Banner

Romanii se pot trezi cu conturile bancare blocate dacă nu plătesc la timp amenzile de circulaţie.

Tweet this

Un cititor al ziarului Gandul a semnalat că s-a trezit cu un telefon de la Finansbank, ofiţerul de credit comunicandu-i că nu poate achita rata la un credit pentru că Administraţia Finaciară i-a blocat conturile. De la Administraţia Financiară, a fost informat că motivul popririi conturilor bancare îl reprezintă neplata unei amenzi pentru depăşirea vitezei.
Despre care nici măcar nu fusese informat în prealabil.
Clientul băncii respective s-a trezit şi pe lista datornicilor bancari, fară să aibă cea mai vagă idee. Problemele apar atunci cand încerci să explici că poştaşul nu a trecut pe la tine şi că nu e corect să te trezeşti cu conturile blocate sau restanţe la credite – care te „bagă” automat la Biroul de Credit – pentru o amendă despre care nu ştiai nimic. Încercand să găseşti vinovatul tot ce afli de la autorităţi este că legislaţia în vigoare nu te exonerează de vină, chiar dacă nu ai primit procesul-verbal.
„Dacă persoana în cauză nu este acasă atunci cand vine poşta şi, implicit, nu plăteşte nici amenda, Poliţia transmite către Administraţiile Financiare o listă cu cei care nu au plătit. Administraţiile sunt obligate să posteze pe site-ul instituţiei sau în presă înştiinţarea respectivă. După aceea, dacă în termen de 30 de zile de la publicare, amenda nu este plătită, se trimite o notă băncilor prin care se anunţă poprirea conturilor”, explică purtătorul de cuvant al ANAF, Dorin Ţigănaş.. Singura soluţie ca să fii scos de pe „lista ruşinii” şi să-ţi deblocheze conturile bancare este să plăteşti amenda şi să prezinţi imediat chitanţa la sediul Administraţiei Financiare de sector.
Odată făcută dovada plăţii, băncile vor primi o înştiinţare prin care poprirea conturilor este ridicată. Avocaţii sunt însă de altă părere. „E o întreagă procedură pentru a fi înscris la Biroul de Credit, nu e chiar atat de simplu. Chiar dacă presupunem că Administraţia Financiară nu anunţă clientul şi transmite băncii, aceasta are obligaţia de a-l înştiinţa pe proprietarul conturilor că are de plătit o amendă. Dacă nici această situaţie nu se întamplă, ceea ce e dificil de crezut, clientul poate solicita în instanţă suspendarea executării silite, datand cererea cu data de la care a aflat că a fost amendat”, ne-a declarat avocatul Gabriel Biriş
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 7211

24 Comentarii pana acum»

 1. ticut said

  am March 5 2009 @ 8:25 pm

  cu asemenea abuzuri din partea administratiei fiscale degeaba s-a dat OUG 2/2001 care stipuleaza ca pv trebuie facut in fel si chip, ca trebuie sa fie comunicat cu confirmare…ca asa si pe dincolo! cum o dai ei tot au o metoda prin care sa iti bage mana in buzunar! eu am patit-o si de azi inainte o sa imi inchid cont, card, rettrag tot ce am la banca si ii f.t in cioc pe astia! atunci daca drepturile imi sunt incalcate, eu de ce mi-as respecta obligatiile? d-le Urban, ajutati-ne cu un sfat privitor la cum am putea evita sau repara asemenea abuzuri. stima

 2. Buduru said

  am March 5 2009 @ 9:12 pm

  Pentru orice restanta, de orice natura, iti pune poprire! Nu-ti blocheaza contul, daca ai sold mai mare! Solutie: inchideti conturile!

 3. Teodulos said

  am March 6 2009 @ 8:22 am

  Aste inseamna dependenta financiara. Daca “partidu'” vrea, te lasa muritor de foame!
  Cele scrise mai sus arata ceea ce ne asteapta!

  Doamne fereste!

 4. Cristian said

  am March 6 2009 @ 8:31 am

  Exemplu:
  1. Am o mica afacere (import-export);
  2. Profitul lunar impozabil este de 300 mii EURO;
  3. Masina este inregistrata pe firma;
  4. Nu primesc amenda si mi se pune poprire pe conturile firmei in care se afla 3 milioane EURO;
  5. Pana termin procesul cu statul, pentru amenda, trec 6 luni;
  6. Pentru o amenda de 100 RON (22 EURO), statul imi blocheaza 3 ,ilioane EURO si imi produce o paguba de 1,8 milioane de EURO (6 luni x 300 mii EURO/luna)
  7. CONCLUZIA LOGICA: ROMANIA = TARA CONDUSA DE CRETINI
  8. Rezolvarea: imi mut conturile bancare si afacerea in strainatate, si dau statului roman 0 lei taxe si impozite + incapacitatea de a mai fura bani.

 5. Edina said

  am March 6 2009 @ 8:50 am

  Administratia pune in aplicare doar legea. Buna , proasta, lega trebuie aplicata.Lege care a fost aprobata si votata de cei mai iubiti fii ai poporului din Parlament.
  Asa ca d-le Urban nu mai indemnati la anarhie !

 6. cristi said

  am March 6 2009 @ 9:25 am

  Administratia nu pune poprire pe tot contul. Daca amenda este de 60 ron si o persoana are 6000 ron in cont, doar suma de 60 ron este blocata in banca. La restul clientul are acces. Daca suma din banca este mai mica decat amenda, atunci este poprire pe tot contul pana la acoperirea sumei.
  Eu am avut poprire pe contul firmei pentru 2 lei datorie la fisc (ceva cu rotunjirile din programele de contabilitate). O prostie, dar am avut. Si Finantele au trimis instiintare la toate bancile sa puna poprire pe cont. Dar a fost blocata doar suma respectiva, nu s-au atins de restul. Si banca doar blocheaza suma respectiva, dupa aceea mai asteapta o perioada inainte de a vira banii spre fisc. Asta pentru a permite clientului sa faca contestatie sau sa rezolve problema.
  Este ceva normal, peste tot in lume se aplica asemenea metode. Datoria catre stat trebuie platita.
  In alta ordine de idei, legea este cam proasta deoarece omul poata sa nu fie instiintat de amenda si in acest fel nu are habar ca are datorii. Pe de alta parte, datorita legii proaste, multi profita si refuza sa semneze de primire a amenzii tocmai datorita faptului ca legea spune ca trebuie sa semneze. Dar aici este problema de educatie care lipseste romanului (principiul: si ce daca am incalcat legea, important este sa fiu smecher si sa nu platesc).
  Oricum, este normala practica aceasta. Incalci legea, platesti. Doar aplicarea legii este proasta, nu ofera suficiente metode de instiintare a omului in asemenea cazuri.

 7. ady said

  am March 6 2009 @ 9:41 am

  o alta teapa tipic romaneasca!
  de acum inainte abuzuri cate vrei,amenzi cu duiumul ca doar are lumea conturi la banca,nu?
  oare ce s-ar intampla daca romanii ar deveni destepti dintr-o data si ar renunta la banci pentru o perioada,firmele ar renunta la conturile din banci si toata lumea ar refuza sa-si platesca taxele si impozitele?
  pe pariu ca s-ar dezintegra romanica intr-o luna?
  solutia : cash,fara conturi la banca,masina inmatriculata in alt stat UE,permisul de conducere preschimbat in alt stat UE si daca se poate( si se poate) acte de rezidenta din alt stat UE. si dupa aia spor la munca domnilor de la finante!!!!!

 8. cristi said

  am March 6 2009 @ 9:44 am

  Pai si crezi ca cei din “alt stat” vor avea vreo jena sa iti blocheze conturile daca ai datorii la ei in tara? Ca idee, nici la noi, nici in alta parte nu poti face tranzactii cash peste o anumita suma ca firma. Exista niste legi tocmai pentru a preveni evaziunea fiscala. Ideea este ca, daca ai datorii, sa le platesti. Trebuie sa terminam cu mentalitatea asta. Oricum, este o utopie chestia cu “renuntam la banci”. Orice om educat isi da seama de asta. Problema este statul roman, mai exact reprezentantii acestuia. Acolo trebuie lucrat, la calitatea acestor reprezentanti. Dar, din pacate, din comentariile de pe acest forum, nu cred ca vom gasi reprezentanti mai buni.

 9. ticut said

  am March 6 2009 @ 10:18 am

  eu ma refer aici la un cont de salarii, al unei persoane fizice. dar situatia este cu atat mai grava cand contul de salariu este unicul mijloc de subzistenta iar legile se bat cap in cap! cei oropsiti sunt tot romanii simpli care se lupta acum si cu criza si cu statul roman!!!!!!

 10. vali said

  am March 17 2009 @ 7:23 am

  domnule Urban, din cate stiu dvs. faceti parte dintr-o “anumita” comisie …….. nu considerati ca exagerati putin cand vorbiti de institutiile statului, sau de legile pe care bancile de altfel le respecta ?

 11. deiu said

  am August 12 2009 @ 5:35 pm

  azi 10.08.2009 m-am trezit in aceiasi situatie, am de platit niste amenzi si brd-ul mi-a puis porire pe un card de debit.
  Nu mi se pare corect , adica eu platesc banca cu tot felul de comisioane pentru niste servicii si ea imi face deservicii?
  Maine ma duc si inchd contul.
  Am vrut sa fac o reclamatie in scris la brd si mi-au spus ca nu au nicio adresa de e-mail unde sa o pot trimite.
  Ce scredeti are rost sa fac reclamatie la CPC?

 12. claudia said

  am September 22 2009 @ 8:26 pm

  Buna ziua,
  Situatia sotului meu este o situatie mai “dificila”: doua amenzi de circulatie platite la timp, si chitatele pastrate, insa primaria de unde acesta avut domiciliul a trimis acele documente prin care te informeaza,insa el nu mai locuieste acolo, ca atare nu au ajuns in posesia noastra.
  Bancile (avem conturi la mai multe), nici macar una nu ne-a informat.Intamplator am aflat cand am ajuns sa facem ordinele de plata catre credite de existenta acestei propriri.
  Problema este insa ca desi am trimis la primarie documentele doveditoate ale platii acelor amenzii, si acestia au promis ca ca vor trimite catre toate bancile in decursul acelei zile documentele,acum suntem in situatia in care acea suma (adica din vre-o 275 ron cat era de platit s-a facut vre-o 1000 pt ca apare ca neplatita) si suma de 1000 ron au blocat-o in 3 conturi.
  Tocmai acum am aflat ca deja dintr-un cont banii au si plecat.
  Crede-ti ca este legal si corect sa blocheze si sa retina banii in asa maniera , mai ales ca am luat legatura cu bancile si fiecare ne-a raspuns diferit.
  Una a spus ca banii nu pot pleca fara acordul nostru.
  Alta ne-a spus ca banii se blocheaza intr-un cont intermediar…
  sincer mi se pare un abuz mai ales ca acele amezi au fost platite la timp, si ni s-a luat/blocat de 3 ori suma care si asa era calculata cu penalitati.
  Va solicit sprijinul pentru povestea lunga de mai sus pentru a stii ce anume este corect si legal si care ar trebui sa fie actiunile noastre urmatoare.
  Multumesc anticipat pentru timpul si suportul dv.
  claudia a.

 13. Dan said

  am October 18 2009 @ 3:54 pm

  Eu m-am trezit cu o poprire de 29 lei :) rest din 2006 de care habar nu aveam, comisionul bancii ? Tot 29 de lei (noi)… unele banci cer 25 EURO comision.Concluzia … imi scot banii din cont, si ma bucur ca am scapat ieftin.

 14. Octaw said

  am November 10 2009 @ 12:53 am

  Dar nu a patit nimeni sa i se puna poprire pe conturi (e drept pentru un impozit auto pe PF mai vechi dar care nu depasise un an) si, la 2 zile de la sosirea instiintarii de la A.F. catre banca, sa fie anuntat ca i s-au facut deja si platile care AF, pentru ca “banca este obligata sa faca plata” ?? Am patit eu lucrul asta si ma intreb cat este de legal….. sau abuziv, si din partea cui este abuzul …. al bancii ca a facut plata fara sa ma anunte, sau a AF ca obliga banca sa imi retraga banii din cont ?
  Si am mai patit o “bucurie” …. la 20 zile de la plata INTEGRALA a impozitelor catre stat mi-a venit Somatie de plata si, IN ACEEASI ZI in care am primit somatia, am fost anuntat de banca (aici cazul a fost ceva mai fericit pentru ca se ocupa alta persoana mai responsabila, din cadrul bancii, de conturile firmei) ca mi s-a pus poprire pe conturi (pe cu totul alta suma totala decat am avut de plata in luna respectiva) si ca banca e obligata sa plateasca acea suma in ziua respectiva. In urma scoaterii “la urgenta” si dupa 1.000.000 de nervi de la AF a unei hartii prin care se mentiona ca eram cu datoriile achitate la zi mai putin cateva majorari in valoare de cateva zeci de lei noi (suma infima fata de totalul impozitelor platite), s-a rezolvat problema. Ma intreb ce se intampla daca se plateau banii respectivi (efectiv eu plateam de 2ori impozitele) catre stat. Este halucinant ce se intampla in tara asta “minunata” in care unii fura si altii platesc, si, dupa ce ca platesc, li se mai pune si piciorul pe gat …..
  Scuze pentru postul interminabil.

 15. unualtu said

  am December 8 2009 @ 5:47 pm

  Mie mi-au facut alta bucurie.
  In anul 2006 mi-am vandut masina, firma de intermediere mi-a spus ca se ocupa de tot, inclusiv radiere de la AF (se pare ca nu s-a ocupat).
  Acum cateva zile ma anunta ING ca am poprire deja pe cont de la AF si ca deja e operata pe o suma de 5 mii si ceva ron.
  Ma duc la AF, banii erau impozit din 2006 pana acum si penalizari.
  Deci, banii virati, cine stie cand ii vad inapoi.
  Una peste alta, inca cinci ani de trait bine (poate a scos vuitonu linie noua si leanta i-a cerut lu chioru sa mai adune bani de la fraieri repede sa se innoiasca).
  Sanatate maxima (tot ce ne-a ramas de sperat)

 16. ionita gabriela said

  am July 7 2010 @ 11:19 pm

  Firma la care lucrez a primit instiintare de poprire din cauza ca eu,angajatul,am amenzi si impozite restante.Este legal sau abuz?
  Multumesc anticipat

 17. Liviu said

  am November 28 2010 @ 8:09 pm

  Si eu am patit-o, m-am trezit cu conturile blocate si de aceea voi face acelasi lucru : scot banii de la banca; nu datorita statului ci datorita bancii care n-a fost capabila sa ma anunte desi mi-au cerut de atatea ori pentru fiecare problema aparuta la ei si telefonul, si mailul si adresa. Niste magari.

 18. laurentiu pica said

  am March 22 2011 @ 7:19 pm

  daca operatiunea de poprire se aplica asupa conturilor unei persoane,este valabila si rudelor acesteia/rude primare(sotie,fiu)/ se deduce ca si acestea au conturi la filialele unde a avut loc operatiunea de proprire.astept un raspuns.mc

 19. ana said

  am April 26 2011 @ 8:34 am

  eu am o rata de platit la banca ..si niste amenzi de circulatie neachitate la primarie.am platit rata la banca iar banca a virat banii la primarie ..fara sa ma anunte..e normal?

 20. yo said

  am June 23 2011 @ 11:52 am

  in cazul in care amenzile sant pe numele meu persoana fizica pun poprire si pe contul ce il am pe PFA ???

 21. Eduard said

  am December 6 2011 @ 2:19 am

  Salut, observ cu stupoare ca nu sunt singurul in situatia asta.

  Pentru cei ne-instiintati de banci, chiar si cei care nu stiau de “datorie” cumva contul lor se afla tot la Banca Transilvania ?!

  Stiti cum am aflat eu? La bancomat … mi-a scos o ratie cu mesajul “Cont restrictionat”. Mentioneza ca nu am avut probleme cu ei si desi pare stupid am avut cea mai mare incredere in ei (La urma urmei tre sa ai incredere in cineva care are grija de banii tai nu?). De-asta am lucrat cu banca transilvania de cand ma stiu si am zis nu la BRD (povesti horror), Reiffaisen (thriller trait intamplator), BCR (povesti de-ti scoala paru-n cap) ..

  In fine, am aflat dupa ora 18 (ora la care si cea mai sarguincioasa sucursala isi inchide portile). Desi misunau niste oameni pe-acolo m-au trimis la call center, care m-au trimis inapoi la sucursala (asta pe la ora 19-20). Basta ca ar trebui sa ma duc la sucursala unde am contul deschis, adica alt oras decat cel in care stau acum.

  Bai, ma intreb .. daca aveau nr meu de telefon cat de greu era frate sa ma sune sa-mi zica de eveniment? Daca aflam la casa la Carefour sau la cora, dupa ce stateam vre-o 2 ore in magazin plus vre-o juamde ora la coada sa cheltui cateva sute de RON ?

  Cei de la call center nici macar nu au putut sa-mi spuna cine le-a “ordonat” poprirea .. o fatuca a fost draguta si mi-a spus ca informatia e codificata dar contine “CL” si este pentru suma de 180 de lei iar povestea de mai sus cu poprirea partiala nu se aplica la mine. Am cerut la bancomat 150 de lei care plus asa zisa suma de 180 da mai putin decat am eu in cont.. daca era sa am poprire doar pe suma respectiva trebuia sa pot accesa restul nu ?

  Bai, nu sunt rau-platnic, nu incerc sa fentez pe nimeni, daca e ceva de platit (pe bune) platesc, sa stiu ce si cum si de ce, da frate sa-mi zic si mie cineva ceva, cine vrea banii astia de ce ii vrea, de ce nu mi-a zis cand a aflat ca am sa-i dau banii astia (cine cat 90% din suma aia o fi penalizare) si in special de ce banca mea nu s-a sinchisit sa-mi dea un telefon ?!

  No, mai fa banking ..

 22. Eduard said

  am December 6 2011 @ 2:23 am

  Scuzati-mi mutilarea feroce a limbii romane, ori nu mai vad bine ori tastatura mi-a luat-o razna. In orice caz trebuia sa dau “spell-check”. :(

 23. Eduard said

  am December 6 2011 @ 2:27 am

  Apropo, operatiunile intre banci peste granita se comisioneaza din start cu 25 Euro. O fi viabil pentru firme dar nu pentru persoane fizice, mai ales pentru cine trebuie sa-si primeasca salariul pe card.

 24. alex said

  am December 9 2012 @ 7:02 pm

  De exemplu in situatia mea am primit o amenda cu cateva ore sa plec din tara pentru 5 luni si nam avut timp sa o platesc. Acuma sunt in sttrainatate si miau blocat contu .

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: