Banner

Concediul paternal si atestatul de absolvire a cursului de puericultura

Tweet this

MB s-a adresat Asociatiei www.AsistentaPentruConsumatori.ro cu aceasta sesizare :

Stimate dl,
ma numesc MB ,din Constanta si va scriu in legatura cu o problema legata de "LEGEA nr. 210/31.12.1999 Legea concediului paternal" redau mai jos din text :


"Art. 2. - (1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere,i primele 8 săptămani de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4. - (1) In cazul in care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat in condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.

In 2006 mi s-a nascut primul copil si am amanat problema legata de acel curs de puericultura (totul era legal si "vechi"...1999)  si, in momentul cand m-am dus la doctorul meu de familie (generalist ) sa imi faca un scurt instructaj de puericultura( ma documentasem inainte,citisem carti reviste ...deh primul copil...credeam ca este doar o formalitate), acesta s-a declarat surprins de acesta lege si a declarat ca nu are competente pentru eliberarea acestui certificat.
Am zis, ok  vorbiti si cu doctorul pediatru a bebelusului (vecini de cabinet) si vedeti ce puteti face . Nici acesta doctorita pediatra nu stia nimic de acesta lege si era destul de nedumerita, si, pe  de alta parte  nu putea sa-mi elibereze acea adevarinta (apare un model in monitorul oficial) pentru ca nu este doctorul meu de familie. ...
Dupa o perioada am renuntat si am ramas fara sansa de a profita de acele 10 zile in plus la concediu care in primele zile sunt extrem de obositoare pentru amandoi parintii.
Cum pot obtine legal acest drept pentru ca mai asteptam al 2 lea copil care se va naste prin vara si ma voi lovi de aceasi problema.


Cu stima,
MB


Raspuns

Buna ziua D-le. M.B.,

Din relatarea dvs. deducem ca   aveti cunostinta de prevederile Legii 210/1999 - Legea concediului paternal.

Suplimentar, va prezentam art. 7 al HG 244/2000 (Normele metodologice de aplicare a legii concediului paternal): "(1) Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
(2) Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului.
(3) In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a
Cursului de puericultura.
(4) In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea c
ursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute la alin. (3).
(5) Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor prevazute la alin. (1) si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie."

De asemenea, atestatul poate avea urmatorul format: "

Cabinet medical individual de familie
.......................................................
ATESTAT
de absolvire a cursului de puericulturăDl./dna .........................................., posesor al B.I./C.I. seria ....... nr....................., eliberată de ......................................... la data de ........................, domiciliat în ..............................................................................................................., încadrat la .................................................., asigurat la Casa de Asigurări a Municipiului Bucureşti, posesor al carnetului de asigurat seria ..........................., a însuşit temeinic noţiunile elementare teoretice şi practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, necesare participării efective a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut, prezentate în cadrul cursului de puericultură ţinut la cabinetul medicului de familie.
Prezentul atestat se eliberează pentru a-i servi asiguratului la acordarea concediului paternal, în condiţiile prevederilor art.4 alin.(1) din Legea nr.210/1999 privind concediul paternal şi art.7 din Hotărârea Guvernului nr.244/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr.210/1999.

Data Semnătura şi parafa
medicului de familie"


Referitor la fraza finala a solicitarii dvs., mentionam ca dreptul legal exista (prevazut de Legea nr. 210/1999 - Legea concediului paternal, precum si de Hotararea Guvernului nr. 244/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii...), mai ramane doar sa gasiti Cabinetul medical, respectiv medicul care sa aiba cunostinta si sa puna in practica (in termen) aceste prevederi legale.Succes!


Raspuns eleborat de Cosmin Chitu de la Asociatia www.AsistentaPentruConsumatori.ro
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 10693

7 Comentarii pana acum»

 1. cristi69 said

  am December 9 2008 @ 7:42 pm

  ce citesc mai sus mi se pare absolut ciudat …auzi atestat de puericultura….si asta e doar pt tati????cunosc destule mamici care ar fi tb sa urmeze acest curs!!

 2. ionmang20 said

  am December 10 2008 @ 12:22 am

  Daca esti din c-ta poti sa mergi la Dr Epure Elena, la policlinica 2 eu am fost la ea si mi-a competat si parafat respectvul atestat fara probleme.
  Sa va bucurati de copii si sa fie sanatosi !

 3. Santamia said

  am December 29 2008 @ 8:12 pm

  Si mama si tatal ar trebui sa treaca printr-un astfel de curs de puericultura, si nu doar pentru acele zile de concediu, ci si pentru a sti ce sa faca cu bebelusul

 4. r.c said

  am November 15 2010 @ 1:43 pm

  beneficiaza si cadrele militare active de cocediul de puericultura respectiv cele 10 zile dupa obtinerea certificatului de absolvire a cursului? cu respect va multumesc!

 5. Alexa Mihai said

  am November 12 2011 @ 8:50 am

  pina la ce virsta se poate lua cele 10 zile suplimentare ,ma refer la virsta copilului?

 6. Bogdan M said

  am January 30 2012 @ 11:15 am

  buna ziua, legat de subiectul dumneavoastra vreau sa va intreb daca exista posibilitatea ca legile nr.210/1999 sau nr.244/2000 sa nu mai fie in vigoare si sa nu se mai aplice? am urmat un curs de puericultura dar cei de la resurse umane mi-au spus ca nu imi pot acorda cele 10 zile. se poate un sfat sau o parere? multumesc.

 7. catalin said

  am May 12 2012 @ 9:50 am

  Buna ziua! Va rog un raspuns daca se poate, privind a ceea ce a scris Bogdan mai sus; sunt intr-o situatie similara si vreau sa stiu daca mai sunt in vigoare legile nr.210/1999 sau nr.244/2000 si cum pot argumenta acest lucru in fata angajatorului. Multumesc anticipat!

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: