Care este gradul de corectitudine a unei autorizatii de functionare emise de o primarie pentru o societate?

Tweet this

--------- Forwarded message ----------
From: Viorel Mociran
Date: 2008/12/19
Subject: AUTORIZATIA DE FUNCTIONARE
To: Iulian Urban <iulian.urban@gmail.com>

Domnule Urban,
care este gradul de corectitudine a unei autorizatii de functionare emise de o primarie pentru o societate?
Mi-e neclar, intrucit o firma este validata de inscrierea in RC si emiterea certificatului de inregistrare, iar pentru functionare ai nevoie de avizele
mediului, pompierilor, directiei de snatate, etc., organisme care spun ca nu faci prostii in domeniul lor.
Primaria considera obligatorii aceste avize (mi se pare firesc) dar iti trage o autorizatie de functionare cu actualizare anuala pe bani, doar ca sa poti plati taxe si impozite tot acolo.
Este obligatorie autorizatia de la primarie cind forurile de specialiate pe domenii zic ca poti functiona, iar firma este in regula la fiscalitate?
Mai e nevoie de o autorizatie clopot peste toate celelalte?
Multumesc,
Viorel Mociran

Raspuns
Buna ziua

In procedura de infiintare si functionare a unei societatii comerciale sunt mai multe etape de autorizare, in prima etapa solicitatul  depune o declaratie pe proprie raspundere la ORC prin care declara ca viitoarea societate indeplineste toate conditiile legale de functionare, scopul  acestei declaratii este acela de a urgenta procedura de inmatriculare a viitoarei societati fiind abandonata vechea procedura prin care solicitantul trebuia sa piarda 3 saptamani numai pentru obtinerea avizelor.

Orc-ul comunica respectiva declaratie catre institutiile abilitate sa elibereze avize ulterioare de functionare  si acorda solicitantului un aviz de principiu.

Dupa solutionarea cererii de inmatriculare si de autorizare ORC-ul emite documentele de constituire ale viitoarei societati.

Societatea exista insa ea nu poate sa desfasoare activitatile prevazute de obiectul de activitate dacat dupa obtinerea avizelor de functionare specifice  obiectului de activitate al respectivei societati.

Sunt categori de societati pentru care anumite avize sunt necesare chiar inainte de infiintarea societatilor [ societatii protectie si paza, farmacii, etc] insa sunt altele care nu necesita pentru functionare alte autorizatii decat cele emise de ORC.

Sunt societati comerciale care cuprind anumite activitati prevazute de codul CAEN ce necesita pe langa autorizatiile de la mediul, pompieri si un aviz obligatoriu de la primarie, aviz care trebuie reinoit obligatoriu.

Avand in vedere faptul ca o societate poate in primul an al autorizarii sa indeplineasca toate conditiile de autorizare dar in anul urmatoar sa nu indeplineasca aceste conditii din diverse motive  s-a dispus ca autorizarea sa se  rainoiasca in fiecare an.

Procedura de autorizare este reglementata de dispozitiile legii nr. 3 / 1972 completata cu Legea nr. 27 / 1994 ,legea nr. 12 / 1990 completata cu Ordonanta Guvernului nr.55 / 1994

Raspuns elaborat de Bogdan Balan de la Asociatia www.AsistentaPentruConsumatori.ro
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 3445

2 Comentarii pana acum»

 1. Ticulescu Aurelia said

  am December 10 2010 @ 11:06 pm

  Buna seara.
  Sunt administrator la o societate romano-italiana de 2 ani am depus documentele pentru eliberarea autorizatiilor de constructie mai precis prima pentru motel in luna ianuarie 2008 iar a doua pentru hala depozitare in luna aprilie 2008 terenul il detinem din anul 2003.Dupa depunerea documentelor pentru am asteptat pana la data de 19.05.2008 cind am depus la primarie o plangere prealabila ,la care mi-a raspuns in data de 19.06.2008 spunand ca din documentele depuse rezulta ca am o suprafata de teren in plus de 861 mp.M-am prezentat la primarie iar acolo mi sa adus la cunostinta ca au modificat planul parcelar,iar eu trebuie sa fiu de acord cu modificarea cadastrului asa cum e planul parcelar.Nefiind de acord la citeva luni vecinul meu ma dat in judecata pentru tulburare de posesie si ulterior pentru granatuire.In luna august a anului 2008 mi-au dat amenda de 50.000 lei pentru ca nu am autorizatie.In acelasi timp am dat in judecata primaria pentru a-mi elibera autorizatiile,si am contestat Procesul Verbal de contraventie. Ne judecam de 2 ani Primarul a fost obligat prin sentinta judecatoreasca sa emita autorizatia pentru hala depozitare dar cum legea ia dat dreptul la recurs acesta la facut,laCurtea de Apel.
  Iar in data de 06.12.2010 am primit prin posta 3 plicuri de la primaria Ciorogirla cu trei Procese Verbale de Contraventie cu o valoare de 130.000 lei.Asta pentru ca nu am fost de acord sa fac cum doreau ei iar martorul pe care il au in toate este vecinul meu cu care sunt in proces si care a semnat de fiecare data spunand ca nu am fost de fata. Cea ce nu este adevarat pentru ca eu sunt zilnic acolo.
  Am rugamintea sa-mi dati un sfat in ce preveste problema mea.
  Va multumesc .

 2. lucian said

  am May 7 2011 @ 12:31 pm

  Bogdan ar fi fost de real folos si anexarea tabelului la care te referi

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: