Toti locatarii unui bloc sunt obligati sa suporte costurile de reparatii la acoperisul si subsolul comun!

Tweet this

Foarte multi consumatori care locuiesc la bloc, s-au adresat echipei de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro intreband ce pot sa faca daca acoperisul comun este degradat si ei voir sa il repare insa ceilalti coproprietari refuza sa participe la aceste cheltuieli

Indiferent de modul in care a fost realizat acoperisul blocului de locuinte, toti locatarii blocului sunt obligeti sa contribuie cu o cota parte indiviza a platii reparatiilor acoperisului sau a terasei blocului in care locuiesc conform atat legislatiei vechi (Legea nr. 116 din 2006, Legea Locuintei), cat si Legii nr. 239 din 2007, care a intrat in vigoare la data de 23 august 2007.

Legea 230 din 6 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 490 din 23 iulie 2007. Potrivit actului normativ, care se poate citi aici http://www.urbaniulian.ro/2008/08/19/legea-2302007-privind-infiintarea-organizarea-si-functionarea-asociatiilor-de-proprietari/

Aşadar, printre alte prevederi legale, începând cu intrarea ei in vigoare, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, în speţă, preşedintele, administratorul şi cenzorii pot fi traşi la răspundere pentru neîndeplinirea sarcinilor care le revin mai ales cu privire la reparatiile spatiilor comune, acoperisului sau subsolului comun..
Marea problemă a celor care locuiesc la ultimul etaj dintr-un bloc este legată de starea precară a acoperişului, care este considerat spaţiu comun, la fel ca şi instalaţiile de apă sau cele termice din subsol sau de pe partile comune ale imobilului . În consecinţă, conform normelor legale toţi proprietarii dintr-un imobil  ar trebui să se implice în repararea acestuia.
Există cazuri în care locatarii chiar au simţul proprietăţii şi îşi dau interesul ca acesta să fie reparat sau chiar înlocuit.
De partea cealaltă, sunt cei care nu dau doi bani pe acest aspect şi consideră că singurii răspunzători sunt cei care locuiesc la ultimul etaj.
În ultima perioadă această situaţie a cam luat amploare, poate şi pentru faptul că disperaţi să le tot intre apa în casă, cei de la ultimul etaj s-au apucat să repare pe cont propriu acoperişul comun, în speranţa că vor recupera banii investiţi de la Asociaţia de Proprietari. Lucru care, de obicei, nu se întâmplă.
În mare parte, vina aparţine preşedinţilor, administratorilor şi cenzorilor de asociaţie care, cu toate că sunt retribuiţi de locatarii din bloc, uită că au anumite obligaţii faţă de aceştia, şi implicit faţă de spaţiile comune.
Acesti romani care au platit din propriul buzunar costurile de reparatie a acoperisului comun, pot sa cheme in judecata Asociatia de Proprietari, in solidar cu ceilalti coproprietari care au refuzat participarea la aceste costuri, si pe baza facturilor si devizelor de lucrari, pot obtine pe cale judecatoreasca obligarea acestora la plata diferentei care le-ar reveni conform numarului de apartamente din imobilul respectiv.
Preşedinţii, administratorii şi cenzorii pot fi amendaţi  conform legii 230 din 2007 daca nu isi respecta atributiile care le revin.
Noua lege prevede contravenţii serioase faţă de cei răspunzători care nu iau măsurile necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a acoperişurilor şi nu numai.
Amenda aplicată în astfel de cazuri este de la 500 RON la 3000 RON.
Constatarea acestor contravenţii se aplică celor vinovaţi de către reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii, primari sau reprezentanţii acestora la sesizarea oricărei persoane interesate.
Mai mult de atat , noua lege prevede că proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe şi un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune. Potrivit legii, comitetul executiv va pregăti şi va prezenta adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari. Plăţile pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune se vor face din fondul de reparaţii.
Mai mult, art. 46 din lege prevede că toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari , inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari , pentru constituirea fondului anual de reparatii la spatiile comune ale imobilului.

Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com

Foto : renasterea.ro
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 21669

80 Comentarii pana acum»

 1. Viorel said

  am August 19 2008 @ 4:26 pm

  Deja exista foarte multe blocuri in care asociatia de locatari s-a dezmembrat. In aceste conditii, in care doar un sef amarit de scara care abia stringe banii pentru lumina comuna si femeia care curata scarile este singura “autoritate”, cine pe cine mai spurca atunci cind nu este consens intre locatari in a contribui la intretinerea acoperisului sau subsolului?

 2. Cristian said

  am August 19 2008 @ 4:54 pm

  Toate aceste lucruri ar trebui sa fie rezolvate de Serviciul pentru Asocitiile de Proprietari din cadrul Primariei la simpla sesizare a locatarilor. Este o cale mai rapida de recuperare a cheltuielilor si mai ales mai putin costisitoare ca timp si bani decat cea judecatoreasca. Legea 230/2007 stabileste sanctiuni si pentru cei din Serviciul Primariei daca nu-si indeplinesc sarcinile ce le revin din acest punct de vedere.

 3. Silviu Juganaru said

  am August 20 2008 @ 8:53 am

  O situatie ciudata exista si la As.de Proprietari din B-dul Garii Obor 10-14 ; s-au schimbat jgheaburile si burlanele (aprox. 40m liniari de jgheab si 4 x 3m burlane) iar conducerea asociatiei (presedintele + contabila + administratorul) sustin ca lucrarea a costat 4500 ron , revenind fiecarui apart. de plata cate 150 ron ; asta in conditiile in care nu exista factura pe aceasta suma (contabila : “daca le cer factura, ne costa mai scump…”)iar lucrarea s-a facut cu firma ( ? ) unor tigani care umbla cu o bucata de jgheab la sub-brat si cauta lucrari …
  In conditiile in care nu exista decat un contract de colaborare pentru aceasta lucrare (nu deviz, nu factura …) este legala perceperea acestor sume ?

 4. Iulian Urban said

  am August 20 2008 @ 12:40 pm

  Raspuns pentru Silviu

  Daca asociatia nu prezinta factura, atunci proprietarii nu au nici o obligatie de plata

 5. adrian said

  am August 21 2008 @ 1:45 pm

  Pe cine pot chema sa constate ca mi se distruge apartamentul in conditiile in care nici un vecin nu pariticipa cu vreo plata la repararea acoperisului si nici administratia nu se implica?!Ce masuri se pot impune pentru a obliga ?!

 6. adrian said

  am August 21 2008 @ 1:49 pm

  mentionez ca stau la ultimul etaj si aproape in fiecare an mi am reparat acoperisul din fondurile proprii.nu as vrea totusi sa ajung sa ma judec prin tribunale!..multumesc

 7. o_oarecare said

  am October 27 2008 @ 4:50 pm

  Buna ziua, am si eu o nedumerire ca sa zic asa….doresc sa stiu daca un presedinte de bloc care se lauda ca el detine cartea de imobil a asociatiei de proprietari, are dreptul s-a legitimeze un musafir !?{precizez: fara sa fie in preajma lui un organ al statului care are dreptul sa legitimeze o persoana in tara asta de cacao-un politist-om al legii}.

  probabil interesul personal de a sti cum se numeste :D,…. sau ceva mai mult?? sau….. musafirul meu a avut ghinionul:P sa intre in bloc la ”o ora intarziata” {ora 21.oo}
  or fi excluse vizitele nocturne?….MY GOOD…

  Astept raspunsul vostru si desigur solutie pentru obraznicia acelui presedinte .

  ESTE ABUZ DIN PARTEA LUI OR NU ?

 8. ZARA said

  am April 4 2009 @ 8:49 am

  Toate bune si frumoase in lege. Din pacate nu sunt constituite asociatiile de proprietari in multe localitati iar unii locatari nu vor, sau nu pot sa inteleaga ca reparatia se suporta de toti. Ce faci cand nu este asociatie ? Trebuie sa mergi din usa in usa, sa explici, sa convingi, sa aduni bani. Unii pot dar nu vor, altii vor dar nu pot sa dea bani. La primarii serviciul raspunzator nu se implica. Au alte prioritati. Mentalitatea este ca altcineva trebuie sa rezolve problemele si nu noi, cei care locuim in blocul respectiv.

 9. ZARA said

  am April 25 2009 @ 12:49 pm

  VA ROG SA-MI SPUNETI DACA PRIMARIA ARE VREO OBLIGATIE IN CEEA CE PRIVESTE REPARAREA ACOPERISULUI UNUI BLOC.

  MULTUMESC !

 10. nicolae alexandru said

  am July 6 2009 @ 5:43 pm

  S-a acoperit blocul si a costat cam 25000. Stau intr-un bloc cu 16 apartamente din care 3 apartamente sunt cu 3 camere.Cat revine de platit ptr un apartament cu 3 camere? Mentionez ca celalte apartamente au 2 camere.Va rog sa-mi raspundeti conform legii.Poate eu gresrsc ,dar eu stiu ca indiferent daca ai 2 sau 3 camere cheltuiala se imparte in mod egal ptr fiecare apartament in parte. Legea specifica numarul de camere la un apartament ptr cheltuiala unui acoperis de construit?Mai mentionez ca cei cu 2 camere folosesc uscatoarele de la fiecare etaj. Va multumesc.

 11. hassles said

  am July 23 2009 @ 1:18 pm

  buna ziua! ma intereseaza sa stiu daca se reface hidroizolatia numai la o scara a unui bloc daca trebuie sa plateasca toti locatarii blocului sau numai cei din scara respectiva?

 12. popa said

  am August 3 2009 @ 5:38 pm

  Buna ziua,
  Sunt din Constanta trec prin aceleasi problema cu vecinii si Asociatia de Proprietari, care nu doresc sa contribuie la plata reparatiilor, s-au sa ia vreo masura in privinta hidroizolarii acoperisului de bloc. Presedintele de Asociatie a incheiat un proces de constatare a problemelor, inundatie in casa de la conducta pluviala care trece prin holul apartamentului, starea tot mai degradata a tavanului. Asociatia si vecinii, doresc sa suport eu toata cheltuiala. Am facut si o plangere la Primaria Constanta, la care astept solutionarea in 30 de zile. La dosar sunt depuse poze cu apartamentul degradat, acoperis, proces de constatare Presedinte Asociatie, cu numar inregistrare.
  Va rog frumos sa imi dati un sfat, ce sa fac, pe la ce autoritati abilitate sa mai depun acte, pentru a se lua masuri.
  Cu respect,
  Popa A.

 13. Angela said

  am September 14 2009 @ 1:38 pm

  Buna ziua,
  Peste tot se discuta numai de cazuri in care exista “celebra” asociatie de proprietari. Nu am intalnit pana acum nici un raspuns pt cazurile in care nu exista. Ce fac cei care locuiesc in blocuri care nu au asociatia de proprietari? Ei cui se adreseaza daca le ploua in casa? Sunt nevoiti sa repare singuri terasa blocului [numai pt ca au fost nevoiti sa isi cumpere apartament la ultimul etaj]? In contractul meu de vanz.-cump. scrie clar ca terasa blocului face parte din partile comune, nu imi apartine strict mine [care stau la ultimul etaj]. Noi [cei care nu avem asociatie de proprietari si avem probleme cu spatiile comune] suntem in afara legii?
  Va rog sa imi dati un raspuns.
  Va multumesc!
  Angela P.

 14. PLATON OANA said

  am October 29 2009 @ 9:41 pm

  Va rog frumos sa-mi trimiteti si mie articolul de lege in care se stipuleaza ca toti locatarii unui bloc sunt obligati sa plateasca hidroizolatia.

  Va multumesc!

 15. Paul said

  am December 10 2009 @ 4:53 pm

  Buna ziua,

  In cazul unei anvelopari a blocului, plata aferenta izolarii zidurilor apartamentelor se face in raport de cati metrii patrati are fiecare apartament sau functie de cota parte indiviza care se aplica spatiilor comune.Aceeasi intrebare pt tamplarie (usa de la intrare si geamurile de pe scara).Se platesc infunctie de nr de persoane sau fct de cota parte indiviza.

  Va multumesc,

 16. Paul said

  am December 10 2009 @ 4:55 pm

  Buna ziua,

  In cazul unei anvelopari a blocului, plata aferenta izolarii zidurilor apartamentelor se face in raport de cati metrii patrati are fiecare apartament sau functie de cota parte indiviza care se aplica spatiilor comune? Aceeasi intrebare pt tamplarie (usa de la intrare si geamurile de pe scara).Se platesc in functie de nr. de persoane sau fct. de cota parte indiviza ?

  Va multumesc,

 17. BARSAN CLAUDIA said

  am January 8 2010 @ 2:11 pm

  SUNT DIN BRAILA SI LOCUIESC INTR-UN BLOC FARA LIFT DESI BLOCUL ESTE PREVAZUT CU PUT PT LIFT VREM SA PUNEM LIFT SI JUMATATE DE LOCATARI NU SUNT DEACORD CE TREBUIE SA FACEM

 18. COMAN MIOARA said

  am January 18 2010 @ 6:07 pm

  V a rog sa-mi spuneti daca e corect ca in urma reparatiei partiale a unui acoperis de bloc,presedintele sa-i oblige la plata reparatiei numai pe proprietarii in dreptul caruia este respectiva bucata de acoperis si asta fara o adunare generala prin care sa fim informati?
  Am fost anuntati printr-un anunt nedatat,nesemnat si asta dupa ce s-a efectuat reparatia.
  Pot refuza plata in conditiile in care legea 239/2007 spune ca toti locatarii participa la reparatia partilor comune?
  In plus,cred ca ar fi trebuit sa consulte 3 ofertanti inainte de a efectua operatia.Pot refuza plata?
  Va multumesc

 19. Abrudean Ciprian said

  am January 31 2010 @ 7:50 pm

  Buna ziua.Am si eu va rog cateva intrebari in legatura cu realizarea acoperisului:
  1.Toti locatarii sunt obligati sa participe in mod egal la realizarea acoperisului(ma refer la suma de bani),indiferent de etajul la care stau sau nr de camere din apartament?
  2.Ce se poate face daca din 20 de apartamente doar jumatate sunt deacord sa puna banii pt acoperis…..cum ii putem … “forta” pe cei care refuza?ce spune legea in aceasta situatie?
  3.Exista un termen limita pt strangerea baniilor pt realizarea acoperisului?intreb acest lucru pt ca unii locatari care nu vor sa facem acoperisul spun ca ei vor pune cate 5 lei pe luna sa scape de “gura noastra”.(va dati seama la o suma de 800 lei/apartament ce inseamna sa pui 5 lei/luna).

 20. liliana coroiu said

  am May 31 2010 @ 11:10 am

  Buna ziua.Am si eu va rog cateva intrebari in legatura cu realizarea acoperisului:
  1.Toti locatarii sunt obligati sa participe in mod egal la realizarea acoperisului(ma refer la suma de bani),indiferent de etajul la care stau sau nr de camere din apartament?
  2.Ce se poate face daca din 20 de apartamente doar jumatate sunt deacord sa puna banii pt acoperis…..cum ii putem … “forta” pe cei care refuza?ce spune legea in aceasta situatie?
  multumesc

 21. CRISTIAN said

  am June 26 2010 @ 3:00 pm

  SUNT DIN TULCEA SI LOCUIESC INTR-UN BLOC CU 20 DE APARTAMENTE ,17 LOCATARI DIN BLOC SUNT DE ACORD SA PUNEM INTERFON IAR RESTUL DE TREI NU SUNT DE ACOR CU ACEST ASPECT . CHIAR COMENTEAZA SA LE PLATEASCA ALTII COTA PARTE CARE LE REVINE LA MONTAJ . CUM II PUTEM SI IN CE BAZA A LEGII OBLIGA SA PARTICIPE LA PLATA LUCRARII.

 22. Viorel said

  am July 19 2010 @ 8:49 pm

  La Adunarea generala s-a hotarat ca fondul de reparatii sa fie de 20lei/luna pe apartament.Este legal sa fie egal la 2 sau 3 camere?

 23. Demeter Rozalia said

  am August 18 2010 @ 1:14 pm

  Ce este de facut in cazul in care acoperisul blocului a fost refacut acum 6 ani,garantia pentru aceasta lucrare este de 20 de ani,cei de la ultimul etaj vor ca sa repare preventiv acoperisul,suntem sau nu obligati sa platim pentru aceasta lucrare,mentionez ca in apartamentele de la ultimul etaj nu ploua.Ii putem obliga pe cei de la ultimul etaj sa contribuie la schimbarea usii de la intrare si la montarea interfonului?

 24. erdei nicolae said

  am September 14 2010 @ 11:26 am

  la asociatia de proprietari de pe b-dul bucuresti nr 11/b din baia mare s-au schimbat jgheaburile in 2009 cu o firma care bineinteles nu a facut nici un deviz sau factura si de atunci la fiecare ploaie apa de pe acoperis ne spala peretii si geamurile pentru ca s-a facut un lucru de mantuiala. acuma presedintele de asociatie ne obliga sa cotizam cu zece ron pe luna pentru strangerea unui fond pentru reparatii. este corect, din moment ce toate lucrarile se fac fara facturi???

 25. Daniel said

  am October 1 2010 @ 10:24 am

  buna ziua.locuiesc in tulcea intr-un bloc cu 20 de apartamente.stau la ultimul etaj si pana acum am avut o gramada de probleme cu acoperisul.am vb cu presedintele de asociatie si mi-a zis sa fac acoperisul pe banii mei ca pe baza chitantelor imi voi recupera banii.bineinteles ca l-am facut ca nu puteam suporta sa-mi curga in aproape toata casa apa, am vb si cu cativa vecini de pe scara ca stau pe acelasi troson si le-am explicat problema mea si bineinteles ca mi-au intors spatele si nu mai zic ca deja au trecut 2 ani de cand am pus cartonul pe acoperis si nici pana acum nu am vazut nici un ban.am dat copia chitantelor la asociatie dar degeaba.intre timp s-au schimbat cei de la asociatie, am incercat sa vorbesc cu noul presedinte de asociatie sa facem intr-un fel sa facem acoperis pe bloc iar el a dat din umeri.doresc sa ma ajutati intr-un fel sa pot face ceva sa fac acel acoperis, ca daca merg la asociatie si incerc sa vb cu ei sincer chiar nu am cu cine.multumesc anticipat

 26. claudia said

  am October 29 2010 @ 3:50 pm

  va rog sa ma ajutati la o problema ;vecina de la parter mi-a pus dop la scurgerea de la ghiuveta si nu mai pot sa folosesc ghiuveta ce pot face? eu ma gandesc ca nu are voie sa puna dop dar nici nu vrea sa desfundam canalul ,zice ca sa infundat scurgeria deaia a pus dop.va rog sa imi raspundeti ca nu stiu ce sa fac sa merg la politie nu stiu

 27. claudia Iasi said

  am November 18 2010 @ 2:28 pm

  Buna ziua!De la ora 12,30 tot citesc comentarii .Cu hidroizolatia o rezolvati la asociatia de propietari noi asa am facut.Presedintele de asociatie a incercat sa ne convinga sa suportam singuri cgheltuielile cu hidroizolati,dar n-am facut asa ne-am informat si am ajuns la asociatia de propriatari,de la asociatie l-au sunat pe administratotul de bloc si l-au avertizat ca primeste amenda daca nu rezolva problema.Vreau sa zic ca in 2 saptamini s-a rezolvat problema.Bineinteles ca n-au fost de acord toti vecinii,dar pina la urma au contribuit,cum pun eu bani cind se sparga o teava asa si au obligatia sa puna la acoperis.O foarte mare problema o constituie lispa liftului din bloc construit in 1989.Nu e vina locatarilor ci a autoritatilor ca ne lasa sa murim cite putin in fiecare zi,dar bani pt impozite vor.Sa nu mai acceptam porcariile altora sa ne unim ca asa vom avea izbinda.

 28. daniela constanta said

  am November 21 2010 @ 4:54 pm

  DORESC SA MI SPUNE TI CE TREBUIE SA FACEM LEGAL SA REPARAM ACOPERISUL DE LA ULTIMUL ETAJ. DE 4 ANI CEI DE LA ET 4 NE RUGAM DE ADM. SA STRINGA BANI PT ACOPERIS DE LA LOCATARI SI SPUNE CA NU I TREABA EI SI SA MERGEM NOI DIN USA IN USA SA STINGEM BANI . EA NU STA PT 4 MIL SA SE CERTE CU LUMEA PT ACOPERISUL NOSTRU . MENTIONEZ CA AM DAT BANI LA TOT FELUL DE REPARATII DE LA BLOC , SUBSOL , USA SCHIMBATA LA SCARA FARA NICI UN FEL DE CHITANTA DIN PARTEA ASOCIATIEI DE PROP .AM VRUT SA FACEM RECLAMATIE LA PRIMARIE PT ACEST LUCRU SI DE FIECARE DATA CIND AUZEA ACEST LUCRU A VENIT SI NE CONVINS SA NUMAI MERGEM LA PRIMARIE SA FACEM RECLAMARIE CA SE OCUPA DE ACEASTA PROBLEMA SI NU NE AM MAI DUS. A ZIS CA A SPUIS LA PROP DE BANI SI NU VOR SA DEA. ANUL ASTA NE A PACALIT IAR CU REPARATIA LA ACOPERIS.A STRINS BANI PT REPARATIE LA SUBSOL IN NUMAI 2 LUNI VREO 200 DE MIL , SI NE A PACALIT CA STRINGE SI PT ACOPERIS,SA NU FACEM RECLAMATIE LA ASOCIATIA DE PROP . CA REPARA IN 3 RATE CU O FIRMA LA NEGRU AMBELE PROBLEME. AM CREZUT SI ASTA ,AM ZIS CA I BINE CA SE REZOLVA 2 PROBLEME DAR NU A FOST ASA. A STRINS BANII SI A REPARAT NUMAI TEVILE DE LA SUBSOL PE NOI MINTINDUNE. CIND AM AUZIT CA NE CERE 6 MIL DE AP PT TEVI ,AM INYTREBAT DE CE NU S A REPARAT NIMIC LA ACOP SI A ZIS CA LA ANUL . NUMAI DAU NICI UN BAN PT TEVI PT CA A MINTIT ,NU A FACUT CU ACTE ACESTE LUCRARI CA COSTA MAI MULT , AU VINDUT TEVILE LA FIER VECHI SI AU LUAT BANI MULTI , SI NU STIU CE AU FACUT CU EI CA LOR NU LE A DAT NIMENI ACTE PE ELE . AU ACTE DOAR LA MATERIALELE DE CONSTRUCTII. SI AU VAZUT SACII IN CARUTA CE I DE LA PARTER SI ACUM NUMAI REZOLVA SI ETAJUL 4 SI MI CER BANI PT TEVI . NU DAU NICI UN BAN PT NE A MINTIT SI NU AU ACTE PE LUCRARE UNELE APART SUNT SCUTITE DE LA PLATI CA AU PROBLEME BA CU COPILU L ,BA A MURIT CINEVA, BA CA E O PERSOANA SI NU ARE BANI.VA ROG SA MI SPUNE TI CE PUTEM FACE IN ACEASTA SITUATIE UNDE TREBUIE SA MERG SA FAC RECLAMATIE SI CUM REZOLVAM AC SITUATIE.AM DAT BANI PT USA LA SCARA 150LEI ALTII 1 MIL ALTII DELOC CA AU PROBLEME SI NU AU BANI . CER BANI CA DUPA OM NU LA TOATA LUMEA LA FEL . UNDE TREBUIE SA MERG SA VINA UN CONTROL SA C ONTROLEZE TOATE ACTELE SWA VERIFICE ADMINISTRATORUL ,SI PRESEDINTELE PT CA NU STIM CUM LUCREAZA ELE. ASTEPT RASPUNS.

 29. claudiu said

  am March 17 2011 @ 4:50 pm

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare pentru.dumneavoastra . este vorba de izolatia termica a unui bloc cu apartamente de 2 camere, de pe str. Mehedinti din Cluj-Napoca.
  Este normal ca asociatia de proprietari sa considere fatada blocului parti commune, si sa se imparta in mod egal plata pentru izolatie, chiar daca apartamentele nu au peretii exteriori egali ca si metri patrati ? va rog sa imi specificati legea si articolul unde pot gasi .
  Va multumesc.

 30. ciurea panuta said

  am April 9 2011 @ 6:47 pm

  daca un proprietar isi face terasa deasupra apt.singur fara sa intrebe presedintelee asociatiei,dupa care cere contravaloarea lucrarii iar presedintele refuza cererea acestuia motivand ca trebuia facuta adunare generala

 31. marijanne said

  am July 28 2011 @ 11:36 am

  buna ziua,
  as dori sa stiu daca la o casa in care lociesc 2 familii, la repararea acoperisului trebuie sa contribuie ambii proprietari, sau doar cei de la etaj.

  va multumesc

 32. Dan Baban said

  am August 3 2011 @ 7:03 pm

  Sunt debransat de la apa calda si caldura de 4-5 ani, avand centrala de apartament. Cu toate astea, asociatia de locatari m-a pus sa platesc reparatiile facute pentru schimbarea tevilor si reparatiilor pentru instalatia de apa calda . Va rog sa-mi spuneti daca este legal, pentru ca moral nici nu se pone problema ! Daca nu mai folosesc aceasta instalatie, de ce trebuie sa platesc reparatiile pentru ea ??

 33. Stefan M. said

  am August 13 2011 @ 6:27 pm

  1. claudiu said
  am March 17 2011 @ 4:50 pm
  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare pentru.dumneavoastra . este vorba de izolatia termica a unui bloc cu apartamente de 2 camere, de pe str. Mehedinti din Cluj-Napoca.
  Este normal ca asociatia de proprietari sa considere fatada blocului parti commune, si sa se imparta in mod egal plata pentru izolatie, chiar daca apartamentele nu au peretii exteriori egali ca si metri patrati ? va rog sa imi specificati legea si articolul unde pot gasi .
  Va multumesc.
  Raspuns pentru aceasta lucrare trebuie elaborate un set de documente si avize (autorizatii si avize) , documente in care niste experti autorizati certifica suprafata peretilor exteriori, iar plata se face taxelor de reabilitare termica se va face conform procesului verbal al adunarii generale, in care s-a aprobat inceputul reabilitarii, precum si costurile , asta dupa ce s-a citit si s-a aprobat proiectul in a.g. a proprietarilor. Si s-au stabilit regulile.
  Cu respect, Stefan Marin, Administrator de imobile autorizat conf legii.

  2. ciurea panuta said
  am April 9 2011 @ 6:47 pm
  daca un proprietar isi face terasa deasupra apt.singur fara sa intrebe presedintelee asociatiei,dupa care cere contravaloarea lucrarii iar presedintele refuza cererea acestuia motivand ca trebuia facuta adunare generala
  raspuns : Daca un proprietar isi repara singur terasa (fara sa intrebe presedintele sau sa ceara aceptul a 50+1 din membrii proprietari ai asoc. ) , iar presedintele nu vrea sa deconteze. Cheltuielile, acesta :1. va face o petitie scrisa , trimisa prin posta , cu coordonate precum si (domnule presedinte , deoarece apartamentul meu avea infiltratii de apa , am decis urget sa repar singur cu firma x, anexez factura, contractul si facturi la materiale , va solicit rambursarea banilor in valoare de …..cat sunt facturile)
  In conditiile in care lucrarea nu este executata cu o firma autorizata, aveti nevoie de 2 martori + poze inainte si acum (probabil si o expertiza) din care sa rezulte ca reparatiile au fost cu caracter urgent, si astfel inaintati actiune la tribunalul pe raza teritoriala de corespondenta a imobilului (asociatiei) , cerand suma inapoi cu martori+ copiii facturi materiale. + dovezile de mai sus.
  3. marijanne said
  am July 28 2011 @ 11:36 am
  buna ziua,
  as dori sa stiu daca la o casa in care lociesc 2 familii, la repararea acoperisului trebuie sa contribuie ambii proprietari, sau doar cei de la etaj.
  Pentru o casa comuna, (chiar daca nu exista asociatie de prop.) vor contribui toti proprietarii cladirii, urmand sa se imparta costurile conform unei intelegeri sau a unei expertize. (vezi legea proprietatii)
  Cu respect, Stefan Marin, Administrator de imobile autorizat conf legii.

  va multumesc
  4. Dan Baban said
  am August 3 2011 @ 7:03 pm
  Sunt debransat de la apa calda si caldura de 4-5 ani, avand centrala de apartament. Cu toate astea, asociatia de locatari m-a pus sa platesc reparatiile facute pentru schimbarea tevilor si reparatiilor pentru instalatia de apa calda . Va rog sa-mi spuneti daca este legal, pentru ca moral nici nu se pone problema ! Daca nu mai folosesc aceasta instalatie, de ce trebuie sa platesc reparatiile pentru ea ??
  Raspuns: intr-o cladire (imobil) cu mai multe locuinte sau spatii birouri, sunt mai multi proprietari, chiar daca a fost construita in anul x, aceasta cladire trebuie intretinuta si administrata conform legiilor (asociatiilor de prop , cota parte indiviza) Cu alte cuvinte, daca instalatia exista, pentru mentinerea ei in stare de functionare, de integritate fizica si siguranta (sa nu inceapa sa curga cand ti-e lumea mai draga.) trebuie ca toti proprietarii sa contribuie. Singura solutie ca sa nu contribuiti este sa discutati si sa convingeti 50+1 dintre vecini sa participe la sedinta adunarii generale a asociatiei de prop si sa semneze pe pv. Acest aspect. Si sa se adopte, apoi dupa ziua adunarii generale, sa treaca termenul legal de (15 zile?) si sa nu o conteste nimeni in tribunal.
  Cu respect, Stefan Marin, Administrator de imobile autorizat conf legii.

 34. gabriela said

  am August 29 2011 @ 7:11 pm

  cota-parte de proprietar cu care participa fiecare proprietar,in cazul unei reparatii a acoperisului,tine cont si de nivelul la care este situat apartamentul,sau se ia in calcul numai suprafata acestuia?Cum se imparte costul reparatiei intre proprietari?

 35. Liliana said

  am September 5 2011 @ 5:08 pm

  Stau intr-un bloc cu 3/4 etaje constanta zona cet….Vrem sa schimbam tevile de la calorife pe vertical dar vecinul de la etajul 4 refuza…Cum il putem determina sa participe la aceasta actiune atata timp cat niciodata nu a participat la confortul si infrumusetarea blocului ? Mentionez ca tevile sunt din constractia blocului (1965).

 36. gabriela said

  am September 5 2011 @ 8:12 pm

  Buna seara,
  referitor teava comuna de scurgere care este sub terenul din fata blocului, necesita reparatie.
  Cum se repartizeaza cheltuielile avand in vedere ca este vorba de teava de scugere (apanova), pe suprafata de apartament sau numar de persoane?
  Multumesc.

 37. emys said

  am September 21 2011 @ 8:35 pm

  Lcuiesc intr-un bloc cu 4 etaje reabilitat termic pe exterior(placare polistiren),asa cum este obligatia de reparare a acoperisului nu exista si obligatai contributivitatii tuturor locatarilor la izolarea subsolului blocului.Eu persoanl stind la parter am igrasie in locuinta datorata cred datorita fluctuatiilor de temperaturadin timpul iernii?????

 38. Nae said

  am September 28 2011 @ 10:26 am

  Buna ziua.Am si eu o nelamurire in legatura cu realizarea acoperisului:
  1.Toti locatarii sunt obligati sa participe in mod egal la realizarea acoperisului(ma refer la suma de bani),indiferent de etajul la care stau sau nr de camere din apartament?

 39. Dragos said

  am October 2 2011 @ 8:43 pm

  Buna ziua. As dori sa-mi spuneti parerea dumneavoastra despre cazul in care un locatar de la Et.1 doreste realizarea lucrarilor de termoizolare a planseului din portic si din casei scarii pe motiv ca se aude usa de la intrarea in scara cand este trantita si iarna este rece in casa. Mentionez ca blocul este dat in folosinta in 1995, iar planseul apare in planuri ca fiind termoizolat cu vata minerala de 9,5 cm.
  Este legala aceasta cerere sau vecinii o pot contesta?

 40. Traian Bodea said

  am October 3 2011 @ 6:37 pm

  buna seara !!!
  intrebare : contravaloarea cheltuielilor de reparatii la subsolul blocului se stabileste pe numar de persoane sau pe apartament si in baza carei prevederi legale !!!
  cu respect si multumiri !!!

 41. iuliana said

  am October 5 2011 @ 7:56 pm

  Buna seara.Am si eu o probleme cu vecina de langa apartamentul meu.Am luat de 5 ani apartamentul si vecina nu vrea sa impartim uscatorul de pe casa scarii.In uscator si-au bagat centrala fara sa ceara aprobare de la vecini.Nu sunt de acord cu aceasta centrala care este situata chiar langa apartamentul meu.Tinand cont ca am o fetita de 2ani jumate nu cred ca este indicata aceasta centrala care poate creea probleme oricand mai ales daca cumva se opreste curentul.Acesti vecini detin un apartament si la parter chiar pe partea mea,eu lociesc la et 2 au spart din peretii apartamentului,chiar si zidul de rezistenta a blocului,si tot la fel au procedat nu au cerut aprobarea vecinilor.Peretele de la bucatarie mi-a crapat de la atata duduiala.Ce pot sa fac cu aceasta familie care nu participa nici la cheltuielile necesare blocului?
  Poate ma ajtati cumva…
  VA MULTUMESC

 42. ion barbu said

  am October 15 2011 @ 12:09 am

  Buna ziua ,am cumparat o mansarda la un bloc de 4 etaje si cind am ajuns sa locuesc in ea vecinii mi-au spus ca noi cei de la mansarda nu avem dreptul la uscatoria comuna a blocului si au mai spus ca daca se strica acoperisul care este la mansarda ei nu participa,problema este ca ei au fost de acord cu mansarda ptr. ca ploua la ultimul etaj. Va rog sa-mi spuneti daca cel ce locueste la mansarda este in egalitate de drepturi cu toti locatari si daca noi avem dreptul la uscaturie care este spatiu comum.Va multumesc.

 43. Obligatia cu privire la repararea Terasei. « Badea Cartan 64 Bloc 40BIS said

  am October 18 2011 @ 3:07 am

 44. Danaila Marian said

  am October 20 2011 @ 9:05 am

  De curand la avizierul din scara a aparut un tabel nominal cu toti proprietarii apartamentelor si cu sumele pe care acestia trebuie sa le plateasca ptr reparatia tevilor de apa calda si apa rece. In trebarea mea este daca eu trebuie sa platesc aceasta suma(200 ron) deoarece eu am centrala termica si in plus am si bransament individual cu SC Apa Canal ptr apa rece, deci eu nu am nici o treaba cu tevile din subsol.

 45. Paraschiv said

  am February 6 2012 @ 9:37 pm

  locuiesc intr_un bloc cu 4 etaje ,la parter.La subsol sa spart teava de caldura care trece pe la bucatarie datorita faptului ca canalul pe unde trece teava sa surpat.Am fost amabil si am lasat sa se sparga prin bucataria mea ca sa poata intra cu tevile pelanga perete acum aceste tevi care trebuia sa treaca prin subsol trec prin bucataria mea.AM schimbat si tevile care urca sus lucrarea a costat 900 DE LEI.Intrebarea mea este cum se face repartia acestei lucrari?C e intra la comun si ce trebuie sa platesc eu? Multumesc si daca cineva ma poata ajuta la aceasta ,multumesc anticipat

 46. Petru said

  am February 13 2012 @ 10:55 pm

  buna ziua!
  Doresc sa stiu daca pentru recuperarea cheltuielilor lucrarilor de reparatie a terasei blocului de deasupra apartamentului meu trebuie sa participe doar proprietarii apartamentelor de sub mine sau trebuie sa plateasca toti locatarii blocului sau numai cei din scara respectiva? Multumesc.

 47. vasile mariana said

  am March 29 2012 @ 4:19 pm

  am si eu o intrebare:
  am voie sa las pe scara blocului la parter bicicleta fiicei mele?

 48. vasile mariana said

  am March 29 2012 @ 4:21 pm

  va rog daca se poate sa imi raspundeti mai repede pentru ca am probleme cu vecinii

 49. Andronic Claudia said

  am April 23 2012 @ 9:07 am

  Locuiesc la parterul unui bloc cu doua scari,vecinii au legat intre balustrade niste sarme pt.a usca rufele.Imi acopera vederea din spre sufragerie si bucatarie cu fel de fel de haine,inclusiv lenjerie intima.Acum una din balustrade s-a rupt si se mai tine numai in sarme.Ma tem pt siguranta copiilor in orice moment ar putea cadea .Cui sa ma adresez??Nu avem asociatie de locatari.Sotul meu cu cateva saptamani in urma a dat sarmele jos .A iesit un mare circ deorece vecinilor nu le convine desi acestia au balcoane.A fost chemat primarul care le-a dat dreptate lor, deoarece noi suntem singura familie de romani iar restul maghiari ,inclusiv primarul.O cale ar fi sa-i dam in judecata dar cred ca dureaza mult.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Multumesc!

 50. mariana said

  am June 14 2012 @ 11:21 am

  buna ziua locuiesc la ultimul etaj al unui bloc si vreau sa fac acoperisul ca ma ploua dar vecinii nu vor sa contribuie este vreo lege in care sa fie obligati sa plateasca deoarece este bun comun va multumesc

 51. Albu said

  am June 16 2012 @ 5:07 pm

  locuiesc la ultimul etaj 4/4 al unui bloc prevazut din constructie cu terasa circulabila,in 2008 cand am cumparat apartamentul am si refacut terasa(pe cont propriu) deoarece era foarte deteriorata,suntem 4 apartamente pe etaj,vecinul din stanga si dreapta apartamentului meu si-au construit intre timp fiecare cate un acoperis pe propriul apartament…au perforat planseu terasei pentru a ancora cu bride din fier beton acoperisurile,cel din dreapta chiar a intrat cu aproape un metru pe apartamentul meu,perforand membrana cu care eu am refacut terasa….toate acestea au dus la infiltratia de apa in apartamentul meu,mai ales ca iarna a fost asa grea si au cazut cantitati mari de zapada iar cele doua acoperisuri au impiedicat zapada sa fie spulberata ci au adunat-o la adapost in nameti imensi…deja lumea umbla in tricou si papuici iar eu inca mai tineam ligheane in care se scurgea apa de la zapada care nu se topise de pe acoperis.
  Intrebare….cui ma pot adresa si cine ma poate ajuta…mentionez ca aici nu exista asociatii de proprietari,nici de locatari,lumea nu tine cont de parti comune…iar eu nu imi mai permit sa refac terasa inca odata pe cont propriu(sunt pensionat medical)

 52. ADI said

  am June 17 2012 @ 1:57 pm

  Buna ziua

  Locuiesc la ultimul nivel al unui bloc cu 4 etaje si de o luna am refacut acopertisul din fonduri proprii iar acum cand am cerut bani de la vecinii ce stau sub mine(pana la parter) nu primesc nimic. Eu le-am cerut doar banii de materiale impartit la 5/apartament pt ca sunt 5 nivele, initial au spus ca bine dar nime nu vine cu banii. Nu avem administarator la bloc, banii pt curatenie si lumina ii strange un vecin doar pt ca el sa oferit. Ce alta optiune am sa imi recuperez banii mai simpla decat sa ii dau in judecata, pt ca eu nu am putut sa astept dupa ei sa se stranga banii si sa imi ploua in casa in tot acest timp.

  Multumesc anticipat

 53. marianne said

  am July 3 2012 @ 8:48 pm

  BUNA ZIUA,AS VREA SA STIU CE ESTE DE FACUT CU EXECUTORU DACA DE 1 AN DE ZILE NU REZOLVA NIMIC CU HOTARAREA JUDECATOREASCA DEFINITIVA SI IREVOCABILA CU TITLU EXECUTORIU?EU AM FACUT ACOPERISUL CU FIRMA PTR 2 APARTAMENTE PTR CA O VECINA IL AVEA FACUT IAR CELALALT VECIN NU A VRUT SA-SI FACA.AM DAT VECINII IN JUDECATA SI AM CASTIGAT PROCESU CONFORM LEGII CA TOTI VECINII TREBUIE SA CONTRIBUIE.,DAR DE 1 AN EXECUTORUL NU REZOLVA NIMIC DESI AM HOTARARE,PTR A-MI RECUPERA BANII DE LA 4 FAMILII CA RESTU 6 AU DAT.CE ESTE DE FACUT?CUM SE POATE GASI O REZOLVARE?UNDE POT MERGE SA-MI REZOLV PROBLEMA?VA ROG FF MULT SA MA AJUTATI
  MULTUMESC F MULT SI ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA

 54. Gresko Beatrice said

  am October 2 2012 @ 1:20 am

  Buna seara,

  Locuiesc la etajul IV al unui bloc,si de ceva timp apa rezultata in urma precipitatilor se infiltreaza m-ai nou in tot imobilul,am incercat de nenumarate ori sa ajung la o intelegere cu reprezentantii asociatiei de proprietari in cea ce priveste demararea unor lucrari de reparare a acoperisului insa nu am ajuns la nici o finalitate,cea ce ma intereseaza pe mine este maniera in care as putea sa imi recuperez o parte a investitiei realizate in interiorul apartamentului,tin sa mentionez ca au fost afectate 4 din 4 incaperi in stadiul in care efectiv sa desprins tencuiala de pe tavan.
  Va multumesc

 55. Gresko Beatrice said

  am October 2 2012 @ 1:25 am

  Si ar m-ai fi un aspect de tratat anume:pe etaj sunt doar 2 apartamente,apartamentul propriu si cel al vecinului are ca delimitare la “mijlocul” blocului o uscatorie;marul discordiei il constituie insasi uscatoria ale carei geamuri pentru aierisire dau direct in balconul vecinului,balcon inchis cu geam termopan si mai nou aerisirea uscatoriei inchisa cu niste placi de plastic.As dori sa stiu daca maniera in care a procedat vecinul in cauza este ok ma refer aici la izolarea geamurilor de la uscatorie,inchiderea balconului si o eventuala solutie la aceasta problema.
  Va multumesc.

 56. hola mihai said

  am February 7 2013 @ 5:59 pm

  Buna ziua locuiesc la ultimul etaj al unui bloc.De ceva vreme in urma topirii zapezii a inceput sa ploua in apartament si vreau sa stiu cui trebuie sa ma adresez prima data, pentu reparatii si ce acte trebuie sa fac ??

 57. Adrian said

  am February 20 2013 @ 2:21 pm

  Buna zia tuturor
  Fratilor ati primit vreunul raspuns la problemele voastre?

  Raspuns pe adresa de mail piciu911@yahoo.com

 58. Aurel Nistor said

  am March 6 2013 @ 9:57 pm

  Buna seara,

  va scriu incat nu o sa locuiesc pentru un an de zile in apartamentul meu,de proprietate.
  As vrea sa stiu daca sunt obbligat la plata luminei pe scara si a femei de servici.
  Multumesc mult,
  La revedere

 59. Amalia said

  am March 25 2013 @ 10:14 am

  Sunteti obligat sa contribuiti la toate cheltuielile repartizate pe cota parte indiviza, salarii pt angajati,cheltuieli pt intretinere imobil( reparatii, chitantiere,detergent, etc)Lumina pe casa scarii si evacuarea gunoiului menajer sunt cheltuieli care se repartizeaza pe numar de persoane deci pt aceste cheltuieli nu sunteti obligat sa contribuiti la cheltuieli.

 60. Petre said

  am June 15 2013 @ 12:56 am

  Buna ziua. Daca imobilul unde este situat apartamentul nu are asociatie de locatari. cum imi pot recupera banii pe acoperis daca pe restul vecinilor nu ii intereseaza? multumesc!

 61. Adrian Cosa said

  am July 1 2013 @ 11:29 am

  Numai intrebari…Raspunsuri din pantaloni…Asta-i site-ul lui Pacala [Te duci bou si vii vaca]. Spor la treaba…Sanatate…Cu respect…

 62. Ersin said

  am August 16 2013 @ 12:23 pm

  Buna ziua,
  Este normal ca locatarul de la et. 4/4 sa ceara izolarea acoperisului cu izolatie termica? Tin sa precizez ca izolarea pentru precipitatii este facuta cu tigla si au cotizat toti locatarii la momentul respectiv.
  Pe scurt, daca omu de la 4 viseaza ca vrea sa isi puna calorifer in pod si aur pe podele restul sunt obligati sa plateasca!?!??!?
  Multumesc!

 63. gabriel said

  am August 22 2013 @ 11:40 am

  Buna ziua.
  Doresc sa stiu daca este legiferat invr-un fel ca pe terasa unui bloc P+8 sa fie montata balustrada perimetrala.

 64. ecaterina pistol said

  am August 29 2013 @ 9:37 am

  locuiesc la etajul unu,de doua luni de zile imi curge apa pe peretii din dormitor care sau deteriorat foarte mult.lam rugat pe vecinul de deasupra mea sasi repare apa dar fara nivci un rezultat…imi spune ca si el e inundat de cel deasupra lui.eu nu am fost in ap vecinilor finca nu deschide usa..am mers la d-na administratoare,dar eami spune ca nu intra in atributiile ei problemele din ap.locatarilor..va rog cui trebuie sa ma adresez sal poata obliga pe acest vecin sasi repare apa din ap.datimi doar un raspuns unde trebuie sa merg .cu tot respectul o zi buna.

 65. Marinescu Dumitru said

  am December 11 2013 @ 4:24 pm

  buna ziua. as avea si eu o nelamurire: locuiesc in provincie de zece ani, apartamentul meu proprietate personala ramanand nelocuit, e ceva normal sa anormal sa platesc an de an reparatiile din bloc mai ales ele sanitare din subsolul locului ot la ot cu ceilalti locatari care le folosesc?
  2-este normal sa puna la plata o lucrare in subsol fara chitanta si proces verbal de receptie ce are o garantie a executarii lucrarii?
  3-nu ar fi normal sa platesc procentual efectuarea acestor lucrari nefolosite de mine de zece ani si platite 100%?
  4-nu crede-ti ca este un abuz al asocciatiei de proproetari la care nu am cerere de inscriere fiind proprietar persoana fizica?
  5-nu crede-ti ca ceilalti proprietari efectueaza furt din avutul meu personal pe principiul ca suntem asociati,astfel platind mai putin reparatiile si administratorul? ex:sal.administratorului este de 500Ron impartit la 15 apartamente =33,3ron/apartament. aceeasi suma 500÷14ap.fara mine=35,7ron/ap. aceasta diferenta si-o insusesc ceilalti proprietari ce locuiesc zi de zi acolo. Acelasi lucru se intampla si cu subsolul.
  Va multumesc anticipat!
  Marinescu D.

 66. Marina said

  am December 12 2013 @ 4:45 pm

  Pe o scara de bloc am infiintat o asociatie de prop.prin decizia jud. conf.legii din ian-2012 cu 12 memrbri din total 20 intrucat toti cei 20 sunt debransati de multi ani(unii de 12ani) de la termoficarea comuna si de la reteaua de apa si canalizare avand
  instalatii proprii si evident contracte individuale cu furnizorii respectivi. Curatenia o facem, voluntar noi cei 12 (desi beneficiaza si ceilalti 8), curentul pe casa scarii este furnizat tot de cei 12 prin becuri puse deasupra usii pe retaua el. individuala. Desi am notificat din ian-2012 ref.la infiintarea unei asociatii(prin asociere libera fara nici un fel de conditionari) si am anexat doc.doveditoare(Decizia trib. Cod Fiscal;Statut,Acord de asociere)precizand ca este o asociere voluntara unde conf.statut proprietarii isi platesc individual furnizorii, orice munca fizica sau intelectuala se face voluntar, asociatia veche trece in continuare in tabelele lor: salarii, chelt.admin. penalizari, curatenie(desi in 03-2012 au reziliat contr.cu firma de curatenie tocmai intrucat noi ne-am separat).Precizez ca aceasta asociere voluntara(drept constitutional)s-a facut pt.ca in 30 ani noi am fost doar cotizanti la salarii secrete, nu ne-au reprezentat niciodata interesele, nu s-a facut niciodata nimic pe aceasta scara decat din initiativa si pe cheltuiala proprietarilor.Cand intrebam de fondul de rulment sau de reparatii(care ar trebui sa fie constituit de penalitatile aplicate f. contiincios si actualmente desi furnizorii n-au cum s-o faca pt.ca toti prop.sunt consumatori
  individuali, nu primim nici un fel de explicatii. La sesizarea facut la Primarie ni s-a spus ca As.de prop.sunt entitati independente si ca ei pot doar intruma si nu controla as.de prop. Cei 12 prop.si-au platit debitele pe 01+12-2012 si acum intrucat listele continua intentionam sa facem o plangere prealabila comuna la Procuratura pentru solicitarea de sume fara temei legal intrucat noi n-am incheiat cu ei nici un fel de contract de prestari servicii care oricum nici inainte nu existau decat pe hartie . Cum ne sfatuiti sa procedam intrucat sunt maj. pensionari cu pensii f. mici ?

 67. M.M said

  am February 10 2014 @ 2:16 pm

  deoarece nu gasesc un raspuns exlicit in Normele metodologice de aplicare a legii 230/2007,
  -va rog sa-mi spune-ti: cum se platesc cheltuielile de reparatii a unei tevi de apa pe verticala,( ex. la apt.43 etj.3 din 9 etj. ) de pe o scara? se platesc de toti locatarii celor (de ex.) 5 scari?
  -aceste instalatii fiind separate din punct de vedere tehnic, pentu functionare, pentru fiecare scara separat. Toate consumurile vin separat pentru fiecare scata.
  – eu nu inteleg, ce legatura au locatarii scarii…1(de exemplu) cu reparatiile tevii de pe sc 3 (de exemplu), atata timp cat sunt robinete de inchidere pentru efectuarea reparatiei pe fiecare scara.

 68. petru cristofor said

  am April 24 2014 @ 9:53 pm

  la adunarea generala a asociatiei de proprietari s-a luat hotatarea de efectuarea a unor reparatii, zugravirea scarii blocului, faianta si gresie pe o portiune de parter si schimbarea cabinei liftului.
  dar, presedintele blocului si administratorul au hotarit punerea de usi termopan la toate ghenele de pe etaje (la sedinta s-a votat contra), imbracarea tuturor peretilor de la parter si gresie peste tot parterul (initial s-a votat doar pt un perete si gresie doar la intrarea in bloc), schimbarea cutiilor postale (aspect nediscutat la sedinta).
  locatarii sunt nemultumiti de faptul ca s-au cheltuit sume mari si se executa alte lucrari decat cele stabilite la adunarea generala.
  cum pot fi trasi la raspundere cei doi si ce se poate face sa nu platim decat pt ce s-a stabilit la adunarea generala?

 69. Lincă Liana Adela said

  am June 5 2014 @ 12:12 pm

  Bună ziua!Subsolul blocului unde locuiesc este plin de apă, mizerii, etc, goange, gândaci, şoareci, etc.
  Am vorbit cu o firmă pentru schimbarea în totalitate a ţevilor, coturilor. tot ce trebuie, dar numai pe baza unui deviz, zicând că dacă se emite factură va fi mai mult.
  La parterul blocului sunt spaţii comerciale. Întrebarea este dacă aceştia plătesc la una cu toţi locatarii sau diferit.
  Vă mulţumesc. Aştept răspunsul dvs. O zi bună!

 70. Ileana said

  am June 15 2014 @ 11:21 am

  Buna ziua.Suntem un bloc cu 2 scari.Pe peretele exterior al scarii noastre vrem sa amplasam un panou publicitar.Cei de la scara vecina spun ca peretele este un spatiu comun.Nu suntem asociatie de proprietari si nu avem spatii commune,inclusiv canalizarea este separate.Au dreptate?
  Multumesc.

 71. vasile said

  am October 6 2014 @ 4:55 pm

  cum se plateste cheltuielile de reparatii dupa suprafata sau dupa nr persoanelor

 72. bozagiu ionel said

  am October 17 2014 @ 2:34 pm

  sint chirias la bloc , nu am restante , platesc cheltuelele la zi , mai fac si anumite servicii blocului / bievol , etc . la sedinte cind vreau sa comunic anumite nereguli , presedintele de bloc i/mi inchide gura , spunind ca nu am nici un drept , intucat nu sint proprietar . Intrebarea este …ESTE NORMAL s/au NU . poate sa/mi spuna cineva …..

 73. Casandra said

  am October 21 2014 @ 11:49 am

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca este normal ca exact de maine intr-o saptamana sa se inceapa lucrarile pentru inlocuirea tavilor de caldura intr-un bloc cu 10 etaje, in conditiile in care e deja frig si in 2 saptamani ar trebui sa vina caldura..si cat dureaza aceasta reparatie?
  Multumesc frumos!

 74. Sergiu said

  am October 22 2014 @ 8:02 am

  Buna ziua

  Locuiesc intr-un bloc ce nu are constituita sociatie de locatari .

  usa la intrarea in scara este metalica si este montata de catre constructorul blocului inainte de 1989.

  un vecin s-a hotarit sa schimbe aceats usa metalica cu alta de termopan.

  va intreb,daca eu nu sunt de acord cu aceasta schimbare a usii,acesta actiune poate sa fie finalizata ?

  pentru aceasta inlocuire,trebuie instintata primaria pentru obtinerea unui aviz de executare a lucrarii?

  acest aviz trebuie obtinut cumva si de la constructorul imobilului?

  pun aceasta intrebare deoarece intr-o emisiune televizata s-a spus ca usile metalice de la intrarile in bloc fac parte din structura de rezistenta a blocului.

  va multulesc anticipat si va dores o zi buna !

 75. Sergiu said

  am October 22 2014 @ 8:05 am

  Ma scuzati,in cazul raspunsului va rog sa treceti adresa me de email cu litere mici!

 76. constantinescu said

  am November 5 2014 @ 4:28 pm

  buna ziua de 3 ani asociatia de proprietari ma amana cu terasa blocului in care locuiesc si as dori daca se poate sa ma indrumati la un avocat, pentru ca nu mai suport inundatiile din apartament din cauza terase blocului. va multumesc

 77. coco said

  am November 16 2014 @ 7:02 pm

  Buna ziua.Am si eu o nedumerire.Cred ca totusi Legea 230 din 2007 are unele lacune.Intr-un bloc la care este executat un aooperis la etajul 4 la o singura coloana de pe scara, blocul avind 3 scari, un vecin vrea sa inlocuiasca tot acoperisul din tabla pentru ca lui ii ploua in apartament.Cine stabileste sau in baza carei legi se stabileste inlocuirea completa a unui acoperis de pe o singura coloana a acestui bloc?Nu trebuie si acceptul celorlalti locatari de la cele 2 scari?Nu trebuie avizul celor de la Inspectoratul de Stat in Constructii care sa stabileasca ca intr-adevar trebuie inlocuit complet acoperisul?De exemplu:la o casa daca ploua schimbi 5-10 tigle nu inlocuiesti tot acoperisul pentru ca tie iti ploua in interior.Va multumesc

 78. bozagiu ionel said

  am December 22 2014 @ 5:44 pm

  locuesc la etj. 3 ,pe nord ,un bloc cu patru nivele , doresc sa montez o antena parabolica satelit , sa o indrept pe SUD , fixata pe ATEC , la etj. 4 , am acordul vecinilor de la etj. 4 , mai putin o familie , in cazul acesta ce pot face . Mentionez ca asociatia de proprietari a facut mentiunea la cererea mea …..cu acordul proprietarilor de la etj. 4 .
  Ce pot face in cazul ca o singura persoana nu este de acord …?

 79. catalin said

  am February 8 2015 @ 2:39 pm

  Buna ziua,
  Ce pasi trebuiesc facuti pt ca toti locatari din bloc sa contribuie la plata unui proiect si la plata lucrarilor de construire acoperisului pe bloc? Va multumesc

 80. Fotea Violeta said

  am March 26 2015 @ 9:19 pm

  Buna ziua,

  Locuiesc la etajul 1 intr-un bloc cu 8 etaje si nu am acces la lift, in sensul ca liftul nu poate sa opreasca la primul etaj, nu are buton pt primul etaj. In mai mult de 10 ani de cand locuiesc in bloc, nu am folosit niciodata liftul.
  In schimb, cand e vorba de reparatii si revizii, se considera bun comun. Mi se pare nedrept, pt ca am vrut sa il folosesc atunci cand eram insarcinata si dupa nastere, cand caram landoul in spate. Mi s-a spus ca nu se poate. Liftul opreste doar de la etajul al doilea in sus. Noi nu avem parter. Mi s-a spus ca daca nu platim cota noastra pt revizie, vom fi dati in judecata.
  As vrea sa cunosc parerea dvs.
  Multumesc,
  Violeta Fotea, Iasi

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: