Tabelul termenelor de valabilitate a principalelor alimente comercializate in Romania

Tweet this

Extrem de multi consumatori s-au adresat echipei de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro intreband care sunt termenele de valabilitate de produselor alimentare comercializate in Romania. Iata in cele ce urmeaza o trecere in revista realizata in Revista Piata.


Cum se poate transforma o "eterna problema" intr-un simbol al prestigiului


Departe de a atinge proportii semnificative, comercializarea de produse alimentare cu durate de garantie expirate este o abatere reclamata nu rareori de consumatori. Asemenea produse, binisor invechite, mai sunt cateodata puse in vanzare, in ciuda riscurilor potentiale pe care la prezinta. Si, nu o data, aceste riscuri devin chiar efective, cu consecinte daunatoare asupra sanatatii celor care au avut nesansa sa le cumpere.

Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor a sanctionat, ori de cate ori a avut ocazia, aceste incalcari ale unor principii elementare de siguranta alimentara. Mai mult, periodic ea face public asemenea cazuri prin intermediul mass-media, tocmai pentru a descuraja, cu largul concurs al opiniei publice, indiferenta si lipsa de respect fata de consumatori.

E drept, abaterile de acest gen s-au rarit serios in ultimul timp, grija pentru calitatea ofertei fiind in evidenta crestere. Presiunea exercitata de integrarea europeana, de previzibila intensificare a climatului concurential pe piata interna au adus un plus de strictete si ordine in activitatea de retail, facandu-si simtite efectele benefice. De asemenea, legislatia a devenit, la randul ei, mai aspra si mai aplicata, in acord cu normele europene.

Legislatia europeana inaspreste conditiile de comercializare


Totusi, abateri de la spiritul si litera reglementarilor in domeniu mai sunt descoperite, cu precadere in micile magazine de cartier, dar cateodata chiar si in super sau hipermarketuri. Marfuri cu termene de garantie depasite sunt oferite clientilor, fara cea mai mica ezitare.

Ar fi o naivitate sa ne inchipuim ca, odata cu integrarea, naravurile unor negustori si producatori au disparut peste noapte. Mai exista inca, printre ei, destui dornici sa scoata profit in orice conditii si care cred ca "merge s-asa"; asa cum mai exista producatori opaci la duratele de garantie sau comercianti neatenti la controlul marfurilor preluate. Lapte care se "strica", atunci cand este pus la fiert, mezeluri cu aspect si gust suspect, pachete de unt rancede de-a binelea, pui ambalati de culoare vinetie - bolnavicioasa si multe alte exemple de acest gen ne arata ca, in pofida unor progrese remarcabile, retailul continua sa fie "pandit" din umbra de vechi primejdii, iar orice clipa de slabiciune sau de ingaduinta prost inteleasa poate avea consecinte extrem de pernicioase.

Care sunt categoriile de produse alimentare unde duratele de garantie au o importanta capitala? Cum suntstabilite aceste termene? Cine urmareste respectarea lor? Care sunt "canalele" prin care marfurile de calitate indoielnica pot ajunge la consumatori? Iata principalele intrebari si probleme la care vom da raspuns in grupajul de fata.

Faina, gris, malai, ulei: Diferente semnificative de la un producator la altul


FUNDAMENTARE. "La baza stabilirii termenului de valabilitate sta efectarea de analize fizico-chimice, microbiologice si senzoriale, pana la modificarea a cel putin unuia dintre parametrii analizati. Analizele se efectueaza prin pastrarea produsului in conditii de depozitare corespunzatoare", a declarat Lina Chelaru, sef birou marketing in cadrul grupului Dobrogea. Astfel, "termenul de valabilitate stabilit este dat de perioada de timp in care produsul pastrat in conditii de depozitare corespunzatoare nu si-a modificat niciunul din parametrii analizati", a mai spus aceasta.

Pe ambalaje se gaseste doar data expirarii


Alin Giurea, director general Pambac, a precizat ca specialistii societatii stabilesc data durabilitatii minimale (sintagma reglementata pentru produsele alimentare conform HG 106 din 7.02.2002) pe baza determinarilor fizice, chimice si microbiologice efectuate pe mostre de produs si in functie de complexitatea procesului tehnologic utilizat la fabricarea produselor.

Potrivit directorului de calitate al societatii Farinsan, Ciprian Popa, durata de garantie variaza in functie de caracteristicile fizico-chimice si microbiologice ale produsului respectiv, de tehnologia de obtinere si de modul de ambalare a acestuia.

In ceea ce priveste produsul orez, durata de garantie este de 18 luni, ne informeaza reprezentantii companiei Riso Scotti Romania, importatoare de orez din Italia.

Potrivit companiilor de pe piata, la determinarea valabilitatii orezului sunt luate in calcul data recoltarii, conditiile de transport si pastrare. Jucatorii de pe piata precizeaza ca pe ambalaje este mentionata numai data expirarii nu si data de fabricatie a produselor.

Special

Reprezentantii Atifco, o alta companie care aduce pe piata romaneasca orez, precizeaza ca este asigurata calitatea produsului respectand legislatia romana si legislatia europeana privind ambalarea, etichetarea, marcarea, conformitatea, caracteristicile produsului, precum si respectand legislatia privind drepturile consumatorului. In plus, produsul este livrat doar insotit de certificate, avize sanitar-veterinare si autorizatii.

"In momentul livrarii, produsele au cel mult 20% din termenul de valabilitate expirat. In retelele de magazine, produsele sunt atent monitorizate de merchendaiserii firmei in colaborare cu reprezentantii retelelor. Astfel, se evita aparitia produselor expirate in raft", a declarat Alina Oprescu, reprezentanta Atifco.

INSCRIPTIONARE. Potrivit jucatorilor de pe piata, pe ambalajele produselor este mentionat doar termenul de valabilitate, pentru ca, potrivit aceleiasi Hotarari de Guvern din 2002, inscriptionarea datei de fabricatie nu este necesara.

Controlul la raft ramane cel mai eficient


Astfel, data exprimata prin zi/luna/an il informeaza pe consumator despre termenul pana la care produsul isi pastreaza caracteristicile specifice, in conditiile de depozitare precizate pe ambalaj.

"In cazul produselor destinate producatorilor din industria alimentara (faina la saci de 50 kg), indicam in mod clar pe ambalaj data fabricatiei si termenul de garantie", a mai spus Ciprian Popa.

Viorel Moscaliuc, director vanzari Pan-Group a precizat ca pana la momentul actual pe produsele firmei s-a trecut numai data expirarii, intrucat legislatia in vigoare nu prevede alte conditii insa pentru export, pe langa data expirarii se trece si termenul de valabilitate al produsului.

CONTROL. Pentru urmarirea respectarii termenului de garantie in retelele comerciale, producatorii controleaza produsele la raft prin echipele de vanzari si in plus impun reguli proprii de mercantizare. Atunci cand vinevorba de hipermarketuri insa, producatorii sunt sprijiniti si de sistemul de management al stocurilor. Potrivit directorului de calitate al Farinsan,"monitorizarea se concretizeaza intr-un raport lunar care ajunge la managementul companiei". In ceea ce priveste supermarketurile obisnuite, Ciprian Popa a precizat ca exista un plan de monitorizare a termenului de garantie ale produselor, plan pus in practica prin vizitele merchandaiserilor si agentilor de vanzari ai societatii.

"Respectarea comercializarii produselor la raft in cadrul limitei termenului de valabilitate este responsabilitatea comerciantului, dar pana la aceasta etapa, Pambac se implica activ incepand de la proiectarea si transmiterea documentelor care insotesc produsele la orice livrare catre lantul de distributie", a precizat directorul general Pambac.

La randul sau, Viorel Moscaliuc, director vanzari Pan-Group a precizat ca produse expirate nu apar foarte des la raft pentru ca termenul de expirare este suficient pentru ca majoritatea produselor sa plece de pe raft inaintea datei de expirare."Se mai intampla accidental sa apara si produse cu termen de valabilitate depasit pe raft, dar asta in special din cauza nerespectarii FIFO de catre client, si mai rar de catre distribuitori", a adaugat directorul de vanzari al Pan-Group.

Livrarea catre clienti a produselor cu minim 75% termen de garantie, optimizarea stocului la distribuitori, respectarea procedurilor sistemului integrat de management de calitate HACCP sunt alte modalitati de verificare a respectarii termenului de garantie.

Carne de pui: Masuri riguroase, dotari pe masura


STABILIREA TERMENELOR. Durata de garantie a produselor ambalate din carne de pui este, dupa cum ne informeaza specialistii de la Agricola Bacau, rezultatul unor determinari stiintifice, dupa o procedura standard, stabilita in colaborare cu Institutul de Sanatate Publica.

Pe scurt, sortimentele sunt testate alternativ la temperaturi si umiditati diferite, dar si pe parcursul unor durate diferite. Cei de la Agricola nu se multumesc numai cu atat. In laboratorul propriu , ei executa suplimentar si un asa-zis test de autocontrol.

Solutii de ambalare oferite de lideri mondiali in domeniu


Un alt mare producator, Transavia, isi stabileste termenele de valabilitate pentru produsele comercializate in functie de tehnologia de prelucrare a carnii, bazata pe zvantare cu aer.

DOTARE TEHNICA. Ca un amanunt, Transavia este primul producator de pe piata interna care are produsele ambalate in atmosfera controlata. Utilajele folosite in acest scop, in valoare de peste un milion de euro, sunt produse de lideri mondiali in solutii de ambalare alimentara, ne-au informat specialisti din cadrul firmei.

Grija pentru dotare are o explicatie temeinica. Transavia produce si distribuie zilnic peste 85 de tone de carne de pui. In procent de aproape 90%, produsele oferite de firma pietei sunt proaspete. Ca atare, si atentia acordata ambalajelor este pe masura. Se recunoaste printre specialisti ca ambalajele folosite sunt cele mai inovatoare pe piata, respectand standardele europene, ceea ce inseamna garantarea sigurantei alimentare, a calitatii si a prospetimii produselor livrate pe durate extinse de timp: mimimum zece zile.

Special

CONTROLUL IN COMERT. Transavia comercializeaza noua zecimi din productia sa prin retelele de retail, cu care a stabilit, prin forta lucrurilor, o relatie de afaceri de lunga durata. Exista multa incredere reciproca, dar si un control atent asupra modului in care comertul respecta termenele de garantie. Faptul ca, practic, nu s-au inregistrat niciodata probleme vorbeste de la sine despre eficienta acestui stil de lucru.

"Nu fara importanta e si inscriptionarea corecta a produselor, astfel incat si cumparatorii sa isi exercite in deplina cunostinta de cauza dreptul de control asupra produselor pe care le oferim, completeaza Ioan Popa, manager Transavia.

Cei de la Agricola procedeaza in termeni asemanatori. Pe ambalajele produselor din carne de pui congelate este inscriptionata data expirarii, precum si lotul din care face parte produsul. Lotul este folositor la stabilirea trasabilitatii produsului, adica la identificarea in caz de nevoie a traseului tehnologic urmat de produs. La produsele refrigerate sunt inscriptionate pe ambalaj data fabricatiei si data expirarii- diferenta dintre ele constituind-o termenul de valabilitate a produsului.

Mezeluri: Control strict pe intreaga filiera producator-consumator


FUNDAMENTARE. Termenul de valabilitate al produselor preparate din carne este diferit in functie de modul de conservare aplicat fiecarei game de produse (prin sarare, prin afumare, prin frig sau prin tratament termic), dar si in functie de materiile prime folosite si a tipului de membrana (naturala sau artificiala). Durata de valabilitate a produselor este mai mare in cazul in care este folosita membrana naturala. Un alt factor important care contribuie la durata acestuia este modul de ambalare al produselor, astfel ca produsele vrac au un termen mai scurt decat cele ambalate in vid sau atmosfera controlata. Daniel Dumitrescu, marketing manager Aldis, spune ca "ambalarea sub vid a produselor prelungeste durata de conservarea a acestora de la cinci zile pana la doua saptamani pentru anumite tipuri de produse".

Virtutile incontestabile ale ambalarii sub vid


Termenul de valabilitate cel mai lung il intalnim la salamurile crud uscate, unde majoritatea jucatorilor din piata au anuntat o durata de 90 de zile.

Exceptia este data de cei de la Salonta care la aceasta categorie anunta un termen de 75 de zile. Reprezentantul companiei, Radu Dumitrescu - brand manager Salonta si Principal - ne-a declarat ca "In majoritatea cazurilor, salamurile crud uscate nu se altereaza la expirarea termenelor inscrise pe eticheta in cazul unei depozitari corecte, insa acesta este un lucru pe care noi nu-l putem garanta. Proprietatile organoleptice ale produselor incep insa sa se schimbe dupa aceasta data". Reprezentantul Salonta adauga la cele de mai sus "eu, personal, am consumat un salam crud uscat de sase luni, era foarte bun, a fost ceva mai greu de mancat pentru ca devenise foarte uscat".

Special

Salamurile crud uscate sunt urmate ca si termen de valabilitate de cele fierte afumate, parizer si specialitati. Agricola Bacau anunta pentru specialitatile ambalate sub vid un termen mai mare decat pentru cele ambalate in vrac.

AMBALAJE. Observam ca cei mai multi producatori instriptioneaza pe eticheta produselor data expirarii acestora. Singura exceptie este data de Agricola Bacau care la produsele ambalate sub vid mentioneaza atat data fabricatiei cat si data expirarii.

VERIFICARE SI CONTROL. Majoritatea companiile producatoare au angajati merchandiseri care au obligativitatea si de a urmari permanent termenele de expirare a produselor, asezarea marfii la raft si gestionarea stocului de marfa. Compania Salonta procedeaza diferit de ceilalti, iar Radu Dumitrescu declara ca "noi tiparim pe ambalajul fiecarui produs data expirarii precum si conditiile in care trebuie depozitate pentru a nu se deteriora, restul este datoria comerciantilor".

Supravegherea atenta a produselor elimina posibilitatea expirarii acestora la raft. Silvia Macedon, director marketing-vanzari Agricola, spune ca "situatia in care se descopera produse expirate este mai rara, deoarece comenzile sunt dimensionate in functie de istoricul evolutiei fiecarui produs si locatie". De aceeasi parere este si Daniel Dumi trescu, marketing manager Aldis care sustine ca "sunt cu totul accidentale cazurile de expirare a marfii la raft, iar in astfel de situatii marfa este confiscata de catre medicul veterinar al magazinului si distrusa".

Ulei: Un produs "viu" timp de un an


Uleiul comestibil este unul dintre produsele care rareori ating termenul de valabilitate in rafturile comerciantilor. Asta, pe de-o parte pentru ca este unul dintre alimentele cele mai rezistente in timp, iar, pe de alta parte, pentru ca nivelul consumului este ridicat relativ la oferta cantitativa.

"Termenul de valabilitate pentru toate uleiurile Bunge este de un an", precizeaza Ionela Nicolau, director de marketing al companiei Bunge Romania, liderul pietei.

Cum se calculeaza durata de valabilitate a uleiului? Prin studii si teste efectuate pe produs. Ionela Nicolau detaliaza: "Se fac analize organoleptice si fizico- chimice la inceputul, pe parcursul si la sfarsitul perioadei de valabilitate. Parametrii calitativi masurati trebuie sa respecte valorile din specificatia tehnica a produsului. Pentru produsele noi - cum este Floriol Iod Protect, lansat in noiembrie 2006 - termenul de valabilitate se stabileste prin studii de "imbatranire accelerata": produsul se depoziteza intr-o incinta termostatata la 40 grade Celsius, in lumina ultravioleta. Patru saptamani de depozitare in acestge conditii echivaleaza cu 12 luni de depozitare in consitii normale. Se analizeaza parametrii organoleptici si fizico-chimici (mai ales cei oxidativi) la inceputul si la sfarsitul testului".

Termenul de valabilitate stabilit prin "imbatranire accelerata"


De altfel, valabilitatea de un an este un fel de regula a categoriei ulei, mai ales pentru cel din floarea soarelui.

In privinta informatiilor de pe ambalaj referitoare la valabilitate, toti marii producatori inscriu doar data expirarii, nu si data fabricatiei. Insa, pe etichetele multor produse este mentionat termenul de valabilitate de un an.

Directorul de marketing al Bunge Romania atrage atentia asupra importantei conditiilor de pastrare: "Pentru indicii oxidativi (de exemplu, indicele de peroxid) garantam anumite valori doar in momentul imbutelierii, pentru ca acestia evolueaza in timp in functie de conditiile de depozitare. De aceea recomandam pe etichete locuri uscate, racoroase, ferite de actiunea directa a razelor solare".

De regula, uleiul se cumpara inainte de a ajunge la expirare. In mediul rural, unde untura inca are o importanta foarte mare, uleiul comestibil este mai vulnerabil.

Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 18297

21 Comentarii pana acum»

 1. robert M said

  am January 19 2009 @ 2:46 pm

  Buna ziua!
  Daca puteti sa-mi raspundeti si mie la o intrebare, va rog frumos: mezelurile deja taiate (feliate) comercializate in diferite magazine cum pot fi verificate de catre cumparator in privinta termenului de valabilitate?
  Deseori ne intalnim cu situatia in care mezelurile arata intr-o forma nu prea placuta ochiului, insa cand intrebi vanzatoarea iti arata o eticheta ca fiind cea autentica, desi ea poate fi aceluiasi tip de produs, insa nu al acelui produs taiat de multa vreme.
  Cine ii controleaza si cum ii controleaza?

  Multumesc frumos

 2. Cristina Bordei said

  am October 12 2010 @ 11:32 am

  Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti daca:
  1. Daca un produs are inscrisa ca data expirarii 11.10.2010, care e ultima zi in care poate fi folosit? 10.10 sau 11.10?
  2. Care este diferenta intre “Data expirarii” si “A se consuma pana la”?

  Multumesc frumos!

 3. marcel said

  am February 1 2011 @ 12:44 pm

  se poate consuma inclusiv pe data de 11.10.2010

 4. istrate dorina said

  am February 24 2011 @ 1:15 pm

  Daca un produs precum iaurtul are scris pe ambalaj expira la 20.02.2011 el mai poate sa stea la raft in magazin si pe data de 20.02.2011?
  Daca pe iaurt apare Expira inainte de 20.02.2011, articolul mai poate sa stea la vanzare pe raftul magazinului si pe data de 19.02.2011?
  multumesc frumos pentru un eventual raspuns

 5. DORINA said

  am February 25 2011 @ 1:48 pm

  Ma puteti ajuta cu un raspuns la intrebarea de mai sus?

 6. victor said

  am February 27 2011 @ 11:35 pm

  daca pe o caserola de mici proaspeti este inscriptionat “expira la 20 02 2011″produsul mai poate fi consumat si in data de 20 02 2011?
  Va multumesc si astept un rapuns!!!!

 7. Razvan said

  am April 5 2011 @ 1:08 pm

  Doresc sa raspund mai multor intrebari si anume:
  La orice produse alimentare data de expirare este trecuta nu ca ultima zi in care se poate consuma ci ultima zi de comercializare ex: se pune cam 70% din termenul de valabilitate al produsului ca sa fie la aceasi calitate si in ultima zi de comercializare, acelasi lucru este valabil la toate produsele alimentare adica se pune o data de valabilitate mai mica pe ambalaj. Va dati seama ca un produs care este cumparat in ultima zi de valabilitate a doua zi ar trebui aruncat si am pierde banii de pe acel produs.
  Recomandabil sa nu le cumparati in ultima zi de valabilitate.

 8. alina said

  am August 17 2011 @ 1:57 pm

  Va rog sa ma ajutati si pe mine!!!!
  Cum se tabileste termenul d e valabilitate la produsele de panificatie????
  Va multumesc!!!!

 9. DANA said

  am September 14 2011 @ 11:05 am

  Imi poate spune si mie cineva daca pe o crema de fatza e scris Z03.07.2011, iar pe eticheta nu e specificat daca aceasta data reprezinta data fabricarii sau data expirarii, ce reprezinta aceasta data?

 10. Cristina Bordei said

  am October 7 2011 @ 10:10 am

  Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele intrebari:
  1. Ce termen de valabilitate are tonul dupa desfacerea conservei?
  2. Exista vreo reglementare legala cu privire la acest termen de valabilitate. In sensul ca in alimentatie publica (restaurant) autoritatile pot sanctiona operatorul economic daca nu respecta termenul dat de dvs la intrebarea nr.1 ?

  Multumesc pentru ajutor!

 11. Deea said

  am November 25 2011 @ 8:00 pm

  Raspuns pt Dana: In general pe toate sau pe majoritatea prouselor cosmetice apare o inscriptie PAO, o forma mica, rotunde si in interior poate fi trecut 6, 12, 24, 36.. asta inseamna ca produsul respetiv se poate consuma 6, 12, 24, 36 luni de la data deschiderii acelui produs.

 12. Deea said

  am November 25 2011 @ 8:08 pm

  Daca pe un produs este trecut 30.12.2011 si este specificat “A se consuma de preferinta inainte de …” atunci produsul se poate comercializa si se poate afla pe raftul magazinului inclusiv in data de 28.12.2011. Prin aceasta ii oferim clientului timpul optim de consum.
  Daca pe un articol scrie “a se consuma de preferinta inainte de 12.2011″ atunci articolul se poate vinde pana in data de 28.11.2011 inclusiv, iar daca scrie “a se consuma de preferinta pana la sfarsitul”, articolul se poate comercializa pana in data de 29.12.2011 inclusiv.

 13. Tabelul termenelor de valabilitate a principalelor alimente comercializate in Romania | www.RevistaNaturista.ro said

  am February 5 2012 @ 1:51 am

  […] SURSA […]

 14. Nicu Cucu said

  am February 22 2012 @ 1:47 pm

  As vrea sa stiu ce act normativ reglementeaza acordarea de scazaminte in greutate la decongelarea carnii de porc.
  Carnea de porc in carcasa , congelata, dupa decongelare pierde din greutate. Vreau sa stiu in ce procent(minim si maxim).
  Va multumesc

 15. Alexandru Ivan said

  am April 4 2012 @ 8:57 pm

  Va rog sa-mi spune-ti care este termenul de valabilitate pentru cuburile de gheata ambalate, comercializate in diverse magazine?
  Daca gheata este pastrata in conditii optime se poate ca aceasta sa expire? Care ar fi temperatura optima de pastrare pentru a se putea folosi cat mai mult timp?
  Va multumesc

 16. MIHAELA COJOCARU said

  am September 12 2012 @ 5:07 pm

  CE TERMEN DE VALABILITATE ARE ALEXANDRIONUL?

 17. MIHAELA COJOCARU said

  am September 12 2012 @ 5:09 pm

  as dorii si eu sa stiu ce termen de valabilitate are ALEXANDRIONUL!

 18. camelia said

  am January 4 2013 @ 9:25 pm

  as dori sa stiu cate zile mai este valabil mascarponele dupa ce expira ?

 19. Dracinschi Isabela Cristina said

  am April 20 2013 @ 2:21 pm

  Buna ziua,
  Calatoresc destul de des cu compania Tarom pe ruta Atena -BUCURESTI.
  In cursul lunii aprilie 2013, am plecat in data de 17.04 catre Atena si intoarecere in Bucuresti in data de 18.04.2013.
  In timpul zborului compania ofera o masa -respectiv un sandwich, analizand ambalajul nu este scris absolut nimic -termen de valabilitate, ce contine acel sandwich…
  Incercand sa aflu mai multe detalii de la stewardeza mi-a comunicat fff sec..daca am ceva de obiectat sa o fac in scris…ptr ca nu este dispusa sa imi ofere mai multe detalii…
  Voiam sa va intreb daca mancarea oferita in avion trebuie etichetata- cu ce contine si termen de valabilitate?

 20. cretu dumitru gabriel said

  am July 6 2014 @ 5:13 pm

  buna ziua am o intrebare .am o sticla de coniac spaniol si pe eticheta nu e scrisa data expirarii ,as dori sa stiu ce termen de expirare are un coniac ,brandy, .astept raspuns.va multumesc

 21. nicoleta said

  am October 2 2014 @ 4:39 pm

  As vrea sa_mi raspunda careva dintre voi…ce se intampla cu produsele iesite din garanzie? Cum poate dauna organismului uman,ce fel de toxine contin. Eu de ani de zile am descoperit k sant alergica la alimentele scazute ,doar la produsele cum ar fi faina,paste,orez nu ma imbolnavesc in rest…toate sant adevarate bombe pt sanatatea mea. Ce se intampla cu aceste produse scazute,de ce de ex.italienii in mare parte toti mananca alimente scazute si nu au nimic si eu…aproape nu dau ,,coltul,,?

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: