Banner

Ce clauze trebuie sa cuprinda contractul de inchiriere a unui imobil

Tweet this

Mai multi consumatori, s-au adresat echipei de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro intreband ce clauze trebuie sa contina un contract de inchiriere a unui imobil.
Conform legii 114 din 1996 mai exact conform normelor inscrise la CAPITOLUL 3 denumit Inchirierea locuintelor, iata care sunt aceste clauze:

Art. 21. - Inchirierea locuintelor se face pe baza acordului dintre proprietar si chirias, consemnat prin contract scris, care se va inregistra la organele fiscale teritoriale si va cuprinde:
a) adresa locuintei care face obiectul inchirierii;
b) suprafata locativa si dotarile folosite in exclusivitate si in comun;
c) suprafata curtilor si a gradinilor folosite in exclusivitate sau in comun;
d) valoarea chiriei lunare, regulile de modificare a acesteia si modul de plata;
e) suma platita in avans in contul chiriei;
f) locul si conditiile in care se realizeaza primirea si restituirea cheilor;
g) obligatiile partilor privind folosirea si intretinerea spatiilor care fac obiectul contractului;
h) inventarul obiectelor si al dotarilor aferente;
i) data intrarii in vigoare si durata;
j) conditiile privind folosinta exclusiva si in comun a partilor aflate in coproprietate;
k) persoanele care vor locui impreuna cu titularul contractului;
l) alte clauze convenite intre parti.
Art. 22. - Sunt nule de drept orice clauze cuprinse in contractul de inchiriere, care:
a) obliga chiriasul sa recunoasca sau sa plateasca in avans proprietarului orice suma cu titlu de reparatie in sarcina proprietarului;
b) prevad responsabilitatea colectiva a chiriasilor in caz de degradare a elementelor de constructii si a instalatiilor, a obiectelor si dotarilor aferente spatiilor comune;
c) impun chiriasilor sa faca asigurari de daune;
d) exonereaza proprietarul de obligatiile ce ii revin potrivit prevederilor legale;
e) autorizeaza pe proprietar sa obtina venituri din nerespectarea clauzelor contractului de inchiriere.
Art. 23. - In cazul in care partile nu convin asupra reinnoirii contractului de inchiriere, chiriasul este obligat sa paraseasca locuinta la expirarea termenului contractual.
Art. 24. - Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face in urmatoarele conditii:
a) la cererea chiriasului, cu conditia notificarii prealabile intr-un termen de minimum 60 de zile;
b) la cererea proprietarului, atunci cand:
- chiriasul nu a achitat chiria cel putin 3 luni consecutiv;
- chiriasul a pricinuit insemnate stricaciuni locuintei, cladirii in care este situata aceasta, instalatiilor, precum si oricaror alte bunuri aferente lor, sau daca instraineaza fara drept parti ale acestora;
- chiriasul are un comportament care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei;
- chiriasul nu a respectat clauzele contractuale;
c) la cererea asociatiei de proprietari, atunci cand chiriasul nu si-a achitat obligatiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioada de 3 luni, daca au fost stabilite, prin contractul de inchiriere, in sarcina chiriasului.
Art. 25. - Evacuarea chiriasului se face numai pe baza unei hotarari judecatoresti irevocabile.
Chiriasul este obligat la plata chiriei prevazute in contractul de inchiriere, pana la data executarii efective a hotararii de evacuare.
Art. 26. - Chiriasul poate subinchiria, modifica sau imbunatati locuinta detinuta, numai cu acordul prealabil scris si in conditiile stabilite de proprietar, daca acestea nu sunt interzise prin contractul de inchiriere principal.
Beneficiarul contractului de subinchiriere nu se poate prevala de nici un drept impotriva proprietarului si nici asupra oricarui titlu de ocupare.
Contractul de subinchiriere, incheiat cu respectarea prevederilor legale, se inregistreaza la organele fiscale teritoriale.
Art. 27. - In cazul parasirii definitive a domiciliului de catre titularul contractului de inchiriere sau al decesului acestuia, inchirierea continua, dupa caz:
a) in beneficiul sotului sau al sotiei, daca a locuit impreuna cu titularul;
b) in beneficiul descendentilor sau al ascendentilor, daca au locuit impreuna cu acesta;
c) in beneficiul altor persoane care au avut acelasi domiciliu cu titularul cel putin un an si care au fost inscrise in contractul de inchiriere.
In cazul mai multor cereri, contractul de inchiriere se transfera prin hotarare judecatoreasca.
In lipsa persoanelor care pot solicita locuinta, potrivit celor de mai sus, contractul de inchiriere inceteaza in termen de 30 de zile de la data parasirii domiciliului de catre titularul contractului sau de la data inregistrarii decesului.
Art. 28. - Proprietarul are urmatoarele obligatii:
a) sa predea chiriasului locuinta in stare normala de folosinta;
b) sa ia masuri pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta in exploatare si de functionalitate a cladirii pe toata durata inchirierii locuintei;
c) sa intretina in bune conditii elementele structurii de rezistenta a cladirii, elementele de constructie exterioare ale cladirii (acoperis, fatada, imprejmuiri, pavimente), curtile si gradinile, precum si spatiile comune din interiorul cladirii (casa scarii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, scari exterioare);
d) sa intretina in bune conditii instalatiile comune proprii cladirii (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonice etc.).
Art. 29. - Chiriasul are urmatoarele obligatii:
a) sa efectueze lucrari de intretinere, reparatii sau inlocuire a elementelor de constructii si instalatii din folosinta exclusiva;
b) sa repare sau sa inlocuiasca elementele de constructii si de instalatii deteriorate din folosinta comuna, ca urmare a folosirii lor necorespunzatoare, indiferent daca acestea sunt in interiorul sau in exteriorul cladirii; daca persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, cheltuielile de reparatii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc in comun elementele de constructii, de instalatii, obiectele si dotarile aferente;
c) sa asigure curatenia si igienizarea in interiorul locuintei si la partile de folosinta comuna pe toata durata contractului de inchiriere;
d) sa predea proprietarului locuinta in stare normala de folosinta, la eliberarea acesteia.
Obligatiile chiriasului cu privire la intretinerea si repararea spatiului inchiriat se pastreaza si in cazul subinchirierii locuintei.
Art. 30. - In cazul neindeplinirii de catre proprietar a obligatiilor care ii revin cu privire la intretinerea si repararea locuintei inchiriate, lucrarile pot fi executate de catre chiriasi in contul proprietarului, retinand contravaloarea acestora din chirie.
Chiriasul va putea executa aceste lucrari, daca degradarea produsa este de natura sa afecteze folosinta normala a cladirii sau a locuintei si numai atunci cand proprietarul, la sesizarea scrisa a chiriasului, nu a luat masuri de executare a lucrarii, in termen de 30 de zile de la data sesizarii.
Art. 31. - Chiria practicata pentru locuinte va acoperi cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii, impozitele pe cladiri si pe teren, precum si recuperarea investitiei, in functie de durata normata stabilita potrivit prevederilor legale, precum si un profit supus negocierii intre parti.
Art. 32. - Nivelul maxim al chiriei pentru locuintele aflate in proprietatea statului se stabileste prin lege speciala. Chiria maxima pentru aceste locuinte se diferentiaza pe categorii de localitati si pe zone de catre consiliile locale, dupa criteriile avute in vedere la stabilirea impozitelor si a taxelor locale pentru terenuri.
Art. 33. - Titularii de contracte de inchiriere pot face intre ei schimb de locuinte, cu avizul autoritatii care a aprobat inchirierea sau, dupa caz, al proprietarului locuintei.


Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com

Foto : unisa.edu.au
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 7224

10 Comentarii pana acum»

 1. cornel said

  am August 19 2008 @ 4:39 pm

  Art.22,pct.e-este aberant.Adica prevederea prin care chiriasul este obligat la plata penalitatilor de intarziere in conditiile in care nu-si plateste la termen chiria este nula ,intrucat ar aduce venituri suplimentare proprietarului prin nerespectarea clauzelor contractului?Atunci chiriasul va plati cand va voii.
  Art.24 pct.b, alin 1,-Aberante.Rezulta ca numai dupa 3 luni de neplata, proprietarul poate sa-l dea in judecata pe chirias pt rezilierea contractului si evacuare.Procesul mai dureaza cel putin un an (in cel mai bun caz, in care, chiriasul este cetatean roman si nu se prezinta la nici un termem, iar daca este cetatean strain situatia este dezastruasa fiindca citarea cu strainatatea dureaza cel putin 6 luni deci incepem sa vorbim de zeci de ani de proces).Odata ce chiriasul a inceput sa nu plateasca el nu va mai platii nimic intrucat probabilitatea de a platii este intotdeauna invers proportionala cu valoarea debitului.El stie ca nu are ce sa i se intample fiindca in aproape toate cazurile nu are bunuri pe care ar putea fi executat si poate oricand pleca si astfel isi pierde urma nu mai poate fi gasit.In tot acest timp proprietarul trage ponoasele. Sta cu imobilul ocupat, nu incaseaza nici chirie nici utilitati si mai este si tinut sa plateasca si impozit la stat pana cand justitia se va indura de el sa-i acorde, dupa ani de judecata, o hotarare judecatoreasca de reziliere a contractului de inchiriere.Halal legi.Facute pt.incurajarea teparilor.Se vede ca cei care le-au facut nu au oferit spre inchiriere imobiliara niciodata nimic.

 2. Alexandru said

  am August 19 2008 @ 4:43 pm

  Am si eu o intrebare, in afara statului roman, un proprietar chiar va astepta 3 luni pana sa-l dea afara pe chirias in caz de neplata?
  Eu ca si proprietar cu o garsoniera inchiriata nu astept mai mult de jumatate de luna (chiria find perceputa la inceput de luna pentru luna in curs) pana sa-l evacuez deoarece in 3 luni poate sa-mi aduca mari prejudicii prin neplata utilitatilor. Exista cineva care va apela la justitie pentru evacuarea chiriasului? Cred ca mai degraba apelezi la o forta…

 3. tirsanott said

  am September 4 2008 @ 3:21 pm

  Spune-mi, Alexandru, ai incheiat un contract de inchiriere cu persoana care locuieste in garsoniera ta? Ma indoiesc. Atunci de ce sa astepti sa treaca 3 luni, cand, teoretic, persoana aceea nici nu a stat in garsoniera ta vreodata.

 4. loredana said

  am October 29 2009 @ 2:59 pm

  Buna.ce terbuie facut ca un contract de inchiriere sa fie valid>?eu am inchiriat o garsoniera si contractul e semnat pe 1 an dar nu-mi convine sitoatia de fata si as vrea sa plec…iar contractul nu cred ca e valid pt ca nue inregistrat nicaieri nicio stampila pe el doar simplu acord…nu este trecut nici macar preavizul de 30 zile….

 5. diana said

  am April 17 2010 @ 12:16 pm

  buna ziua. as avea o intrebare, eu stau in chirie intrun apartament cu inca 2fete. avem contract pe un an,dar propietara vrea sa ma dea afara si tot cauta motive sa gaseasca ceva la mine. tot imi spune ca merge sa rezilieze contractul si ca vine cu politia sa ma dea afara. poate sa faca lucrul asta? poate sa mearga singura sa rezilieze contractul? eu nu iam gresit cu nimic,imi platesc chiria si consumul in fiecare luna. va rog sami raspundeti! va multumesc anticipat…

 6. v. florin said

  am June 20 2012 @ 7:43 am

  pentru diana said – daca in ct. de inchiriere sau trecut 3 persoane, proprieterul nu poate face nimic pe perioada ct., in cazul in care va da afara din imobil unul dinntre chiriasi prevazuti in ct.,proprietarul se face vinovat de nerespectarea ct. in acest caz se merge in instanta impotriva proprietarului. deci citeste mai bine clauzele generale si/sau speciale ale ct. tau.

 7. dory said

  am September 5 2012 @ 12:59 am

  buna am inchiriat un apartament acum 24 de ore…eu sunt chiriasul…problema e ca as vrea sa nulez acest contreact am paltit o luna de chirie si inca o fianta,si jumate din pretul chiriei la gentie,este posibil sa nu imi inapoieze nici un ban.sau o sa imi ia ceva comision si o sa imi dea restul banilor inapoi?astept un rasp urgent.plzzzzzzzzzzz

 8. nelu said

  am March 18 2013 @ 3:47 pm

  buna ziua
  La mine este o situatie mai rea cred eu. Am facut contract de inchiriere cu propietara garsonerei care in urama cu 14 ani a divortat de sotul ei si printr-o sentinta judecatoreasca sau impartit bunurile, cum ar fii
  Propietareasa a ramas cu garsoniera si fostul ei sot a avut pretentie doar la bunurile din casa nu si la gasoniera. Acum 8 luni cei doi sau impacat si au facut iar cununia si acum sau certat iar. Este posibil ca barbatul sa aiba vre-un drept sa ma dea afara din casa chiar daca nu este propietar pe locuita in contractul casei????? Ast un raspun cat se poate de repede. Va rog fffff mult.
  Va multumesc!!!

 9. marry said

  am August 27 2013 @ 11:35 am

  buna ziua !
  am inchiriat un apart .2camere, suma 800ron din noiembrie2012, si din luna lui decembrie pana astazi 27 .08.2013 nu a platit intretinerea are si penalitati, facturile la lumina ,gaze ,cablutv etc neplatite am depus la un avocat sa il dau in judecata si mi-au spus ca nu imi recuperez bani. este posibil asa ceva la noi in tara?
  eu platesc impozit la casa, pe chirie etc. eu sunt obligata sa suport ce a consumat si nici nu pot sa il dau afara cu legiile astea de rahat

 10. serban marin said

  am March 23 2014 @ 3:40 am

  Eu vreau sa inchiriez un spatiu unde am functionat ca pfa unelte pescuit am reziliat pfa intrucat sant bolnav si intentionez sa il cazez pe respectivul caruia i-am inchiriat fosta pravalie cum ma sfatuiti sa procedez fac contract de inchiriere pe pravalie si sa fac si contract de inchiriere pe locuinta sau pot sa cazez persoana care apreloat magazinul la mine acasa cu respect astept un raspuns

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: