Ce sunt termenele de valabilitate a produselor ?

Tweet this

Termenele de valabilitate

Termenul de valabilitate, inscriptionat pe produs, este durata de timp in care produsul alimentar nu capata propretati nocive pentru consumator, in cazul in care este pastrat in conditii corespunzatoare.

Folosirea de produse cu termen de valabilitate depasit este sanctionata de legislatia sanitara, intrucat exista risc de imbolnavire a consumatorilor.
Inscriptionarea termenului de valabilitate:
*se face pe fiecare ambalaj precizand:
-fie data fabricatiei si data expirarii;
-fie data fabricatiei si durata de timp cat se mentine valabilitatea.De exemplu: 5ianuarie 2007-valabil 12 luni;
-fie doar data expirarii.

Stabilirea termenului de valabilitate

Se face de catre producator, pe raspunderea acestuia, prin colaborare cu unitati de cercetare si laboratoare specializate, dupa experimentari prealabile.
Se interzice prelungirea termenului de valabilitate expirat, prin reetichetarea sau reambalarea produselor.

Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 8331

11 Comentarii pana acum»

 1. plodu2 said

  am November 21 2008 @ 2:45 pm

  Am mai vazut la unele produseun 6 facut in 8 sau unele care n-au deloc data expirarii. Si produse d-astea stau linistite pe rafturi…

 2. samo said

  am November 22 2008 @ 10:40 am

  Sa vedeti la Billa,in Drumul Taberei, la raionul de biscuiti: un pachet cu mai multe feluri de biscuiti si o cutiuta cu miere, impachetate in celofan. Am intors pachetul pe toate partile. Nici un termen de expirare sau data a fabricatiei. NIMIC.
  Evident, nu am cumparat. Mai nou, sunt foarte atenta la chestia asta cu termenul de expirare.

  La acest magazin isi face cumparaturile in mod curent fiul meu. El a patit una si mai buna. A cumparat ceva ambalat (de mancare ceva, nu-mi aduc aminte exact) si era in termen. Ajuns acasa, a constatat ca, desi in termen, continutul era alterat. La o vizita ulterioara, a cumparat acelasi produs si, dupa ce l-a achitat la casa, l-a deschis acolo, pe loc. Tot stricat. Scandal, banii dati inapoi cu mare greutate.

  Deci: ce facem cu produsele in termen stricate? Este clar ca au fost transportate sau depozitate in conditii improprii.
  Din cate imi spune fiul meu, Billa e maestra in asa ceva.

  Face cineva ceva?

  DA. FACEM NOI GALAGIE. Si atat!

 3. Georgiana said

  am November 22 2008 @ 4:13 pm

  Si eu am patit la Billa (Sibiu-Str. Nicolae Balcescu) aceeasi treaba. Am cumparat o punga de brinza de burduf Napolact, in termen de garantie(de obicei verific termenele, mai ales la produsele usor alterabile). Ajunsa acasa…SURPRIZA: branza era amara ca eplinul, nu puteai sa o consumi. Si uite asa mi-am pus in cui pofta de mamaliga cu brinza si smantana. A doua zi de dimineata, in drum spre servici, am trecut din nou pe la Billa, cu branza in dotare. Spre surprinderea mea, cei de acolo mi-au returnat valoarea produsului f repede, cerandu-mi doar sa le las produsul pentru a face o ancheta si a vedea dc tot stocul era cu probleme. Stiu ca nu a fost vina supermarketului, ci a producatorului-Napolact- dar ma bucur ca s-a rezolvat fara implicarea altor autoritati care oricum ar fi taraganat lucrurile. Aveti grija ce cumparati, si daca ceva nu e in regula, cereti-va drepturile!!

 4. Georgiana said

  am November 22 2008 @ 4:14 pm

  *pelinul, ma scuzati(am fost luata de val):)

 5. stefi said

  am November 24 2008 @ 10:56 am

  Eu am o nelamurire, daca pe ambalaj scrie ca expira de exemplu la data de 24.11.2008, este valabil pe 24.11.2008 sau este deja expirat ?

 6. mihaela said

  am December 2 2008 @ 7:32 pm

  cand se scoate de la raft un produs cu termenul scris in acest mod: ” decembrie 2008″ este valabil pana la sfarsitul lunii? sau expira in ziua de 1-dec-2008 si trebuie scos innainte de aceasta data? astept raspuns urgent MULTUMESC

 7. cristian paliu said

  am August 27 2009 @ 8:54 pm

  Eu am o nelamurire, daca pe ambalaj scrie ca expira de exemplu la data de 24.11.2008, este valabil pe 24.11.2008 sau este deja expirat ?
  cand se scoate de la raft un produs cu termenul scris in acest mod: ” decembrie 2008? este valabil pana la sfarsitul lunii? sau expira in ziua de 1-dec-2008 si trebuie scos innainte de aceasta data? astept raspuns urgent MULTUMESC

 8. rianda said

  am October 10 2009 @ 7:34 am

  Eu am o nelamurire, daca pe ambalaj scrie ca expira de exemplu la data de 24.11.2008, este valabil pe 24.11.2008 sau este deja expirat ?
  cand se scoate de la raft un produs cu termenul scris in acest mod: ” decembrie 2008? este valabil pana la sfarsitul lunii? sau expira in ziua de 1-dec-2008 si trebuie scos innainte de aceasta data? astept raspuns urgent MULTUMESC

 9. roxana said

  am January 5 2010 @ 12:23 am

  mie mi-a fost de ajutor acest articol pt a imi realiza un referat……….ms mult pt cn a publicat acest articol:):*:*:*

 10. cristina said

  am August 24 2011 @ 12:01 pm

  Buna ziua,
  Am si eu o nelamurire: unde pot face analize pe produse(supe creme, carne,paste)preparate in diferite moduri pentru a obtine termen de valabilitate-in caz de control sa am un suport -analizele de specialitate.

 11. marian said

  am April 6 2012 @ 9:06 am

  noi vorbim degeaba….sunt mii de produse refacute in toate magazinele ….nu are cine sa-i controleze si cine sa verifice aceste produse…..cunosc foarte bine

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: