dam c.n.p. si daca nudam ce lege ne protejeaza ca sa nu platim amenzi

 9. CheiaMagica said

  am December 14 2009 @ 6:42 pm

  Legea schimbata trebe.

 10. Hoinar said

  am December 14 2009 @ 11:03 pm

  Fara suparare, dar schimbati fratilor facturierul! Ca de mai bine de un an se poate folosi facturier cat se poate de personalizat.
  Nu va pune nimeni sa dati/cereti date mai multe decat trebuie.

  Si eu am comandat obiecte de pe internet si au sosit bine mersi, cu facturica cu tot, fara sa-mi fie tiparit CNP-ul sau adresa completa sau mai stiu eu ce date private. La fel, la magazinul normal, am achizitionat si obiecte cu factura si certificat de garantie, si n-am scris nicaieri CNP-ul.

  Sa aveti o seara bun!

 11. Morun said

  am January 10 2010 @ 1:49 pm

  Nu se cere CNP clientului PF (comenzi online) la intocmirea facturilor. PF care da comanda in internet nu este inregistrat ca platitor de TVA, si nu are un cod unic de inregistrare. Legea nu spune ca daca nu exista CUI sa folosesti CNP. O lege aberanta obliga pe cel care completeaza factura sa-si treaca Nume si Prenume, CI seria/numar,si CNP. Practic toti cei care primesc facturi devin operatori de date cu caracter personal. Desi ANAF da amenzi pentru cei care completeaza facturi, este o metoda abuziva si poate fi contestata in instanta.

 12. Morun said

  am January 10 2010 @ 1:51 pm

  As intreba in Europa si SUA cum se procedeaza cu cerere de date cu caracter personal?

 13. Marcusanu said

  am January 27 2010 @ 11:08 pm

  Domnule Senator Urban am magazin online. Va rog sa cititi acest document din partea ANAF http://aiuritul.ro/wp-content/uploads/2009/11/cnp_online.JPG

  Amenda este de 5000 LEI. Ce sa facem? Cerem sau nu CNP-ul? Pierdem comenzi cerandu-l dar nu luam amenzi?

 14. Urban@Marcusanu said

  am January 28 2010 @ 2:06 pm

  D-le Marcusanu
  Am vazut si eu documentul insa nu are antet si nici nu are semnatura si stampila.
  De unde ati dedus ca este un raspuns oficial ?
  senator Iulian Urban

 15. @flaviusv said

  am February 3 2010 @ 6:10 pm

  Am scris pe blog un articol si am postat si pozitia ANAF. Va multumesc! http://flaviusv.wordpress.com/2009/12/14/cnp-si-cumparaturile-online/

 16. Mircea said

  am February 5 2010 @ 9:20 pm

  Buna seara

  Exact asa s-a prezentat raspunsul de la ANAF, inclusiv nr de inregistrare.
  Am uploadat versiunea cu tot cu antet.

  Problema este ca de la si cei de la dataprotection.ro au trimis raspuns oficial, in care spun ca este ilegala colectarea CNP.

  Am retransmis incurcisat cererile si astept raspunsuri.

  http://aiuritul.ro/wp-content/uploads/2009/11/cnp_online2.jpg

 17. Lao Mayer said

  am June 6 2010 @ 9:10 pm

  Ceva noutati, clarificari?

 18. Mircea said

  am September 14 2010 @ 3:49 am

  Revin cu un comentariu cam tarziu, dar…

  Se pare ca, totusi, nu este obligatorie colectarea CNP. De altfel, prima adresa de la ANAF Iasi a fost… gresita!

  Problema este alta: nimeni nu-si asuma nicio responsabilitate. Ultimele hartii venit de la ANAF prin care intreb “Ok, si cine poarta vina celor declarate?” (varianta prescurtata) vin cu un raspuns de genul “nu sunt opozabile” bla bla.

  Pai, si atunci? De ce mai sunt consilieri juridici? De ce afirma/sustin lucruri, daca nu pot fi trasi la raspundere???

 19. Ovidiu L. said

  am May 13 2013 @ 5:16 pm

  CNP-ul este obligatoriu, puilor, si, in caz ca nu stiti, s-au dat si amezni pentru lipsa lui. Dar inainte sa va pun intrebarea intrebatoare despre CNP, stau si ma intreb, cati dintre voi sunteti membri CECCAR? Pentru ca ultimele mele 2 contabile sunt ambele membre acolo si-mi zic sa cer CNP-ul fara drept de apel.

  Si acum intrebarea pe care o asteptati cu totii. Codul Fiscal cere un cod numeric, corect? Trebuie sa apara pe factura. Uite mai jos:

  ” denumirea/numele ?i adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor,
  precum ?i codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscal? al
  beneficiarului”

  Acuma, daca tu esti persoana fizica, cum te identificam noi pe tine in mod fiscal? Similar cu o firma, da? Adica avem nevoie de un cod unic, care sa nu se schimbe pe perioada vietii tale. SImilar cu CIF-ul, corect?

  Mai ai tu vreun cod de acest gen de care nu stiu eu? In afara de CNP.

  Daca o sa ajungi sa comanzi vreodata de la mine, o sa te rog sa depui cei 5000 de lei in contul firmei cu titlul de garantie in cazul in care eu iau amenda din cauza ta.

  Numai bine,

  Ovidiu

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: