Cetatenia romana pentru copil nascut in strainatate

Tweet this

Alina Stana s-a adresat Asociatiei www.AsistentaPentruConsumatori.ro cu aceasta problema :

Buna ziua ,

ma numesc Alina Stana, sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate (Italia) din 2001, casatorita de 2 ani cu un cetatean italian, iar la sfarsitul lunii ianuarie ar trebui sa nasc.

Citind prin diferite site-uri, unde normal fiecare isi da cu parerea, nu am reusit sa inteleg bine modalitatea de a obtine dubla cetatenie pentru un nou nascut.

M-am interesat aici si prin nastere, avand in vedere ca tatal copilului este italian, copilul ia cetatenia italiana. Noi am dori ca fiica noastra sa aiba si cetatenia romana. Am vorbit in romania cu avocata noastra care ne-a spus ca pentru a obtine catatenia romana este o practica destul de lunga (6 luni) deoarece cererile din toata tara sunt tratate doar in sectorul 1 al capitalei.

eu am intrat pe site-ul acesta :


unde scire clar :

Pentru dobandirea cetateniei, in general se folosesc doua sisteme: jus sangvinis (dreptul sangelui) si jus soli (dreptul locului).

Conform sistemului jus sangvinis copilul devine cetatean roman daca se naste din parinti care, amandoi sau numai unul are cetatenie romana."

"In toate aceste cazuri teritoriul unde s-a nascut sau unde domiciliaza unul sau ambii parinti, nu influienteaza, in nici un fel cetatenia copilului."


Intrebarile mele ar fi :

1. Care este practica cea mai rapida (evitand Consulatul pe cat posibil) si mai usoara de obtinere si a cetateniei romane, luand in considerare faptul ca o sa nasc pe teritoriu italian.

2. In cazul in care dupa cateva luni eu as dori sa calatoresc in romania cu copilul, am nevoie de aprobare din partea tatalui? Daca raspunsul este da, exista vre-o varianta prin care putem avea o hartie valabila pentru mai mult timp, prin care suntem de acord ca si copilul sa poata calatorii insotit doar de unul din parinti?

Va multumesc anticipat pentru raspuns, si in plus pentru disponibilitatea acordata pe messenger.

Cu respect

Stana Alina Cornelia

Raspuns

potrivit legii cetateniei romane
"Art. 4.

Cetatenia romana se dobandeste prin:
a) nastere;
b) adoptie;
c) acordare la cerere.

A. Prin nastere

Art. 5.

Copiii nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani, sunt cetateni romani.
Sunt, de asemenea, cetateni romani cei care:
a) s-au nascut pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
b) s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana. ..."

Copilul va primi la nastere cetatenie italiana  si pentru a primi si cetatenia romana va trebui sa il declare si sa il inregistreaze si sa obtina certificat de nastere din Romania [ambasadele nu elibereaza decat pasapoarte] :

-certificatul de nastere italian al copilului care trebuie apostilat [stampila care se pune in prefectura de care apartii in italia
-trebuie facut certificat de nastere romanesc la copil
-pentru certificat romanesc trebuie o  procura simpla la consulat ca cineva in Romania sa transcrie certificatul de nastere la primaria de care apartii [ transcrierea dureaza 2 - 3 luni]


Pe baza certificatului de nastere din Romania va putea include minorul pe pasaport:

http://roma.mae.ro/index.php?lang=ro&id=63662

[ include informatii de pe site-ul ambasadei Romaniei in Italia  cu actele necesare + costuri pentru includerea minorului pe pasaport sau eliberarea pasaportului simplu]


Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 9582

18 Comentarii pana acum»

 1. Aurelian said

  am November 24 2008 @ 11:22 pm

  IN raspuns se specifica faptul ca ambasadele emit doar pasapoarte…ceea ce cred ca este gresit.

  De exemplu, Ambasada Romaniei de la Stockholm a eliberat si elibereaza si certificate de nastere…pe loc. Acum 4 ani regula era sa te duci la ambasada in primele 12 zile dupa nasterea copilului cu anume acte, printre care obisnuitele copii dupa certificatul de nastere al parintilor, pasapoarte, ceva declaratii si certificatul de nastere dat de spitalul unde s-a nascut copilul.

 2. nadia said

  am December 11 2008 @ 9:30 pm

  buna.
  am si eu o intrebare.daca stie cineva sa-mi raspunda.
  sint cetatean arep.moldova,sotul meu e roman.la momentul actual sintem rezidenti si traim in italia.copilul e nascut aici,vrem sa-i facem certificat de nastere rominesc,asa cum e delarat cetatean roman.ce acte mi-ar trebui si cit dureaza obtinerea certificatului?
  multumesc frumos!!

 3. cristiana said

  am March 3 2009 @ 2:57 pm

  Conform sistemului jus sangvinis copilul devine cetatean roman daca se naste din parinti care, amandoi sau numai unul are cetatenie romana.” Deci copilul va avea automat si cetatenie romana.
  Ptr. a calatori cu unul din parinti trebuie ca pe pasaportul unuia din parinti sa fie trecut copilul.
  Din pacate,fiind Dnv. cetatean roamn cu domiciliul in strainatate, numai prin Consulatul roman (metoda cea mai eficace si rapida)puteti obtine orice document necesar ptr. copil si statusului sau de cetatean roman(adica introducerea copilului in pasaport,certificat de nastere,etc).
  Ptr. mai multe detalii ma puteti contacta la adresa de mai jos.
  Av. C. Covaleov (cristiana.covaleov@virgilio.it)

 4. dumitra said

  am January 27 2010 @ 12:01 am

  cum as putea sa obtin un certificat ptr fetita mea ,daca nu am actele tatalui ptr ca el traieste in romania iar noi doua in italia ,fetita poarta numele lui,imi doresc mult sa ma duc cu eA IN TARA DAR I MI E TEAMA CA NU MA POT INTOARCE .VA ROG MULT DE AVETI UN RASPUNS AJUTATI MA

 5. cristiana said

  am June 3 2010 @ 2:41 pm

  faceti fetitei document de calatorie la Consulatul roman in Italia,mergeti in Romania si-i faceti certificat de nastere in Romania dupa care o puneti si pe pasaport(pe fetita).Asta ar fi varianta cea mai simpla si sigura.Sper sa nu fi ajuns prea tirziu raspunsul meu.Daca aveti alte intrebari nu va faceti probleme si intrebati.
  Avv. Raluca Cristiana Covaleov

 6. oana said

  am August 3 2010 @ 5:10 pm

  Fetita mea s-a nascut in romania,tatal fiind cetatean italian si eu mama cetatean roman,din pacate relatia nu mai merge?Nu suntem casatoriti !doresc sa plec impreuna cu fetita mea definitiv in romania? Tatal nu este de acord? Ce putem face in aceasta situatie? Va multumesc anticipat

 7. ghionoiu marilena said

  am October 5 2010 @ 6:48 pm

  Copilul meu,nascut in Italia, are tata indian rezident in Italia si mama cetatean roman. De la primaria(Commune)din Milano, au eliberat un certificat care atesta rezidenta copilului la adresa unde locuim, in care scrie ca cetatenia copilului este indiana- ni s-a explicat ca acest lucru se datoreaza faptului ca numele de familie al colilului este cel al tatalui. As dori sa stiu daca copilul poate avea cetatenie romana si daca pot sa ii fac acte romanesti- certificat de nastere si pasaport.
  Multumesc.

 8. popovici georgeta said

  am October 21 2010 @ 11:36 am

  as dori sa ma informati daca este nevoie de un act din Romania la plecarea fiicei mele care este stabilita in Dubai , casatorita cu un cetatean indian {lucreaza amindoi la Dubai}, in momentul de fata este insarcinata si v-a veni sa nasca in tara , apoi se v-a intoarce cu copilul in Dubai . tatal v-a veni in Romania la nastere si v-a declara copilul si ii vor face pasaport dar am inteles din zvonuri ca la plecare este nevoie de un act pentru a putea pleca cu copilul acasa la ei . va rog sa ma lamuriti pentru a putea sa scoatem ce acte sunt necesare sa nu avem surprize la aeroportla plecare care v-a fi in luna aprilie 2011. va mutumesc anticipat si astept un raspuns oficial

 9. Czenkner Roxana said

  am May 15 2012 @ 8:29 am

  Buna ziua,

  Sunt casatorita de 7 ani cu un barbat cu dubla cetatenie,romana-germana,avand si domiciliu in Germania,eu ramanand cetatean roman. D
  e curand am nascut o fetita si am dorii sa aibe dubla cetatenie.Cum procedam si daca este posibil sa obtinem si cetatenia romana la ambasada romana sau la consulatul roman din Germania.

  MULTUMESC

 10. monica racaj said

  am July 22 2012 @ 6:31 pm

  buna ziua,

  Ma numesc Monica, si sunt casatorita cu un barbat de nationalitate kosovara, de aproape 2 saptamani am nascut un baietel caruia trebuie sa-i fac documente. in momentul de fata noi locuim in italia cu toate documentele in regula. intrebarea mea e daca e posibil sa primeasca cetatenia romana baietelul meu?

  multumesc

 11. GRATIELA AVRAM said

  am October 22 2012 @ 3:28 pm

  m o fetita nascuta in ROMANIA cu tata italian.
  cum ii pot obtine cetatenia italiana si daca se poate obtine la ambasada aici in ro.

 12. Alina Popa said

  am November 13 2012 @ 2:22 pm

  am locuit 2 ani in america si avem un copil nascut aici. Urmeaza sa ne intoarcem in tara si nu stim unde sa ne adresam pentru a obtine cetatenia si certificatul de nastere romanesc. Deja este prea tarziu sa ne adresam consulatului de aici. Noi, parintii, suntem ambii cetateni romani. Avem certificatul si pasaportul american ale copilului si duplicat la certificatul de nastere cu apostila de la Haga. Noi suntem domiciliati in bucuresti, sectorul 3. Nu stim unde sa ne adresam. Va multumim. Alina P.

 13. Lavinia Paun said

  am January 30 2013 @ 9:57 am

  Am doi nepoti de 6 si 8 ani ,nascuti in Canada din parinti romani,doar cu acte canadiene. Mama a decedat anul trecut, iar tatal i-a lasat pentru 1 an in grija bunicilor din Romania. Cum copiii merg deja la scoala aici pana in vara bunicii doresc sa le faca acte romanesti si sa ceara custodia lor pentru a-i ingriji in continuare. Tatal este tot in Canada, cu probleme medicale si fara sursa de venit. Ce demersuri trebuie sa faca bunicii in acest sens : certificate romanesti si custodie? Va multumesc mult.

 14. t lorenzo said

  am August 7 2013 @ 4:25 pm

  am nascut o fetita in germani ambi parinti sunt romini ce trebuie sa fac pentru a urgenta situatia trebuie sa ajung acasa ,fata e nascuta aicea dar nu conteaza cetatenia ce trebuie sa fac va multumesc,pntru ajutor,

 15. Iurie said

  am April 16 2014 @ 12:57 pm

  suntem din Republica Moldova,locuim in Italia si nu suntem casatoriti,avem un micut de o luna si vrem sa plecam in august la Moldova,mama copilului are si cetatenia romana facuta la Ambasada Rominiei,care ar fi modul mai rapid. Totodata vrem sai facem copilului si pasaportul roman,ce acte trebuie sa pregatim.Multumesc mult.

 16. vera dorina said

  am June 2 2014 @ 9:03 am

  buna eu locuiesc in italia din 2005 am o fetita de 18 luni si e cetatean italian pt. ca tatal e italian nu suntem inca casatoriti , cum eu sunt romanca si fetita italiana trebuie obligat sà-i fac cetatenie romanà? si dacà nu vreau sà-i fac? pot sà plec cu fetita singurà in romania si sà mà intorc , avand in vedere cà aici se fac la copii buletin de iesire din tarà in care sunt trecuti ambii pàrinti. và multumesc .

 17. Elena Strat said

  am July 14 2014 @ 4:02 pm

  Fiica mea , cetatean roman, are o fetita de doi ani nascuta in Florida SUA, cu tata cetatean american. Copilul are pasaport american cu care a calatorit in Romania.
  Avand mama romanca este automat si ea si cetatean roman?
  Daca nu, ce trebuie sa faca pentru a avea dubla cetatenie?
  Ar avea dreptul la alocatie in Romania? In Sua copiii nu au alocatie in intelesul nostru.
  Va multumesc.

 18. victoria vartosu said

  am July 14 2014 @ 6:17 pm

  nu sunt casatorita dar am doi copii cu un cetatean norvegian, copii sunt cetateni norvegieni iar eu cetatean roman, locuim in norvegia impreuna cu tatal copiilor. Cum sa procedez ca cei doi copii ai mei sa aiba si cetatenie romana.

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: