Procedura rezervarii unui loc de parcare !

Tweet this

Chitic Romulus s-a adresat Asociatiei www.AsistentaPentruConsumatori.ro cu aceasta problema :


---------- Forwarded message ----------
From: Chitic, Romulus
Date: 2008/12/4
Subject: rezervare loc parcare
To: iulian.urban@gmail.com

Salutare Iulian!

Numele meu este Romulus Chitic si sint unul dintre abonatii de pe Asistenta pt Consumatori.

Urmaresc zilnic rubricile de pe site si am vazut ca de foarte multe ori vii cu informatii utile,

atit pentru cei care iti scriu direct cit si de interes general.

Am tot cautat pe internet insa nu am gasit decit informatii dispersate, de cele mai multe

ori de pe forumuri in legatura cu urmatoarea problema:

M-ar interesa ceva informatii concrete si sigure despre ce si unde trebuie facut pt a-ti rezerva un

loc de parcare in fata imobilului in care locuiesti. Asta pentru ca de citeva zile vecinii de la

mine de pe strada au declansat un razboi al locurilor de parcare si acum pare-se ca si le-au

rezervat/marcat. Mi-e teama ca imi vor ocupa si locul de parcare din fata casei in care locuiesc.

Avind un program destul de incarcat nu am timp sa umplu pe la primarie sa aflu ce si cum trebuie

intreprins.

Aceasta problema interesind probabil pe multi abonati ai ApC, m-am gindit ca poate nu ar fi rau

sa aflam niste informatii cit mai la obiect.

Multumesc anticipat,Romulus Chitic


Raspuns


Buna ziua D-le. Chitic Romulus,Intai de toate tinem sa precizam ca modalitatea de atribuire a locurilor de parcare de resedinta este reglementata prin Hotarari ale Consiliilor Locale, astfel ca este posibil ca procedurile sa fie usor diferite de la un sector la altul sau de la o localitate la alta.


Cu toate acestea, pentru exemplificare prezentam mai jos Regulamentul de organizare şi închiriere către cetăţeni a locurilor din parcările de reşedinţă, aprobat de ADP Sector 2:

"Pentru a putea dobândi dreptul de utilizare asupra unui loc într-o parcare de reşedinţă solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii :

1. Să aibă adresa de domiciliu într-un imobil al cărui fronton se găseşte


la mai puţin de 30 m de respectiva parcare ;


Prin adresă de domiciliu se înţelege imobilul în care solicitantul are calitatea de proprietar sau de utilizator de drept al unui apartament (contract de închiriere, de comodat, beneficiar de masă succesorală, ...) .


2. Să înregistreze la A.D.P. Sector 2 o cerere, avizată prin semnătură şi ştampilă de către reprezentanţii împuterniciţi ai imobilului de domiciliu;


3. Să facă dovada, prin prezentarea în original a Cărţii de Identitate a Vehiculului sau a Certificatului de Înmatriculare, a dreptului de proprietate asupra unui autovehicul funcţional a cărui masă să nu depăşească 3,5 t ;


Prezentarea unuia dintre aceste acte în original la momentul achitării taxei anuale este obligatorie .


Neprezentarea unuia dintre aceste acte în original atrage după sine imposibilitatea achitării taxei anuale pentru locul de parcare .


4. Să facă dovada dreptului de utilizator prin prezentarea contractului de achiziţionare a autovehiculului în sistem leasing,;


5. Să facă dovada, prin prezentarea unei adeverinţe, că persoana juridică care are calitatea de proprietar al autovehiculului, este de acord ca solicitantul să utilizeze vehiculul, inclusiv să parcheze la domiciliu;


În cazul în care vehiculul încredinţat este achiziţionat în sistem leasing este necesar a fi prezentat şi documentul care atestă calitatea de utilizator (viitor proprietar) a persoanei juridice .


Condiţiile prezentate la punctele 4 şi 5 sunt obligatorii în situaţiile în care solicitantul, persoană fizică/juridică, nu are calitatea de proprietar al autovehiculului pentru care se solicită un loc de parcare .


Cererea se înregistrează la A.D.P. Sector 2 şi se onorează într-un termen foarte scurt în cazul în care :


- sunt îndeplinite condiţiile enumerate la punctele 1-5 ;


- există locuri disponibile în respectiva parcare de reşedinţă ;


- solicitantul achită taxa anuală al cărei cuantum este stabilit


anual prin H.C.G.M.B. ;


În cazul în care nu există locuri disponibile, cererea rămâne în aşteptare .


La momentul la care un loc în respectiva parcare devine vacant, închirierea se realizează pe criteriul ordinii cronologice a înregistrării cererilor la A.D.P. sector 2 .


După parcurgerea procedurii şi achitarea taxei aferente solicitantul va primi Autorizaţia de Parcare vizată pentru anul în curs, document care atestă dreptul de utilizare a locului nominalizat în respectiva parcare de reşedinţă .


Închirierea şi implicit dreptul de utilizare a locului de parcare au valabilitate pe parcursul unui întreg an calendaristic (1 ianuarie – 31 decembrie) .


Reînnoirea (prelungirea) contractului va putea fi efectuată în intervalul 1 ianuarie – 31 martie a anului respectiv .


Depăşirea acestui termen de plată se concretizează, indiferent de opinia sau motivaţia invocate de fostul utilizator, în declararea locului ca fiind disponibil şi atribuirea sa solicitantului/solicitanţilor care au cereri în aşteptare .


Utilizatorul care, prin neachitarea taxei anuale până la data de 31 martie a anului în curs, a pierdut dreptul asupra unui loc de parcare poate depune o nouă cerere care va putea fi onorată după rezolvarea cererilor în aşteptare deja existente la acea dată .


În conformitate cu prevederile H.C.L.M.B. nr. 32/1994 se închiriază un singur loc pentru un apartament, indiferent de numărul de persoane/familii care îl locuiesc şi/sau de numărul de autoturisme posedate de către cetăţenii care coabitează în el .


Precizăm următoarele aspecte :


- obligaţia şi responsabilitatea de a reînnoi contractul anual în intervalul calendaristic 1 ianuarie – 31 martie revine în exclusivitate solicitantului ;


- biroul Parcări nu are obligaţia de a atenţiona în scris beneficiarii locurilor de parcare referitor la necesitatea reînnoirii până la data de 31 martie, a contractului anual ;


- după finalizarea din punct de vedere constructiv a unei parcări de reşedinţă, obţinerea avizului favorabil al Comisiei Tehnice de Siguranţa Circulaţiei şi realizării trasajului, biroul Parcări închiriază locuri pe baza cererilor existente, înregistrate şi arhivate la instituţia noastră, cu respectarea criteriului ordinii cronologice a înregistrării cererilor la A.D.P. sector 2 ;


Dacă numărul de cereri înregistrate nu acoperă numărul de locuri existente, distribuirea acestora se va face în continuare în ordinea prezentării solicitanţilor, până la epuizarea disponibilităţilor, condiţionat de îndeplinirea către fiecare dintre ei a criteriilor enunţate la punctele 1-5 .


În situaţia în care numărul de cereri înregistrate depăşeşte substanţial numărul de locuri existente, biroul Parcări va notifica în scris asociaţiile de proprietari din fiecare imobil arondat respectivei parcări.


Documentul va informa asupra numărului de locuri repartizat respectivului imobil, asupra numărului de cereri înregistrate, existente la acea dată la instituţia noastră şi va solicita un material scris în care respectiva asociaţie, sub semnătura şi ştampila reprezentanţilor săi împuterniciţi, să nominalizeze din totalul solicitanţilor oficiali locatarii desemnaţi a beneficia de prioritate în închirierea de locuri în parcarea de reşedinţă .


- biroul Parcări nu are obligaţia legală de a atenţiona în scris solicitanţii de locuri de parcare referitor la momentul începerii operaţiei propriu-zise de închiriere ;


Cetăţenii vor solicita şi primi prompt acest gen de informaţii, verbal, în scris sau telefonic, la biroul Parcări din cadrul A.D.P. Sector 2 .


- începând cu data de 1 aprilie a anului în curs biroul Parcări are dreptul de a redistribui locul devenit vacant altui solicitant şi totodată obligaţia de a informa în scris fostul utilizator asupra faptului că nu mai are drept de folosinţă asupra respectivei locaţii iar Autorizaţia de Parcare a fost anulată ;


- în cazurile în care asociaţia de proprietari dintr-un imobil arondat unei parcări de reşedinţă ne informează în scris asupra faptului că un locatar nu mai îndeplineşte criteriile de atribuire a unui loc de parcare (autoturismul este înstrăinat sau devenit nefuncţional, locatarul este decedat sau nu mai locuieşte în bloc, ...) biroul Parcări îl va notifica pe fostul utilizator atât asupra încetării dreptului de folosinţă cât şi asupra disponibilizării şi atribuirii locului respectiv unui alt solicitant ".Din cuprinsul prezentului regulament, puteti extrage atat informatii referitoare la documentele necesare, cat si informatii referitoare la procedura de atribuire.


Cosmin Chitu - Asociatia www.AsistentaPentruConsumatori.ro

Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la office@asistentapentruconsumatori.ro


Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 16222

20 Comentarii pana acum»

 1. JOE INDIANUL said

  am December 5 2008 @ 7:05 pm

  DOMNULE CHITIC:
  1.NU TE SUPERI DAR NU STII SA CAUTI PE INTERNET…..
  2.ATENTIE MARE DACA A INCEPUT MARCAREA LOCURILOR DE PARCARE IN FATA BLOCULUI SI NU TE GRABESTI S-AR PUTEA SA AI O MARE SURPRIZA. LA ADMINISTRATOR ( VRB DIN EXPERIENTA) TREBUIE SA EXISTE O LISTA CU CEI CARE AU LUAT ACCEPT PT LOC DE PARCARE DU-TE SI VEZI .
  MARCARE SE FACE NUMAI IN PREZENTA REP. PRIMARIE CARE VA SI NUMEROTA LOCURILE ..NU FIECARE CUM I SE PUNE PATA….DAR AVAND IN VEDERE CA TRAIM INTR-O TARA UNDE FIECARE FACE CE VREA ….SFATUL MEU ESTE SA-TI MARCHEZI LOCUL DE PARCARE …INSCRIPTIONEZI NR AUTO…CA SA SE STIE SI APOI TE OCUPI DE RESTUL IN VITEZA CEA MAI MARE. ASTA CA SA NU TE TREZESTI CU VREUN CEAFA LATA CARE O SA VINA LA TINE SI O SA-TI GROHAIE CA ALA E LOCUL LUI….AVEM NOI NISTE D’ASTIA P’ACI PRIN BERCENI PE UNDE STAU EU. SI SA NU UITZI CA S-AR PUTEA SA FIE NEVOIE SA EXECUTI SI CEVA SARITURI “LA CAP”…..O ATENTIE ACOLO….50-100 RON..ASTA CA NU CUMVA DACA A TRECUT ANUL SI NU AI REINOIT CONTRACTUL ..DIN GRABA SAU FIINDCA AI UITAT….SA TE TREZESTI FARA LOC DE PARCARE…ASA ESTI ASIGURAT CA “CINEVA” ISI VA AMINTI DE TINE SI IN CAZ DE CEVA NU TE VA LASA FARA PARCARE.
  NU INCURAJEZ SPAGA SI NU SUNT PENTRU DAT SPERTZ..DAR FARA NU PREA MERGE.

  SUCCES MAXIM.

 2. dogo said

  am December 5 2008 @ 10:52 pm

  “locatarul este decedat sau nu mai locuie?te în bloc, …) biroul Parc?ri îl va notifica pe fostul utilizator atât asupra încet?rii dreptului de folosin?? cât ?i asupra disponibiliz?rii ?i atribuirii locului respectiv unui alt solicitant “.

  imi place cum suna …in caz ca locatorul este decedat – biroul parcari il notidifca pe “fostul utilizator” … :D pe str. sperantei sau cum sunt cimitirele ? :D

 3. constantin s. said

  am December 6 2008 @ 8:54 am

  Mergi urgent la primaria de sector, serviciul parcari si depune o cerere pentru locul de parcare si incheie un contract cu ei, in acel moment in registrul parcarilor ti se rezerva locul. E ceva de umblat si de facut temenele la functionarii primariei…

 4. fane said

  am December 8 2008 @ 11:07 am

  Este adevarat ca nu pot pretinde legal ca locul de parcare inchiriat sa fie liber decat dupa orele 18.00?
  Adica daca eu vin acasa la 17.30 si e cineva parcat pe locul meu, nu pot sa reclam sau sa cer dreptul de a parca decat dupa ora 18.00.

  Imi puteti spune unde este prevazuta aceasta reglementare, daca ea intra-adevar exista?

  Merci

 5. truty said

  am December 19 2008 @ 1:53 pm

  Am si eu o mica problema, ieri am fost la ADP ca sa-mi depun o cerere pentru un loc de parcare, tin sa mentionez ca am avut un loc de parcare pe care in 1999 mi-am amplasat un garaj, acum 3 saptamani cei de la primarie l-au ridicat asa ca am fost nevoita sa merg sa depun acea cerere.Am fost informata de cei de la ADP ca nu mai exista locuri de parcare acolo unde am domiciliul cu toate ca eu in septembrie am platit 14 milioane impozit pentru acel garaj ….automat si pentrul locul de parcare si mi s-a mai spus ca daca masina nu este pe persoana fizica nu pot obtine loc de parcare ( cica asa este mai nou acum), masina este pe firma, dar firma are aceeasi adresa pe care o am si eu ( firma este la mine acasa ).
  Poate sa ma ajute si pe mine cineva cu un sfat. Merci

 6. helene said

  am February 19 2009 @ 4:09 pm

  Buna ziua!

  As dori sa stiu cum pot afla numele proprietarului unui garaj aflat la parterul blocului.

  Multumesc!

 7. anonium said

  am March 31 2009 @ 7:34 pm

 8. Irina said

  am October 29 2009 @ 1:15 pm

  Buna,

  Eu nu mai inteleg nimic cu aceste minunate locuri de parcare. Locuiesc in Tei – o zona atat de minunata incat ajungi sa te iei la bataie, sa te trezesti cu masina lovita, sa te ameninte, sa iti arate cutitul sau chiar pistolul in caz ca ai ocupat locul vreunui “smecher”. Mai nou toata lumea a inceput sa isi semneze locurile cu vopsea asadar am inteles ca trebuie mers la ADP pentru a cere si noi un locusor de parcare. Am ajuns acolo am luat o cerere dar am fost informati ca toate locurile au fost luate deja. Ce este mai ciudat insa, faptul ca toti smecherii si-au marcat ei locurile de parcare si UIMITOR sunt aceleasi de pana acum. Intrebarea mea este cum naiba s-au nimerit aceleasi locuri ca si pana acum, dar mai ciudat este (ca doar am citit si eu regulamentul ala) ca un singur apartament are 3 locuri de parcare platite. Daca la apartamentul x stau 8 persoane si detin 3 sau chiar 4 masini, toti au locuri de parcare platite si spre marea mea surprindere sunt aceleasi de pana acum(cand nu existau locuri de parcare platite).
  Sunt curioasa unde se poate face o plangere… nu ca as misca cu ceva lucrurile … dar macar sa fiu impacata cu gandul ca am facut si eu ceva in privinta asta.

 9. Cristian said

  am February 4 2012 @ 11:05 am

  Stimati Parteneri,

  Am rugamintea sa-mi transmiteti care este varianta prin care, fara sa-mi pierd timpul cu deplasarea si statul la coada, pot afla daca un anumit loc de parcare este inchiriat?
  Multumesc anticipat.

  Cu respect,
  Cristian

 10. dany alves said

  am June 3 2012 @ 11:47 am

  salutare, am si eu o intrebare, la cati metri de blocul in care locuiesti se poate acorda un loc de parcare?

 11. raluca ion said

  am July 14 2012 @ 3:42 pm

  Detin un loc de parcare regulamentar in str. Alunisului nr. 3, sectorul 4 Bucuresti si achit in termen legal taxa pentru locul de parcare.
  Din nefericire masina este tinta mingilor de fotbal unde o banda de huligani practica jocul intr-un parc special amenajat pentru copii.
  Din acest motiv as dori sa schimb locul de parcare.
  Mentionez ca in jurul acestui parc sunt locuri ocupate de masini care ai caror proprietari nu au platit cu anii taxa de parcare de resedinta.
  Eu as dori sa-mi mut masina intr-un loc ferit de mingea de fotbal si sa achit in continuare taxa aferenta.
  Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi comunica cum trebuie sa procedez.

  Va multumesc pentru raspuns.

  raluca ion

 12. rodica orban said

  am September 14 2012 @ 3:27 pm

  Buna ziua,

  la blocul de langa mine au mai ramas doua locuri de parcare goale.Daca denumirea strazii nu este aceeasi,pot beneficia de un loc de parcare.Mentionez ca suntem intr-o curte comuna.

  Multumesc pentru raspuns,

  Rodica Orban

 13. Mirea said

  am February 7 2013 @ 9:26 pm

  pa ce criteri se da loc pacara celor care detin garaje pe domeniu public cei dela primerie se pare caia spga grasa in conditile astea isi fac de cap de ani de zile lam ales pa negoita am crezut ca face ordine dar se pare ca e la fel ca celalat dezordine in continu va rog rezolvati acesta problema e cunoscuta de mult va multumesc

 14. Mirea said

  am February 7 2013 @ 9:29 pm

  sa nu uitati domnule primar ca vam sprijinit in campanie verificati citi au garaje ai parcare pe strada rsacari bloc 43

 15. Mirea said

  am February 7 2013 @ 9:36 pm

  sau dat locur in dreptu blocului nostru la cei de la alte blocuru iar cei din blocul nostru lasa mainile pe mihai bravu amsperat ca ie mai bine

 16. Relu said

  am January 5 2014 @ 8:29 pm

  Distanta intre bloc si parcarea autoturismului trebuie sa fie de minim 5 m,

 17. Relu said

  am January 5 2014 @ 8:37 pm

  Este grav daca o hotarare de consiliu spune ca nu se da decat un loc de parcare la un apartament pai daca si fiul s-au fica ta locuieste cu tine?????.Pai nu credeti ca daca are aceiasi adresa si pe C -I si pe certificatul de inmatriculare si platesc impozit la acelasi F I S C trebuie sa primeasca loc de parcare.Dati in judecata primaria si castigati SIGUR daca sunt doua auto pe doua nume la aceias adresa.O seara bn.

 18. Ioana said

  am April 19 2014 @ 6:24 pm

  Vecinul mi-a furat locul de parcare pe care parcam de 20 ani. E prieten cu presedintele blocului si si-a facut actele in secret, in mare graba. M-am trezit cu masina lui pe locul meu .
  Mentionez ca e un loc care pana acum nu era numerotat de Primaria s4.

  Problema e : nu parcheaza acolo, ci undeva pe trotuar, iar pe locul acsta parcheaza ginerele sau cu o alta masina decat cea din contract. ARE VOIE? Cei de la Primarie II POT ANULA CONTRACTUL?
  Am depus deja o sesizare ,dar vad ca ezita .
  O seara buna

 19. Ioana said

  am April 19 2014 @ 6:28 pm

  Mai adaug ca ginerele sta in acelasi apartament cu el.
  Eu am platit toate taxele catre primari , am chitante de 20 ani, dar pentru alt loc de parcare – dublu ,fara sa stiu.

 20. Catalin said

  am October 7 2014 @ 2:12 am

  Sunt scarbit de prostia asta cu locurile de parcare. Daca este parcare de resedinta, ar trebuii sa poata parca oricine locuieste in blocul ala, pe baza unei taxe (exemplu Cluj) sau la liber. Tinand cont ca nu sunt locuri de parcare, ce rost are sa ocupam 2 locuri de parcare, in acelasi timp, cu aceeasi masina???? Da, o masina care nu este pe locul de parcare “platit”, teoretic (pana la proba contrarie) se afla pe un alt loc de parcare (sunt destul de putine cazurile in care se afla pe o proprietate privata). Si va mai dau un exemplu: vara cand pleaca oamenii la mare si la munte, multe locuri “platite” sunt libere cu saptamanile, cam jumate iar pe marginea drumului, oamenii parcheaza pe unde nimeresc si ajung sa se bata pe locurile de parcare. Eu personal, cunosc pe cineva care nu mai are masina de 7 – 8 ani (persoana respectiva nu are permis, conducea fisu masina si dupa ce a lovit-o de 2 ori intr-o luna a vandut-o, ulterior fisu plecand in Franta la munca, ramanand acolo pana in ziua de azi). Eu ca primar, as mai baga 10 – 20 ron pe an la impozit la masina (daca tot trebuie sa intre bani la buget) si parcarile sa fie la liber pentru cine vine primul. Eu platesc 450 ron pe an impozit la masina, alimentez cel putin 200 litri de motorina pe luna (bani la stat din TVA si accize, platesc TVA pentru facturile emise, platesc 1200 ron RCA), nu am unde sa parchez masina si unu care baga si el 5 litri pe luna, plateste 50 ron pe an impozit are loc rezervat. Corect ar fi ca fiecare apartament sa aiba 1 loc de parcare si nu este ceva imposibil de realizat. Eu la mine in zona as mai fi putut fare 30 locuri de parcare la maxim 200 metri de bloc fara a intra in spatiul verde sau a strica ceva, trebuie doar sa gandesti putin si sa folosesti la maxim spatiul disponibil.

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: