Consecintele juridice ale nerespectarii termenului de preaviz de catre angajatul care si-a prezentat DEMISIA

Tweet this

Roxana s-a adresat lui Urban Iulian si echipei de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro in aceasta problema :

Buna ziua domnule Urban!
Stiu ca sunteti foarte ocupat, dar indraznesc sa va deranjez intr-o chestiune importanta pentru mine. Urmaresc zilnic site-ul dv. si am vazut cum gasiti solutii si pentru cele mai incalcite cazuri. Problema mea poate parea minora, dar am nevoie de un sfat. Vreau sa plec de la firma la care lucrez si am sperat ca ma voi intelege cu seful meu si nu va fi nevoie sa stau 15 zile in preaviz. Pe 21 ar trebui sa plec la un training in strainatate, trimisa de firma la care urmeaza sa ma angajez si din acest motiv ar trebui sa plec mai repede de la actualul loc de munca. Dupa cum spuneam, am sperat ca o sa ajung la o intelegere cu seful meu, dar se pare ca nu vrea sa ma lase sa plec mai repede. Se pare ca dintr-o data am devenit persoana indispensabila pentru firma. Precizez ca m-am angajat la aceasta firma in aug 2007 pentru un salariu de 7 milioane. Mi s-a marit salariul cu 1 milion dupa cateva luni si pana la 1 octombrie 2008 nu am mai primit nicio marire. In mai am plecat de la firma si am lucrat in alta parte pana in august. In august am revenit la aceasta firma, unde mi s-a propus sa fac si activitate de vanzari. Prin urmare, pe langa activitatea de responsabil de importuri si de marketingul pe internet (ca asa e la noi, faci de toate pentru aceiasi bani), acum urma sa fac si munca de vanzari. De la 1 octombrie am mai primit 1 milion in plus, pt ca atat considera seful meu ca valoreaza munca mea - 9 milioane (scuze, plus bonuri de masa). In aceste conditii e normal sa ma duc in alta parte unde mi se ofera cu 50% mai mult.. Si normal ca nu as vrea sa pierd ocazia sa plec la un training in strainatate.
Mentionez ca la firma actuala nu s-au respectat 100% toate prevederile contractului de munca. Nu am semnat statele de plata mereu, nu mi s-a platit concediul de odihna ramas atunci cand am plecat prima data (si in general nu se plateste la noi in firma daca vrei sa pleci). Mi s-a schimbat incadrarea din traducator in agent de vanzari si decizia a fost semnata de altcineva in locul meu. Eu doar am gasit-o pe birou, gata semnata..... Nu stiu cum pot dovedi ca semnatura mea nu e foarte greu de imitat..... Asta patesc cei care sunt fraieri ca mine probabil. Dupa ce am plecat de la firma, in mai, i-am ajutat tot timpul cu intermedierea importurilor, pana m-am intors inapoi in august. Mi s-a zis ca nu se descurca fara mine si adevarul e ca nimeni nu s-a bagat sa invete toate astea in locul meu. In fine, ca sa scurtez povestea, va intreb ce pot face? Nu as vrea sa ajung la amenintari, procese etc, dar daca e nevoie, cu ce il pot ataca in justitie? Uitasem. La noi programul de lucru e 8.30-17. Din cate stiu pauza de masa nu trebuie inclusa in program. Ma insel?
Va multumesc mult!!!
Roxana


Raspuns
Buna ziua Roxana
In primul rand vreau sa te cert si sa ma cert pe mine si echipa mea. Vad ca tu ai salariu de 800 de ron, si iti spun ca eu caut agenti de marketing carora le oferim salariu de entry incepand de a 1800 net si gasim greu oameni....!
In mod evident ti se plateste un salariu extrem de mic si nu merita sa lucrezi pe acest bani.

Este foarte des intalnita situatia in care angajatul nu respecta termenul de preaviz. Situatia poate deveni dificila insa pentru angajatul care nu respecta termenul de preaviz, insa trebuie sa stii ca in perioada de previz ai dreptul sa vii la serviciu doar 4 ore adica jumatate din timpul normal de lucru, intrucat in restul timpului trebuie sa iti poti cauta un nou loc de munca. Angajatorul il poate convoca pentru a justifica absentele din perioada de preaviz si poate lua masura desfacerii disciplinare a contractului individual munca.
Conform Codului Muncii art.264, cea mai grava sanctiune disciplinara pe care o poate aplica angajatorul este cea referitoare lit. f) desfacerea disciplinara a contractului munca. Aceasta masura nu poate fi luata decat dupa efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile sub sanctiunea nulitatii absolute, caz in care salariatul va fi convocat in scris de catre angajator. De-aici se pot discuta o gramada de cazuri posibile, insa 90 % din angajatori prefera sa nu isi bata capul si aleg sa dea drumul angajatilor inainte de implinirea termenului de preaviz.

Iata si o speta pronuntata de JUSTITIE pe tema nerespectarii termenului de preaviz de catre angajatul care si-a prezentat demisia
Prin cererea inregistrata sub nr.4.681/1998 pe rolul Judecatoriei Sectorului 3, contestatoarea T.C. a chemat in judecata pe intimata ,,A.P.R.?SA solicitand instantei sa dispuna anularea deciziei nr.2.085/27.03.1999 prin care s-a dispus desfacera contractului de munca al contestatoarei in temeiul art.130 lit.i din Codul muncii, obligarea intimatei la restituirea sporului de confidentialitaet si la plata cheltuielilor de judecata.
Prin sentinta civila nr.3.872/16.04.1999, Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti a respins ca neintemeiata contestatia formulata de contestatoarea T.C. si a dispus obligarea acesteia la plata cheltuielilor de judecata catre intimata.
In motivarea sentintei se reinte ca, contestatoarea avea obligatia sa acorde intimtei un preaviz de 30 zile lucratoare, ntrucat avea o functie de conducere la unitatea intimata, urmand ca in perioada de preaviz sa-si indeplineasca obligatiile de serviciu, lipsa acesteia de la serviciu in perioada de preaviz determinand desfacera contractului de munca in temeiul art.130 lit.i din Codul muncii.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel contestatoarea T.C. criticand sentinta pentru nelegalitate si netemeinicie.
Prin decizia civila 3.063/22.11.1999, pronuntata in dosar nr.3510/1999, Tribunalul Bucuresti ? sectia a IV-a civila a admis apelul declarat de contestatoare in contradictoriu cu intimata S.C. ,,A.P.R.? S.A., a schimbat in parte sentinta apelata in sensul admiterii in parte a contestatiei. A anulat decizia de desfacere a contractului de munca nr.2.085/27.03.1999 emisa de catre intimata, a mentinut celelalte dispozitii ale sentintei referitoare la respingerea cererii de acordare a sporului de confidentialitate si a respins ca neintemeiata cererea privind acordarea cheltuielilor de judecata.
In motivarea deciziei se retine ca nerespectarea preavizului cerut de art.135 din Codul muncii in cazul incetarii lucrului prin demisiei nu este prevazut de legiuitor ca o sanctiune pentru desfacera disciplinara a contractului de munca, astfel incat nerespetarea acestuia nu poate fi sanctionata cu desfacera disciplinara a contractului de munca, ci in baza principiului egalitatii partilor ar atrage o sanctiune pecuniara in sensul obligarii salariatului la plata despagubirilor materiale catre unitate.
Impotriva acestei decizii a declarat recurs intimata S.C. ,,A.P.R.? S.A., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie in sensul ca:
1.Instanta de apel nu a avu tin vedere faptul ca intimat contestatoare a savarsit abateri disciplinare grave, intrucat prin prezentarea demisiei a urmarit incetarea activitatii recurentei;
2.Nu s-a avut in vedere faptul ca intimata contestatoare avea obligatia de a acorda recurentei un preaviz de 30 de zile lucratoare, conform prevederilor art.135 din Codul muncii.
3.In mod gresit instanta de apel a apreciat ca fapta contestatoarei nu constituie o abatere disciplinara, desi aprecierea si analiza unei asemena fapte ii revine unitatii angajatoare.
4.Instanta de apel a apreciat in mod gresit sistemul sanctionator aplicabil in speta, in sensul ca nu se poate confunda nerespectarea preavizului de 30 zile lucratoare de catre salariat cu situatia in care recurenta nu ar fi acordat preaviz la desfacerea contractului de munca.
5.In mod gesit a retinut instanta de apel ca intimatei contestatoare i s-a interzis accesul in sediul Sucursalei Brasov a unitatii recurente, in conditiile in care contestatoarea avea o functie de conducere.
6. In mod gresit instanta de apel a apreciat ca intimata contestatoare avea obligatia sa acorde recurentei un termen de preaviz de numai 15 zile in conditiile in care prevederile art.135 din Codul muncii, reglementeaza preavizul de 30 zile pentru functiile de conducere.
Recursul este nefondat.
Din probele administrate in cauza se retine ca intimata contestatoare a indeplinit functia de director al Sucursalei Brasov a unitatii recurente si ca la data de 17.03.1998 si-a prezentat demisia care urma sa-si produca efectele de la data implinirii termenului de preaviz. Anterior implinirii termenului de preaviz, recurenta a dispus desfacera contractului de munca al intimatei, conform deciziei 2.085/27.03.19998 pe motiv ca intimata contestatoare nu a respectat programul normal de lucru si nu si-a indeplinit obligatiile de serviciu in perioada de preaviz.
In raport de situatia de fapt, tribunalul apreciaza ca nefondata sustinerea recurentie privind abaterile grave ce aveau ca finalitate incetarea activitatii societatii, motivat de faptul ca din probele administrate in cauza rezulta ca intimata si-a prezentat demisia, aspect ce nu poate constitui o fapta deosebit de grava care sa determine desfacerea disciplinara a contractului de munca, ci reprezinta exercitiul firesc al dreptului fiecarui individ de a-si desfasura activitatea in conditii optime si avantajoase.
Tribunalul apreciaza ca nefondat si cel de al doilea motiv de recurs, motivat de faptul ca potrivit art.135 din Codul muncii, intimata contestatoare avea obligatia acordarii unui preaviz de 30 zile.
Din probele administrate in cauza rezulta insa ca prin contractul de munca incheiat intre parti si care reprezinta legea acestora, s-a stabilit un termen de preaviz de 15 zile, asa incat in mod gresit considera recurenta ca perioada preavizului urma sa fie de 30 de zile.
In ceea ce priveste sanctiuna aplicabila in cazul nerespectarii termenului de previz la desfacerea contractului de munca din initiativa salariatului, legea nu contine nici o prevedere, insa prin art.131 alin.2 din Codul muncii stabileste sanctiunea aplicabila pentru nerespectarea termenului de preaviz in cazul desfacerii contractului de munca la initiativa unitatii, respectiv plata unei indemnizatii egala cu salariul tarifar de incadrare pentru perioada de preaviz.
Asa fiind, tribunalul apreciaza ca in mod corect instanta de apel a stabilit ca sanctiunea nerespectarii termenului de preaviz este o sanctiune precuniara in virtutea principiului egalitatii de tratament.
Tribunalul apreciaza ca instanta de apel a procedat corect, retinand ca nerespectarea termenului de preaviz reglementat de art.135 din Codul muncii in cazul incetarii raportului de munca prin demisie nu este prevazuta ca o sanctiune pentru desfacere disciplinara a contractului de munca asa incat daca legea nu dispune cu privire la aceasta sanctiune, nu se poate aprecia ca s-ar impune desfacerea discipinara a contractului de munca.
Este adevarat ca aprecierea si analiza faptelor savarsite de salariat revine unitatii angajatoare, insa in cadrul acestei analize unitatea este tinuta sa respecte dispozitiile legale cu privire la natura si la gravitatea faptei imputate salariatului.
In ceea ce priveste sustinerea recurentei ca nu i-a interzis intmatei contestatoare accesului in incinta unitatii, tribunalul retine ca dupa desfacerea contractului de munca in baza art.130 lit.i din Codul muncii, intimata contestatoare nemafiind salariata recurentei, postul respectiv fiind incredintat altei persoane, i s-a interzis accesul in sediul sucursalei de catre noul director al sucursalei, asa incat sustinera recurentei apare ca nefondata.
Asa fiind, tribunalul, in baza art.304 din Cod procedura civila, urmeaza sa respinga recursul ca nefondat.


Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.co
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 17785

30 Comentarii pana acum»

 1. Roxana said

  am October 9 2008 @ 10:27 am

  Va multumesc din suflet pentru promptitudine. Credeam ca doar in cazul concedierii, am dreptul sa vin la lucru doar 4 ore. Se pare ca m-am inselat. Astept astazi sa discut cu dumnealui ca sa vedem daca pot ajunge la o intelegere cu el. Am mai avut si intrecut probleme cu angajatori neseriosi dar s-au rezolvat pana la urma si sper sa se rezolve si acum.

  Multumesc inca o data!

  O zi buna!

 2. Iulian Urban said

  am October 9 2008 @ 10:28 am

  Asa este cu concedierea insa, pentru ca va dati demisia intrucat nu va convine salariul aveti dreptul sa veniti doar 4 ore la serviciu intrucat dvs,. de fapt va cautati un nou loc de munca unde sa puteti castiga mai multi bani sa va permite sa va acoperiti cheltuielile lunare pe care le aveti.
  Oricum eu nu v-as tine in cele 15 zile de preaviz, asa cum nu am facut-o cu nimeni niciodata; 2-4 zile sa iti pui actele si lucrarile in ordine eu zic sa sunt suficiente pentru mine ca angajator

 3. kryna said

  am October 9 2008 @ 2:53 pm

  buna,
  vreau sa-ti dau eu o veste si mai buna.incepand cu 1 ianuarie 2008 nu mai esti obligata sa faci nici macar o ora de preaviz decum atatea zile.
  iti scride mana o demisie pe care mentionezi ca “doresc sa incetez raporturile de munca in firma d-voastra si doresc ca procesul de lichidare sa fie incheiat la aceeasi data cu demisia”, adica iti dai demisia cu lichidare la zi.
  Este un drept pe care ti-l da legea.
  Eu am facut chestia asta in martie.
  Apoi inainte de apleca din firma fa copii daca poti dupa statele de plata. dac nu-ti primest banii du-te si fa reclamatie la itm si ai si dovezi.daca cumva intre timp semneaza altcine in locl lor pe statul de plata, printr-o simpla plangere ca nu-ti priesti banii la itm, vor ajunge in proces cu itm-ul.vei fi chemata ca martora si ti se va cere specimen de semnatura.
  pot ajunge sa fie obligati sa li se inchida firma.
  plus ca odat ce merge itm-ul pe ei, vine si garda financiara si alte institutii puse pe amenzi.
  deci…nu-ti fie teama.totul se va rezolva cu bine.
  bafta multa.

 4. taurassu said

  am October 10 2008 @ 8:30 am

  Dar cand te-ai angajat nu te-ai gandit la bani. Asta e sangele de jigodie din tine n-ai cum sa-l schimbi

 5. mihaela said

  am October 10 2008 @ 8:36 am

  Kryna, iti dau o veste proasta. Chiar daca de la 1 ianuarie nu vei fi obligata sa-ti faci preavizul, daca vei pleca de la firma la care lucrezi fara preaviz nu esti decit o prostovanca cu aere de intelectual. Firmele platesc cu salariul intreg din prima zi de serviciu, chiar daca, poate, angajatii nu stiu toate lucrurile de la inceput si nu lucreaza la intreaga lor capacitate. Daca esti OM ai datoria morala sa-ti faci preavizul si sa lasi lucrurile in ordine, indiferent de cit de ciine e patronul. Sa ne imaginam ca vrei sa-ti pui acoperisul la casa, iar cel care iti face treaba gaseste o oferta cu bani mult mai multi in alta parte, bani pe care tu nu poti sa-i oferi pentru ca atit iti permite bugetul. Iar acel om te lasa cu acoperisul nepus pentru ca, poate, legea ii permite. Cam asta fac cei care parasesc locurile de munca fara preaviz. Sint si ei printre angajati niste lichele fara coloana vertebrala, cum se gasesc prin toate paturile societatii. Incearca sa nu fii asa indiferent cum e patronul si vei schimba lucrurile in bine in jurul tau.

 6. Moi said

  am October 10 2008 @ 8:58 am

  Eu unul nu inteleg partea cu plecatul de la ei, venit inapoi, si plecat din nou. Cred ca stiai cu cine te incurci.

 7. doru said

  am October 10 2008 @ 8:58 am

  Pentru Cryna
  Invata intai sa scrii,sa citesti,si apoi poti face tot felul de plangeri la ITM ,Garda,etc(poti incerca insa si acum,analfabeti avand un statut privelegiat)Asa ai auzit tu in tramvai ca de la 01.01.2008 poti pleca cum vrei de la un loc de munca ?Pasari calatoare ca tine si ca petenta de mai sus,nu prea au ce cauta intr-un colectiv de munca(precizez ca si eu sint angajat,dar nu mi-am parasit locul de munca de 25 de ani)

 8. nilufera said

  am October 10 2008 @ 9:48 am

  In cazul demisiei esti obligata sa vii la serviciu atat cat tine preavizul, indiferent de motivul pentru care ti-ai dat demisia, doar in cazul concedierii se face reducerea la jumatate a timpului de lucru, nu s-a schimbat nimic in Codul Muncii in acest sens, va rog sa veniti cu legi sau alineate din CM daca sustineti altceva; iar in ceea ce priveste datoria moarala asta e o prostie, ar trebui sa se tine cont si de catre angajator de asa ceva si sa nu platesaca oamenii cu salarii de mizerie; as vrea sa stiu cum poate supravietui mihaela cu 9 milioane pe luna in conditiile in care nu are nici o rata la banci, ca altfel deja s-a terminat povestea.

 9. Sfetnic said

  am October 10 2008 @ 10:02 am

  Dac vrei sa rezolvi problema in mod “murdar” gaseste un medic la un spital de urgenta, aplica principiul lui OHM, ia un concediu pentru o viroza sau infectie pasagera care nu o sa poata fi depistata / contestata ulterior de hiper- medicii firmei.
  Multa Bafta !!

 10. Mark said

  am October 10 2008 @ 10:20 am

  Fratilor am un sfat pentru voi, incercati sa va actualizati informatiile legate de codul munci si abia dupa aceaea sa va apucati sa dati rapunsuri celor care sunt la nevoie.

 11. ovidiu said

  am October 10 2008 @ 11:45 am

  nu stiu cit e legala chestia cu daca ai putea sa-ti faci un concediu fara plata de vreo 3 saptamini si in acelas timp sa depui si peavizul, parca in codul muncii scrie ca in perioada preavizului raporturile de munca de curg normal.
  unde lucrez eu credeam ca preavizul dureaza 15 zile dar am ramas afis cind o colega de lucru si-a bagat lichidarea intr-o singura zi fara multe incurcaturi si ne-a spus pa si pusi din mers.

 12. mihaela said

  am October 10 2008 @ 1:08 pm

  Nilufera, am supravietuit si cu salariu mai mic (atunci cind m-am angajat prima oara, alte vremuri, aveam salariu cam 70 dolari). Ceea ce spun eu este altceva: daca patronul mi-a spus din start ca-mi da 900 Ron, iar eu am acceptat, atunci fiecare trebuie sa-si tina cuvintul. Patronul sa plateasca din prima pina in ultima zi, iar angajatul sa munceasca din prima pina in ultima zi. Patronul acela, chiar daca da salarii mici, si-a respectat cuvintul. Patronii fara coloana sint cei care amagesc cu salarii mari pentru citeva luni si dupa aia nu mai dau ceea ce au promis, sint cei care iti dau in mina un salariu, iar in cartea de munca e altceva, etc. In societatea noastra exista tendinta proasta de a considera ca toti patronii sint niste lichele care sug singele poporului suveran, sau toti angajatii sint niste lenesi, depinde din ce tabara facem parte. Insa asa gindesc oamenii usor de manipulat, nu conteaza ca sint muncitori sau patroni, iar din astia s-ar parea ca faci si tu parte. Nu i-am contestat roxanei dreptul de a-si schimba locul de munca (chiar daca, dupa parerea mea, va schimba jugul romanesc cu unul strain), fiecare om trebue sa caute sa-i fie mai bine. Insa fiecare om trebuie sa-si respecte cuvintul. Iar daca te-ai angajat si ai semnat un contract de munca ai si datoria sa respecti acel contract.

 13. ANA said

  am October 10 2008 @ 4:04 pm

  Exista posibilitatea ca angajatorul sa renunte la o parte din preaviz iar pe durata preavizului, un concediu medical nu face decat sa suspende preavizul, deci il prelungeste cu durata cm-e favorabil cind iti cauti de lucru.

  Art. 79 -codul muncii
  (1) Prin demisie se în?elege actul unilateral de voin?? a salariatului care, printr-o notificare scris?, comunic? angajatorului încetarea contractului individual de munc?, dup? împlinirea unui termen de preaviz.
  (4) Termenul de preaviz este cel convenit de p?r?i în contractul individual de munc? sau, dup? caz, cel prev?zut în contractele colective de munc? aplicabile ?i nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salaria?ii cu func?ii de execu?ie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salaria?ii care ocup? func?ii de conducere.
  (5) Pe durata preavizului contractul individual de munc? continu? s? î?i produc? toate efectele.
  (6) În situa?ia în care în perioada de preaviz contractul individual de munc? este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunz?tor.
  (7) Contractul individual de munc? înceteaz? la data expir?rii termenului de preaviz sau la data renun??rii totale ori par?iale de c?tre angajator la termenul respectiv.
  (8) Salariatul poate demisiona f?r? preaviz dac? angajatorul nu î?i îndepline?te obliga?iile asumate prin contractul individual de munc?.

 14. ANA said

  am October 10 2008 @ 4:06 pm

  din CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL
  PE ANII 2007-2010

  ART.74. – (1) Incetarea CIM poate avea loc – in conditiile prevazute de lege – printr-unul din urmatoarele moduri:
  a) de drept;
  b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea;
  c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.
  (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
  (3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

 15. Daniel said

  am November 6 2008 @ 1:32 pm

  Parerea mea este ca tot ce s-a scris aici sunt prostii. Daca decizia se emite in urma demisiei din motive ce nu tin de persoana angajatorului timpul de lucru pe perioada preavizului este de 8 ore /zi/40 ore pe saptamana, iar legat de treaba cu concediul medical aberatie pe durata concediului medical si termenul de preaviz se suspenda urmand a fi reluat dupa intoarcerea din concediu asa ca stai la munca 8 ore /zi sa nu ai surprize si la sfarasitul preavizului sa nu primesti decat jumatate de salariu sau eventual o desfacere disciplinara a C.I.M.

 16. justforas said

  am November 26 2008 @ 7:35 pm

  Dupa cate stiu in preaviz nu ai voi sa ai intrerupere pentru ca aceasta intrerupere da dreptul angajatorului dea suspenda sau mai bine spus de a anula preavizu si de a te anunta ca mai ai de stat inca 15 zile calendaristice.
  Demisia este una,iar Lichidarea la zi este alta. La demisie angajatorul nu mai poate sa-ti faca nimic trebuie sa accepte plecarea ta, dar la Lichidare la zi, aici esti la cheremul lor. Am avut o prietena care a fost nevoita sa plece de la locul de munca urgent si si-a depus lichidarea la zi, doresc sa mentionez ca a trebuit sa plec deoarece a avut probleme sanatate sotul ei, acesta fiind imobilizat la pat si avea nevoie de ingrijire permanenta. Cei de la munca nu au vrut sa-i semneze lichidarea pe motiv ca nu este adevarat si ca vrea sa prejudicieze firma si ca trebuie sa stea “15 zile lucratoare”.
  Pe motivul invocat ca nu toti patroni sunt hoti. Ce facem cu cei care nu-si iau salarul niciodata la timp, sau care fac ore suplimentare cu caru si nu sunt platiti, ce facem cu cei care patronul le spune ca nu mai am nevoie de tine, sau lucrezi 6 luni la el si cand vrei sa-ti faci un credit constati ca nu ai contractul inregistrat, ce facem cu cei care sunt traumatizati psihic de cate un patron care se crede buricul pamantului, cei care merg sambata la munca si nu stiu ca ei trebuie sa fie renumerati pentru sambata respectiva, cu cei care nu mai stiu ce este zi si ce este nopate pentru ca noaptea lucreaza si ziua dorm si nu stiu ca au o indemnizatie si ore mai putin de munca, ce facem cu cei care lucreaza de dimineata pana seara pentru o suma care pana la urma nu mai este aceea pe care trebuia sa o ia. La angajare toti iti promit marea cu sarea, dupa aia vedem noi doar norisori.
  As vrea sa vad si eu o schimbare in Codul muncii, sa de-a angajatului dreptul de a pleca de la locul de munca fara ca patronul sa-ti faca viata calvar pentru ca tu ai primit o oferta mai buna sau ai terminat facultatea si ai acuma specializare si nu ai trebuie sa stai pe un salar de 7 milioane.
  Multi patroni uita cand ajung sus ca inainte de a ajunde acolo erau si ei la fel ca si noi si aud doar cantecul banului.

 17. lyly said

  am February 5 2009 @ 8:08 pm

  am lucrat si eu la o firma timp de un an si 3 luni si am avut un conflict cu patronul si mi-a cerut demisia.a renuntat la dreptul de preaviz zicand ca nu are nevoie , dar am o problema . salariul pt luna in curs si banii pe concediul de odihna ce mi se cuvin nu mi i-a dat. cui sa ma adresez?

 18. admin said

  am February 6 2009 @ 2:23 pm

  @ lyly

  Raspuns

  Salariatii carora le-a incetat contractul de munca au dreptul la compensatii, daca nu si-au efectuat concediile de odihna, dar sa aveti in vedere faptul ca zilele de concediu care nu au fost efectuate in timpul unui an calendaristic nu se reporteaza in urmatorul an.
  Cat despre problema dvs. va trebui sa va adresati instantei competente care solutioneaza litigiile de mnca, Tribunalul in raza caruia firma isi are sediul social. In prealabil sa le trimiteti o adresa prin care le solicitati sumele in speta.
  CEI MAI BUNI IN MATERIE DE COLECTARE DEBITE

  EUGEN GROSU
  http://www.asistentapentruconsumatori.ro

 19. marius said

  am February 2 2010 @ 10:05 pm

  sunt angajat in calitate de consilier juridic la o primarie de comuna din judetul olt sinu reusesc sa ma fac inteles de catrecolegii mei.
  o societate cu profil agricol cere primariei vizarea unor tabele in care este prevazuta suprafata de teren pe care o are infolosinta fie proprietate fie arenda iar cei din primarie refuza vizarea pe temei ca nu sunt platite datoriile la impozitul local de catre arendatori, societatea avand toate datoriile la zi.
  nici o lege nu prevede ca plata sa se faca de catre arendas decat daca aceasta este prevazuta in contract. drept urmare celmai normal si legal este sa vizam tabelele si sa ne vedem de treaba noastra. cum ma sfatuiti sa procedez?

 20. Bogdan said

  am April 6 2010 @ 11:10 am

  Buna ziua domnule Urban!

  Imi cer scuze pentru deranj dar am o mica intrebare : Daca un angajat care a semnat un contract de munca pe o perioada de 3 luni isi da demisia dupa o luna pe motivul ca pleaca in strainatate si angajatorul ii accepta demisia doar cu preaviz , iar acest angajat nu se mai prezinta la munca in perioada preavizului , angajatorul are dreptul sa il dea in judecata? Mentionez ca angajatorul a platit instruirea pentru acest angajat si era un angajat cheie iar faptul ca si-a dat demisia a lasat firma descoperita si in pana de oameni.

  Cu stima!

 21. stoflea adrian said

  am October 10 2010 @ 10:07 pm

  sunt angajat pe o perioada de 3 luni si mai am de executat 2 luni de contract daca vreau sa plec in strainatate si bag lichidarea la zi sau demisia mi se vor plati toate drepturile banesti la zi ?

 22. popsa adrian said

  am November 30 2010 @ 6:46 am

  buna ziua! am si eu o intrebare; am un muncitor care tot vinea baut la servici , care fuma 2 pachete de tigari pe zi,care tot tragea de timp ,tot parasea locul de munca ,se ascundea dupa diverse lucruri si statea pitit ,si nu iesea decat cand venea patronul ,cu toate acestea nu l-am dat afara fiindca aveam nevoie de el(sudor),intr-o zi nu am mai suportat si ma-m cetat cu el ,cerandu-i sa se indrepte,findca asa nu mai putem continua(vreau sa specific ca nici o data nu ia-m inputat nimic). a doua zi s-a prezentat la mine si mi-a zis ca pleaca la munca in alta parte ,fara sa imi dea un preaviz.
  as vrea sa stiu ce se poate face ,ce formalitati sunt, ( l-am angajat din somaj si beneficiez de banii dupa el )

 23. Magdutza said

  am May 22 2011 @ 12:04 pm

  Buna ziua am si eu o intrebare ,,,lucrez la un magazin alimentar de 1an si ceva si sincer numai pot continua stesul prea mare salariul de 650 de lei si cate 10-11 ore .si vrea sa plec fara preaviz adik sa nu ma mai prezint la locul de munca deloc.ce se poate intampla?am gasit sa ma angajez in alta parte si nu stiu daca imi va cauza plecarea neanuntata de aici!! multumesc

 24. Ariana said

  am March 28 2012 @ 12:47 pm

  Buna ziua,
  Am si eu o mica intrebare.In data de 15.03.2012 mi-a depus demisia de la locul actual de munca cu preaviz de 15 zile,ceea ce ar inseamna ca pe data de 30.03.2012 munca mea in acesta institutie se va sfarsi,insa astazi am fost anuntata de doamna director ca va trebui sa ma prezint la servici si in data de 31.03.2012(fiind tura mea).Mentionez ca pe nota de lichidare a fost trecuta data de 30.03.2012.Trebuie sa ma prezint in data de 31.03.2012 la munca?

 25. Claudia said

  am April 12 2012 @ 1:31 am

  Parerea mea este ca…..daca angajatorul nu-si respecta obligatiile din Contract, nu vad de ce salariatul sa-si respecte obligatiile !
  Stipuleaza clar in art. 81 pct.8 din Codul Muncii……
  CODUL MUNCII ESTE RELATIV…..BUN………DE L-AR RESPECTA TOATA LUMEA !!!!!

 26. liliana said

  am May 28 2012 @ 10:07 pm

  buna seara am si eu o problema si sper sa imi raspunda cineva.in urma cu o saptamana m am angajat la o firma mai precis la o tipografie stiti cum e in ziua de azi te duci unde gasesti contractul l am semnat pe 1 luna de zile dupa cateva zile m a {avansat}punandu ma sefa de linie adica la stampilat si scris coduri directorul om bun nu am avut nici o treaba cu el pana in seara aceea cand mi a dat stampila grasita cu care am stampilat niste pachete importante asta fiind prima mea seara de avansare,eu nu aveam de unde sa stiu ce anume imi trebuie pentru ca el cu mana lui mi a dat o. a doua zi cand sa schimbat tura si colegul meu ma intrebat si sa si suparat pe mine zicand ca am gresit si ma intrebat cine mi a dat acea stampila eu i am raspuns ca directorul. eu am plecat acasa iar seara cand am intrat la munca hopa….nu mai eram sefa de linie ci o muncitoare ca toti ceilalti . a stat toata seara cu ochii pe mine sa luat de mine iar cand mi am terminat programul mi aoprit foaia de evidenta si ma dat afara fara sa mi se dea vre o explicatie.eu am tras singura concluzia ca colegul meu a dat vina pe el ca nu a fost atent si nu mi a dat stampila cer trebuia si ca el a trebuit sa desfaca sute de pachete si sa stricat foarte multa hartie iar el fiind director nu a putut suporta umilinta si a preferat sa me dea pe mine afara.fara preaviz fara nimic nu stiu in ce conditi sa incheiat contractul meu de munca. eram platita 5 lei la ora impozabil adica 4 lei si 25\ sporuri de noapte pe 5 zile cate 7 ore ce salariu iau eu si pe aia tocmai pe 15 iunie tinand cont ca eu nu mai man dus la muca dupa data de 20 mai.iar fabrica era foarte departe intr o vagauna plin ade caine pe toata strada intuneric si apa pana la genunchii. eu imi lasam copilul de nici 2 ani noaptea in casa sa ma duc oentru amarati aia de bani pana acolo si la 1 noaptea trebuia sa plec de acasa ca la 2 30 incepeam programul . va rog datimi un r aspuns sunt foarte suparata nu stiu ce sa mai fac. multumesc

 27. Mihaescu Laura said

  am June 6 2012 @ 3:20 pm

  Buna ziua,
  Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns si cateva sfaturi. Sunt medic stomatolog si nu prea am experienta. Acum 1 saptamana am avut un interviu si am fost angajata la un cabinet in cadrul unei clinici private,care lucreaza cu abonamente. O parte din lucrarile pe care trebuie sa le fac sunt incluse in abonament,iar eu sunt platita cu un procent de 50% din lucrarile care nu sunt incluse in abonament. Mi s-a spus ca o sa semnez un contract cu clauza pe 1 an. Specific,ca intr-o saptamana am lucrat gratis pt. ca au venit pacientii cu lucrari care erau incluse in abonament.Daca semnez acest contract iar eu nu am pacienti cu lucrari din care sa fiu platita pot sa-mi dau demisia si sa intrerup contractul de munca chiar daca are clauza?
  Astept urgent un raspuns ca sa nu apuc sa semnez contractul.
  Va multumesc anticipat!

 28. George said

  am February 26 2014 @ 5:44 pm

  Din cate vad se fac confuzii grave . Exista mai multe moduri de incetare a CIM prin demisie sau cu acordul partilor. Incetarea CIM cu acordul partilor se poate face in aceeasi zi. Este dificil sa obtii acel acord, dar prin negoicieri se poate.

  In perioada de proba, incetarea CIM se face trimitand o simpla notificare catre a ngajator in care se anunta data incetarii lucrului.

  Demisia se aliniaza atat CIM cat si CCM ( contract colectiv de munca) . In CCM se specifica perioada de proba, perioada de preaviz care este obligatorie…etc.

 29. butuc valentin said

  am July 13 2014 @ 9:28 pm

  Ce mi se poate intampla daca nu am stat in preaviz (barman ospatar)patronul m a amenintat ca imi face dosar

 30. L. D. said

  am March 22 2015 @ 3:26 pm

  Este simplu. Cu cat mai putini angajati, cu atat mai bine. Impozite mari, probleme cu angajatii, probleme cu orice, etc. Legea nu apara deloc angajatorul si nu ofera nicio solitie. Vin, sunt instruiti, au acces la resursele voastre si la sfarsit le fura, iti dau tzeapa ( fara preavize, nimic… ) si se mai duc si la concurenta. Ei pot face ce vor si tu, ca angajator, o s-o iai in freza ;)

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: