Avantajele depunerii cererii de deschidere a succesiunii la instanta de judecata

Tweet this

Indiferent care ar fi compunerea masei succesorale ( un teren, un apartament, un autoturism, etc ) deschiderea unei succesiuni poate fi facuta prin adresarea unei cereri la un notariat public sau la instanta de judecata.

Deschiderea succesiunii (mostenirii) prin
adresarea unei cereri de chemare in judecata
la instanta de judecata

In cazul in care succesibilul doreste sa deschida succesiunea la instanta de judecata, instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu al defunctului.De exemplu, daca defunctul avea ultimul domiciliu in tara, in Bacau, instanta competenta este cea din Bacau, indiferent de faptul ca mostenitorii ar avea domicilile in alte orase ale tarii.

In situatia in care mostenitorii se inteleg intre ei, acestia pot incheia o tranzactie in fata instantei de judecata, intocmai ca la notar, urmand ca aceasta sa pronunte o hotarare judecatoreasca.

AVANTAJUL financiar pentru mostenitor consta in aceea ca cheltuielile legate de deschiderea succesiunii pot fi reduse sub jumatate, spre deosebire de ipoteza in care mostenitorul se adreseaza unui notar public.

In acest sens, mostenitorul se poate adresa unui avocat in vederea redactarii actiunii si eventual, acordarii de asistenta juridica.Este mai avantajos ca mostenitorii sa procedeze astfel, deoarece, in cazul in care intre mostenitori exista neintelegeri cu privire compunerea masei succesorale si a intinderii drepturilor succesorale nu este deloc indicat ca mostenitorii sa se adreseze unui notar public.

Daca exista cea mai mica suspiciune ca intre mostenitori exista neintelegeri este indicat ca mostenitorii sa adreseze direct actiunea de chemare in judecata la instanta de la ultimul domiciliu al defunctului, pentru ca, daca adreseaza cererea la notar, exista riscul ca acesta, in temeiul art 78 alin 1 lit. b din Legea nr 36 / 1995 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale, cu modificarile si completarile ulterioare, sa procedeze la suspendarea dezbaterii succesorale.

Conform acestui text de lege, procedura succesorala se suspenda in cazul in care succesibilii isi contesta unii altora calitatea sau nu se inteleg cu privire la compunerea masei succesorale si la intinderea drepturilor care li se cuvin.

In aceasta situatie prevazuta de art 78 alin 1 lit. b din Legea nr 36 / 1995 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale, cu modificarile si completarile ulterioare, notarul public este obligat sa pronunte o incheiere prin care sa dispuna suspendarea dezbaterii succesorale si recomandarea ca partile sa se adreseze instantei de judecata.

In acest caz, dezavantajul consta in aceea ca, dupa ce oamenii au platit o suma de bani consistenta la notar se vor vedea nevoiti de a se adresa instantei de judecata pentru a-si rezolva problemele litigioase.Banii pe care i-au achitat la notar nu le pot fi restituiti, deci ii pierd.


Avantajele depunerii cererii de deschidere a mostenirii
la instanta de judecata

Un prim avantaj este cel de ordin financiar, in sensul ca, mostenitorul economiseste taxele legale si onorariul notarului public.Deschiderea succesiunii la notarul public necesita o suma de bani mult mai mare decat in cazul sesizarii instantei de judecata de catre mostenitor.Se stie ca justitiabilul trebuie sa achite onorariul notarului public, onorarii care se stie ca sunt substantiale.

Al doilea avantaj, consta in faptul ca, mostenitorii nu mai pierd timpul pe la notariat fara sa realizeze absolut nimic.
Se stie ca, in cazul in care exista neintelegeri intre mostenitori, notarul public nu poate sa finalizeze dezbaterea procedurii succesorale, acesta fiind obligat, sa suspende dezbaterea mostenirii in temeiul legii art 78 litera b din Legea nr 36 / 1995 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale, cu modificarile si completarile ulterioare, fapt care necesita sesizarea instantei de judecata de catre unul dintre mostenitori.

Deci, dezbaterea succesorala in acest caz, urmeaza a fi judecata de instanta de judecata.

In aceasta situatie partea (mostenitorul) daca este interesat, are obligatia prevazuta de lege de a sesiza instanta de judecata prin formularea unei cereri de chemare in judecata si nu notarul public.Mentionez faptul ca, nu notarul public are obligatia legala de a sesiza instanta de judecata in ipoteza suspendarii dezbaterii succesorale.

In aceste conditii, un lucru este evident.Mostenitorul va avea nevoie de un avocat care sa-i acorde asistenta juridica.Prin urmare, acesta in loc sa plateasca si un notar public si un avocat, plateste numai un avocat.

Cand este indicat ca mostenitorul sa deschida succesiunea la
notariatul public

Este indicat ca mostenitorul sa deschida succesiunea la notariatul public in situatia in care este singurul mostenitor legal al defunctului.Spre exemplu, situatia in care parintele decedeaza, sotul este predededat ( adica, celalalt sot este decedat de dinainte) si are un singur descendent (copil).

In aceasta ipoteza unicul mostenitor poate merge la notariatul public in vederea eliberararii certificatului de mostenitor.

Autor: Av. Claudiu Lascoschi

Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 26659

86 Comentarii pana acum»

 1. Betty Preda said

  am September 10 2008 @ 2:06 am

  Situatie: socrul meu a decedat anul trecut, in decembrie.
  Mostenitori de drept: soacra mea, sotul meu si cumnatul meu (fratele sotului).
  Cei doi copii (adica sotul si cumnatul meu) au cazut de acord sa treaca mostenirea direct pe numele mamei lor, cu declaratie ca renunta la partea lor de mostenire.
  In acest caz, unde e mai usor sa deschidem procedura de succesiune? La notar sau la judecator?
  Multumesc anticipat.

 2. Iulian Urban said

  am September 10 2008 @ 10:40 am

  Raspuns pentru Betty

  La notar

 3. Autodidact said

  am September 10 2008 @ 11:48 am

  Daca in urma succesiunii efectuate la judecatorie, mostenitorii nu s-au inteles dar instanta a hotarat ca o parte din casa batraneasca sa revina unuia dintre mostenitori iar cealalta altuia (ce locuieste de fapt in toata casa), cum poate fi obligat acel ce locuieste in casa sa paraseasca spatiul ce revine celuilalt? E nevoie de o chemare in instanta pentru motiv de nepunere in posesie (sau ceva de genul asta) ori, cu o copie a hotararii judecatoresti se poate adresa unui executor??

 4. Mishu said

  am September 10 2008 @ 1:38 pm

  sunt unic mostenitor al parintilor mei, decedati, insa din partea mamei am mostenit niste parcele de pamant in jud. arges si, bineinteles ca verii mei (copii sorei mamei mele) si-au adjudecat mai multe parcele, decat au primit mostenire. Vreau sa-mi recuperez pamantul meu, cum sa procedez…?

 5. viky2529 said

  am October 22 2008 @ 5:54 pm

  Buna ziua , as dorisa va intreb: daca sunt 2 mostenitori si unul dintre ei nu vrea sa se deschida succesiunea ptr. un apartament care a a apartinut parintilor defuncti, celalalt trebuie sa-si angajeze un avocat ptr dezbaterea succesiunii prin instanta? si cam care e comisionul avocatului sau tariful care se obisnuieste in astfel de situatii?.Multumesc

 6. elena said

  am November 11 2008 @ 2:28 pm

  buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat in urmatoarea situatie:
  suntem cinci frati, tatal a decedat in 2006, am facut succesiunea dupa decesul lui (la Hirlau, jud. Iasi)si am cedat toti 5 in favoarea mamei. Acum in iunie a decedat si mama, avem succesiunea dupa tata, vrem sa facem dupa mama. Cum este mai bine la notar sau la judecatorie?
  Mentionez ca noi vom fi egali in ceea ce priveste dreptul fiecaruia.

 7. georgiana said

  am February 3 2009 @ 1:33 pm

  cum este mai bine sa faca tatal meu vitreg daca celelalte surori ale lui cedeaza in favoarea lui toata mostenirea?e mai bine in instanta sau la un notar?astept rasp
  va multumesc.

 8. admin said

  am February 3 2009 @ 2:15 pm

  @ georgiana

  Raspunsul ar trebui sintetizat direct de dvs. din analiza materialului la care ati postat solicitarea.

  Sunt necesare mult mai multe detalii pentru solutia optima.
  Astfel, prin promovarea unei actiuni judecatoresti reduceti taxele notariale, dar pentru o asemenea actiune veti avea nevoie de un avocat pentru redactarea, depunerea, sustinerea actiunii (va trebui sa aflati in prealabil costurile/onorariul avocatului);
  Apeland la notar, in conditiile in care exista acordul celorlati mostenitori evitati riscul de a finaliza succesiunea in instanta veti economisi timp (o actiune judecatoreasca poate dura mai multe luni), dar costurile vor fi mai mari.

  COSMIN CHITU
  http://www.asistentapentruconsumatori.ro

 9. Elena said

  am May 5 2009 @ 1:27 pm

  Daca deschid dezbaterea de mostenire in istanta,si doresc sa intru in posesia drepturilor ce mi se cuvin,atunci instanta il poate obliga sa scoata bunul la vanzare?

 10. camelia said

  am June 9 2009 @ 1:51 pm

  Cat timp dureaza obtinerea succesiunii in instanta de judecata?

 11. victorina said

  am January 20 2010 @ 2:21 pm

  Buna ziua!
  Avand in vedere ca la notar preturile pentru deschiderea succesiunii sunt mari, pt unic mostenitor ma pot adresa instantei? si in baza carui act normativ?

 12. Mariana said

  am March 3 2010 @ 4:19 pm

  Ok. Tatal meu a murit si avea o proprietate. Cind a cumparato cu nevasta lui, a lasat 1/4 din casa la 2 copii a acestei femei. Adica 1/4 copilul #1 si 1/4 copilul #2. Tata are alti 3 copi din alta casatorie, eu, fratele meu si alt frate vitreg.

  Care este legea Romineasca in asa ceva. Unul dintre copi lui fosta nevasta lui mea spus ca eu am dreptul la ceva dar nu mia spus ce.
  Puteti ajuta?

  Mariana F.

 13. andra said

  am July 5 2010 @ 6:24 pm

  Buna ziua
  Tatal meu a decedat cu 4 luni in urma. Eu as vrea sa fac succesiunea, dar fratele meu nu este de acord. Mama mea este in viata, dar a avut accident vascular si este imobilizata la pat. As vrea sa va intreb cum se procedeaza in cazul in care as vrea sa deschid succesiunea in instanta judecatoreasca chiar daca fratele meu nu este de acord. Si totodata se poate ca partea mamei(cu acordul dumneaei) sa fie impartita tot acum cand se face succesiunea?

 14. Jeni Iacoban said

  am July 12 2010 @ 10:50 pm

  Sotul meu are un fiu cu prima sotie care a decedat.
  Sotia are o sora.Parintii sotiei au decedat de mai mult de 2 ani.Sora nu l-a chemat la deschiderea succesiunii pe acest baiat in calitate de mostenitor direct(dupa mama desi avea si adresa si nr.lui de telefon).Sigur la notar a facut declaratie falsa ca nu mai sunt alti mostenitori.Pentru acest lucru se poate intocmi dosar penal,dupa cate stiu.Acum cand a mers baiatul la ea ,aceasta i-a zis ca-i va da o suparafata de teren de 300 mp (din 900 mp),pe care ea are act de vanzare cumparare, de la parinti probabil.Ea avand 2 copii ,a zis ca s-a gandit,sa le dea fiecariua cate 300 mp si acestui baiat 300 mp.Acest lucru implica plata taxa de notar pentru act de vanzare cumparare care chiar daca este o suma onorifica ,1 ron de exemplu , notarul taxeaza la pretul minim din tabelul lor,conform zonei unde se afla terenul.Acest baiat nu e nepot ci mostenitor direct (cum am mai mentionat mai sus)si avea drepturi egale cu ea.
  Acum, ca nu a fost chemat la mostenire ce se mai poate face?
  Pentru a deschide dosar in instanta baiatul sa culeaga date.Trebuie sa mearga la primarie ,sa vada cel putin o copie dupa certificatul de mostenitor, in baza caruia si-a inscris casa parinteasca ,in Regisrul agricol din comuna ,ce masa succesorala a mai avut,(pentru ca a fost si o suprafata mare de teren )si bineinteles in el va vedea si ce s-a scris la capitolul acceptari/renuntari etc si care va fi dovada falsului in declaratii.Acestea sunt numai parerile noastre,ca nespecialisti,dvs fiind acela care ne veti comunica un raspuns autorizat ,conform legilor in vigoare.
  Imi cer scuze pentru acest comentariu lung si va multumesc anticipat pentru raspuns.

 15. Ionescu Maria said

  am July 24 2010 @ 4:18 pm

  Buna ziua, tatal copiilor mei a decedat anul trecut-2009, iar actala sotie nu doreste sa deschida succesiunea.Copii fiind majori au facut la notariat acceptul(in termenul de 6 luni). Va rog, sa- mi spuneti, daca exista o modalitate de a obliga sa se prezinte la masa succesorala.Cu multumiri

 16. caliopia said

  am August 17 2010 @ 3:05 pm

  Daca instanta ne poarta de 6 Ani prind dezbaterea succesiunii a parintilor,
  Ce se poate face in privinta aceasta?
  Desi am platit si aparatorii.

 17. Danut said

  am August 22 2010 @ 7:27 pm

  Va rog frumos sa imi raspundeti, care sunt procedurile si ce cheltuieli implica actiunea de actionare in instanta a sotului supravietuitor (care nu este tatal meu) al mamei mele decedate nu doreste sa faca succesiunea, sustinand ca eu nu am nici un drept la mostenire, eu deja am facut la notariat acceptarea succesiunii defunctei mame sub beneficiul de inventar in termenul legal de sase luni de la deces.Mentionez ca sotul supravietuitor are un baiat cu defuncta mama si notarul public mi-a precizat ca amandoi fratii avem fiecare dreptul la cate 37,5% din mostenire iar restul de 25% revine sotului mostenitor, in asteptarea unui raspuns concret, va multumesc din suflet.

 18. bibi said

  am September 28 2010 @ 12:03 am

  am certificat de mostenitor in care se precizeaza ca mi se cuvine 1/3 din masa succesoriala,inclusiv din casa ,concubina fratelui,nefiind mostenitoare,spune ca eu nu am dreptul la mostenire,ci ea,tine cheile casei ca eu sa nu intru,desi nu are nici un drept,din pct de vedere legal,dar suntem terorizati,batuti,amenintati,mentionez ca au arendat fara acceptul meu scris terenul arabil si nu stiu unde mi-au dat 1,26 ha vie,inscrisa in registrul agricol,ce pot face sa intru in posesia dreptului constitutional,inscris in certificatul de mostenitor,se poate in baza lui,cu un proces verbal de punere in posesie,intocmit de primarie sa primesc masa succesoriala ce mi se cuvine?sau cum,altfel?

 19. Felix said

  am November 2 2010 @ 12:12 am

  avem o suprafata de pamant de 5776 mp mastenire impartita cin cateva gradini. dupa 2 ani de plimbari prin instanta s-a cazut de acord sa se imparta in 6 (sunt 6 mostenitori). care este modalitatea cea mai buna si cum se face? se poate face tranzactie? cum se partazeaza terenurile, in fasii sau loturi?

 20. TUDOR IULIANA said

  am November 8 2010 @ 11:35 am

  tatal meu a decedat acum 2 luni,a ramas mama si 4 copii.mama doreste sa-mi cedeze partea ei de la tata,apoi si jumatatea cealalta.unde sa seschid succesiunea in situatia in care unul din frati nu doreste deschiderea succesiunii?in lipsa prezentarii lui se poate face succesiunea la tribunal?
  multumesc
  astept raspuns

 21. popa emilia said

  am November 9 2010 @ 8:58 am

  tatal meu amurit 1992 si mama 2002 ,noi suntem doi frati si avem o la ei o mostenire de 5ha teren arabil si pana la ora actuala noi nu am facut sucesiunea.Noi am suntem de acord ca fiecaruia sa-i revina1/2 din acest teren,Care este calea cea mai scurta si mai eftina pentru sucesiune?

  va multumesc

 22. RUXI said

  am February 14 2011 @ 4:33 pm

  TEMA ESTE SUCCESIUNE

  Tatal meu a murit in August 2010 ,eu fiind unicul copil si am fost in tara de pe data din august pina in sept 2010.Am incercat cu frumosul sa ii explic mamei mele ca vreau sa fac succesiune,o multime de loacatari unde locuieste au sfatuit-o sa faca succesiune,a refuzat tot timpul pe motiv “Ca nu face succesiune ca ea nu are decit un copil si nu ma lasa sa dau banii”.
  La sfirsitul lui Sept 2010 am fost la un notar sa fac succesiune,dar am avut numai copie dupa certificatul de deces,originalul nu a vrut sa mi-l dea. Dupa aceea am dat telefoane in decembrie,ianuarie si februarie2011 si am intrebat de succesiune,acelasi raspuns mi l-a dat si mi-a inchis telefonul.
  Cit am stat acolo in Bucuresti am fost data afara din casa de 4 ori,efectiv isi batea joc de mine si de banii mei.
  Mentionez ca ea m-a chemat in tara din nou ca sa-i fac actele de pensie ,dupa ce ma facuse sa anulez un bilet de avion in ultima saptamina de viata a tatalui meu,a pus mormintarea la ora la care a vrut ,eu neputind ajunge la timp si am rugat-o sa amine citeva ore pina sosesc la aeroport ,mi-a spus ca nu poate.De fapt casa in care au stat 20 de ani cu drepturi depline a fost cumpara din banii mei lasati in Romani la acea vreme(adica au dat un avans destul de mare in luna martie 1991) si in aprilie 1991 si-a platit un bilet de avion tot din banii mei lasati in tara si din garantiile ce le-a luat de pe urma mea de citeva ori ,apoi s-a intors in tara cu o suma frumusica cu care achitat in doua rate apartamentul si in luna octombrie 1991 si a cumparat o alta sufragerie tot din banii mei.(Totul a costat 309000 lei din martie 1991 pina in octombrie1991,mama mea ne lucrind nici o zii,iar tatal meu fiind la pensie de un an).Eu si sotul meu nu am avut nici un drept pe casa cu toate ca noi am platit totul si toate celelalte imbunatatiri si bilete de avion si pachete si etc.
  Toate imbunatatirile la casa au fost platite de noi(geamuri termopane,usa metalica,parchet,gresie,faianta si multe altele)
  Povestea este fff lunga dar ce pot face in cazul acesta ea ,mama mea stind in casa mea cu drepturi totale de beneficiar si refuzind tot timpul sa faca succesiune si sa -mi dea actele in original.
  Am inteles ca daca fac proces are drept temporar de a locui in casa aceasta,iar daca este prea mare pt o persoana ii pot restringe drepturile.
  Am dovezile necesare in care tata arata ca a platit casa cu banii nostrii ,toata corespondenta.

  Multumesc!!!

 23. stefana zamfir said

  am February 21 2011 @ 12:35 pm

  BUNA ZIUA. AM FACUT TIMP DE 15 ANI UN DOSAR PENTRU REAMPROPRIETARIRE FF A 9.5HA TEREN EXTRAVILAN. S-A TERMINAT PAMANTUL SI AM INCEPUT ALTE DEMERSURI(MULTE SI GRELE)PENTRU DESPAGUBURI(NOTIFICARI LEG 18,1 …ETC)-CERERI,MEMORII,MARTORI,ARHIVA,ACTE PARINTI,MOSTENITORI….LA PRIMARIE,PREFECTURA, CONTURI BANCARE,NOTARI,ANRP BUC. IN TOT ACEST TIMP,SORA MEA A REFUZAT COMPLET SA SE IMPLICE,DIMPOTRIVA MA TRATA CU F.MULTA OSTILITATE CA O TRACASEZ.REFUZA SA DEA COPIE C.I. SAU CU GREU SEMNA CATE-O HARTIE NECESARA.IN 2009 DOSARUL A STAT IN ASTEPTARE (PIERZANDU-SI RANDUL) CA NU ERA INCA COMPLET,DUPA CE SE INTORSESE LA PREFECTURA DE 8-9 ORI.M-AM IMPLICAT SI I-AM DUS COPIE CI LA ANRP IN MAI-IUNIE 2010 AM PRIMIT PLIC DE LA ANRP CU DECIZIE (GALBENA) TITLUL DE PROPRIETATE SI INCA 3 FORMULARE DE COMPLETAT INDIVIDUAL SI APOI AMBELE DECIZII CU FORMULAREL PUSE TNTR-UN DOSAR-MAPA SI RETURNATE LA ANRP PENTRU A MERGE LA FP PENTRU OPTIUNEA ACTIUNI,SAU LA ANRP PENTRU OPTIUNEA BANI. DIN IUNIE PANA IN DECEMBRIE NU AM PUTUT AFLA NIMIC DESPRE DECIZIA EI,NU ERA NICI LA ANRP SI NICI EA NU DADEA NICI UN SEMN DE VIATA.AM REUSIT SA DAU DE EA CU MULTE TELEFOANE LA SERVICIU,REFUZA SA RASPUNDA.DUPA ZECI DE APELURI SI CU O ATITUDINE MAI RADICALA ASUPRA CENTRALISTEI A RASPUNS, SE FACEA CA NU STIE DESPRE CE ESTE VORBA,PARCA A PRIMIT CEVA DAR NU CEEA CE DESCRIAM EU.PENTRU A SCAPA DE MINE A ACCEPTAT O INTALNIRE LA NOTAR PENTR REGLEMENTARI SI AUTENTIFICARI. UMILINTA A FOST GROAZNICA,PE O VREME DE NEDESCRIS AM ASTEPTAT-O 120 MIN. DAR NU A VENIT.AM CAUTAT-O ACASA, NU A RASPUNS.AM MERS LA POSTA SI I-AM EXPEDIAT UN PLIC CU MODELE DE COMPLETAT FORMULARELE,I-AM EXPLICAT CA TREBUIA DE MULT SA AJUNGA ACTELE LA ANRP SI AM RUGAT-O SA MERGEM IN 2-3 ZILE.DUPA O SAPTAMANA AM PRIMIT CONFIRMAREA PRIMIRII PLICULUI SI…ATAT.DE 2 ANI NOI NE INTALNIM LUNAR LA TRIBUNAL PENTRU A DEFINII ALTA SUCCESIUNE PE CARE O EVITA PRIN TACTICI MIZERABILE DE 6 ANI. DECI LA ACESTE INTALNIRI PUTEAM VORBI DE ACTELE DE LA ANRP?!?..IN ACEST TIMP DOSARUL NOSTRU A SUPORTAT IN ASTEPTARESI IGNORANTA ORDONANTA DIN 1 IULIE CU INGHETAREA PLATILOR PT. 2 ANI,LISTAREA LA BVB SI AMANAREA PANA LA 2 APRILIE 2011.IN ACEASTA SITUATIE CU O MICA SPERANTA CA POATE SE MAI POATE FACE CEVA. AM DECLARAT IN PRESA PIERDERE UNEI DECIZII(GALBENA).CU ANUNTUL AM DEPUS LA ANRP UN MEMORIU LA REGISTRATURA RUGAND PRESEDINTELE SA GASEASCA O SOLUTIE-O COPIE LEGALIZATA..-DEOARECE DOSARUL TREBUIE SA-SI URMEZE CURSUL(NU SE MAI STIE CU CE SANSE-LOTURILE DIN CARE FACEA PARTE AU FOST DESPAGUBITE DE PESTE UN AN).NU AM PRIMIT RASPUNS,IAR O AUDIENTA ARE ACEEASI SOARTA-SUNT PROBLEME DE FAMILIE-?LA INFATISAREA (LA SUCCESIUNE) DIN 12/01/2011,A APARUT AVOCATUL EI CU DECIZIA,SI IN NECUNOSTINTA DE CAUZA,A INCERCAT SA-I MOTIVEZE ATITUDINEA (MA-A CONVINS CA A VRUT S-O VANDA),DAR INCA NU VREA SA AJUNGEM CU ACTELE COMPLETATE UNDE TREBUIE,IAR LA INFATISAREA DI 16/02/2011-PENTRU SUCCESIUNE CASA A EVITAT SUBIECTUL,MENTINAD O STARE DE OSTILITATE,VULGARITATE,NUMAI MINCIUNI.MENTIONEZ CA NU S-A IMPLICAT NICI MORAL SI NICI MATERIAL PENTRU NICI UN ACT SUCCESIUNI,RETROCEDARI,TAXE, IMPOZITE,MUNCA. ESTE FFFFFF IGNORANT,SI CHIAR VIOLENTA. FRUSTARE SI OPORTUNISM. EU VA ROG SA-MI SPUNETI CUM SA PROCEDEZ CA ACTELE SA AJUNGA LA ANRP ATAT TIMP CAT ESTE INABORDABILA? TELEFONIC,UN CONSILIER M-A INDRUMAT LA PLANGERE-ABUZ DE INCREDERE.PE 10/03 SE IMPLINESC 2 LUNI DE MARE NECAZ-INCAPACITATEA DE-A REZOLVA PROBLEMA CU DOSARUL ANRP. ACESTE DECIZII CU TITLURI DE MOSTENITORI SUNT IDENTICE SI VALABILE NUMAI IMPREUNA. IN CAZ DE PIERDERE,INSTRAINARE SAU DISTRUGERE,SE ANULEAZA TOTUL. AM EMOTII F.MARI,IAR STRESUL SI SUPARAREA MI-AU AMPRETAT SANATATE. VA ROG SA GASIM IMPREUNA O REZOLVARE CERTA SI DEFINITIVA . TIMPUL PRESEAZA FF.TARE.MULTUMESC PENTRU DERANJ.ASTEPT UN RASPUNS PROMNT SI DE UN REAL FOLOS.EXISTA POSIBILITATEA S-O ABORDATI OFICIAL?….
  MULTUMESC PENTRU TIMPUL ACORDAT
  STEFANA ZAMFIR
  acccccci@yahoo.com

 24. MIHAELA said

  am April 30 2011 @ 9:40 am

  BUNICUL A DECEDAT IN URMA CU 22 ANI ,DUPA DECES NU A FOST FACUTA DEZBATEREA MOSTENIRII RECENT BUNICA A DECEDAT A RAMAS 2 COPII UNDE TREBUIE SA NE ADRESAM NOTAR SAU INSTANTA JUDECATOREASCA ?MENTIONEZ CA BUNICA A FOST IN GRIJA UNUIA DINTRE COPII TIMP DE 5 ANI ACEST FAPT ARE IMPORTANTA IN DEZBATEREA MOSTENIRII

 25. Ioana said

  am July 29 2011 @ 5:10 pm

  Buna ziua!bunicul a decedat in anul 1995 iar bunica in anul 2007 nu sa realizat nici o succesiune pentru casa(mostenitori fiind tata si matusa)eu as vrea sa fac succesiune si partea matusii mele sa o trec pe numele meu(ea fiind de acord sa imi cedeze partea ei)!As dori daca puteti sa imi spuneti daca este realizabil acest lucru!Va multumesc

 26. GEORGE said

  am August 6 2011 @ 3:43 pm

  buna ziua. rugaminte – mama este decedata din iulie 2007 si nu a fost facuta succesiunea pentru apartamentul bun comun achizitionat impreuna cu sotul supravetuitor. suntem trei mostenitori tata(bolnav cu handicap gradul I), subsemnatul(curator pentru tata) si un frate. care sunt pasii de urmat pentru a putea vinde acest imobil?

 27. raluca said

  am September 3 2011 @ 12:11 am

  voi si rasp la intrebari?????
  mi se pare inutil ce se intampla aici

 28. gina said

  am October 5 2011 @ 1:14 pm

  Mama mea a murit in august,iar tata este f grav.Poate el ceda partea lui,fara acordul meu,familiei care l-au ingrijit,doar 7luni? EU stiam ca partea lui poate reveni fratilor sai,care sunt in viata,ma puteti lamuri cum putem face sa nu avem surpriza ca menajera-l pacaleste,asa cum se intampla cu cei lacomi,sa ia casa batranilor? EU muncesc in Germania,dar vorbesc cu varul meu,care din pacte nu sta nici el in localitate cu tata,dar as prefea sa ia el ceva,pentru ca e nepot si l-a ajutat de multe ori ,pe tatal meu. SI daca le va ceda partea lui,sau le face testament,ce este de facut??MULTUMESC pentru sfaturile pe care mi le veti da!

 29. gina said

  am October 5 2011 @ 1:18 pm

  E VORBA de un APART.cu 3camere….ca de conturi nu stiu nimic.
  (Familia care l-a inrijit a fost platita bineinteles lunar,cu 4,5milioane vechi…)
  Inca odata,multumesc !!

 30. GEORGESCU GEORGIANA said

  am February 1 2012 @ 7:52 pm

  Buna seara .am si ewu o intrebare daca mama mea a decedat in septembrie 89 si nu am deschis actiune succesorala , acum o mai putem face ?
  la notar sau judecatorie ?
  tatal meu inca traieste si mai am 6 frati in afara de mine ,problema este ca tatal meu nu stiu cat mai are de trait ,acum am descoperit ca are cancer la plaminul stang si unul dinte frati sa gindit sa deschida cit timp mai traieste sau sa deschidem in urma decesului . ce ma sfatuiti multumesc anticipat

 31. GEORGESCU GEORGIANA said

  am February 1 2012 @ 8:06 pm

  SCUZE REVIN CU ALTA INTREBARE CUM SE FACE PARTAJUL TATA 75% SI COPII 25% . SI CIT NE AR COSTA TOATA ACTIUNEA MULTUMESC

 32. B.Monica said

  am March 1 2012 @ 12:42 pm

  Buna ziua va rog sa ma ajutati co nelamurire daca se poate.
  Problema este asa:
  Tatal meu a decedat in urma cu 14 ani, ramanad mama mea si cu mine(unica fica)Mama mea si cu mine am facut succesiune doar dupa actiunea tatalui meu care o avea, fara sa facem succesiune si pe imobilul care il detineau impreuna.In urma cu o luna a decedat si mama mea ramanand eu unicul mostenitor.Cum ar fi posibil ca mostenirea (bunul parintilor este vorba de un apartament)sa treaca in posesia mea?!Trebuie facuta succesiune de pe tatal meu pe mama mea si apoi pe mine?Sau se poate face direct?Deoarece onorariile notarilor sunt foarte mari.Sunt obligata sa fac succesiunea la acelas notar la care am facut si succesiunea dupa actiunea sus mentionata sau pot sa aleg oricare alt notar?Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.

 33. Ligia Ilie said

  am March 19 2012 @ 10:21 am

  Buna ziua, solicit sfatul dvs. privind urmatoarea speza:
  Mama mea a murit in decembrie 2002 si nu am deschis inca procedura de succesiune. Apartamentul in care am locuit impreuna cu parintii si fratele meu este inregistrat conform contractului de vanzare cumparare pe numele ambilor parinti. Tatal meu este bolnav de Alzheimer in faza avansata, motiv pentru care este incapabil pentru a lua decizii. Din decembrie 2010 eu sunt plecata din tara si in apartament in momentul de fata locuiesste tatal meu si fratele (care in absenta mea a depus acte pentru a fi inregistrat ca insotitor al tatalui meu). Eu figurez cu domiciliul la adresa respectiva, insa datorita neintelegerii cu fratele meu nu pot locui in apartament cand vin in tara. Fratele meu a pus mana pe toate actele casei si pe certificatul de deces al mamei mele. Deci, cum ma sfatuiti sa procedez pentru deschiderea succesiunii in instanta dupa moartea mamei, si cum as putea sa obtin tutela judecatoreasca pentru tatal meu, avand in vedere boala de care sufera? Va multumes si astept raspunsul dvs.

 34. karla osana said

  am June 26 2012 @ 8:04 pm

  VREAU SA DESCHID SUCCESIUNE DUPA TATAL MEU.MAMA TRAIESTE ,MAI AM O SORA CARE NU VREA.CUM PROCEDEZ?
  VA MULTUMESC.

 35. Doru Dan Dorin said

  am July 1 2012 @ 9:57 pm

  Va rog ajutatima ,, Noi suntem 5 frati, toti cinci am primit in anul 1970 ca zestre cate un teren in egala valoare de la parinti,toti am vandut cu acte de mana terenurile in anul 1982 in care acte am semnat toti frati inclut mama,tata decedase,,in anul 2009 un frate Petrica a deschis masa sucesorala si doreste sa ia terenurile inapoi de la vecini ce le-au cumparat de la noi, Va Rugam sa ne indrumati cum putem sa ajutam vecini sa nu piarda terenurile cumparate de la noi, suntem 4 frati care sustinem,mama tine cu Petrica pentru ca zice ca seamana cu ia,,Va multumim mult

 36. DINU said

  am July 12 2012 @ 2:39 pm

  Bunicul a decedat cu 6 ani în urmă. A rămas bunica care nu a dezbătut succesiunea . Bunicul si bunica au avut un singur fiu care a decedat in urmă cu 6 luni. Eu sunt fiica fiului bunicii dintr-o căsătorie anterioară. Fiul bunicilor, respectiv şi tatăl meu mai are două fiice din a doua căsătorie.
  Doresc să ştiu dacă cea de-a doua soţie a tatălui meu are dreptul la moştenire la masa succesorală a bunicilor ?
  Menţionez că bunica este de 2 ani sub îngrijirea mea având demenţă mixtă. Înainte de a se îmbolnăvi bunica mi-a facut un testament prin care îmi lasă tot ce i se cuvine dânsei.
  Mulţumesc

  Citeste mai mult: http://notariat-tineretului.net/forum-notarial/mesaje-recente

 37. gica said

  am August 12 2012 @ 5:30 pm

  cum este mai ieftin impartirea unui titlu de proprietate (5 mostenitori) care cuprinde mai multe terenuri si pentru care este intelegere asupra suprafetelor cuvenite fiecaruia? notar sau instanta? trebuie facuta expertiza pentru suprafetele respective sau dupa impartire fiecare isi face intabularea pe suprafata cuvenita?
  va multumesc

 38. Tuca Louisa said

  am September 12 2012 @ 11:02 am

  Socrul meu a murit in anul 1986 si s-a deschis succesiune ,s-a eliberat certificat mostenitor ssoacrei si sotului unde sunt cote parte din casa si obiecte personale ale decedatului..In anul 2012 moare si soacra mea,sotul meu a fost la notar si a dat o declaratie de acceptare expresa a mostenirii la data de 25/06/2012 si un certificat de mostenitor la data de 5/07/2012.In acest certificat nu este trecut decat un loc de veci,nu este trecuta casa si lucrurile soacrei mele.Luminai-ma noi trebuia sa spunem ce sa se treaca ? Am dus si certificatul de mostenire din 1986 dupa socrul meu,nu era normal ca fiind singurul mostenitor9sotul meu) sa se treaca in noul certificat tot ce era in cel vechi.Va rog,multumesc

 39. Catalin said

  am October 19 2012 @ 4:42 pm

  Buna ziua
  As dori sa stiu in situatia in care ambii parinti sunt decedati si eu sunt unicul copil si mostenitor al casei parintesti, as putea sa obtin certificatul de mostenitor in instanta? de ce acte as avea nevoie?
  Mentionez ca posed certificatele de deces ale ambilor parinti
  si actul de proprietate al casei.
  Va multumesc!

 40. florentina said

  am November 6 2012 @ 12:16 pm

  buna ziua am si eu o intrebare mama cu fratemiu vor sa faca succesiunea dupa tata ideea este ca partea mea imi revine foarte putin adica vreo 6000e problema este ca am doi copii si nu pot sa iau nici o garsoniera de bani acestia eczista vreo posibilitate ca acuma cand se face cuccesiunea sa primesc un procent mai mult

 41. ionescu georgeta said

  am November 15 2012 @ 9:50 pm

  as dori sa stiu si eu cat costa taxa de succesiune pana intrun an de cand a dacedat tatal meu.el a murit in 13 iunie 2012 si suntem 2 surori.as vrea sa stiu cati bani costa .teren este 500m patrati.multumesc.

 42. oancea traian decebal said

  am November 25 2012 @ 12:43 pm

  Dezbaterea succesorala este in exclusivitate de competenta notarilor publici, iar in cazul neintelegerilor intre mostenitori de competenta instantei de judecata. De multe ori, prin investirea instantei cu o astfel de cerere, se urmaresc eludarea anumitor prevederi legale (cauza ilicita, fraudrea legii, etc.), iar o instanta competenta ar trebui sa invoce din oficiu exceptia lipsei de interes.

 43. dany said

  am December 13 2012 @ 8:44 pm

  Buna ziua,cum trebuie sa proceeze sotul meu pentru a intra in posesia mosteniri care i se cuvine, de la tatal lui,decedat acum 7 ani: in viata fiind mama sotului.El mai are 5 frati ( 3 doar de tata,si 2 si de mama si de tata ). Mentionez ca sora lui buna,locuieste la casa parinteasca de pe vremea cand traia socrul meu,ea apucandu-se pe acolo sa construiasca,sa renoveze,dar nu are nici un fel de acte sau autorizatii si acum bineinteles ca ea nu este de acord sa se dezbata mostenirea si tot ameninta ca ea da foc.
  Nu stim macar daca casa are acte,sau schite,,nu stiu,,,astept,va rog un raspuns…va multumesc anticipat!

 44. VERONICA said

  am January 5 2013 @ 8:04 am

  TATAL MEU A DECEDAT PE 2DEC 2012\\\\

  FRATELE MEU A DECEDAT PE 10 NOIEMBRIE,TATAL MEU PE 2 DECEMBRIE 2012,AVAND UN APT CU 3 CAMERE ,STAND CU AMBII PARINTI IN CASA SI INGRIJINDU-I,IMBUNATATIND APT .FRATELE MEU ARE O FATA PLECATA IN ANGLIA,CARE NU VREA SA-MI DEA ACTELE DE DECES ALE FRATELUI PTR SUCCESIUNE CUM SA PROCEDEZ?SPECIFIC CA EU AM CUMPARAT APT-UL IN ANUL 91FACIND UN ACT DE RENUNTARE INTRE MINE SI FRATE DAR NU ESTE AUTENTIFICAT LA NOTAR, MAMA VREA SA-MI FACA ACT DE VANZARE CUMPARARE ,PE PARTEA EI,CUM TREBUIE SA PROCEDEZ SI SA-MI SPUNE-TI DACA NEPOATA ARE PARTEA EI DE MOSTENIRE,CU MULTUMIRI PTR SFAT

 45. ionut ghe said

  am February 15 2013 @ 3:16 pm

  Buna ziua,
  am si eu o problema si va rog daca ma puteti ajuta
  in casa parinteasca in care locuiesc impreuna cu mama si tatal meu
  este proprietar unchiul tatalui meu in care ne tot ameninta k ne
  da afara daca nu strangem banii necesari pt a face
  actele pe numele nostru al parintilor mei defapt
  (bani nu sunt f multi avand in vedere situatia din Romania) am inteles ca prin judecata ar fi mai convenabil pt noi la notar ni sa spus ca la cei 2500 de mp suma ar fi de 25 de mil un minim inafara de cadastru si de alte cheltuieli din alte surse am aflat ca prin tribunal se mai poate face si ca ar fi mai ieftin dar nu stiu ce si cum sa inaintez in instanta daca se poate va rog sa ma indrumati pe drumul cel bun v’as fi recunoscator va multumesc!

 46. Postea said

  am February 17 2013 @ 11:50 am

  AM CONSTRUIT OCASA ACUM TREI ANI PE TERENUL BUNICI CU ACORDUL TUTUROR NEAMURILOR CU DREPT DE MOSTENIRE ACUM DUPA DECESUL BUNICI NIMENI NUMAI RECUNOASTE ACORDUL SI DUPA DEZBATEREA SUCCESIUNI SUNT AMENINTAT CHIAR CU DEMOLAREA. CE POT FACE. ASTEPT RASPUNS PE ADRESA M.POSTEA@YAHOO.COM

 47. Florentina U. said

  am February 19 2013 @ 9:22 pm

  Buna seara.
  Tatal meu a decedat in urma cu o saptamana, in urma lui a ramas mama si eu, singurul copil.V-as ruga sa-mi spuneti cand se poate deschide succesiunea, in ce conditii si daca nu cer prea mult cam cat ar costa.Multumesc.

 48. daniela said

  am February 20 2013 @ 4:49 pm

  buna-ziua..
  tatal meu a facut o taxa de succesiune in 2003..mentionez ca atunci au decedat parintii acestuia..sunt 2 mostenitorii legali(tatal meu si unchiul).la succesiune s-a omis impartirea casei..acum intrebarea este..putem sa inaintam o cerere la judecatorie?si prin ce mijloc..sa inainteze cerere ca s-a omis casele..s-au sa se redeschida o alta succesiune?care e mai rapida? si daca se poate fara avocat..cei 2 mostenitori au ajuns de comun acord..deci nu sunt neintelegeri..
  va multumesc dk mi-ati putea da un raspuns..

 49. Tapu Claudiu said

  am February 22 2013 @ 10:19 am

  Buna ziua.
  Sotia mea a primit o instiintare de mostenire in urma decesului unchiului ei decedat in Germania. Atasat este si testamentul redactat de defunct.Cum se procedeaza pentru a intra in posesia mostenirii ? Unchiul sotiei locuia in Germania dar era cetatean roman

  Multumesc

 50. Elena said

  am February 26 2013 @ 9:26 pm

  Ma intereseaza tariful dvs. pentru deschiderea sucesiunii prin adresarea unei cereri de chemare in judecata la instanta de judecata.
  Daca sunteti interesata va rog sa ma contactati urgent.

 51. adriana said

  am March 5 2013 @ 3:27 pm

  Buna ziua!
  Tatal meu a decedat de două luni, iar eu si sora mea vrem ca totul(casa și terenul) sa-i ramână mamei.Este mai ieftin prin tribunal sau la notar si ce trebuie făcut? Mulțumesc!

 52. Dragomir Mariana said

  am March 18 2013 @ 2:25 pm

  Buna ziua, Sotul meu a decedat pe 19 septembrie 2012, din prima casatorie are un copil infiat (cand s-a casatorit sotia lui avea un copil pe care el l-a infiat). In luna ianuarie 2013 el a aflat de deces, s-a dus a scos duplicat dupa certificatul de mostenitor si a deschis succesiunea. Eu nu sunt de acord cu cotele care-i revin conform legii, sa dezbatem succesiunea la notarit. Credeti ca in instanta as putea sa-i diminuez cota care-i revine. Cine v-a trebui sa plateasca taxa de timbru, eu sau el. Multumesc aniticipat!

 53. fagarasanu c-tin said

  am March 21 2013 @ 9:50 am

  in urma decesului ambilor parintii si a 2 unchi materni (fara familie si fara copii) au ramas 3 imobile pe care bunica materna le gestioneaza dupa bunul plac refuzind sa deschidem succesiunea si afirmind ca : imobilele s-au intors dupa moartea copiilor (ei) inapoi la ea . nu stim ce este de facut avind in vedere ca unul din imobile vrea sa-l intraineze iar de pe celelalte ne incaseaza chirie . multumesc anticipat

 54. Stefan Telibasa said

  am March 22 2013 @ 6:35 pm

  Stimate dl.avocat.Fratele meu,decedat in urma cu 2 ani,a detinut o casa in Constanta impreuna cu o femeie,cu care nu a fost casatorit.In timpul vietii si-au facut testament unul altuia in care se mentioneaza ca in caz de deces al unuia dintre ei,celalalt sa mosteneasca aceasta casa.Dupa moartea fratelui meu,parintii lui ,supravietuitori,au depus la camera notarilor o declaratie “pura si simpla de acceptare a succesiunii”.Cand doamna coproprietar a deschis succesiunea la notariat si a inteles ca o parte din imobil li se cuvine parintilor defunctului,nu a vrut sa semneze actele notariale,iar succesiunea a ramas nefacuta.Din acest motiv(a trecut deja 1 an jumatate) cei doi vor sa deschida o actiune in instanta pt aceasta succesiune.
  Mentionez ca ultimul domiciliu al defunctului a fost in Belgia,fiind cetatean roman cu domiciliu in Belgia.
  Doamna coproprietar este cetatean roman si belgian cu domiciliu in Belgia.
  Ultimul domiciliu din Romania al defunctului a fost in Bucuresti sect 5.
  Certificatul de deces a fost eliberat de primaria sect 5 Buc ,iar pe acesta este mentionat faptul ca ultimul domiciliu a fost Belgia.
  Intrebarea mea catre dvs este:Cei doi mestenitori rezervatari (parintii defunctului)pot deschide o actiune judecatoreasca pt succesiune,in Bucuresti(chiar daca masa succesorala se afla in Constanta)?
  Va multumesc anticipat pt raspuns.

 55. marian popa said

  am March 22 2013 @ 7:20 pm

  Buna ziua,
  Bunicii paterni au decedat amndoi.tatal si unchiul meu , unicii copii sunt si ei decedati. Singurii mostenitori suntem cei trei nepoti.Eu nu am frati. Unichiul are doi copii Problema este urmatoarea. Bunicul meu , desi este tatal natural al tatalui( nimeni nu a contestat asta) nu este trecut pe certificatul de nastere al tatalui , tatal meu nascandu-se inainte de casatoria legala a bunicilor , bunicul fiind in armata.titlurile de proprietate sunt pe numele bunicului. In cazul unei intelegeri intre noi ( cei trei veri)cum ar putea fi rezolvata succesiunea. Am dreptul sa ma prezint la succesiune?

 56. oprea adrian said

  am April 2 2013 @ 4:46 pm

  mama a decedat acum 2 ani sint primul copil din prima casatorie ,in decursul anilor sa recasatorit si a mai facut un copil .mentionez ca impreuna cu cel de-al doilea sot au cumparat apartamentul cu legea ii2 in urma decesului tatal de-al doilea sau fratele chipurile nu au mai gasit actele casei si nu am putut sa fac succesiunea ei au ramas bine mersi in casa fara sa imi acorde nimik din drepturile care mi se cuvin legal si chiar nu au nici un gind
  ,,, ma-m decis sa fac succesiunea poate chiar in instanta si as dori sa stiu cum ma poate despagubii motivind lipsa banilor
  si la ce val se va pune partea mea din casa la pretul zonei in urma unui evaluator sau la pretul din grila notariala

 57. oprea adrian said

  am April 7 2013 @ 4:26 pm

  buna ziua … acum aproximativ 2 ani mama a decedat eu fiind primul copil din prima casatorie .momentan in apartament locuiesc sotul mamei si fratele meu dupa mama nu am deschis succesiunea din mai multe motive cum ar fi lipsa banilor si in special datorita faptului ca acestia nu mai gasesc chipurile actele casei sint decis sa fac succesiunea in instanta de judecata deoarece acestia nu au inca ginduri sa ma despagubeasca cu drepturile mele dupa mama [cota parte care imi revine de drept ]as dori sa aflu ce sanse mai am sa imi primesc partea cuvenita si cum s-ar putea instanta sa-i forteze poate sa ma despagubeasca .. multumesc anticipat si astept un raspuns

 58. ilie florentin said

  am June 20 2013 @ 9:02 pm

  Buna seara…in urma decesului celor doi parinti..mama in anul 1987 si tata in anul 1995, am ramas ca mostenitori trei frati. Sora mijlocie, care locuit ultima data in casa parinteasca, fara niciun drept a vandut apartamentul din mun.Buzau ramas mostenire, in mod frauduros…spun eu…fara consimtamantul nostru respectiv ceilalti doi frati. La momentul de fata sora in cauza nu mai doreste nici macar sa discute cu noi fratii, sustragandu/se de la a participa la deschiderea susccesiunii.
  Intrebarea este> unde ma pot adresa in prima faza,deoarece eu nu detin niciun act de deces pentru pornirea acestei proceduri,sora mea refuzand categoric discutii amiabile, pentru a stabili partea de bani ce se cuvine fiecaruia, precum si daca este necesara o evaluare actuala a apartamentului in cauza pentru stabilirea valorii actuale? cu deosebit respect Ilie Florentin

 59. bursuc elena liliana said

  am June 28 2013 @ 5:18 pm

  buna ziua!in urma cu sase luni a decedat mama.noi suntem trei frati.in curte sunt doua casa.una cu doua camere si sala mostenite de mama de la bunica si inca una cu doua camere si un hol mic.ne-am inteles intre frati (mai am o sora casatorita in franta si un frate in anglia)sora imi cedeaza mie partea ei iar fratelui ,ne-am inteles sai dam casa cu dou camere si hol.eu am ramas cu mama zece ani si am intretinut-o,am cautat_o prin spitale am trimis bani acasa.fratele nu a participat cu nimic acolo.tot mobilierul din ambele case e cumparat de mine si sora mea.avem acte pe ele.fratele nu a beneficiat cu nimic.mentionez ca reparatiile si imbunatatirile aduse caselor le_am facut doar eu si sora mea.intrebarea mea este.daca sora renunta la mostenire in favoarea mea putem sa i lasam fratelui cealalta casa?si daca sora nu poate veni cand se face dezbaterea mostenirii poate face un act notarial sau la ambasada prin care renunta la mostenire in favoarea mea?va multumesc frumos!

 60. maria said

  am August 7 2013 @ 12:37 pm

  Buna ziua , am nevoie de ajutor in legatura cu o mostenire. Unchiul meu a vrut Sa imi faca acte pe casa lui Dar din pacate a murit inainte de a face testament. Cu toate ca matusile mele, surorile lui, au stiut asta, au decis Sa dejbata mostenirea. Unchiul care a murit nu are copii. Mostenitorii ar fi cele doua surori Si tatal meu, care a murit inaintea unchiului. Deci in locul tatalui meu as fi eu Si sora mea mostenitor impreuna cu matusile. Noi suntem in Anglia de 6 ani. Am vorbit cu un avocat Sa ne reprezinte. Am aflat de la avocat ca matusile cer ca noi Sa mergem la notar. Avocatu a zis Sa nu ne facem griji, ca la notar te duci numai daca vrei Sa cedezi. Si avocatu a zis ca atunci cand o Sa vada cazul in judecatorie, o Sa ne anunte. De ceva luni avocatul nu mai raspunde. Sora mea s.a dus in vacanta in Romania, Si am aflat de la i matusa ca am pierdut mostenirea prin lipsa, ca cica ne.a chemat de 3 ori . Da noi nu am stiu nimic , nu am primit scrisori in anglia. Putem Sa facem recurs, macar Sa ne despagubeasca cu bani, Si Sa pastreze ele casa, sau este prea tarziu?

 61. Liliana Angelescu said

  am August 26 2013 @ 8:11 pm

  As dori sa stiu detalii despre depunerea actelor la Judecatorie,ce acte sunt necesare si ce taxe sunt necesare la depunerea initiala.Mentionez ca ma voi adresa Judecatoriei din Oltenita si este vorba despre dezbaterea succesiunii dupa multi ani de la decesul unchiului si matusii mele.Am intocmit deja un fel de arbore cu tulpini mostenitoare si pot detalia .As putea beneficia de o consultanta? Cui ma pot adresa?
  Multumesc.Liliana Angelescu

 62. TUDOR CARMEN said

  am September 15 2013 @ 4:11 pm

  Buna ziua
  Am nevoie de ajutor in legatura cu o mostenire.Am fost infiata in anul 1961 de fratele tatalui meu. Am fost primul copil in familie.In 1966 si 1970 s-au nasut, sora si fratele.Tatal care m-a infiat a decedat in anul 1999.Succesiunea a fost deschisa de sotia tatalui abia in anul2001.Am primit o instiintare ,sa ma prezint la notarul din Rm Sarat pentru sucesiune.Au fost prezenti la notar
  mama si cei doi frati.Am primit un act de la notar cu urmatoarele mentiuni:Incheiere de autentificare nr.1418/18 06 2001
  In fata mea Marinescu Titi notar public,s-au prezentat:TC in nume propriu,dupa citire actului a consimtit la autentificarea lui si a semnat toate ex.in fata mea.
  In temeiul art.8 litera b din legea 36/1995.Se declara autentic prezentul inscris.
  Pe verso: Declaratie,
  TC declar ca accept succesiunea
  ramasa dupa urma defunctului meu tata RD decedat i 19 02 1999, cu ultimul domiciliu in Rm Sarat.
  prin preluarea de bunuri din masa succesorala in calitate de fiica.
  Masa succesorala si mostenitorii vor rezulta din dezbateri.
  Va rog sa-mi clarificati ,
  In termen de 6 luni mostenitirii sunt obligati sa-si manifeste expres ori tacit acceptarea succesiunii sau renuntarea la ea.
  Nerespectarea ac. termen atrage sanctiunea decaderii din dreptul de a mai exercita dreptul de optiune succesorala si devine straina de mostenire.
  Nu am stiut ca era bine sa accept sun beneficiu de inventar.
  La cerere ,notarul va elibera certificatul de mostenitor.Nu l-am primit pana in prezent.
  Din 2001 pana in2003, am primit citatii la Petrosani jud HD,pe rol fiind judecarea actiunii civile pt iesire din induviziune,formula de
  reclamanta Radu Emilia domiciliata in Rm Sarat.,in contradictoriu cu paratii Zane Catalina Rm Sarat,Radu Danut Rm Sarat si Tudor Carmen Petrosani.
  In penultima citatie erau mentionate urmat: RE solicita admiterea actiunii in sensul de a se constata ca de pe urma defunctului RD,ca avere succesorala au ramas urmat. bunuri: suprafara de 5530 mp situata in extravilanul Com. Grebanu din care: 3230 mp Vie nobila si 2330 mp arabil .evaluat la2000000 lei..
  Supraf. de 162.60 mp in intravilanul Mun. Rm Sarat.7000000 lei.
  O remorca mica auto 5000000 lei.
  Pasivul succesoral este in suma de46mil. lei si a fost suportat in totalitate de reclamantaRE.si e firmat din:16 mil lei ch. inmormantare,15mil lei pomeni parastase,15 mil. lei cruce.
  Ca mostenitori sunt reclamanta RE
  in calitate de sotie supravietuitoare si reclamantii in calitate de fii.
  Solicita sa se constate calitatea de comostenitori a partilor in cite de:
  1/4 pt. reclamanta RE si cate 1/4 pt fiecare parat asupra supraf de teren de 3200 mp vie nobila.si 5/8
  pt reclamanta RE su 1/8 pt fiecare parat asuora supraf. de teren de 2330 mp si 162.60 si remorca auto.Referitor la pasivul succesoral
  cota va fi 5/8 pt reclamanta si 1/8 pt fiecare parat.
  In ultima citatie din 10 02 2003,
  Lotul 1 se atribuie reclamantei RE
  si e format din:supraf.de 1457mp teren arabil;800mp vie nobila si102mp teren intravilan situat inStr Al ICuza Rm Sarat.
  Lotul2 se atribuie paratului Radu Danut format din: supraf. de 291 mp teren arabil,800 mp vie nobila
  si 20 mp teren intravilanStr Al I Cuza Rm Sarat.
  Lotul3 se atribuie paratei Zane Catalina ,format din supraf de 291 mp teren arabil ,800 mp vie nobila si 40 mp teren intravilan Str.Al I Cuza Rm Sarat.
  Lotul4 se atribuie paratei Tudor Carmen format din: supraf.de 291 mp teren arabil si 800 mp vie.
  Remorca va fi atribuita reclamantei Radu Emilia.
  Fiecare parat va achita reclamantei RE cate5750000 lei reprez.1/8 din pasivul succesoral .
  Obliga fiecare parat la cate 413250 lei ch. judecata catre RE.
  Parata Zane Catalina va plati sulta
  paratei Tudor Carmen in suma de2000000 lei.
  Pronuntata in sedinta camerei de consiliu din 10 02 2003.
  Doresc sa stiu care este cota mea
  corecta.
  Din masa succesorala nu au facut parte doua imobile;un apartament cu 3 camere in care am copilarit si am crescut si o vila.Cand am intrebat in fata notarului de ele,mama mi-a raspuns, “”Nu am numai drepturi ci si obligatii””
  Pentru cele doua imobile ,mama a facut contract vanzare-cumparare
  pt. cei doi frati.
  Daca e contract vanzare -cumparare simplu?se mai poate face ceva ?se mai poate anula?
  Am facut cate o copie dupa fiecare contract vanzare-cumparare.
  Copie dupa primul contract.Contract de vanzare cumparare nr1901 intre RA Gascom jud BZ si Radu Danut Liviu
  domiciliat in Rm Sarat Str.Al I Cuza
  In baza decretului Legea nr61/ 7 02 1990, ca urmare a aprobarii cererii 24638/19 12 1990 ,a intervenit urmat.contract:RA Gascom vinde si RDL cumpara locuinta aflata in Str.Al I Cuza Bl 20 ap. 3 parter.Locuinta se vinde in baza contract.de inchiriere nr6154/4 12 1068 si este compusa din:3camere de locuit cu o supraf.
  utila de 56,38 mp precum si o cota indiviz.de 8,33 din supraf. comuna a imob.O data cu locuinta se vand si urmat:( dependinte,anexe gospod.,garaj). Pretul locuintei conf. proces.verbal nr.5/12 02 1991, este de 119846 lei din care pretul garaj. si a anexei 8653.9 lei..
  Copie dupa cel de-al doilea contract.Copie dosar2315/1997.
  Pe rol fiind judecarea actiunii civile
  formulata de reclamanta Radu Catalina in contradictor cu paratii RE si R D.La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reclamantaRC personal,parata RE lipsa paratul R D.
  Reclamanta R C cheama in judecata pe paratii RE si R D solicitand ca prin sentinta ce se va
  pronunta sa se constate ca paratii
  i-au vandut o casa situata in B-dul
  Eroilor RmSarat parcela 4.Actiunea
  a fost legal timbrata cu suma de
  432080 lei.In motivarea de facut
  reclamanta arata ca in data de 15 06 1994, intre ea si paratii RE si RD
  a intervenit o conventie de vanzare -cumparare, a unei case de locuit
  formata din: parter;3 camere, 2 holuri,bucatarie,baie la etaj :3 camere,bucatarie ,baie ,hol cat si terenul aferent de 800 mp cu clauza de uzufruct viager.
  Paratii RE si R D au tergiversat incheierea actului in forma autentica.Fiind prezenta in instanta parata RE a precizat ca atat ea cat si sotul ei RD sunt de acord cu actiunea formulata de RC
  Am primit doar sulta in val. de200 ron,abia in 2012, in baza unei declaratii ceruta de sora mea ZC.
  In aceasta declaratie a trebuit sa mentionez ca am primit intreaga sulta in val de 200 ron. pe care mi-o datora in baza sentintei civile nr.1911/08 11 2002 .Si sa declar ca nu mai am nici o pretentie trecuta,prezenta si viitosre de la ZC cu privire la sulta.Declaratia fiind necesara autoritatilor competente.
  Apelez la dvs. in speranta ca voi primi raspuns la problema mea care ma macina de atatia ani.
  Va mutumesc pentru rabdarea de a citi si va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.
  Cu stima.

 63. IOAN ANDRONIC said

  am December 27 2013 @ 6:26 pm

  una ziua,
  Doresc sa deschid dezbatere succesorala,insa am unele nedumeriri – cum ar fi mai bine,– sa deschid la NOTAR, sau la AVOCAT cu
  NEGOCIATOR..? CE COSTURI ar fi…..cu aproximatie..
  O alta intrebare -: Defuncta pentru care urmeaza sa se deschida succesiunea, -nu afost casatorita – nu are niciun copil , nu a infiat niciun copil, nu mai are in viata decat rude de gradul IV.– VERI PRIMARI– In acest caz impartirea mostenirii se va face pe TULPINI .? SAU PE CAPETE…? ——– Din parte tatalui, (decedat)–sunt 3 veri primari, iar din partea mamei (decedata) -sunt 10 veri primari..
  VA multumesc si va urez SARBATORI FERICITE..!!!!!!!!!
  Adresa de emeil: ioanandronic1946@yahoo.com

 64. IOAN ANDRONIC said

  am December 29 2013 @ 7:59 pm

  Buna ziua,
  Doresc sa deschid dezbatere succesorala,insa am unele nedumeriri – cum ar fi mai bine,– sa deschid la NOTAR, sau la AVOCAT cu
  NEGOCIATOR..? CE COSTURI ar fi…..cu aproximatie..
  O alta intrebare -: Defuncta pentru care urmeaza sa se deschida succesiunea, -nu afost casatorita – nu are niciun copil , nu a infiat niciun copil, nu mai sunt in viata decat rude de gradul IV.– VERI PRIMARI– In acest caz impartirea mostenirii se va face pe TULPINI .? SAU PE CAPETE…? ——– Din parte tatalui,defunctei, (decedat)–sunt 3 veri primari, iar din partea mamei,defunctei, (decedata) -sunt 10 veri primari..
  VA multumesc si va urez SARBATORI FERICITE..!!!!!!!!!
  Adresa de emeil: ioanandronic1946@yahoo.com

 65. Alexandru Catalin said

  am January 25 2014 @ 1:54 pm

  Buna ziua,
  suntem 2 frati dupa tata, tata fiind divortat de ambele sotii, de mama mea si mama fratelui meu, eu sunt primul fiu al sau. Tata este decedat din 2008 lasand in urma o garsoniera , care a ramas in grija unchiului nostru (fratele tatalui) actele fiind tot la el.Intre timp fratele meu a facut succesiunea in care resiese ca el este proprietarul, nedeclarand ca mai are un frate. Eu locuiesc in valcea iar el in ilfov, ne-am intalnit am discutat si a fost de acord sa evaluam garsoniera si sa imi dea partea mea, insa acum nu mai colaboreaza. Am vorbit cu fratele tatalui meu si este de dispus sa imi inmaneze actele originale. As vrea sa stiu care sunt procedurile legale pentru a dezbate succesiunea si a imparti bunul(garsoniera) la 2.Cum procedez?

  VA MULTUMESC MULT!

 66. Manda Viorel said

  am February 6 2014 @ 10:20 am

  Buna ziua.

  Suntem doi frati.Amandoi parintii au decedeat.Cat poate sa dureze succesiunea prin dare an judecata daca nu suntem de acord cu ampartiea apartamentului ramas de la parinti?.Exista posibilitatea ca unul din noi sa primeasca mai mult decat celalalt la ampartire? VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS

 67. Vasile Elena said

  am March 31 2014 @ 11:14 am

  Sint divortata,din timpul casatoriei,avem un fiu acum major 24 ani.
  Intrebarea este urmatoarea:am hotarit eu si tatal baiatului,partea noastra din garsoniera sa o cedam
  lui,ce acte si cum trebuie sa procedam?
  Eu acum astau in Bucuresti si am timp f. limitat
  si pot veni o zi sau doua.

  Va multumesc anticipat Vasile Elena

 68. magdalena said

  am March 31 2014 @ 10:50 pm

  buna ziua am o poveste putin mai complicata.am fost 4 frati,2 sunt morti fratele a avut 2 copii sora nu a avut copii ambii parinti sunt decedati mama amurit prima in anul 1987 fratele in anul 2003 tata in anul2008 iar sora in anul 2011.mama a lasat casa parintilor sai fratelui ce ete in viata dar fara acte, eu acum as dori sa dezbat mostenirea de la casa parinteasca casa unde m am nascut dar fara sa cer parte de la fratele meu si nici sa cer parte de la cumnatul meu dupa sora mea nu cunosc daca si ceilalti sunt de aceeasi parere cu mine. daca nu?cum sa procedez? pe mine ma intereseaza casa parinteasca nu doresc nimic de la altii.

 69. Fagarasanu S. C-tin said

  am April 2 2014 @ 3:13 pm

  Buna ziua ,
  in urma decesului unchiului dupa mama a ramas un imobil iar ca prezumtivi succesori sunt bunica (fiind mama defunctului ) si nepotii de sora deoarece unchiul nu a fost casatorit si nici nu are alti ascendenti sau descendenti in viata . Problema a aparut la notar cind bunica isi revendica o cota m-ai mare decit ceea prevazuta de lege deoarece in timpul in care s-a folosit de imobilul in cauza a adus modificari prin mansardare iar la notar s-a declarat ca unica mostenitoare . Ce este de facut in aceasta situatie deoarece la notariat nu ne-am inteles asupra cotelor legale iar notarul a refuzat sa elibereze o copie dupa dosarul succesoral pentru a putea merge in instanta. Multumesc anticipat

 70. dr. Obesterescu Octavian ( Norvegia) said

  am April 23 2014 @ 9:38 pm

  Invocarea art.78/1995 din Legea Nr 65/1995 este ilara. In cazul in care unul dintre mostenitori nu se prezinta la dezbaterea succesorala sau in cazul in care se prezinta dar nu se inteleg asupra masei succesorale art.78/95 are efect si aplicabilitate iar trimiterea spre instanta este corecta. Daca insa unul dintre succesori nu se prezinta dupa ce a fost citat in conditiile Legii atunci se aplica art 1112 din Codul Civil, actualizat. Se poate dupa caz deschide actiunii in instanta contra notarului care a eludat voit Legea si a nedreptatit cealalta, celelelate parti. Sunt nenumarate cazurile cand notari zelosi au trecut pragul ilarului insa si ei raspund in fata Legii, art 998 si art 999. Multi notari nepregatiti, fara experienta in munca notariala care invata papagaliceste au adus grave prejudicii sistemului institutional de justitie in Romania.

 71. Lungu Elena said

  am June 5 2014 @ 7:44 am

  Buna ziua , as dori sa aflu si eu daca ma puteti ajuta cu un raspuns la urmatoarele:
  1. Daca cand traiau amandoi parintii mei tata a primit titlu de proprietate pe ce a mostenit de la tatal lui terenuri face obiectul succesiunii si dupa mama ceea ce este trecut in tilu de propietate?
  2. Tata a fost analfabet dar cand traia a incheiat acte de vanzare cumparare in care nu s-a precizat ca este analfabet si la semnatura a mazgalit cu pixul – sunt valabile ?
  3 Daca nu s-a respectat 6 luni de la moartea mamei si tata a incheiat act de vanzare cumparare cum se poate combate acest lucru ?
  Va multumesc anticipat.

 72. ionita said

  am June 30 2014 @ 11:11 am

  buna ziua. am si eu o intrebare: acum 2 ani a murit tatal, am ramas ca mostenitor 3 frati si sotia. mostenirea consta intr o casa si curtea respectiva( in jur de 800 de metri) unde in prezent eu, unul dintre frati locuiesc cu sotia si mama. ceilalti frati locuiesc in alta parte si sunt casatoriti si ei. dupa moartea tatalui am deschis taxa de succesiune la notar. unul dintre fratii mei nu s a prezentat. am actionat in instanta timp de un an nu s a ajuns la niciun rezultat si pentru ca nu mai aveam bani am sistat procesul. acum am ajuns la un consens cu ceilalti mostenitori, mai pot deschide inca o data taxa de succesiune la notar? si sa nu mai ajung in instanta?

 73. postu said

  am July 17 2014 @ 4:21 pm

  buna ziua,as dori sa stiu cum se procedeaza cu cuccesiunea , mama mea a decedat an 16-11-2013 si mama mea si cu fratele meu erau trecuti pe contractul de v-c iar eu nu,m-ar interesa cum se procedeaza an legatura cu succesiunea daca se poate realiza sau nu.si an ce conditii.va multumesc.

 74. SANDA said

  am August 3 2014 @ 8:11 am

  doresc sa deschid o succesiune in instanta dar nu cunosc denumirile strazilor unde locuiesc verii mei, care fac parte din mostenire , mentionez ca ei stiu ca vreau sa deschid dar nu vor sa deschid succesiunea, deoarece ei au luat toata averea lasata de bunicul meu fara sa se faca succesiune. si mai am o intrebare . casa bunicilor a fost demolata de o sora a tatalui meu ,fara acordul tatalui meu . sora tatalui a locuit in aceeasi curte cu bunicul . din materialele casei bunicului ,sora tatalui meu a ridicat mai multe anexe la casa ei fara autorizatie fara nici un act .la primarie din comuna nu exista act de constructie pentru casa surorii tatalui meu si nici pentru anexele construite . acum sunt decedati bunicul si toti fii acestuia . bunicul a avut 2 baieti si o fata ,care sunt decedati. am ramas in viata doar nepotii si o nora-sotia unuia din fii care nu a avut copii . cum putem sa facem succesiune daca nu avem acte de constructie la casa . nora bunicului are si ea dreptul la mostenire . va rog am nevoie urgent de un sfat ,noi nu ne integem asupra mostenirii

 75. CRISAN OVIDIU said

  am August 4 2014 @ 11:15 am

  buna ziua
  as dori sa stiu,ce se poate face daca ambii parinti sunt decedati de peste 3 ani ,iar fratele meu nu doreste sa faca succesiunea pretinzand ca nu are bani.

 76. ortansa said

  am August 11 2014 @ 2:11 pm

  Buna ziua,

  Impreuna cu sora mea am facut succesiunea dupa parinti,mama a decedat prima si apoi tatal.Am omis sa trecem in masa succesorala un teren arabil extravilan si acum vrem sa clarificam situatia.Tatal avea domiciliul in Bucuresti iar mama in provincie si a trebuit sa facem separat succesiunea si sa mergem in ambele locuri.Tinand cont ca au trecut 13 ani de la moartea tatalui si 17 ani de la moartea mamei,credeti ca acum pentru acest teren trebuie sa respectam aceeasi procedura?Sau putem merge la un notar in provincie si scapam de drumuri?Multumesc pentru raspuns.

 77. Elena Stingaciu said

  am August 15 2014 @ 2:19 pm

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme:
  Parintii mei doresc sa treaca pe numele meu o parte din bunuri si anume O CASA LA TARA SI CEVA PAMANT PENTRU CARE NU AU ACTE.MENTIONEZ CA E CASA PARINTILOR LOR, DECI A BUNICILOR MEI, CARE AU DECEDAT IN 1975.EI AU CHITANTE CA AU PLATIT IMPOZITE PE BUNURI in tot acest timp.Cum procedez?
  Multumesc

 78. ioana said

  am August 20 2014 @ 8:04 am

  Buna ziua,as dori sa va rog sa ma ajutati cu un sfat;sotul meu a decedat,el are o fata din alta casatorie,acum la notar spune ca nu semneaza daca nu ii dau cheile de la casa si masina.ea are 3/8,eu 5/8,ea daca intra in casa are dreptul peste tot in casa si curte,pentru mine este un cosmar,cu siguranta v-a face in asa fel sa ma sicaneze,sa ma faca sa nu mai merg acolo[merg doar la sf de saptamina]ce trebiue sa fac ,va rog vreau un sfat.multumesc.

 79. trandafir marinela said

  am September 29 2014 @ 3:03 pm

  pentru o persoana cu gr II de handicap care doreste sa faca succesiune dupa parinti trebuie sa mearga la autoritatea tutelara pentru curator special sau la instanta.adica trebuie asistata la notariat

 80. trandafir marinela said

  am September 29 2014 @ 3:04 pm

  buna ziua

  pentru o persoana cu gr II de handicap care doreste sa faca succesiune dupa parinti trebuie sa mearga la autoritatea tutelara pentru curator special sau la instanta.adica trebuie asistata la notariat

 81. Mihai said

  am January 8 2015 @ 2:02 pm

  Am calitatea de sot supravetuitor.Am declarat in scris la notar ca accept mostenirea. Acum doresc sa renunt la partea mea de mostenire in favarea unuia dintre succesibili(fiul defuncteimele sotii). Cum se procedeaza??

 82. Mihai said

  am January 20 2015 @ 12:54 pm

  Suntem doi frati si mama, tatal este mort de cativa ani.Dorim sa facem succesiunea,sa fim trecuti si noi in mostenire.Unde ar trebuie facuta succesiunea la notar sau la instanta de judecata?Precizez ca eu sunt in strainatate si voi face o procura in numele mamei sa ma reprezinte.Multumesc

 83. Ana said

  am February 6 2015 @ 9:01 pm

  Soacra mea a fost casatorita ( a doua oara) cu dl X cu care a cumparat un apartament. Banii au fost toti ai soacrei mele din prima casatorie. Dl X a murit si copiii lui (3) cer dreptul la mostenire din apartamentul in care au locuit soacra mea si Dl X. Putem in instanta sa dovedim ca banii au provenit exclusiv din partea soacrei mele si ca copiii Dlui X nu au niciun drept? In ce temei? Ce spune legea? Ei vor ca soacra mea sa vanda apartamentul si sa le dea partea. Legea o poate proteja pe ea dat fiind faptul ca ea nu are bani si nu are alta locuinta unde sa stea?
  Multumesc.

 84. andrei said

  am March 23 2015 @ 10:07 pm

  da

 85. andrei said

  am March 23 2015 @ 10:17 pm

  suntem trei frati tatal a murit sn urma cu un an mama traieste una dintre surori s a casatorit si am fost de acord cu totii ampreuna cu tatal pe atunci anca an viata sa asi construiasca o casa an curtea parintilor proprietar tatal nostru al pamantului casa s a construit fara autorizatie fara nic o simpla antelegere cu primarul acum sora mea cea care a construit vrea jumatate din curte un este facuta succesiune nimic ce pot face ?multumesc

 86. stefania said

  am March 24 2015 @ 11:42 pm

  Buna ziua,doi frati ai mamei a declarat pe propria raspundere in primarie ca sunt doi frati in loc de patru cat era corect si a scos titlu de proprietate pe averea bunicilor(casa,teren arabil,vie etc),apoi a vandut o parte din teren unui doamne ce lucreaza in ,,primaria ce le-a dat o mana de ajutor”…intr-e timp fratii au decedat dar au mostenitori,intrebarea este:se poate anula in instanta vanzarea acelui teren?si daca da,acel cumparator de rea credinta le poate cere banii inapoi pe teren mostenitorilor?Va multumesc.

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: