Proces in Justitie pentru anularea obligatiei PFA sa plateasca CASS daca este si salariat

Tweet this

Un proces extrem de interesant este pornit de avocatii de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro iar consecintele obtinerii unei hotarari favorabile in Justitie va schimba soarta a zeci de mii de romani, care cumuleaza veniturile realizate in baza unui contract de munca individual cu cele rezultate din activitati prestate in calitate de Persoane Fizice Autorizate.
Pe scurt, o bucuresteanca care a primit o somatie si un titlu executoriu de la CAS prin care i se cere plata cotei de asigurari sociale, va contesta in instanta de judecata aceasta obligatie de plata, urmand sa arate faptul ca :

[1] obligarea persoanei care realizeaza venituri din contract de munca si PFA, sa pateasca CASS si pentru veniturile realizate pe PFA, este neconstitutionala - practic aceasta persoana deja plateste CASS din veniturile salariale derivate din contractul individual de munca, astfel incat prin obligarea ei sa plateasca CASS si la veniturile realizate pe PFA, constituie o dubla taxare; argumentul este dat de faptul ca, persoana este deja asigurata, astfel incat ea, chiar daca va plati CASS atat pentru contractul de munca cat si pentru PFA ea nu va primi de la statul roman doua paturi la spital, sau ingrijiri medicale duble ! Ca atare, o atare persoana nu poate fi obligata sa plateasca doua CASS-uri, iar dispozitiile alineatului 3 ale art. 257 din legea 95 /2006 privind reforma in sanatate sunt neconstitutionale.

Iata mesajul bucurestencei care a decis sa se lupte in Justitie cu aceasta dubla taxare :

Ma numesc Mariana C. si sunt salariata in Bucuresti cu carte de munca pe perioada nedeterminata si in paralel am desfasurat la SINAIA in perioada 2002 - 2005 inclusiv, si o activitate individuala ca persoana fizica autorizata (cazare ocazionala in pensiune).
In sept. 2004 am primit de la CAS Prahova o adresa prin care mi se comunica faptul ca trebuie sa platesc contributia la asigurari de sanatate pentru activitatea ca persoana fizica autorizata .Le-am raspuns imediat ca sunt salariata cu carte de munca si am anexat si o
adeverinta de salariu, sustinind ca, in aceasta situatie, nu mai trebuie sa platesc CAS-ul pentru activiteatea mea ca persoana fizica autorizata. La aceasta adresa nu am mai primit nici un raspuns, in schimb acum in august 2008 am primit un titlu executoriu de la CAS Prahova pentru plata CAS-ului din perioada respectiva (2002-2005) cu majorarile de intirziere si penalitatile de intirziere aferente. O suma colosala (circa 3.000 lei) Va rog sa ma sfatuiti (eventual, daca sunteti de acord, va pot angaja ca avocat) pentru rezolvarea favorabila de a nu plati sau de a plati cit mai putin in cazul sus mentionat.
In conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006 [ art. 257 ] privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania, au obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute in mod expres in aceasta lege.
art. 257, alineatul [2]
Astfel, contributia lunara se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
a]. veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit; aici prin venituri asimilare salariilor se inteleg venituri din contracte de colaborare
b]. veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c]. veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d]. indemnizatiilor de somaj;
e]. veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la pct. a.- d., dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f. veniturilor realizate din pensii.

Legea nr. 95/2006 prevede faptul ca contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a)-d), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.
Insa cum este posibil de exemplu ca o persoana sa cumuleze calitatea de salariat cu cea de somer ?....

Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com

Foto : euractiv.ro
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 23814

130 Comentarii pana acum»

 1. iuliana said

  am August 15 2008 @ 9:41 am

  Chiar sunt foarte interesata de caz. Sunt in aceasi situatie ca si doamna Mariana.
  Mai mult chiar mie mi-a venit somatie de plata , penalizari si majorari pe un PFA care a fost inchis. De ce in momentul respectiv nu mi-a fost comunicat faptul ca am de platit si la CAS? Asa cum a trebuit sa trec si pe la Primarie sa aduc acte sa pot inchide acel PFA de ce nu mi-au comunicat ca trebuie sa aduc hartii si de la CAS. Legea exista si atunci… de ce s-au trezit dintr-o data ca esti dator si iti pun majorari si penalizari?!
  La CASS daca intrebi nu iti spune nimeni cum stau lucrurile, Legea in Romania este interpretabila… Atat am reusit sa aflu dintr-o scapare a unui functionar la CASS ca doar cei cu contracte de comision nu sunt obligati sa plateasca. Ce este pana la urma un contract de comision? Mi s-a spus ca un agent de asigurari are un contract de comision. Contractul meu de agent de publicitate nu este “contract de comision” dupa spusele aceluiasi functionar. Asta desi veniturile PFA se calculeaza sub forma de procent din incasari aduse firmei.

 2. Cosmin said

  am August 15 2008 @ 4:27 pm

  Sant intr-o situatie identica.In perioada 2001-2006 am obtinut venituri sub forma de PFA, fiind in acelasi timp si incadrat cu carte de munca intr-o societate comerciala care a virat pentru mine contributia la CASS.Mentionez ca anul trecut am platit sumele calculate de Casa de Asigurari(in 2007!!) pentru veniturile din 2001.Acum doua luni am primit un titlu executoriu pentru a doua transa de plata, aferenta intervalului 2002-2005.
  As vrea sa stiu daca pe langa anularea obligatiei de plata exista si posibilitatea recuperarii sumei platite anul trecut.

 3. Iulian Urban said

  am August 15 2008 @ 4:31 pm

  Raspuns pentru Cosmin

  Daca va fi declarata neconstitutional, hotararea va avea efect doar pentru viitor

  CU stima

  Urban Iulian

 4. iuliana said

  am August 22 2008 @ 5:05 pm

  DACA MAI AVETI NOUTATI DESPRE ACEST CAZ AS VREA SA AFLU. MULTUMESC

 5. marius said

  am August 26 2008 @ 8:20 pm

  Obligatia platii revine persoanelor asigurate. Esti asigurat daca inchei un contract cu CAS. Unde scrie ca PFA (care sunt si salariate cu CM, deci platesc prin angajator), sunt obligate sa incheie un contract de asigurare? Daca semnezi contractul in acest caz, este clar ca trebuie sa si platesti.

 6. Nico said

  am August 31 2008 @ 10:59 pm

  Daca aveti noutati va rugam sa ne spuneti si noua.Sunt foarte multe persoane care sunt angajate,deci asigurate la CASS ,dar sunt obligate conform legii sa se mai asigure o data in cazul in care obtin venituri ca PFA.

 7. Daniela said

  am September 4 2008 @ 9:43 am

  Avand in vedere ca acest proces este abia la inceput, la fel ca si PFA-ul meu, ce recomandati? E ok daca astept sa inchei contractul de asigurare?
  PS> In acest caz, astept cu nerabdare noutati de la dvs, ca sa nu intru in ilegalitate :)

 8. Bogdan said

  am October 6 2008 @ 11:00 pm

  Aceeasi situatie am si eu. Sunt angajat si am devenit si PFA. Asteptam vesti bune :). Multumiri.

 9. adelia said

  am October 16 2008 @ 11:42 am

  buna
  in situatie asemanatoare sant si eu ,sant angajata si am si pfa de ce sa fiu obligata sa platesc si din aceste venituri asigurare de sanatate ca doar nu sant in dublu exemplar nu se poate imbolnavi pfa-ul,nu am platit inca nimic cu pfa dar daca voi somata cu ceva as dori sa dau in judecata acesti nenorociti ce au dat legea.
  Va rog sa-mi spuneti ce sanse de castig am.
  va multumesc

 10. lucian florea said

  am October 24 2008 @ 10:20 am

  In aceasta lege, numai in art 257 din 863 (va dati seama ca daca le luam la puricat pe toate ne trezim cu zeci/sute de aberatii si contradictii), legiuitorul hotaraste in contradictoriu ca asigurarea se aplica:

  b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza

  (3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a)-d), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.

  Aceste 2 prevederi se exclud una pe alta.
  Deci daca sunt PFA+salariat, rezulta conf b) ca nu tb sa achit decat asigurarile aferente contractului de salariat
  La 3) se contrazic, uitand ca au creat deja exceptia la b)

  Pe langa faptul ca e neconstitutionala, aceasta masura de dubla impozitare este si aberant stipulata in lege.

  In calitate de simplu cetatean nu contenesc sa ma mir/revolt ca astfel de aberatii se constituie in litera de lege.

  Succes, tineti-ne la curent si ce-ar fi sa le intentam procese in masa?

 11. Mark Emeric said

  am November 4 2008 @ 9:56 pm

  Buna ziua,

  Referior la procesul intentat deaja, asi vrea daca se poate sa fiu informat asupra derularii acestuia.
  Este de inters cred pentru foarte multa lume ce se afla in aceasi situatie. Poate ar trebui sa se deschida mai multe procese.
  Rusinos este ca pana in 2006, cel putin pana atuncea, nimeni nu putea sa dea o lamurire clara daca se plateste sau nu CASS in cazul in care esti angajat si PFA. Nici cei de la CAS nu stiau nici cei de la fisc, iar acuma cu mare nerusinare vin cu somatii din urma, dinainte de 2006. Pana in 2006 in baza carei legi sau reglementari se platea CASS. Legea 95/2006 se poate aplica retroactiv?

  CU stima,
  Emeric Mark

 12. Adi said

  am November 19 2008 @ 12:47 pm

  Buna ziua,

  nu avem nici o noutate referitoare la acest proces? si eu sunt in acceasi situatie , si nu stou daca sa deschis proces sau sa ma apuc sa strang bani ….

 13. Virgil said

  am November 26 2008 @ 7:13 pm

  Si eu ma aflu in aceeasi situatie si culmea, pe anii 2002 si 2003, trebuie sa platesc dobanzi mai mari decat contributia datorata. Eu am renuntat deja de 2 ani la PFA tocmai din pricina acestei birocratii imbecile care iti secatuieste toate resursele de energie, rabdare si sperantele de mai bine, dar mai ales a functionarilor din sistem ce te taxeaza, din start, ca evazionist. Din pacate, legile sunt intentionat formulate si adoptate in asa fel incat sa fie interpretate in beneficiul celor care le-au gandit. La noi evitarea dublei impuneri nu poate fi posibila atata vreme cat nu se doreste acest lucru. Iar guvernantii si legiuitorii nu vor, pentru ca au nevoie de bani ca sa-si acopere promisiunile electorale: salarii, pensii, alocatii mai mari.
  Acest lucru mi-e cu atat mai evident cu cat Legea a fost modificata pana acum de nu mai putin de 17 ori prin alte legi si ordonante. Intre acestea, imi pare rau sa i-o spun lui Lucian F. (atentie la interpretare), se afla si pct b) din art 257, deja modificat:

  “…Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%*), care se aplica asupra:
  b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;”

  (vezi linkul http://codfiscal.net/wp-content/uploads/2008/07/legea-95-2006-reforma-domeniul-sanatatii-vconsolidata-26-iulie-2008.pdf)

  Deci, ar trebui platita:(

  Eu m-am hotarat sa le trimit, in prima faza, o contestatie.
  Totusi, sunt si eu curios cum va decurge procesul si ce efecte va avea asupra noastra, a celor ce am primit deciziile de impunere. Poate, cine stie, ne va ajuta…

 14. Gabi said

  am December 8 2008 @ 10:18 am

  Si eu sunt in situatia aceasta, ba mai mult, am fost scos de pe listele de asigurati la medicul de familie, cu toate ca in 2007 platisem in avans pe 2008 pt. PFA ( nu au vrut sa-mi dea banii inapoi, trebuia sa completez niste formulare si mai mult pierdeam timpul pe acolo). Unde te poti adresa pt. magariile pe care trebuie sa le inghiti de la acesti functionari?! Mi-au pierdut pana adeverintele de salariat… a trebuit sa le aduc de mai multe ori.
  Eu cred ca undeva in lege e o greseala pt. ca , din moment ce esti salariat esti asigurat medical, iar pe de alta parte daca nu platesti cass pt. PF esti scos de pe listele de asigurati.
  O alta prostie e faptul ca trebuie sa prezint tot felul de acte prin care sa dovedesc faptul ca sunt salariat, cu toate ca figurez la casa de sanatate ca platitor din declaratiile pe care le depune societatea lunar, iar la finante, cu veniturile pe care le obtin, din fisele fiscale. Daca am avea un sistem centralizat nu am mai pierde timp cu hartii, cu stat la cozi, cu indolenta functionarilor, etc.

 15. NoMAD said

  am December 9 2008 @ 9:15 am

  Se pare ca avem nevoie de primele de Craciun, tocmai am primit si eu aberatia asta de notificare.
  Imi este extrem de neclar de ce trebuie sa platesc de doua ori, pe toata perioada cat am functionat ca si PFA am fost si salariat.
  Basca mai trebuie sa ma si justific cu carca de acte desi figurez ca asigurat cu CM, salariat etc.
  Daca e posibil ceva vesti noi sau ..
  Lamuririle oferite de angajatii CNAS au fost si s-au rezumat la “asa spune legea”..

 16. lucian said

  am December 11 2008 @ 11:04 am

  Stimat domn Iulian Urban,

  Sunt direct interesat de cursul acestui proces si de rezolutia finala; in acest sens va rog sa ne tineti la curent cu informatii(din 14 august 2008, de cand e publicat acest articol, ce s-a mai intamplat, s-a implinit vreun termen de judecata, ce hotarare s-a luat, s-a facut recurs?).
  Eu sunt PFA din 2006, in paralel fiind si angajat cu carte de munca. Am rasfoit legile, am intrebat in stanga si in dreapta, si am ajuns la concluzia ca in baza legii 95/2006 actualizata, conform art. 257, alineatele 1-3, contributia CASS trebuie achitata de catre un PFA, care e si salariat. E absurd, dar asta e legea. Sincer eu nu am platit-o si vreau sa stiu daca in cazul in care doamna Mariana C. va avea castig de cauza, se creeaza un precedent, si daca primesc si eu somatie sa ii dau in judecata si sa castig in baza acestui precedent.
  Va multumesc pentru intelegere si sprijin.

 17. emx235 said

  am December 13 2008 @ 9:28 am

  Salutari la toata lumea,

  Nu credeti ca ar trebui sa ne organizam un pic?
  Uitati ca lupta se duce cu un sistem de fapt, degeaba ne adresam individului de la ghiseu sau anumitor instance fie ele si de judecata. Lege reprezinta sistemul. In asemena situati personalitate individului se pierde in sistem.
  Existe o zicala Romanaesca “Cui pe cui se scoate”.
  In cazul nostru ar trebui sa cream acest sistem organizat prin care sa ne aparam anumite drepturi. In prima faza sa vedem cati PFA sunt pe tara. Si daca vom face asta poate vom avea surpriza sa constatam ca suntem chiar mai multi decat 38% din numarul de voturi valabil exprimate la ultmele alegeri parlamentare din 2008.
  Deci haideti sa strangem randurile, in prima faza transmiteti ideea la toti cunoscuti vostri fie prin viu grai, e-mail, forumuri. Nu stati raspanditi idea. Nu uitati penalitatile curg pe zi ce trece. Doamna aceea singura nu va reusi.

  Deci pe cai!

 18. Georgeta said

  am December 19 2008 @ 12:03 pm

  DA PE CAI
  Si sotul meu este in aceeasi situatie
  La inceputul anului 2008 a primit o somatie si un titlu executoriu fara ca, Casa de Asigurari de Sanatate sa emita sau sa detina un titlu de creanta
  Am deschis trei actiuni judecatoresti
  Dupa un an de zile de stres si nervi am obtinut in prima instanta pe calea contestatie la executare doar anuluarea celor doua acte executionale pentru necomunicarea ttlului de creanta privind cas respectiv creantele fiscale accesorii / titlu de creanta care in realitate nu exista
  Georgeta

 19. Daniela said

  am February 6 2009 @ 11:59 pm

  Si eu,..ma alatur
  Am ramas socata, mi-a venit de plata o suma de speriat!
  Nici nu stiu ce sa fac, sa platesc, sa nu platesc…In numai 3 zile suma a crescut cu 20ron penalizare.
  Si mai cunosc pe putin 10 persoane care au PFA si inca nu au primit.
  Am prietene care, ma intreaba daca sa mearga ele la CAS sa intrebe daca au de plata sau, sa nu mearga , poate scapa :)
  Si eu sunt angajata cu carte de munca si am platit la zi CAS .Este aberant, cum sa-l mai platesc ???

 20. emx235 said

  am February 7 2009 @ 10:21 am

  Buna Daniela,

  De scapat la ora actuala nu scapa nimeni. Poate cu o singura exceptie (dar nu sunt sigur nici asa) dupa cum vedeti sitemul mdical ucide mai ceva decat Gorbunov. Deci poate (trist dar asa e ) daca se vor lasa ucise de sistemul medical insusi pentru care platesc.
  Nu este de glumit, poata ca ati observat la dezbaterea cu actualul guvern pentru a bugetului pe 2009, cica au participat partenerii sociali (adica sindicatel, patronatele – fssss.
  Pe noi PFA cine ne reprezinta si nu suntem putini de loc.
  Noi doar suntem jupuiti din toate directiile. Si nu vrem altceva decat sa castigam un ban cinstit.
  Deci ganditi-va dezbateti cu toti si raspanditi cat mai pe larg ideea de asociere si organizare a PFA. Sa revenim aici sa ne intalnim si sa punem totul la cale.
  Printre noi pe langa oameni simpli sunt avocati, medic, contabil si multi alti. Aproape tote categoriile profesionale sunt reprezentae sub acasta grupare de PFA. Nu se poate sa fim fara o organizare de reprezentare a intereselor noastre.

  Cu stima,

  Cu stima,

 21. soare bv said

  am February 9 2009 @ 5:29 pm

  buna ziua!

  Nu stiu daca sa ma bucur ca ama gasit catva informatii, dar macar ma bucur ca am gasit catva prieteni de suferinta…….. mie mi-a venit ca am de platit din 2005 pana in 2008…..5000lei + 2000lei majorari +2 lei penalitati (cica se vor aplica majorari la cei 5000lei cate 0,01%/zi insa nu penalitati, doar majorari…asa au zis ei)mi-au facut calculul deci ar trebuii sa platesc…nu stiu de unde……….dar apropo in lege scrie ceva de felul: veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar; NU ajuta la ceva: ”daca acest venit ese singurul asupra carei se calculeaza”? intreb si eu.

  Oricum sper sa auzim ceva vesti bune………..Intrebarea e sa platesc ceva sau sa astept?

  multumesc

 22. DANIELA said

  am February 10 2009 @ 4:42 pm

  PTR.SOARE BV
  Eu zic sa nu mai astepti.
  Eu o sa platesc maine.Am 1500 ron.Din cate am inteles eu , penalizarile curg cu cat se intarzie plata.
  Si trist , dar se plateste, deoarece este un venit impozabil.Daca ai 3 venituri impozabile, platesti de 3 ori.
  Ce ma enerveaza pe mine cel mai tare este ca,de ce primim in ultimul moment cu penalizari pe 5 ani??De ce nu am primit dupa un an penalizari?Ar fi insemnat sa platim penalizari la o suma prea mica, nu??pai ce, ei sunt prosti!nu…………..ei sunt destepti!

 23. Flavius said

  am February 24 2009 @ 10:45 pm

  Ufff….si eu sunt in aceeasi situatie.
  Din 2008 sunt PFA si sunt angajat la o firma, acum am sa pun tot pe PFA si trebuie sa reglez situatia cu CAS. Nu stiu ce sa fac,o sa fie ceva de platit retroactiv.
  Iulian nu ne da nimic de veste….

 24. lumi_ana said

  am March 6 2009 @ 10:50 am

  cred ca asociatiile profesionale (avocati, doctori, contabili, arhitecti … etc) ar trebui sa pregateasca listele de semnaturi pentru a putea propune spre schimbare legea asta aberanta. grabiti-va !!!
  e nevoie de cca 200000 semnaturi !!!!

 25. lumi_ana said

  am March 6 2009 @ 10:53 am

  e aberant ca exceptiile de la plata CASS de 2 ori sa fie pt veniturile obtinute de un salariat din chirii, dobanzi, dividente si contracte de drept de autor.

 26. Diana said

  am March 6 2009 @ 11:00 am

  Sint intr-o situatie similara… ce facem?

 27. Stefan said

  am March 6 2009 @ 11:04 am

  Ce destepti sunt ei! Daca mucesti, platesti CAS. Daca stai cu burta-n sus si incasezi bani din chirii, nu mai platesti!

 28. tybanu said

  am March 6 2009 @ 11:15 am

  ultima solutie: inca o revolutie!!!

 29. emx235 said

  am March 8 2009 @ 10:09 am

  Deci sunteti de acord cu mine ca trebuie sa ne organizam
  Intrebarea este cum incepem?
  Si vorba lui lumi_ana, cu cat mai repede cu atat mai bine.
  Cautati sa raspunditi idea si pe forumurile profesionale. Sau ori ce a lt forum unde se dezbat probleme de aces gen.
  Dar exact lumi cum ai precizat de alfel, asociatiile profesionale pot face mult mai mult si consider c sunt direct interesati de asa ceva, atat ca asociatii cat si la nivelul individual de persoana ce apartine acelor asociatii. Cine poate, sa faca in asa fel ca ideea sa patrunda in randurile acestora mai ales.

  Cu stima,

 30. alina said

  am March 16 2009 @ 4:52 pm

  Buna ziua. Am aceasta pb si eu. Am carte de munca si pfa din iulie 2008. Unii contabili zic ca numai tb sa platesc cass, ca s-a schimbat legea.

  Este adevarat, stiti ceva?

  Alina

 31. soarebv said

  am March 16 2009 @ 5:23 pm

  Am revenit!

  ce sa fac azi am platit debitul, mai raman majorarile, nu stiu ce o sa se intample, si asa m-am imprumutat ca sa ii platesc…….nu stiu daca s-a schimbat legea, dar daca se schimba ar trebuii sa o anuleze pe cea din 2006, ca daca doar se da alta lege , degeaba, ca ramane si cea veche pana la aparitia celei noi.

  Nu stiu cum ne putem organiza, poate avocati, sau nu stiu….

  legile prostesti din Romania, ca mi-am operat fetita de polipi si bine-inteles ca a trebuit sa cotizezi la medic si anestezist ca ”sti ca eu o adorm si eu o trezesc, nu?”–asta a fost un raspuns din spital, dar eu trebuie sa cotizez in plus cu peste 5000ron ca sa ce????????????????? sa mor in spital la fel ca cei care platesc din salariu minim si atat.

  asta e
  sanatosi sa fim

 32. lavy said

  am March 26 2009 @ 1:49 pm

  in cazul in care doriti sa stringeti semnaturi s ma contactati, am si eu un PFA si voi deschide carte de muca la o anumita firma; oricum nu cred ca este corect sa platesc atatia bani pentru un sistem medical care oricum functioneaza defectuos.

 33. adina said

  am May 9 2009 @ 10:23 pm

  As avea si eu o intrebare: mi-am inceput activitatea de PFA in 2003. Am primit notificare azi, 9 mai 2009, de la Casa de Asigurari ca nu mi-am platit CASS-ul aferent PFA-ului (mentionez ca sunt angajata si la o alta firma, platitoare de CASS). Conform Codului de Procedura Fiscala datoriile la buget se prescriu dupa 5 ani de la data instituirii dreptului de executare silita. Sa inteleg ca nu mi se mai poate solicita CASS-ul aferent perioadei 2003-prezent?

 34. sancho said

  am June 27 2009 @ 8:45 pm

  Oare de ce s-au trezit doar acum? Tara nu mai are bani, sau ce? Mi-a venit azi somatia, ca din 2006! nu am platit la CAS… E cam absurd toata chestia asta… Daca sunt si angajat, mai am si PFA, de ce sa cotizez din doua locuri? Primesc mai mult in spital? Am dubla reducere la medicamente? Sau ce? Daca exista legea din 2006, de ce nu s-a aplicat? Magaria lu’ BOC!

 35. Nity said

  am June 29 2009 @ 11:55 pm

  Salut ! Eu sunt SOMER din feb 2009, am deschis un Pfa din iulie 2009 pentru ca sa colaborez cu o firma MLM care imi livreaza bonus din vanzari ( o nimica toata) . Oare trebuie sa platesc si eu CASS ?

  Va multumesc anticipat!!

 36. Adrian M said

  am October 22 2009 @ 7:49 am

  Am intrat si eu in aceeasi situatie cu Mariana,adica sunt PFA din anul 2000,angajat cu CM din 1999, si saptamana trecuta am primit de la CASS Decizie de Impunere privind plata CASS incepand cu 2004 pana azi, care pentru anul 2004 la valoare de 226 RON am de plata penalizare de 360 RON cand de aproape 10 ani nu au trimis nici o instiintare cum ca ar fi ceva de plata si la CASS.Mentionez ca plata impozitelor e la zi si ca PFA si ca angajat.Au mai aparut ceva noutati in legatura cu acest proces?

 37. stefana said

  am November 19 2009 @ 11:32 am

  Acum m-am intors si eu cu dureri de cap de la CAS. Si eu sunt angajata si platesc si ca PFA aceasta contributie. Am de platit 2870 ron din care contributia propriu-zisa e de 1700 si penalitati de 1100. Sa mai stai in tara asta….si nu mai spun ca in spital cand am stat cu baiatul am platit 80 ron/noapte rezerva. E absolut revoltator!

 38. Cacoveanu said

  am November 19 2009 @ 12:56 pm

  Sunt intr-o situatie asemanatoare pentru anul 2007 . Chiar cred ca nu-i corect pfa sa plateasca si daca este angajat si de ex. un angajat care este si asociat intr-o firma nu achita cass obligatoriu numai in calitate de salariat. Este foarte corect sa achite asa , dar legea trebuie sa fie unitara si pentru pfa

 39. Cacoveanu said

  am November 19 2009 @ 12:59 pm

  Sunt intr-o situatie asemanatoare pentru anul 2007 . Chiar cred ca nu-i corect pfa sa plateasca si daca este angajat si de ex. un angajat care este si asociat intr-o firma achita cass obligatoriu numai in calitate de salariat. Este foarte corect sa achite asa , dar legea trebuie sa fie unitara si pentru pfa

 40. Eugen Popa said

  am November 19 2009 @ 3:14 pm

  Si eu sunt intr-o situatie asemanatoare, am primit somatie pentru 2004-2005 desi in toata aceasta perioada am fost si angajat iar firma a achitat la zi contributiile catre CASS. Culmea este ca in 3 ani am avut venituri 0 declarate la finante iar un functionar de la CAS BACAU mi-a spus ca nu conteaza ca nu am avut venituri si ca se calculeaza 5,5% din salariu min. brut pe economie + penalitati si majorari, eventual si amenda…total aberant…

  Deci, ne organizam si dam statul in judecata?

 41. ela said

  am November 26 2009 @ 3:24 pm

 42. anca said

  am November 30 2009 @ 3:26 pm

  Decizia 681/iulie 2009 nu se refera la cazul amintit mai sus. Cazul e din Radauti si contesta dreptul CAS de a-i cere actele doveditoare…asta e decizia 681, ea declara constitutional dreptul CAS de a cere actele in baza carora se face calculul sumelor datorate la fond.

 43. andreea said

  am December 2 2009 @ 3:13 pm

  si eu stiam ca nu se plateste daca esti amgajat. totusi citind pe site (uri) am sunat si eu azi la Casa de sanatate Bihor – e obligatoriu cf 95/2006.
  va rugam informati-ne cu privire la stadiul si mersul procesului.
  ar trebui sa facem ceva, e o aberatie
  Multumim

 44. Adrian M said

  am December 3 2009 @ 2:23 pm

  Cum poate fi posibil si legal ca sa ai PFA dim 1999, legea sa intre in vigoare in 2003, sa nu te avertizeze(anunte)macar in anul urmator(2004)ca ai avea ceva de plata si la CASS, iar dupa aproape 10 ani sa-ti dea penalizari mai mari decat valoarea de plata? Asta e sigur doar in ROMANIA!!!! Ceva noutati legate de procesul acela contra legilor astea aberante care avantajeaza doar pe cei care stiu sa se fofileze pe langa lege…..?

 45. O SOLUTIE! said

  am January 11 2010 @ 5:01 pm

  Semnati petitia si sa speram ca vom strange suficiente semnaturi pentru a stopa acest abuz!

  Trimiteti link-ul la toti prietenii prin e-mail.
  Postati peste tot pe internet.

  http://www.petitieonline.ro/petitie/anularea_obligatiei_pfa_sa_plateasca_cass_daca_este_si_salariat_-p48025046.html

  Va multumesc!

  D-le Urban va rog sa ne sprijiniti in aceasta initiativa!

 46. Morella said

  am January 26 2010 @ 11:29 am

  Am semnat si eu petitia! Sustin aceasta campanie pentru ca sunt si eu in acelasi caz!

 47. IONITA ION BEBE said

  am March 10 2010 @ 10:36 am

  SUNT PFA DIN ANUL 1999, ANUL TRECUT MI-A VENIT SA PLATESC DIN URMA CASS PE ULTIMII 5 ANI PLUS MAJORARI COLOSALE.
  MENTIONEZ CA SUNT PENSIONAR. SUNTEM AMENINTATI CU EXECUTARE SI AMENDA. NU AM SEMNAT NICIUN CONTRACT CU EI(CASS). CE ESTE DE FACUT? ERA CORECT SA FIM ANUNTATI DIN PRIMUL AN SI NE ACHITAM DE DATORII. VA MULTUMESC ANTICIPAT IN NUMELE TUTUROR ROMANILOR CARE SUNT IN ACEASTA POSTURA INGRATA.
  ( CRED CA SUNTEM DE ORDINUL ZECILOR DE MII)

 48. Lucian Focsani said

  am March 16 2010 @ 9:24 pm

  Am un PFA din 2003 comert ambulant. Nu pot intelege urmatoarea situatie: daca veniturile PFA nu ajung la cuantumul unui salariu minim pe economie, atunci de ce leagea ma obliga sa platesc asigurari de sanatate la acest nivel de salariu minim. Aceeasi situatie si la contributia la pensie. Daca din acel venit pe care il obtin mai platesc si cele susmentionate, atunci o familie din ce mai supravietuieste, daca nu ar mai avea si un ajutor de la parinti care sunt pensionari la tara. Cred ca nu ar fi ni o problema plata acestui CAS daca ar fi calculat la nivelul venitului obtinut. Dar cei de la casa de asigurari de sanatate nici nu vor sa auda.

 49. Krokoci said

  am March 17 2010 @ 12:11 am

  Si eu sunt intr-o situatie asemanatoare, am primit somatie. Dar cum stiu eu daca in 5 ani nu a recuperat CASS-ul se anuleaza, adica numai de la 2005 se puate sa cere platile.

 50. Gabi said

  am March 18 2010 @ 2:15 pm

  Si eu sunt in situatie asemanatoare, am PFA din 2006 si sunt si salariata de 22 de ani la o societate. La sfarsitul anului trecut am primit somatie sa ma prezint la CAS cu declaratiile de venit din 2006 pana in 2009. Am aflat ca am de platit pentru perioada 2006-2009 suma de 2600 lei in care erau incluse si penalizarile. Am intrebat personalul de la casa de asigurari daca beneficiez de ceva servici in plus fata de ceilalti. Mi s-a raspuns ca beneficiez doar de “pachetul de baza” la fel ca toata lumea. Deoarece nu am platit suma, in luna februarie 2010 s-a trimis la societatea la care lucrez o hotarare in urma careia mi s-a pus proprire pe salariu pentru recuperarea debitului catre CAS. Pentru recuperarea acestui debit, conform procedurilor fiscale, se poate retine pana la 50 % din salariu.
  va rog se ne tineti la curent cu privire la stadiul si mersul procesului. Va multumesc!

 51. Catalin said

  am March 25 2010 @ 4:50 pm

  Eu am PFA dar nu am lucrat in alta parte, si habar nu am avut ca trebuie sa platesc pentru pensie. Asta este, nu sunt jurist, pe cine am intrebat mi-a zis de 16% si de sanatate, pe care mi le platesc. Acum imi vine hartie ca trebuie sa platesc din 2006 pana in prezent. Bun, pot sa inteleg ca a fost o scapare a mea, desi normal mi se parea sa fiu cumva informat oficial in privinta obligatiilor de plata de o institutie ceva la infiintare. Problema o sa o constituie penalizari foarte mari pentru perioada 2006-2010, pe care nu mi se pare normal sa le suport, de vreme ce abia in 2010 ei s-au trezit ca eu nu platesc. Am dovedit buna credinta fata de obligatiile de plata de care am avut cunostinta, in prezent fiind la zi cu restul obligatiilor. Am sanse sa contest cumva penalitatile respective? Ele sunt cu siguranta “opera” unor functionari incompetenti, care ar fi trebuit probabil sa ma someze inca din 2006 sa ma duc sa platesc.

 52. irina said

  am April 2 2010 @ 11:55 am

  si eu m-am trezit cu o notificare chiar de 1 aprilie,care spune ca ;protocolul nr… trimis de Administratia Nationala a Finantelor Publice am fost declarata per fizica care am realizat venituri impozabile sa ma prezint la ei la cas .nu am stiut ca trebuie platit , mi se pare ilogic ca cineva sa-mi bage mina in buzunar ,de ce nu verifica daca ai avut nevoie de serviciile lor? nu vreau sa fiu asigurat la cas vreau sa decid singura cui ii dau banii…vreau sa am de unde alege mai multi ofertanti de produse nu sa-mi bage pe git ce vor ei..e banul meu eu hotarasc daca nu am asigurare platesc cind am nevoie,exsista clinici particulare .nu consider ca e constitutional sa ma obligi sa platesc un serviciu pe care eu nu l-am folosit.sa -mi mai puna si penalitati de ce au asteptat sa treaca atita timp de ce nu te-au somat imediat sa stii se ai de facut…dar ce sa faci in tara asta cel ce fura miliarde e iertat omul simplu ..la streang cu el ar fi corect ca asa cum platesiti la finante sa zicem sa ti se trimita instiintare ce mai ai de facut nu sa stea la cotitura sa platesti penalitati pt ce … sa traiasca guvernantii.? statul ce ofera ,pfa isi face singur un loc de munca si plateste statul dar oare statul ce ofera?ce ma sfatuiti sa fac,ce se poate intimpla ce pot sa faca la executarea silita?

 53. Alin Dumitrescu said

  am April 6 2010 @ 10:22 pm

  Aceasta Lege(95/2006) este o aberatie ca multe altele…Eu desfasor activitati independente din 2003, dar tot timpul am avut cartea de munca la alta societate comerciala si acea societate a platit toate contributiile necesare…Acum am primit notificare de la acesti nenorociti de la CAS care doresc sa le virez toate sumele aferente din 2004 si pana in prezent! Ii voi da in judecata, nu pot accepta acest jaf organizat la nivel de stat, pentru o asigurare medicala care este egala cu 0! La mine suma este imensa-nici nu am vrut sa o calculez exact- cca 30.000 lei! Se mira cum sa faca rost de bani pentru sustinerea intereselor lor-in primul rand- ganditi-va numai la afacerile medicilor si farmacistilor cu retetele gratuite si compensate si multe altele. Sunt revoltat de gradul de hotie existent si legiferat din pacate!
  Din 2003 si pana in prezent am avut nenumarate controale de la fisc si tot timpul mi-am platit datoriile. Acum apar si nemernicii astia care vor si ei bani. Maine oare cine o mai solicita bani???

 54. Alin Dumitrescu said

  am April 6 2010 @ 10:32 pm

  Draga Irina,

  Nu stiu daca putem face ceva in acest sens dar trebuie incercat. Eu voi lua legatura cun un avocat si sper cel putin sa gaseasca o metoda de tergiversare. In ultima instanta, voi face in asa fel incat eu “PFA” sa nu mai am nimic ce ar putea fi executat(bunuri mobile si imobile) si sa vedem atunci ce notificari imi vor trimite. O sa le dau cinci lei/ luna(oricum este mult pentru serviciile oferite).

 55. Cosmic Debris said

  am May 15 2010 @ 10:43 am

  Este incredibil ce se întâmpl?. Eu nu mai vreau sa pl?tesc DELOC acest sistem! Mie mi-e frica sa intru în vreun spital de stat din România! Am avut nevoie odat? de un tratament pentru dureri de coloana ?i nu mi-au dat nici o pastila compensata! Mi le-am cump?rat pe banii mei. Pl?tesc lunar aproximativ 200 RON acestui sac f?r? fund ?i acum aflu ca trebuie sa-l mai pl?tesc odat???? Vreau sa pl?tesc asigurarea la o clinica privata, nu la ho?ii ??tia!!! CAS cum justific? banii ob?inu?i cu japca de la oameni?

 56. Cosmic Debris said

  am May 15 2010 @ 10:46 am

  Este incredibil ce se întampla. Eu nu mai vreau sa platesc DELOC acest sistem! Mie mi-e frica sa intru în vreun spital de stat din România! Uitati-va la cazurile unor oameni care intra in spital cu o zgarietura si pleaca de acolo cu boli incurabile!
  Odata am avut nevoie de un tratament pentru dureri de coloana si nu mi-au dat nici o pastila compensata! Mi le-am cumparat pe banii mei. Platesc lunar aproximativ 200 RON acestui sac fara fund si acum aflu ca trebuie sa-l mai platesc odata??? Vreau sa platesc asigurarea la o clinica privata, nu la hotii astia!!! CAS cum justifica banii obtinuti cu japca de la oameni?

 57. Arina said

  am May 17 2010 @ 3:56 pm

  Ce se mai aude de proces? Sunt direct interesata pentru ca vreau sa actionez in instanta CAS Buzau. Sunt in aceeasi situatie ca multi altii care au postat aici.

 58. trocin alexandru said

  am May 31 2010 @ 4:39 pm

  Am citit legea de cel putin 30 ori considerand ca daca am carte de munca la societatea mea (tinuta pt. cartea mea de munca, cu forfetar si contabil)scap. De mentionat ca nu sunt nici macar P.F. ci persoana fizica neautorizata.Mi-a venit de platit 9800 ron pentru ultimii 5 ani. Am penalitati de 2800 ron, de parca ar trebui sa stau cu Monitorul Oficial in brate.

 59. popa monika said

  am June 4 2010 @ 4:45 pm

  din pacate Casa de Asig.judetene vor sa incaseze si 6.5% contrib.CASS pe 2009, desi era 5.5% conform legii, care nu s-a modificat
  Ei incasau cota anticipata de 5.5% pe 2009, ca si pe 2010 de altfel, iar acum s-au trezit in unele judete sa ceara 6.5% CASS de la PFAuri retroactiv pe 2009, pt.ca ” asa s-au inteles la nivel national” spun ei; act normativ bine inteles ca nu exista, dar daca nu le platesti calculeaza penalizari

 60. Vasile Sandor said

  am June 10 2010 @ 12:33 pm

  Casa de Sanatate Prahova COMITE ABUZURI fata de PFA-urile care isi platesc costiinciosi contributiile CASS datorate , conform L/95 /2006 cu toate completarile ulterioare , fara ca vreo institutie abilitata a statului sa intervina si sa ne apere drepturile . Acesti guvernanti imbuibati si acest guvern depasit de situatie nu sunt in masura sa mai si apere contribuabilii care platesc oricum foarte multe taxe si sa intervina impotriva celor care ne modifica taxele dupa bunul lor plac fara a avea temei legal. Casa de Sanatate Prahova contrar legii doreste ca PFA-urile sa plateasca CASS pentru regularizarea anului 2009 in procent de 6.5% cu toate ca in cursul anului 2009 transele de impozit anticipat s-au platit cu 5.5% asa cum prevede L95/2006 si OUG 226/2008 .
  Si atunci ne intrebam pe buna dreptate : OARE LEGILE SUNT FACUTE SI PENTRU INSTITUTIILE STATULUI sau numai pentru PLATITORII DE TAXE SI IMPOZITE , fara de care ,intre noi fie vorba EI nu ar putea exista…..
  Si totusi poate va inteveni cineva prin autosesizare pentru rezolvarea acestei nelegiuiri , intrucit domnii de la sanatate nu au nici un inscris ( nu mai spun o lege ) pe baza careia sa calculeze CASS aferent 2099 cu 6.5% .

 61. bora said

  am June 20 2010 @ 7:35 pm

  vreau sa stiu daca este legal ca pe perioada inactiva adica intre incetarea activitatii(angajat cu carte de munca)15.12.2008 si inceperea activitatii(p.f.a.)01.04.2009 trebuie sa platesc contr. catre c.a.s.s. intreb acest lucru deoarece mi s-a facut impunere pe aceasta perioada la salarul minim brut pe economie perceptand si majorari de intarziere cu toate ca pe aceasta perioada nu am avut nici o sursa de venit si nici calitatea de angajat si nici nu am avut o afacere personala tip p.f.a. ….o perioada inactiva din toate punctele de vedere. poate cineva sa ma ajute cu infurmatii veridice? multumesc.
  marcel

 62. RUS LUCRETIA said

  am June 29 2010 @ 11:56 pm

  E ceva foarte absurd ca numai dupa 5 ani sa trimita somatii, pân? acum de ce nu au verificat.La închiderea activit??ii, finan?ele ,dece nu ne+au aten?ionat__
  M? aflu în aceia? situa?ie. Trebuie s? ne c? ut?m drepturile.CEL MULT S? PUN? PENALIT??I DE LA DATA ÎN?TI??RI.
  AR FII NORMAL CA LA VIZAREA AUTORIZA?IEI S? NE COMUNICE ?I OBLIGA?IILE DE PLAT?.
  ÎN ?ARA ORDONAN?ELOR NU PUTEM ?TI ?I VALABILITATEA LEGILOR,NOI VEM S? MUNCIM NU S? CITIM TOATE ABERA?IILE GUVERNANTILOR.
  SUBSCRIU PENTRU UN PROCES S? NI SE FAC? DREPTATE.

 63. Blagoci Sergiu said

  am July 2 2010 @ 10:09 pm

  Sunt si eu in sitatia de a plati CASS din 2006 cu penalitati si majorari in valoare de 3.750 lei. Colac peste pupaza am primit o recalculare (avand si CIM) contributiei + majorari + penalitati cu inca 459 lei. Intebare … (pentru cei ce cunosc) de unde a aparut aceasta suma?. Contributia pentru salariu este 5,5%, contributia pentru P.F.A. este 5,5% … atunci suma trebuie sa aiba tot 5,5% ca asa spune matematica !!! NU ???. Am observat ca suma aceasta adaugata este STANDARD la toate PFA la care s-a recalculat contributia (totul la “plesneala” – daca merge … merge). Daca ai avut “tupeul” sa contesti suma calculata si ceri o recalculare a acesteia – automat valoarea este majorata …. niciodata micsorata ????. Fac ce vor cu noi. Este culmea tupeului. HAI SA NE FACEM UN SINDICAT AL P.F.A.. . SA FIM UM PIC CA NEMTII … ROMANI VA ROG – NU MAI FITI “BALCANICI” !…

 64. niki stefan said

  am July 6 2010 @ 7:16 pm

  Stie cineva in ce stadiu se afla procesul? S-a rezolvat ceva sau mai avem de asteptat??? Eu am tras linie si am ajuns la concluzia ca nu merita sa muncesti cinstit. Mai mult am platit taxe decat am castigat… 16% impozit pe anul trecut + 16% impozit pe anul in curs (estimat) + 5.5% FNUASS+penalitati… mai bine o lasi balta… Nu mai muncesc si nici nu ma mai enervez ca-mi ia statul aproape tot… Ce am castigat a trebuit sa platesc pt operatie in strainatate, ca aici n-am avut curaj… Si atunci de ce trebuie sa cotizez de 2 ori???

 65. crisa said

  am July 8 2010 @ 10:00 pm

  “OUG nr 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale: Art. 18. – PFA este asigurata in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.

  Adica se mentioneaza ca “are dreptul” altminteri ar fi fost ” are obligatia”

  Deci , daca cineva are si contract individual de munca si platesti acolo asigurarea nu mai e cazul sa mai plateasca prin PFA

  Stiu ca mai demult un avocat a dat in judecata Casa de A si a cistigat. Dinsul avea asig privata de sanatate.

 66. crisa said

  am August 3 2010 @ 4:25 pm

 67. LIVIA said

  am August 5 2010 @ 8:43 pm

  Cu aceasta problema a platilor catre stat de catre o PERSOANA FIZICA AUTORIZATA ma confrunt si eu . Pe scurt : am primit ieri instiintare de la CNPAS si CNAS ( parca sau vorbit) sa platesc restantele din 2007- 2009 , firma eu am radiat-o in martie anul acesta , la infiintare nu m-a anuntat nimeni ca trebuie sa platesc aceste sume exorbitante la momentul respectiv , la CNAS am o contributie de platit in val de 931 si majorari de 633 , iar la CNPAS nu sau obosit sa-mi calculeze decat amenzile in val de 600 lei. Astept un ras daca se poate chiar de la dl. Urban cu multumirile anticipate , sau daca stie cineva sa-mi spuna va sunt recunoascatoare!

 68. Mari said

  am August 25 2010 @ 3:48 pm

  Sunt PFA si in paralel am avut si inca am si contract de munca. Mergand la Casa Judeteana de Sanatate, ca o persoana de buna credinta, pentru inregistrare si plata conform OG 58/2010, am aflat ca am de platit restante din 2006 cu penalitatile aferente. In situatia mea mai erau si altii, stupefiati ca si mine. De fiecare data am intrebat pe cei de la finate daca in afara de impozit mai am si altceva de platit, daca exista maodificari ale legii. Inspectorul care trebuia sa-mi dea aceste informatii se pare ca nu era nici el informat. De ce mai exista acest serviciu, de “Asistenta contribuabili”, daca furnizeaza informatii eronate. Nu intentionez sa platesc aceste sume restante, sau macar nu o sa platesc penalizarile. Ce parere aveti? pot sa fac o contestatie, in acest sens? Credeti ca as avea castig de cauza?

 69. batranul said

  am September 1 2010 @ 12:00 pm

  la fel sunt pfa si a venit sa platesc in urma cu 5 ani o suma uriasa am o taraba in piata castig 300 ron lunar dar platesc impozit pe venit impus deci mult mai mult decat castig din care platesc sanatate calc cu sal minim pe economie iar acum vine si cnpas cu restanta pe 5 ani pana acum unde au fost si de ce la salariu de 600ron si nu la ce castig de fapt ca doar mai sunt si taxe diferite sfatuitima ce sa fac nu am atat bani cat cere cnpas

 70. Bogdan said

  am September 3 2010 @ 3:51 pm

  Vad ca multi intreaba care e situatia procesului, insa nu vine nici un raspuns. Sa inteleg din asta ca procesul a fost pierdut? Eu as da statul in judecata pentru altceva, desi nu stiu ce sanse de castig as avea: de ce ma obliga sa-mi fac asigurare de sanatate cu el, cu Statul Roman? Eu nu vreau sa fac cu el, ci cu o clinica privata. Sunt banii mei iar el nu are dreptul sa mi-i ia cu japca, fortandu-ma sa ma asigur la el.

 71. carmen said

  am September 8 2010 @ 9:11 pm

  Si eu sunt in situatia asta.Am platit pe 5 ani in urma la sanatate , penalizari si dobanda.Nu in toate judetele e asa.
  Mai mult in seara asta la Stirile Protv am auzit ca cei care sunt salariati si au si PFA nu platesc cei 5,5 % pe PFA.
  Ce tara !!!
  Ce s-a intamplat cu procesul ?

 72. Dan said

  am September 28 2010 @ 4:45 pm

  Am un PFI din 2007.Pentru acesta in fiecare an am depus declaratia 200 la administratia financiara in care declaram venitul brut si atat (fara alte cheltuieli). Conform legii:

  Din venitul brut se plătesc: contribuţia la asigurarile sociale, contribuţia la asigurările sociale de sanatate, contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj. După aceasta se obţine venitul net, care se impozitează cu 16%.

  Mentionez ca sunt angajat din 1999.

  Sa presupunem ca imi platesc CASS-ul cu tot cu penalizari (pentru PFI).

  Urmeaza intrebarea: Cine imi da inapoi banii pe care i-am dat statului care a acceptat declaratia 200 ca atare ? Fara cheltuieli si cu asimilarea venitului brut ca venit net (asta in conditiile in care conform legii ar fi trebuit trecuta la cheltuieli macar contributia la asigurarile sociale de sanatate care se presupune ca este obligatorie indiferent de statutul persoanei ce detine PFI-ul (adica angajat cu carte de munca)). Nu cumva in aceasta situatie chiar statul prin reprezentantii sau a incalcat legea ?

 73. georgiana said

  am October 21 2010 @ 5:57 pm

  Ingros si eu randurile, am de plata din 2008 si pana in prezent o suma colosala!!
  mi-as dori enorm sa ne adunam si sa facem ceva, daca fiecare din noi ne plangem si atat nu rezolvam nimic, iar ei ne inchid gurile cu legile aberante. Chiar suntem neputinciosi, nu putem schimba nimic???
  cred ca din pacate, ne vom inbolnavi platind..

 74. jack said

  am October 22 2010 @ 3:04 pm

  aceeasi situatie. PFA din 2006. la infiintare primaria mi-a spus ca din moment ce sunt salariat nu mai trebuie sa platesc CAS+CASS si s-a dovedit ca nu e asa.
  Faptul ca nu esti instiintat nu este pasibil de penalizare? Ambiguitatea legilor cu :esti obligat dar trebuie sa faci contract, adica daca esti obligat platesti si fara contract… etc etc lasa loc la tot felul de inteerpretari abuzive carora nu te poti opune decat prin ORGANIZARE.
  Ex.Asociatia taximetristilor independenti care protesteaza, sa vedem cu ce succes.
  AR TEBUI CA IN SITUATIA CA NU S-AU TRIMIS INSTIINTARI DE PLATA, CAZ APROAPE UNANIM, SA SE CEARA ELIMINAREA PENALITATILOR SI MAJORARILOR.
  SI AR FI EXTREM DE NECESARA O ORGANIZARE PE TARA A PFA PENTRU APARAREA DREPTURILOR LOR!

 75. coman cristina said

  am October 29 2010 @ 10:27 am

  sunt in aceeasi situatie,am primit o decizie de impunerein care ma anuntau ca am de plata o suma enorma ,contributia cas pe perioada 2005-2010 iar penalizarile si dobanzile sunt aproape cat plata contributiilor,dar nu inteleg de ce trebuie sa platesti penalizari pt ceva ce nu ti s-a comunicat.am fost si la cnas iasi iar acolo mi s-a spus ca nu era de datoria lor sa ne anunte in fiecare an de plata contributiilor la cas ….dar acum la cinci ani au puut sa ne anunte ,nu?este ceva strigator la cer,pe mine m-a informat o persoana de la finante ca ar fi mai bine sa dau in judecata pt penalizari dar nu individual ci colectiv adica mai multe persoane ,ca asa e cel mai bine,ai avea castig de cauza.astept raspunsuri pe adresa de mail:emyclaas@yahoo.com VA MULTUMESC

 76. ADELA VASILIU said

  am October 29 2010 @ 1:13 pm

  Buna ziua!
  Sunt una din “fericitele” pensionare care am si PFA pentru proiectare. In afara faptului ca am platit o viata asigurari de sanatate, ca platesc si acum din pensie- mi se cere si retroactiv pe 5 ani(de fapt 6) contributia pentru pfa si majorari si penalizare.Nu am stiut, daca mi s-ar fi spus as fi platit cum am platit impozitul.
  =In legea 95/2006 scrie la drepturi ca asiguratii au dreptul sa fie informati anual in legatura cu datoriile la cass. Cum drepturile urmeaza dupa obligatiile fata de Cass se intelege ca si dreptul de a fi informat trebuie asigurat de catre casa.
  _ Inainte de 2006 in lege erau enumerate categoriile care trebuie sa plateasca asigurarile la sanatate,fara a se specifica faptul ca cel care e salariat sau pensionar si are si pfa trebuie sa plateasca pentru toate veniturile.. Abia in legea 95/2006 se stipuleaza ca se datoreaza contributie pentru toate veniturile.
  -Legea 95/2006 a aparut in noiembrie 2006, iar normele metodologice de aplicare au aparut in 10 ianuarie 2007Normal ar fi sa se aplice din ianuarie 2007 si nu din anii anteriori.
  Daca stiti ceva in plus- va rog comunicati-mi si mie daca pot face ceva sa scap de jefuitorii astia, macar de majorari care sunt aproape egale cu contributia.
  Un singur om a castigat procesul cu casa. E vorba de avocatul Victor Rusa din Cluj, iar in Iasi mai este un notar pe cale sa castige procesul, dar tot judecat la Cluj. Haideti sa intreprindem ceva in comun.Va rog raspundeti-ni si mie, caci cred ca nu vom realiza nimic cu petitia.
  Multumesc, Adela Vasiliu a.vasiliu@yahoo.com

 77. IONITA ION BEBE said

  am November 1 2010 @ 8:42 am

  SUNT PFA, AM PRIMIT ZILELE TRECUTE – INSTIINTARE DE POPRIRE DE LA CASS PE ULTIMII 5 ANI, AM AVUT PE CARD UN REST DE 490 RON SI AU FOST LUATI DE CASS , LASANDU-MI CARDUL 0. TOTI BANII CARE-MI VOR INTRA PE CARD VOR FI OPRITI DE CASS.MENTIONEZ CA SUNT PENSIONAR SI PRIMASC PENSIA PE CARD. ORICE FACTURA, RATA LA BANCA VA FI PRIMITA DAR BANII SUNT REDIRECTIONATI CATRE CASS. CE ESTE DE FACUT ? SUNTEM DEZORIENTATI , STATUL ESTE CAMATAR.
  VA MULTUMESC ANTICIPAT.

 78. ileana said said

  am November 3 2010 @ 10:23 pm

  sunt pensionara si am venituri din chirii trebuie sa platesc contributii laCass? legea este ne clara am citit de citeva ori. nu am primit nimic dar am auzit fel de fel zvonuri. imi pot lua bani din cont fara aprobarea mea?

 79. coman cristina said

  am November 4 2010 @ 9:09 am

  daca sunteti pfa ,sunteti obligata sa platiti contributiile la cas,chiar daca nu aveti contract cu ei ,eu asa am patit ,am primit decizie de impunere de la cas in care am de plata din ultimii 5 ani plus penalizari

 80. coman cristina said

  am November 4 2010 @ 9:10 am

  asa am inteles caci iti pune proprire pe cont si ei isi iau de acolo cat le trebuie

 81. KOZILEK GERLINDE said

  am December 6 2010 @ 2:13 pm

  Buna ziua! Mi-am infiintat PFA pentru a putea factura comisioanele ce le mai iau din inscrieri persoane Avon, comisioane ce sunt foarte mici si nu trebuie facturate lunar.In acelasi timp am fost si salariata! Pe data de 19.10.2010 am primit de la C.N.A.S CARAS-SEVERIN o notificare privind obligatia de a declara veniturile realizate pe perioada 2005 pana in prezent! Mentionez ca pana acum nu am mai fost anuntata de nimeni ca as avea de plata ceva la sanatate! De buna credinta am trimis copii dupa declaratii si mi-au venit urmatoarele:
  -Pe 2005 am avut pierdere de 2703, cei de la CNAS au calculat la venitul de 3960 (12 salarii minime pe economie), contributia de 257 si majorari de 425.21, in total de 682.21;
  -Pe 2006 am avut un castig net de 85 ron, contributie 6 si majorari de 6.15;
  -Pe 2007 am avut un castig net de 4994, contributie calculata de 325 si majorari 291.36;
  -Pe 2008 primul semestru am avut un venit net de 3030, contributie datorata de 197 si majorari de 104.71:
  -Pe 2008 al 2 lea semestru am avut un venit net de 3102 cu o contributie de 171 si majorari de 90.89;
  -Pe 2009 am avut un venit net de 7299 cu majorari o contributie de 474 si majorari de 95.99.
  Am platit debitele dar majorarile nu le-am platit si nu stiu ce sa fac in coontinuare! Noi nu aveam dreptul sa fim anuntati din timp de aceste contributii? De ce se calculeaza la salariul minim cand noi am contribuit si din venitul din salarii?
  Kozilek Gerlinde

 82. Viorel said

  am December 9 2010 @ 4:16 pm

  Si eu sunt angajat cu carte de munca si am in acelasi timp si un PFA. La infiintare (2005) mi s-a spus ca fiind si angajat cu carte de munca si platind acolo CASS si CAS, nu e obligatoriu sa platesc CASS si CAS si pe PFA. Acum aud ca de fapt CASS-ul ar fi fost obligatoriu si pana acum iar din vara asta e si CAS-ul + somajul obligatoriu. Inca nu mi-a venit vreo notificare, dar oricum ceea ce spui tu, Gerlinde, mi se pare ca e in contradictie cu Legea 95/2006 art. 257 alin. 2 lit. b care zice asa referitor la CASS:

  (2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%**) 5,5%***), care se aplica asupra:

  b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;

  deci eu deduc ca daca pe PFA ai avut venituri lunare sub salariul minim brut pe tara iti poate calcula CASS la valoarea salariului minim brut pe tara numai daca asta este singurul tau venit pe care platesti CASS, or tu mai platesti CASS si corespunzator salariului pe care il primesti acolo unde esti angajata cu carte de munca.

  Deci chiar daca m-ar obliga sa platesc CASS din urma, nu imi poate calcula la valoarea salariului minim brut in cazul in care veniturile mele pe PFA au fost mai mici de atat.

  Sau imi scapa mie ceva?

 83. cris said

  am December 10 2010 @ 11:16 am

  In ce stadiu este procesul ? A cistigat persoana respectiva?

 84. Ela said

  am December 15 2010 @ 9:25 am

  Din 2005, pana in 2009 am lucrat in paralel avand:
  3 contracte de munca (simultan) unul cu norma intreaga si 2 CIM cu timp partial
  PFA

  Avand in vedere cate taxe platim am decis sa-mi anulez PFA-ul si cele 2 CIM cu timp partial.

  Aceasta masura nu poate decat sa stimuleze LENEA.
  Daca eu contribui la CASS din 4 surse cu ce beneficiez in plus fata de o persoana care contribuie dintr-o singura sursa?

  Ca remuneratie pentru contributia din cele 4 surse, in decembrie 2010 am primit o decizie de impunere prin care sunt obligata sa platesc 3000RON din care penalitatile aprox 65% .

  Ca urmare am decis sa fiu salariata doar cu un CIM (am renuntat la celelalte) si sa ma ocup mai mult de stidii si copii.

  CASS de ce nu este penalizata pt ca nu ne notifica anual despre datoriile pe care le avem catre ei?

  De ce nu se aplica aceleasi reguli si pentru ei cand gresesc sa fie penalizati?

  Este nedrept si nu pot sa va spun ce indignata sunt!!!
  Sunt de acord sa contribui pt a da statul in judecata in scopul recuperarii penalitatilor.

  Dar tb sa ne reprezinte un avocat profesionist. Adresa mea de mail (amihaela05@yahoo.com)

 85. DINU GABRIELA said

  am December 17 2010 @ 1:27 pm

  ce putem face in cazul in care am primit deja somatie de plata si titlu executoriu pentru contributia la CASS(FNUASS ) pentru PFA-urile care au avut in paralel si Contracte de munca si li s-a retinut si platit contributia de catre angajatorul respectiv
  .

  Unde se depune Contestatia si/sau actiunea ?

  Catrinel

 86. lumiana said

  am December 20 2010 @ 11:17 am

  observ cu stupoare ca pe acest subiect nu a aparut nici un raspuns constructiv din 2008. mai mult, se pare ca mass-media are un soi de acord tacit cu autoritatile pe acest subiect si nu se mai discuta deloc. toate stirile despre persoanele care dau in judecata casele de asigurari pur si simplu nu ajung la noi. acum 2 sapt era inca un caz cu cca 1000 persoane din brasov. ce s-a mai intamplat? a mai auzit cineva ceva? NU, absolut nimic.
  fiecare se descurca cum poate? adica ne pregatim cu totii sa contribuim bani la lipsa de responzabilitate a sistemului?
  sa inteleg ca ori cei care au primit somatii au platit si gata s-au obisnuit cu ideea?
  imi dau seama ca genul asta de exercitare a profesiei a fost o mare tzeapa pt f multi. baietii destepti insa au avut legile dedicate si au profitat de cele 2 modalitati de a evita taxele de sanatate (contracte de drepturi de autor si contracte de comision in paralel cu contracte de munca). ma intreb daca un avocat bun poate sa atace aceasta lege ca fiind INECHITABILA.

 87. monica said

  am December 20 2010 @ 12:48 pm

  Buna ziua,
  am primit de la CNAS o decizie de impunere pentru 2005,suma este de 3350 din care majorari 2013 si penalizari 200.
  In 2005 am avut venituri din comision ca agent de asigurari,impozit cu retinere la sursa.
  Nu am primit nici o alta instiintare si nu am avut cunostiinta de plata catre CNAS…venitul nu era constant,cum as fi putut plati aceasta taxa.
  Doresc sa stiu daca este normal asa ceva si daca pot sa fac ceva.

 88. monica said

  am December 20 2010 @ 1:19 pm

  In perioada 2006 -2009 am avut si carte de munca si am desfasurat si ca PFI activitate de agent asigurari,venituri pentru care am platit impozit.
  Nu am beneficiat de asigurare de sanatate ci doar de servicii medicale private platite din buzunarul personal.
  Acum in 2010 CNAS o sa-mi trimite somatii de plata si pentru perioada asta,chiar daca fiind angajat au incasat taxa de sanatate?
  Sint stupefiata de ce se intimpla.
  Ma alatur si eu celor care doresc sa faca ceva impotriva hotilor…altfel vom ramine niste evazionisti asa cum ne-a numit Basescu.

 89. gaga said

  am December 20 2010 @ 5:55 pm

  - se poate plati numai contributia ( baza ) , de restul…majorari-si-penalitati-de-intarziere – accesorii nu au dreptate conform celor de mai jos !!!!

  http://jurisprudentacedo.com/Fondul-National-Unic-de-Asigurari-Sociale-de-Sanatate.-Neplata-in-termen-a-contributiei.-Nelegalitatea-platii-de-majorari-si-penalitati-de-intarziere.html

 90. PlatitorDeTaxe said

  am December 21 2010 @ 3:37 pm

  Am si eu PFa de vre-o 10 ani, am fost in tot acest timp si angajat cu CM. Sunt in sistemul de venit real. Doar prin 2008 am aflat de legea lor din 2006 care ne obliga sa platim CASS dar stiind ca oricum imi or face calculele pe ultimii 5 ani am asteptat pana isi dau ei seama iar profitul in tot acest timp a devenit tangential cu …ZERO. Asa ca … ia de aici Base, taxeaza-ma 100% din 0.

  Sistemul asta de cacao nu merita nici un ban, deci daca voi tot cresteti taxele, ba ne mai impozitati si dublu atunci sa fie…traiasca munca la negru!!!!

 91. cristina said

  am January 4 2011 @ 10:27 am

  Si in cazul drepturilor de autor se repeta lucrurile. In 5 ani de zile nu m-am anuntat in privinta datoriilor si majorarilor acumulate, iar cand m-am deplasat la Casa de Sanatate pentru a incheia contract (conform ultinelor reglementari din iulie 2010), m-am trezit ca penalizarile depasesc cu mult suma datorata. O suma enormaaa. In cazul in care ati intreprins o actiune de dare in judecata, va rog sa imi raspundeti.

  Este aberanta tara asta, iar functionari sunt jalnici. Nu au stiut nici macar care este procentul de penalizare. Atat de incapabili sunt!

  Unde mai pui ca prin virament bancar catre trezoreria unde are cont casa de sanatate, banii ajung in 2 saptamani. Deci iar platesti penalizari pentru ca nu le ajung banii instant (cum ar fi normal). Platesti pur si simplu pentru ca sunt niste idioti care nu sunt in stare, intr-o era a tehnologiei, sa trimita banii in 2-3 ore, cum ar fi normal!!!

 92. irimciuc adrian said

  am March 12 2011 @ 11:44 am

  am un pfa din 2006 si sunt si pensionar.

  am aflat acum ca trebuie sa platesc CASS pentru 5 ani din urma,cu toate ca eu stiam ca pensionarii nu platesc.

  e vorba despre o suma foarte mare.

  legea spune ca trebuia sa fim informati de casa de asigurari de sanatate o data pe an daca avem ceva de platit,dar nu am primit nici o instiintare.se poate plati doar debitul,fara majorari,penalitati?

  multumesc

 93. ELENA said

  am April 9 2011 @ 10:59 am

  Ce am inteles eu !… Daca ai CM si PFA platesti impozitul la norma de 50% din venit.In cazul in care PFA ul genereaza venituri din comisioane nu esti obligat sa platesti la CNAS vreo cotizatie.In orice caz problema este ca nu santem informati si ne surprind cu citatii de tot felul din toate partile.Clar este ca astfel de legi abuzive sant doar pentru majoritati care muncesc pentru altii.Mai clar am un salariu de min pe economie care in ziua de azi cu preturile actuale dabia rezisti.Atunci cei care doresc si se gandesc mai mult la famile copii incearca sa faca mai mult si isi fac un PFA .Avand inca un loc de munca este logic ca nu pot avea venituri prea mari pentru ca nu am timp sa ma ocup de activitate in totalitate.Poate o luna am activitate trei luni nu am eu sant obligata sa platesc taxe la stat mai mari decat realizez ?

 94. brandiburu lucian said

  am June 7 2011 @ 5:49 am

  Prieteni a scapat cineva de penalizari ,eu am de plata numai penalizarile 4800 lei ma refer in instanta.

 95. pavel gheorghe said

  am September 19 2011 @ 10:28 pm

  Nu ne putem uni sub nici o forma . Media lucreaza pentru curve ,pitipoance si cocalari, care nu platesc nimic statului . Si eu treb. sa platesc la un pfa 4500 lei ,desi platesc cass ,ca salariat. Nu stiu daca putem castiga vreodata in fata ,,foamei institutionalizate a statului” , dar ___Eu sigur voi munci mai putin, ptr a plati mai putin____.

 96. sandel said

  am November 21 2011 @ 6:18 pm

  se mai aude ceva de legea asta?

 97. macovei ion said

  am November 21 2011 @ 6:48 pm

  Este adevărat că punctul 3 al art. 257 din Legea 95/2006, privind reforma în sănătate spune că procentul se aplică asupra tuturor veniturilor, dar acest lucru a fost modificat prin ari. I, punctul 54 din OUG 93/2008, ori legea nu este retroactivă, ea produce efecte numai pentru viitor. Dacă eu am capacitatea de muncă și pot trudi 16 ore pe zi, practic muncesc în timpul meu liber, statul mă obligă să plătesc și ca salariat și ca deținător al unei autorizații. Înțelegem solidaritatea, ca salariați, dar dacă eu prestez o muncă în plus pentru ce să plătesc de două ori asigurările de sănătate ?, tot de acel tratament voi beneficia dacă voi fi bolnav, tot cea ce mănâncă orice bolnav voi mânca și eu, iar dacă nu dai nimic doctorului nici nu se uită la tine. Cel care are desfășoară activități numai pe baza de autorizație și nu este salariat, este corect să plătească, să devină asigurat în sistem, dar cel care este salariat, este deja asigurat.

 98. macovei ion said

  am November 21 2011 @ 6:59 pm

  Datorită acestor lucruri, suntem un popor de asistați, nimeni în această țară din 1990 până în prezent nu a încurajat munca, cu cât muncești mai mult,cu atât buzunarul tău este mai gol și al statului mai plin. În anul 1990 era moda de a ține banii în bănci și a încasa dobânzi de 120 – 150% pe an, proștii făceau împrumuturi în bănci și plăteau celor care stăteau și așteptau să ea dobânda, astăzi cei care ce muncesc de abia își duc zilele, iar cei care primesc ajutor social merg cu ml-ul să-l ridice. etc ?????

 99. cristi said

  am November 23 2011 @ 4:42 pm

  sunt angajat la o firma cu contract de 8h, din 2005.In anul 2006 am lucrat cu prestare servicii in timpul liber pt alta firma,timp de 4 luni.Nu am primit nimic pana acum, dar se pare ca trebuie sa ma astept si eu la asa ceva.La firma a doua mi-au spus ca e totul platit si ca nu trebuie sa ma ocup de nimic, fisele fiscale si impozitul aferent celui de al doilea job sunt platite.
  Ma intreb daca apuc sa se prescrie, sau ce solutii am, intrucat pana acum , cand deja e stransa o suma destula, nu am primit in nici un an nimic, nici o instiintare de restanta,datorie,etc.Cred ca trebuie de pe acum sa trec pe sotie toate bunurile mobile si imobile, in cazul unei (sper sa nu fie cazul) executari.
  Ceva noutati?Succes tuturor!

 100. COJOCARU said

  am December 1 2011 @ 6:22 pm

  BUNA SEARA! SUNT PENSIONATA ANTICIPAT DIN 2003 SI -N PREZENT AM PENSIE DE DREPT{714 RON} AM UN PFA NENOROCIT DIN 2004, SI NU M-A ANUNTAT NIMENI CA TREBUIE SA PLTESC CEVA LA CASA DE PENSII, DEOARECE EU SUNT ASIGURATA NU TREBUIA SA FIU ANUNTATA MACAR DIN 2006, NU IN 2011 , SI SA MI SE SPUNA CA TREBUIE SA MAI PLATESC DOBANZI SI PENALIZARI MAI MARI CU MULT MAI MULT DECAT AM DE PLATIT MEDICAMENTELE LE IAU MAJORITATEA NECOMPENSATE , SAU COMPENSATE CU 10% SAU 25% DESI AM O BOALA INCURABILA SI AM 35 DE ANI MUNCITI LA STAT . OARE CHIAR VOR SA NE OMOARE, SI ASTA E METODA? ASTEPT O LAMURIRE, MULTUMESC!

 101. COJOCARU said

  am December 1 2011 @ 6:26 pm

  SUNT CAZUTA PSIHIC FIZIC ERAM DEJA M-AM SATURAT! OARE PANA CAND?

 102. GALBEN said

  am December 4 2011 @ 2:32 pm

  Care-i procedura pt anularea ordinului de executare silita pt plata contributiei la bugetul asig de sanatate pt venituri obtinute din inchirieri de bunuri, in cazul cetatenilor romani cu domiliul in strainatate Spania daca sunt angajati si asigurati in aceasta tara.
  tl 0744953391

 103. Nadyana said

  am December 12 2011 @ 2:01 pm

  Sunt niste ordinari. Stau ca trantorii acolo si nu sunt in stare de nimic, exceptie facat faptul ca se pricep sa ia bani degeaba de la oameni.
  Sunt in aceeasi situatie. Tr. sa platesc 300 si ceva de mil . doar penalitati si dobanzi.
  Am deciz sa platesc azi 500 si ceva de mil. debitul si pt. penalitati si dobanzi am facut contestatie la ei si apoi in instanta.
  Va rog, cine are noutati, sa ne spuneti si noua.
  Am auzit ca s-au castigat multe procese la Brasov, in ceea ce priveste dobanzile si penalitatile.
  Va rugam, hai sa vedem ce facem si care este procedura de contestare in instanta.

 104. geta said

  am December 12 2011 @ 4:07 pm

  AM AVUT UN PF 2006-2007 A FOST INCHIS IN 2007 SI MA TREZESC CU TITLU EXECUTORIU CA AM DE PLATA 15OO RON SPECIFIC NU AM AVUT SI NU AM NICIUN VENIT MA INTRTINE SOTUL CE PUTEM FACE IN SITUATIA ASTA. VA ROG AJUTATI-MA NU AM DE UNDE SA LE DAU ACESTI BANI OARE PT NOI NU EXISTA NICI O LEGE

 105. marian said

  am December 12 2011 @ 10:29 pm

  Sunt salariat cu contract de munca pe durata nedeterminata si intre timp in februarie 2009 am infiintat si o Intreprindere Individuala in ideea de a obtine fonduri nerambursabile pe activitati agricole si chiar functioneaza de atunci si imi platesc impozitul la fisc in mod regulat.In vara am reusit sa depun proiectul si am avut nevoie de certificat de atestare fiscala si cazier fiscal.In certificat se specifica clar ca nu figurez cu datorii la bugetul consolidat si nici cu fapte inscrise in cazier.Acum doua saptamani m-am pomenit acasa cu un titlu executoriu si o somatie de la casa de sanatate Buzau care ma obliga sa platesc o anumita suma de bani.Este corect ca eu sa platesc de doua ori saigurarea de sanatate avand in vedere ca firma unde lucrez imi plateste deja la fondul de sanatate?Chiar suntem obligati sa fim taxati dublu?
  Trebuie un pic de organizare.

  Intrati pe facebook cautati Tara fara stapan si sa vedem ce facem

 106. COSTEL FOCSANI said

  am December 29 2011 @ 10:44 pm

  Nu se pot anula nici in instanta aceste obligatii de plata,cel mult daca ai norocul sa te judece un magistrat cu cap si chiar daca esti om de rand poate sa anuleze penalitatile si majorarile de plata.Sunt judecatori care la persoanele cunoscute,executori,avocati,sau alte relatii anuleaza fara discutie aceste majorari si penalozari,iar pe altii ii rade din prima.ESTE un smecher de judecator doctor in drept la CA GALATI unul apostol care face ce vrea muschii lui,daca te place la fata te judeca corect adica conform legii,daca nu te olace te rade impartialul

 107. Ivanov Cornelia said

  am January 4 2012 @ 10:34 pm

  Ca PFA , am primit si eu o decizie de plata pe ultimii 5 ani . Am platit datoria de baza , iar penalitatti si dobinzi nu. Seful cass Iasi , a iesit pe postul de Radio Iasi si a declarat ca “cine plateste suma directa pina la 31 dec 2011, este scutit de penalitati si dobinzi”.Realizatoarea l-a intrebat de 2 ori daca asa o sa fie si el a spus DA. Culmea , pe 3 ian primesc somatie de executare silita pentru penalitati si dobinzi…………Cine-i sanctioneaza pe cei ce vorbesc aiurea si poate si pe cei ce-i mai dau si pe post?
  Ceva este putred in sistemul asta , dar nimeni nu poate sa demonstreze acestor hoti ca suntem furati..Pina cind?DAi un sac de bani si nu primesti nimic. Unde e morala unui act de justitie?

 108. marian said

  am January 11 2012 @ 9:09 pm

  prin plata oricarei sume la ei, se va considera ca a fost platita cea mai veche datorie. Sunt povesti spuse de sefii da la CAS, ca sa te faca sa te duci cu banul.

 109. marian said

  am February 13 2012 @ 7:56 pm

  Sa il ia dracu de sistem,de ar crapa odata ca nu mai putem,suntem o tara de oi im mijlocul unei haite de lupi flamanzi

 110. georgeta said

  am March 13 2012 @ 11:41 am

  Buna ziua!Sunt intr o situatie asemanatoare a multora,din cei care au scris Am avut un PFA si mi a venit datorii din urma cu 5 ani plus niste majorari uriase.Cum este posibil asa ceva,sa nu te anunte nimeni atatia ani,sa te oblige sa platesti niste bani pur si simplu degeaba,pentru ceva ce eu nu am beneficiat?Nu am facut nici un contract cu ei pentru ca nu am stiut nimeni nu mi a zis,am fost scoasa de pe lista de asigurati asa mi a zis doctorul,unde am mers am platit!Ce putem face in acest sens,ce se intampla daca nu platim?A castigat cineva proces,sau sa facem cumva,cei afectati,astia isi bat joc de popor!Astept un raspuns!Multumesc!

 111. pop said

  am May 21 2012 @ 10:23 am

  dar a executat pe cineva pina acum?

  nu ma refer la conturi bancare ma refer la case sau masini

 112. pop said

  am May 21 2012 @ 10:24 am

  si eu sint in situatia asta nu stiu ce sa fac sa fac rost de bani sau sa mai stau

 113. Olli said

  am June 28 2012 @ 12:59 am

  Chiar sunt foarte surprinsa ca nimeni nu da niciun raspuns dupa 2008 incoace.Pai sa va spun care-i situatia. Tot ce fac cei de la CASS este un abuz grosolan. Sunt legi concrete, legea 150/2002 , lege abrogata de legea 95/2006, care prevad acelasi lucru si anume ca, fara un contract incheiat intre un PFA si CASS nu se pot face retineri. Orice PFA are obligatia sa incheie un contract cu CASS ul in termen de o luna dupa infiintare. In cazul in care nu te prezinti la CASS pentru a semna contractul exista contraventii in amenzi intre 500-1000 de lei, Acest lucru este valabil pina in 2010 cind, conform OG 58/2010 amenda este mult mai mare 20000 sau cam asa ceva trebuie vazut. Pina in anul 2010 tot se spala pe cap cei de la CASS cu legea sau OUG 92/2003, care le permite o asa zisa colaborare cu DGAF ul, dar aceasta lege se bate cap in cap cu legile 95 din 2006.Treaba cu venitul minim garant obligatoriu la CASS uri este valabil dupa 2010, legea nu este retroactiva si nu va lasat intimidati In prima faza faceti contestatie dupa care ai dati la Contencios Administrativ in judecata.Ca sa nu vorbim ca, mai este si prescriptia extinctiva si conform acestei prescriptii n-au voie sa calculeze penalitati decat pe ultimii 5 ani, la restul se face prescriptie.Sunt multe lucruri discutabile si interpretabile , ideea este ca aceste legi sunt in mod intentionat in asa fel elaborate incit sa te induca in eroare ca, da-i spune la un nestiutor , croitor, comerciant, etc ca retinerile o sa depaseasca 60% din venituri si chiar mai mult , nimeni nu mai infiinteaza niciun PFA.Am fost toti mintiti ca sa ne infiintam PFA uri ca sa incaseze o gramada de taxe, ne-au mintit cinci ani dupa care au inceput sa intoarca foaia si sa ne indatoreze. Cred ca solutia ar fi o Asociatie sau Organizatie care sa lupte pentru interesele PFA urilor. La sumele achitate serviciile de CASS sunt deplorabile. Parerea mea ca, aceste CASS uri sunt abuzuri si sincer nu prea-mi convine ca sa-mi platesc in avans spitalizarea, poate nu ma imbolnavesc si sa platesc pentru altii. Acum nu ca as fi rea, dar mie imi da cineva ceva?

 114. Mihai said

  am July 1 2012 @ 1:35 pm

  Constat cu groaza cati oameni sunt furati de statul roman, fara ca nimeni dintre atatea asociatiisau juristi care se dau drept aparatori ai OMULUI, sa nu intreprinda nimic……..

  Sunt in aceeasi situatie cu cele de mai sus…Am primit decizie de la CNAS sa platesc, din 2007 pana acum, taxe si ,,accesorii” care dubleaza suma!!!!!
  Am un PFA si abia supravietuiesc eu si familia mea. Nimeni Nu mi-a trimis instiintare pana acum ca trebuie sa platesc. Cum ma pot apara in fata acestui abuz care incalca grav constitutia?
  De ce sunt obligat sa inchei un contract cu CNAS-ul daca NU am beneficiat NICIODATA de serviciile medicale de stat ci am platit mereu la medicii privati?

  Va rog sa imi dati un sfat.

 115. TANTA BULIGA said

  am September 13 2012 @ 10:50 am

  Sint si eu in aceeasi situatie. Lucrez din 2008 cu contract de munca la primarie si mi se retine contributia la CAS luna de luna si se vireaza. In acelas timp am un PFA cu activitate in agricultura. Am primit somatie de plata CAS. De ce sa achit daca eu imi achit luna de luna contributia pe salariu. Si mai este o situatie in agricultura veniturile definiteve se stabilesc la sfirsitul anului. Acum in cursul anului ce venituri ii declar eu lor ca baza de calcul pentru stabilirea contributiei CAS?
  Normal ar fi atunci cind se va inbonlavi PFA sa-si plateasca spitalizarea, ca eu mi-am platit-o. Nu este asa cel mai corect.
  Anul 2012 se stie ca agricultura in majoritatea judetelor este pe pierderi. Eu cum pot sa le demonstrez in septembrie ca la 31 dec 2012 ma inchid pe pierderi?. Dati-mi un sfat pentru care va multumesc anticipat

 116. lorena said

  am October 12 2012 @ 6:58 pm

  Obligarea contribuabiluilui care,pana in iunie 2006 (intrarea in vigoare a Legii 95/2006), este si salariat si pfa, contravine legii OUG 150/2002(legea sanatatii in vigoare la acea data) in sensul ca legiuitorul nu a instituit obligatia la plata cass pentru persoana care este salriata si are si alte venituri.
  Obligativitatea apare odata cu Legea 95/2006.
  cum legea nu retroactiveaza, cel putin pentru cei care au fost si salariati si au avut si alte venituri anterior lui iunie 2006, plata cass este nelegala.

 117. FERARU said

  am January 18 2013 @ 1:57 pm

  AM 24 DE ANI A FACUT LICEU LA ZI,SI AM LUCRA SI EU,LA O FERMA CU CONTRACT CIVIL,2006,2007,2008,2009,CATE CATEVA ZILE PER AN CAND FERAM IN VACANTA,SI NU NEA SPUS CA NU AVEM NIMIC DE PLATA LA CASA DE SANATAE,NU AM PRIMIT NIMIC ACASA DE PLATIT NU STIAM NIMIC ,ACUM IN 2013 AFOST SA SCOT UN CARD EUROPEAN,SI ME-A SPUS CA AM DE PLATA3600RON DIN ANI TRECUTI SI AM O CONVENTIE CIVILA EU AM SPUS CA EU AM LUCRAT CU CONTRACT CIVIL SI NO CU CONVENTIE. CIVILA SI AM LLATIT DATORIILE +600RON CARDU CA NU SUNT ASIGURAT,SPUNETI TREBUIE SA PLATESC CARDU IN CONTINUARE DACA NU MAI AM BANI NU SUNT SALARIAT NU AM NICI UN VENIT.POT SAL INCHID DOAR ATAT DORESC SA STIU

 118. elisa said

  am January 23 2013 @ 12:00 pm

  In 2005 fata a infiintat o A.F.la care am lucrat eu(mama)cu sotul fata fiind plecata in strainatate. Am primit dupa 3 ani o instintare de plata de la CNAS eu tr sa platesc 36 mil,sotul 36 mil, iar la fata ia sosit o instiintare in dec 2012 ca are de plata 38mil lei vechi.Am vrut sa facem contracte de munca pt vechime, sau sa ne bagam cartile de munca,dar de la bir. cartilor de munca ne-a spus ca nu se poate nu prevede legea ca A.F.urile sa aiba asa ceva.Intrebare:Daca eu nu pot avea o vechime la a.f.ul fetei pt ca am o varsta inaintata si nu ma angaja nimeni,si neam gandit ca pt a avea un venit sa deschidem o asociatie de ce sunt obligata sa platesc CAS?Noi avem numai obligatii dar dreptirile unde sunt??? In cazul ca lucrezi si ai firma SRL AF PFA si te pune la plata tr sa-i dai in judecata,stiu de la fostul meu sef.A castigat procesul.

 119. Gerula said

  am January 23 2013 @ 12:04 pm

  Cine poate sa-mi spuna ce termen legal aveau cei de la CASS sau ANAf pentru a anunta/amenda/penaliza un contribuabil ca nu si-a platit CASS-ul in termenul stabilit de lege(care o fi acela?) .
  Va intreb pentru ca am avut un PF in perioada 2006-2008 pe care l-am radiat in 2009 ,ianuarie ,iar acum am titlu executoriu pentru datorii la CASS cu calcularea penalitatilor din 2009 pana azi.
  Multumesc

 120. elisa said

  am January 23 2013 @ 12:08 pm

  In 2005 fata a infiintat o A.F.la care am lucrat eu(mama)cu sotul fata fiind plecata in strainatate. Am primit dupa 3 ani o instintare de plata de la CNAS eu tr sa platesc 36 mil,sotul 36 mil, iar la fata ia sosit o instiintare in dec 2012 ca are de plata 38mil lei vechi.Am vrut sa facem contracte de munca pt vechime, sau sa ne bagam cartile de munca,dar de la bir. cartilor de munca ne-a spus ca nu se poate nu prevede legea ca A.F.urile sa aiba asa ceva.Intrebare:Daca eu nu pot avea o vechime la a.f.ul fetei pt ca am o varsta inaintata si nu ma angaja nimeni,si neam gandit ca pt a avea un venit sa deschidem o asociatie de ce sunt obligata sa platesc CAS?Noi avem numai obligatii dar dreptirile unde sunt??? In cazul ca lucrezi si ai firma SRL AF PFA si te pune la plata tr sa-i dai in judecata,stiu de la fostul meu sef.A castigat procesul.MAI MENTIONEZ CA NU AM APELAT LA SERVICIILE MEDICALE DECAT NUMAI LA PRIVAT UNDE AM PLATIT PANA SI TRIMITEREA

 121. boc said

  am January 23 2013 @ 3:23 pm

  am doua intrebari daca exista legea cu asigurari de sanatate ca; se plateste pe firma individual asigurari de sanatate si vechime atunci la infintarea firmei de ce nu sa spus ca se plateste sa se incheie contract,s-au cum sa incheiat anul pe bugetul alocat caselor de sanatate daca nu sa anuntat in fiecare an daca nu luna ca santem datori cu sumele numai de iei stiute si calculate.va rog sa imi spuneti ce pot sa fac in situatia de fata cu aceste sume corosale la ce am castigat cu firma. De la finante nu apare nimic de casa de sanatate trimite somati .astept raspuns

 122. Un roman dezamagit said

  am February 1 2013 @ 8:33 pm

  Trebuie sa intelegem ca, doar daca vom incepe sa avem initiativa si sa ne unim, vom trai mai bine.
  Cat timp stam dispersati si cu mainile in san, vom trai in umilinta si saracie.

 123. petrica said

  am February 7 2013 @ 9:58 pm

  Poate cineva sa-mi spuna ca persoana cu handicap grad 3 avind si un pfa cum se plateste CASS pe venitul realizat sau pe salariul minim brut multumesc astep raspuns.

 124. ana maria said

  am April 27 2013 @ 8:36 am

  buna ziua

  am o mare problema acum cativa ani o amica ma bagat in asigurari mi-a facut pfa am facut o asigurare de viata si atat nu prea ma pasionat pe mine asigurarile si am renuntat dupa ce a murit vara mea careia i-am facut asigurarea de viata intre timp ..eu acuma am o problema mi-a zis ca trebuie sa platesc impozitul ceea ce eu eram linistita stiind ca mi l-a inchis eu nu am nici un venit si nu am de unde platii mentionez ca a mia facut asigurari pe pfa-ul meu fara sa stiu eu falsificandu-mi semnatura ce pot face in cazul asta ?

 125. Diana said

  am May 16 2013 @ 1:06 am

  Din pacate acest site este total inutil, asa cum au constatat cativa dintre cei care au comentat aici. Toti punem intrebari referitoare la plata CASS in situatia in care suntem si PFA si salariati, dar nimeni nu raspunde.
  Daca legea din 2006 spune ca se calculeaza CASS pe venitul cumulat, de ce vin aceste sume colosale? Sa adune venitul de natura salariala si venitul din PFA si la asta sa aplice 5.5%, pentru ca asa scrie in lege. Cum sa iei salariul separat si PFA sa-l taxezi cu minim 5.5% din salariul minim pe economie? Asta nu e dubla impunere?

 126. mitre tatiana said

  am June 2 2013 @ 4:16 pm

  daca nu ai inchiat un contract cu casn de ce te obliga sa platesti contributia la sanatate casn are drepturi dar si obligati te pune sa platesti din urma dar nu incheie contract pe diasupra nu esti si asigurat si tot te someaza in continu asta nu este un abuz legea spune ca esti obligat sa platesti dar tot legea spune ca casn este obligata sa incheie contract daca nu inchei un contract de ce sa platesti

 127. unuldintreceimultisiinselatidestatulroman said

  am September 29 2013 @ 9:40 am

  Se vorbeste prin tara ca guvernantii asa zisi alesi consuma pastile de marire a penisului .Oare sa fie adevarat ? Vadim zicea ca tara asta e plina de hoti si de curve .Hotii sant ei .Oare noi santem curvele lor?Nu ne mai ajunge marimea p—I lor si vrem ceva mai mare?Oare cat timp le vom mai tine fundurile dragi prieteni ?Multi dintre noi avem copii oare nu merita sa le castigam drepturile pierdute de noi in tot acest timp de tacere?Astept sugestii daca doreste cineva .Binenteles ca sant si persoane la care le convine regimul dar apelez la cei care se simt inselati in aceasta tara poate iese si un mic sondaj de opinie . Va pup .

 128. unuldintreceimultisiinselatidestatulroman said

  am September 29 2013 @ 9:44 am

  apropos si eu am aceasta problema adica 19570 ron cica din 2008 oare suma sa fie cumulata de dinainte de 2008?am si eu un pfa si din 2012 sant si angajat .multumesc.

 129. enasel victoria said

  am July 28 2014 @ 12:04 pm

  buna ziua sunt si eu in aceeasi situatie eu locuesc in italia platesc si beneficiez de servici medicale acolo am o amarita de garsonera pe care am inchiriato la cineva cu 200 lei din 2006 acum dupa 8 ani am fost in tara sa anulez contractul ca inchiriere si primesc aceasta bomba ca am de platit vro 33ooo lei la CAS pt nu stiu ce nu am fost instiintata nu am facut un contract cu CAS au decis ei sa mi calculeze la minimul pe economie de 800 nu la suma pe care am obtinuto eu miau pus mai multe penalizari de cit era de plata si tot asa eu mam informat este o lege dar din ianuare 2014 data dar ei au puso in vigoare retroactiv asa mai fac rost de niste bani de la fraieri . vad ca sunt multe persoane cu aceeasi problema poate se rezolva ceva eu vad o lege amormala facuta doar pt a mai rotunji conturile multumesc si va rog sa ma tineti la curent daca e nevoie si nu se rezolva ceva putem merge si mai sus

 130. Mihai Vasile said

  am January 15 2015 @ 11:32 am

  Buna ziua,

  Sunt intr-o situatie oarecum asemanatoare. In perioada 2008-2009 am lucrat ca agent de marketing in campania pensiilor private obligatorii. Veniturile obtinute in acea perioada au fost impozitate la sursa, dar nu mi s-a oprit si sanatatea. In anul 2013 am scos certificat de atestare fiscala cu 0 datorii pentru ca mi-a trebuit la infiintarea unei asociatii.

  In ianuarie 2015 am primit somatie de plata cu titlu executoriu pentru o suma de 209 RON din care 31 RON datoria si 178 RON dobanda(cred, intrucat nu scrie acelasi lucru la ambele sume). Valoarea bruta a comisionului incasat a fost de 3318 RON. Va rog sa imi spuneti daca este legal si care ar fi termenul de prescriere. Nefiind o suma atat de mare am platit-o si, eventual, daca se mai poate face ceva. ]

  Multumesc frumos si numai bine!

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: