Anularea acordului de luare în spaţiu a unei persoane

Tweet this

Emil Florea s-a adresat Asociatiei www.AsistentaPentruConsumatori.ro cu aceasta intrebare :

Buna ziua,
As dori si eu daca puteti sa ma indrumati in vederea anulari si restrictionari la Agentia Financiara (impozit) a unei persoane pe care am luat-o in spatiu acuma 1 an. Acuma un an am luat un prieten in spatiu pentru ca lui ii expirase buletinul , dar nu a stat la mine in domiciliu nici o zi, insa acuma el are pana si permisul cu adresa din buletin, si am aflat ca a si inmatriculat o masina pe adresa mea.
Am fost la evidenta populatiei si mi s-a spus ca nu pot face nimic pentru ai anula buletinul si nici la Agentia Financiara sa-i restrictionez dreptul de a inamtricula imobile/automobile pe aceasta adresa.
Intrebarea mea este : eu trebuie sa stau 10 ani asa? sa-i platesc eu impozite si amenzi care el le primeste?
Va multumesc, Emil Florea,


Raspuns

"Evidenţa locatarilor prin cartea de imobil se ţine în următoarele categorii de imobile care dispun de mai multe unităţi locative, astfel cum acestea sunt definite de Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: a) destinate cazării în comun; b) care servesc total sau parţial ca locuinţă."
Prin urmare, cartea de imobil identifica persoanele care LOCUIESC in acel imobil, indiferent de titlul sau dreptul in baza caruia o fac.
"Responsabilul cărţii de imobil are obligaţia să înscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliază sau au reşedinţa în imobilul respectiv şi să o prezinte, la cerere, poliţiştilor sau lucrătorilor serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor."
Dupa cum se observa, stabilirea calitatii de locatar se face exclusiv in baza actului de identitate.
In concluzie, legal si practic pot locui acolo atata timp cat proprietarul nu interzice expres acest lucru.

In primul rand, dpvd juridic, "luarea in spatiu" in baza careia se obtine o viza de flotant, este o forma de comodat, si nu un contrat de inchiere in care sa fie prevazut un termen referitor la perioada de valabiliate. Singurul drept ce se poate naste este acela de a locui la adresa din buletin, transmitandu-se posesia locuintei. In calitatea de proprietar puteti sa solicitati verbal ca acesta sa isi schimbe adresa din buletin, in cazul in care va loviti de refuzul acestuia paraseasca .

In consecinta puteti solicita pe calea actiunii in evacuare introdusa in instanta, in urma obtinerii sentintei evacoarea respectivului,  proces pe care nu are sanse sa il castige datorita faptului ca nu exista nicio obligatie din partea dumneavoastra fata de acesta, doar daca ar fi avut un contract .

Dupa depunerea cererii la instanta trebuie sa va duceti cu dovada la SEIP sau Politie astfel pentru a evita alte neplaceri decat cele expuse.Dvs. nu aveti nicio obligatie de plati impozitele si amenzile in special amenzile. Respectivele institutii, autoritati sau persoane de orice natura se pot indestula numai din bunurile mobile si imobile ce sunt in proprietatea acestuia.
Raspuns elaborat de Eugen Grosu - Asociatia www.AsistentaPentruConsumatori.ro


Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la office@asistentapentruconsumatori.ro
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 12934

15 Comentarii pana acum»

 1. adrian suci said

  am May 30 2009 @ 10:05 am

  buna ziua ,as dori ca sa ma ajutati, tatal meu are un apartament
  si afost ocupat sbuziv de niste persoane ai strazi,unde iei sustine ca una dintre surorile mele adat in chirie apartamentul,eu am verificat daca persoana are sau nu act de chirias,nu a avut;am anuntat organele ,dupa care am prezentat cazul,unde apoi persoanele au venit cu o hartie scrisa de iei si nu de proprietar. spunetimi este legal sau nu,de ce famila a carei proprietati o are, nu area vioie sa-i evacoeze si de ce .EU cred ca este total legal ca persoanele care nu au act de chirias sa nu poata fii evacuoat de proprietar.eu nu cred ca doar cu ajutorul instantei de judecata poate ca sa ii dea afara pe cei ce stau abuziv.Daca avea contract in permanenta,atunci mai vorbeam ,ATUNCI INSTANTA HOTAREA

 2. adrian suci said

  am May 30 2009 @ 10:20 am

  nimeni nu nea ajutat,credetima,suntem in calea so facem noi singuri dreptatea,noi nu dorim ca sa incalcam legiile;pana acuma am respectat toate legiile proprietatii dar si alte legi,problema ie ca eu in ca sunt elev,parintele este batran,varsta de 67 ani,iar surioaca si mama sunt bolnavi .credetima suntem determinati sa o punem in aplicatie si sa atacam proprietatea,adica dreptul nostru,spunetimi va rog daca noi vom interveni singur politia ne va face ceva ,mai ales daca iaratam contractull si titllu de proprietate.va multumesc pentru intelegere

 3. adrian suci said

  am May 30 2009 @ 10:23 am

  as dori cu placere ca
  sa vorbesc cu un reprezetnat al guvernului,fie senator fie deputant

 4. adrian suci said

  am May 30 2009 @ 10:24 am

  adresa mea este loc satu mare,liceul economic

 5. adrian suci said

  am May 30 2009 @ 10:26 am

  o sa imi puteti da un raspuns,daca va rog,sa stiu cum sa procedezi,va multumesc,si ma scuzati daca sunt greseli de ortografie

 6. lenna said

  am July 13 2009 @ 6:10 pm

  Anul trecut dintr-o prostie, cand fiica mea s-a casatorit l-am luat in spatiu pe ginerele meu care sub motivul ca a luat si numele fiicei mele de familie , chipurile ii era frica de ai lui, la schimbarea cartii de identitate, ne-a cerut actele casei noastre ptr. a-l lua in spatiu ,iar noi fara sa ne gandim prea mult am fost de acord.Cum as putea sa-i retrag acest drept de a mai avea adresa noastra pe cartea de identitate?????????????Va multumesc !Mentionez, ca s-au mutat cu chirie si numai locuiesc in casa noastra!

 7. vali said

  am February 28 2010 @ 5:56 pm

  Buna seara,

  Acum cateva luni am luat pe cineva in spatiu si vreau sa renunt la acel contract. Cat timp de la data luarii in spatiu se poate renunta la contrat? Si ce acte imi trebuiesc? Acea persoana nu vrea sa mearga cu mine la notariat sa renunte la contract. Pot sa merg numai eu sa renunt in notariat sau trebuie sa mergem amandoi?

 8. teodora said

  am February 2 2012 @ 10:54 am

  la adresa mamei mele s-a facut un abuz:
  parintii mei fiind despartiti in fapt (el parasind domiciliul conjugal), tata a facut o mutaie pt. sora mea vitrega care nu a locuit niciodata aici in fapt, mama nefiind intrebata sau sa fie de acord. In ziua cand s-a dus sora mea vitrega cu tata la politie pt. a semna pt. aceasta mutatie, a si decedat (el fiiind intr-o stare de santate f. proasta- cei de la birou au mers afara la masina pt. a putea tata sa semneze). Imobilul respectiv este luat in comun de parintii mei. Suucesiunea nu e dezbatuta,mama cum poate proceda pt. a-i anula mutatia?
  Pot sa reclam politia pt. abuz in serviciu? unde trebuie mama sa mearga pt. a face demersurile de anulare a mutatiei?
  Cei de la politie spun ca nu pot impiedica pe sora vitrega sa intre in casa cu forta, in conditiile in care mama ca si proprietar nu e de acord cu acest lucru.
  Care e urmatoarea institutie unde ma pot adresa in acest sens?
  Va multumesc!

 9. victoria said

  am March 7 2012 @ 5:50 pm

  Buna ziua, imi puteti spune daca buletinul se poate anula de catre titular? Am redobandit cetatenia romana si am depus pe 28 februarie a.c. dosarul pentru buletin, din anumite motive ce nu tin de mine (sunt studenta in anul 3 si odata cu stabilirea domiciliului in Romania voi fi repartizata automat la taxa – de la statutul fara taxa, fara bursa, indiferent de medie; infomatie pe care am obtinut-o prea tarziu de la functionarii universitatii) trebuie sa-mi anulez dosarul ca sa pot finaliza studiile la buget, bani de taxa nu am; procedura cu buletinul va trebui s-o reiau in vara, dupa licenta. va multumesc aniticipat!

 10. SIMA LUCRETIA said

  am August 17 2012 @ 6:31 pm

  Cand fiul meu s-a casatorit,am luat-o in spatiu pe nora mea. Cum as putea sa-i retrag acest drept de a mai avea adresa noastra pe cartea de identitate, dat fiind faptul ca se comporta mizerabil, vine si pleaca asa cum ii este voia.
  Va multumesc pentru raspuns.

 11. iulia elena said

  am May 15 2013 @ 7:44 pm

  buna seara… as vrea sa stiu si eu daca persona care ma luat in spatiu trebuie sa platesca ceva la circa financiara ca mi-a facut un buletin???suntem rude mai indepartate si stau la ea acasa…
  as vrea sa imi raspudeti pt ca sunt nelamurita

 12. Ticu Ramona-Ionela said

  am July 3 2014 @ 6:22 pm

  eu cu sotul am locuit in apartamentul mamei mele(mostenire, apartament care a fost cumparat de ea si de tatal meu, iar in urma taxei de succesiune ca urmare a decesului acestuia, apartamentul a revenit 3/4 mamei mele si 1/4 mie).
  Acum 4 ani sotul meu si-a facut buletinul, prin acceptul mamei de a-l lua in spatiu.
  Intre timp, dumnealui si-a schimbat comportamentul radical – a devenit violent, betiv, amenintator,vorbea urat la adresa mamei mele – acum un an i-a fost ridicat carnetul pentru bautura (2,45 la mie alcool) – de unde s-au iscat certuri – el a parasit domiciliul acum aprox.1 an, mutandu-se la mama lui –
  Eu in luna ianuarie a.c. am intentat actiune de divort, iar la infatisarea din luna iunie a.c. am renuntat, deoarece el isi luase toate lucrurile personale iar cunostintele -inclusiv avocatul- mi-au spus ca nu are nici un drept sa mai vina aici.
  la nici 2 saptamani de la incheierea actiunii (acum 3 zile), el mi-a trimis mesaj sa-i trimit cheile de la apartament – mentionez ca toata viata nu a facut decat sa beneficieze de niste bani de la ai mei (bunici, parinti, copil) – dar fara dovezi aceasta nu se poate demonstra.
  Intrebari:
  1. Daca are mutatie dar apartamentul este pe numele mamei mele (mostenire/conform taxei de succesiune)daca el vine aici trebuie/suntem obligate sa-l primim in casa sau nu? (mentionez ca mama mea are 78 de ani, este bolnava iar el stie acest lucru si cred ca nu vrea decat sa-si bata joc de noi.
  2. cum putem sa procedam pentru scoaterea lui din spatiu? (la politie mi s-a spus ca nu se poate decat cu acordul lui (????)…
  MENTIUNE: masina pe care am avut-o, cumparata in timpul casatoriei, dar pe numele lui, si-a luat-o la el iar ratele la banca (3oo mil.lei vechi) mi/a lasat mie sa/i platesc (aprox.7 mil.lei vechi pe luna), neinterasandu-se cu ce traiesc eu si copilul, de cheltuielile casei, de faptul ca este bolnava si ma costa aprox.1o mil.lei vechi un examen RMN, plus controale medicale la Bucuresti, plus…
  dar el vrea cheile de la apartament..(al cui?)- ii mai trebuie niste bani.
  deoarece sunt intr-o situatie disperata si nu mai stiu unde sa apelez, va rog din tot sufletul daca puteti sa-mi trimiteti si mie cat mai urgent un raspuns.
  mii de multumiri si sanatate multa va doresc!

 13. iosif said

  am July 14 2014 @ 7:34 am

  Buna ziua.
  Am un prieten in locuinta mea la care i-am facut act de identitate pe 10 ani si as dori sa anulez daca se poate?
  Va multumesc

 14. VLADU DOINITA said

  am August 6 2014 @ 1:31 pm

  BUNA ZIUA ,IN LUNA IULIE MI-A EXP. B.I STAU CU PARINTI MEI,SANT TUTORELE SURORI MELE MAI MARE CARE ARE SCHIZOFRENIE,TATAL MEU NU VREA SA MAI IM-I FACA BI ,MAMA ESTE DE ACORD,DAR ACT ORIGINAL AL CASEI ESTE LA TATAL MEU ,MAMA ARE DECAT O COPIE CE POT FACE IN ACEST CAZ.ASTEPT RASPUNS URGENT.

 15. liviu said

  am January 28 2015 @ 9:25 pm

  am o problema cu socru meu iam facut plangere pt ca ma atacat cu cutiu. el nu ma mai primeste in curte dar io am adresa in buletin la adresa lui de domiviliu , ma luat in spatiu. io pot sa ma duc mai ales acolo locueste sotia fosta inca nu am bagat divort pot sa ma duc sami vad fata si in ce situatie nu pot sa intru in curte

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: