Banner

Regimul cumulului de functii

Tweet this

Cristian Stoichici s-a adresat Asociatiei www.AsistentaPentruConsumatori.ro cu aceasta problema :

---------- Forwarded message ----------
From: Cristian Stoichici
Date: 2008/11/28
Subject: FW: [Spam]
To: iulian.urban@gmail.comBuna ziua,

In atentia  Urban I. Iulian
Va solicit o consultatie/opinie juridica privitoare la aplicarea prevederilor art.35 si urm. din legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, actualizata cu privire la cumulul de functii.
In fapt, detin functia de Sef departament oficiu juridic si resurse umane prin act aditional la contractul ind. de munca, care a modificat CIM intitial, semnat si inregistrat la ITM.

Initial detineam functia de consilier juridic in cadrul Oficiului juridic(departament de sine statator cf. organigramei societatii).

Dupa incetarea CIM a responsabilului de resurse umane(manager) angajatorul a unit(cuplat) cele 2(doua) departamente distincte si mi-a oferit postul de Sef departament oficiu juridic si resurse umane.


In principal, persoana care exercita un cumul de functii detine functiile respective la angajatori diferiti. Va rog sa analizati din punct de vedere legal, daca actul aditional semnat de ambele parti, modificator al CIM este valabil si in ce masura este obligatorie incheierea a 2(doua) contracte de munca distincte(cate unul ptr. fiecare functie) cu acelasi angajator.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima,

Cristian StoichiciRaspuns

Referitor la solicitare d-lui Cristian Stoichici, revin cu mentiunea ca in conformitate cu dispozitiile prevazute in L. 53/2003 - Codul Muncii, art.. 35 – privind cumulul de functii, alin. 1) "Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Aceasta este premiza de la care pleaca si dl. Cristian Stoichici, insa la alin. 2) al aceluias articol din lege este prevazuta exceptia de la regula si anume "Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii".

Pentru a ajunge la solutia aplicabila in aceasta speta, trebuie sa coroboram articolul sus-mentionat cu dispozitiile prevazute de legea de organizare a profesiei d-lui Cristian Stoichici, si anume art. 10 din alin. 1 din Legea 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, care prevede cazurile de incompatibilitate "Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibila cu:
c) orice alta profesie autorizata sau salarizata in tara sau in strainatate;
f) alte incompatibilitati prevazute de lege sau rezultate din conflict de interese, in conditiile legii."

Astfel, prin interpretarea articolului 35 alin. 2 din L. 53/2003, coroborate cu dispozitile prev. de art. 10 alin 1 lit. c si f din L. 514 / 2003, rezulta ca incheierea actului aditional privind cumulul de functii care prevede cumul de profesii, chiar daca este vorba de acelasi angajator, este nelegala si neintemeiata, incalcand dispozitile legale in vigoare.


Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com sau la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 6424

7 Comentarii pana acum»

 1. SUBTIRELU ANCA said

  am November 30 2008 @ 4:00 pm

  Si eu am indeplinit doua functii la viata mea:am proiectat si am executat in paralel. Dar proiectarea pe timpul meu liber in baza unui contract de colaborare si am lucrat acasa dupa cele opt ore de munca conform contractului de munca. Doua functii compatibile. Dar mai multe functii in programul de opt ore este exclus. Se poate sa lucreze opt ore in funtia pe care este angajat si jumatate de norma in alta parte, contract de colaborare. Mai mult nu rezista organismul.

 2. popa ion said

  am April 3 2009 @ 10:21 pm

  consultatie/opinie juridica privitoare la aplicarea prevederilor art.35 si urm. din legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, actualizata cu privire la cumulul de functii.

  sunt consilier juridic in cadrul compartimentului juridic si am primit, in urma cu doua saptamani, decizie de preluare si a atributiilor juridice specifice postului din cadrul altui compartiment din aceeasi unitate. Este sau nu cumul de functii si daca da, pot actiona societatea in judecata pentru acordarea sporului stabilit prin ccm la nivel de unitate referitor la cumulul de functii?

 3. dinu gabriela said

  am February 9 2010 @ 10:14 am

  Buna ziua,
  As dori un raspuns la intrebrea : Pot cumula doua functii (contract de munca perioada nedeterminata program partial 2 ore pe zi si alta pe perioada determinata cu 8 ore pe zi ? Multumesc.

 4. dinu gabriela said

  am February 9 2010 @ 10:23 am

  Revin cu o alte intrebare si anume . Pot avea CIM nedeterminat 8 ore/zi si altul CIM determinat tot 8 ore /zi ?
  Multumesc.

 5. Kovacs Tibi said

  am February 21 2010 @ 2:03 pm

  Poate sa fie angajat la o scoala de soferi cu doua ore ca profesor de legislatie rutiera(acesta avand deja angajat un profesor cu norma intreaga) si cu aceeasi scoala sa aibe incheiat un contract de prestari servicii ca instructor auto autorizat???

  Cu stima

 6. Mehedintu Marian said

  am March 21 2011 @ 2:47 pm

  Buna ziua!
  Sunt contabil la o primarie si am de rezolvat urmatoarea situatie:
  am un profesor care pe langa postul intreg ocupat(18 ore/saptamana), are si plata prin cumul de functii; acesta solicita plata salariului diferentiat: salariul brut rezultat in urma normei intregi detinute, cu contributiile aferente si deducerea cuvenita, etc si… un alt salariu brut rezultat in urma cumulului de functii; mentionez ca si norma si cumulul sunt la aceeasi scoala.
  Explicati-mi cum este corect, intru-cat la ora actuala, modul de calcul este insumarea celor doua venituri si impozitarea o singura data(cu contributiile aferente). Daca ar fi, cum solicita acesta, ar trebui sa ii facem FF1 si in acelasi timp FF2. Este posibil? Multumesc!

 7. Roibu Brindusa said

  am February 12 2015 @ 8:19 am

  Buna ziua.
  Referitor la cumului de functii cu pensia pt limita de varsta, ce drepturi au cei care cumuleaza pensia cu salariul.
  Ce sporuri se pot acorda?

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: