Banner

Penalitati abuzive de 10 % percepute de asociatia de proprietari !

Tweet this

Badea Florentina s-a adresat echipei de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro in aceasta problema :

 

Buna seara!
Numele meu este Badea Florentina si am probleme cu Asociatia de proprietari
Asociatia de care apartin din Craiova, percepe procentul de penalizare de 10% aplicat la suma restanta indiferent daca ai intarziat la plata o zi sau daca ai intarziat 1 luna.
Va rog sa imi comunicati daca aceasta masura este legala si daca pot face ceva pentru a evita plata acestor penalitati intrucat casiera asociatiei nu vrea sa imi incaseze banii pentru intretinere daca nu platesc si penalizarea aplicata la suma restanta in procent de 10%. Care ar fi modalitatea prin care as putea sa o oblig (legal) sa imi incasez
As dori un raspuns argumentat legal.
Va multumesc! si astept un raspuns cat mai repede posibil
.

Raspuns

Buna ziua

Penalitatile de 10 % percepute dvs. sunt ilegale


Exista 2 tipuri de penalizari:


-penalizari din partea furnizorilor de utilitati care se repartizeaza restantierilor proportional cu valoarea restantei la plata cotelor de intretinere.


-penalizari impuse de asociatia de proprietari  conform propriului sistem de penalizari adoptat de adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari sau ulterior.


Art.25 din HG 400/2003 prevede:


 "Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, după caz, în termen de maximum 15 zile de la data afişării listei de plată, data care trebuie să fie înscrisă în lista de plată respectivă".


" După o perioadă de 30 de zile de la expirarea termenului stabilit pentru plată, asociaţia de proprietari poate calcula si percepe penalizări de întârziere pentru suma neachitată, în condiţiile stabilite şi aprobate de adunarea generală a asociaţiei de proprietari. Penalizările de întârziere nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica pentru fiecare cotă de întreţinere lunară, fără ca suma penalizărilor să poată depaşi suma cotei de întreţinere lunare la care s-a aplicat."


- Sistemul propriu de penalizari trebuie sa precizeze data scadenta pentru efectuarea platilor, data de la care incepe penalizarea, procentul de penalizare /zi aplicat sumelor restante, sumele care se penalizeaza (cheltuielile de intretinere, fondul de rulment,  fondul de reparatii).


-Sistemul propriu de penalizari trebuie aprobat de adunarea generala si consemnat in procesul verbal.


-Din momentul aprobarii el este OBLIGATORIU  pentru toti proprietarii.


-Nu se poate aplica asociatiilor care nu s-au transformat in asociatii de proprietari.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 4052

3 Comentarii pana acum»

 1. taurassu said

  am October 13 2008 @ 8:30 am

  Atunci plateste la timp

 2. szekely mihai said

  am October 18 2008 @ 3:32 pm

  H.G400.2003 de mult NU mai este in vigoare.

 3. Valentin said

  am October 31 2009 @ 1:41 am

  Mai oameni buni, in loc sa va mai plangeti atata, mai bine ati citi si voi legea.

  Noua lege privind functionarea asociatiilor de proprietari este legea 230/2007.

  Penalizarile legale sunt de 0.2% pe zi intarziere dar nu au voie sa fie mai mari fata valoarea totala restantei acumulate.

  Atentie insa: nu lasati administratorul sa va plice penalizari si pentru intretinerea in curs. Aceea poate fi penalizata dupa 20 de zile de la neplata.

  Asta v-o spune un administrator de bloc.

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: