Banner

Cum am pacalit Politia si nu le-am predat permisul de conducere

Tweet this

In continuarea acestor materiale
http://www.urbaniulian.ro/2008/07/25/ce-pot-sa-fac-daca-politia-imi-cere-sa-spun-cine-a-condus-o-masina-surprinsa-de-camerele-de-supraveghere-cum-scap-de-amenda/
http://www.urbaniulian.ro/2008/07/24/cum-procedez-cand-politia-refuza-sa-imi-restituie-carnetul-desi-am-atacat-in-instanta-amenda-aplicata/
http://www.urbaniulian.ro/2008/07/23/ghid-de-contestare-a-amenzilor-de-circulatie-aplicate-prin-camerele-de-supraveghere-rutiera/
Am decis sa mai scriu un material legat de modul in care mai multi soferi, speculand dispozitiile legale, nu au predat permisele organelor de Politie, profitand in primul rand de lipsa de reactie in termenele legale ale ofiterilor de Politie.

Iata ce a patit Nelutu G. din Targu Mures:

"Pe data de 11.04.2008 am primit pe posta un proces-verbal de contraventie prin care IJP Cluj ma instiinta ca , pe data de 13.09.2007 ora 17:22 am fost inregistrat cu o viteza de 122,70 km / h .

Mentionez ca , nu am contestat amenda.

Pana la data de 2 iulie 08 nu am primit o alta scrisoare prin care sa ma anunte de cand se suspenda permisul pe timp de 90 zile ,asa cum ar trebui conform normelor legale. Insa  ca am fost la Politie in Targu Mures si au zis ca , pana nu primesc o alta hartie pe care sa fie mentionat de cand si pina cand este suspendat permisul NU se poate preda permisul . Adica baietii astia de zahar, mi-au spus in fata ca nu trebuie sa predau permisul
Dupa expirarea celor 15 zile de la primirea procesului verbal am fost la Politie la Targu Mures si nu au vrut sa-l primeasca , pina nu primesc o alta hartie !!! Am intrebat daca trebuie sa ma duc la Politie la Cluj de care apartinea camera, insa mi-au zis ca nu
Am crezut ca innebunesc de fericire, si am spaguit un prieten de la Rutiera si s-a uitat in Calculator pe masina dar nu figurez on-line ca avand permisul suspendat .
Acum vreau sa imi spuneti daca mai pot sa imi retina permisul ca, au trecut mai mult de 10 luni de la data savarsirii contraventiei, iar eu am primit acasa amenda dupa 7 luni de la savarsirea abaterii"

Conform Ordonantei Guvernului 2 /2001 privind regimul juridic al contraventiilor se instituie doua termene speciale privind contraventiile , in cazul nostru cele rutiere

Art. 13  din OG 2 /2001
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) In cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.
Asadar, daca timp de sase luni de la savarsirea contraventiei nu vi se comunica procesul-verbal acasa, atunci nu vi se mai poate aplica nici un fel de sanctiune, intrucat se prezuma ca nu s-a acoperit nici termenul de 6 luni in care amenda trebuia aplicata, adica organul de politie trebuia sa completeze procesul-verbal de contraventie; aici prin APLICAREA SANCTIUNII intra inclusiv inscrierea in evidentele Politiei Rutiere a mentiunii ca permisul s-a suspendat ca pedeapsa adiacenta aplicarii punctelor-amenda

Art. 14 din OG 2 / 2001
(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.Adica , daca nu primiti amenda acasa intr-o luna de la aplicarea sanctiunii, nu va mai poate fi aplicata nici un fel de sanctiune.

Hotarararea de suspendarea este comunicata de catre Politia Rutiera in termen de 10 zile de la constatarea contraventiei, posesorul permisului avand obligatia de a-l depune la Politie in termen de 5 zile. Soferii vor scapa de povara punctelor de penalizare la un interval de 6 luni de la constatarea contraventiei.
Ca atare, Politia ar trebui sa comunice in termen de 10 zile catre contravenienti , faptul ca trebuie sa predea permisul de conducere.

Insa Robert s-a gandit la o alta varianta, si anume, a declarat permisul ca fiind furat

"Am primit o amenda de la IJP Ialomita acum vreo 5 luni de zile; M-am dus la Sectia 11 Politie, am declarat ca am pierdut permisul;
Politistii de acolo m-au pus sa scriu o declaratie, am descris cu lux de amanunte ce s-a intimplat [ adica mi s-a furat in Mall la Vitan ] , si o declaratie data la notar ca mi s-au furat actele. Mi-a dat un numar de inregistrare.Am primit o dovada de la ei pentru 30 de zile.
Dupa 2 luni de la data savarsirii abaterii am primit o sesizare de la IJP Ialomita sa predau permisul. Am sunat si le-am zis ca l-am declarat pierdut si au zis ca nu figureaza inscris in calculatorul lor ca eu l-am pierdut, asa ca le-am dat pe fax dovada de la Sectia 11 Politie.
Dupa alea 30 de zile de valabilitate a permisului pierdut, m-am dus cu inima mica si am intrebat daca noul permis { pe care am cerut sa mi-l dea cand l-am declarat pierdut ] este gata; Fratilor, mi l-au dat, eu l-am bagat in buzunar , am semnat pentru el, si am dat sa plec; m-am intors si l-am intrebat pe ala de la Ghiseu si mi-a spus ca abia acum bagase in calculator ca eu am preschimbat permisul pentru ca imi fusese furat, si nu exista alta mentiune. Cred ca este o varianta buna daca vreti sa scapati de predarea permisului."

Asadar, matematica termenului de suspendare este cat se poate de precisa, insa sufera corectii interesante atat din cauza aplicarii ciudate a legii cat si din cauza faptului ca inspectoratele de Politie din tara nu prea comunica intre ele. Momentul retinerii permisului de conducere de catre politie si eliberarea dovezii inlocuitoare a acestuia, fara drept de a mai conduce, consfinteste prima zi de suspendare si la indeplinirea strict matematica a celei de a 31- a zi, urmeaza sa va prezentati pentru a vi se restitui documentul.
Insa, in fapt intrucat Politia ar trebui sa trimisa contravenientului cererea de predare a permisului in termen de 10 zile de la aplicarea contraventiei, care insa daca nu este comunicata in termen de 30 de zile catre contravenient, prescrie intreaga sanctiune, adica inclusiv obligatia soferului de a preda permisul de conducere.

In alte cazuri, Politia a refuzat sa preia permisul de conducere a unor soferi pentru ca, odata contestata amenda, pana ce hotararea nu este irevocabila, nu au voie sa le ceara permisele.
Intr-un caz am identificat o alta portita legala , legata de IREVOCABILITATEA hotararii judecatoresti prin care se solutioneaza plangere contraventionala depusa de cel care ataca amenda.
"Am contestat un proces verbal de retinere de permis. Am pierdut (am costestat ca aveam nevoie de permis pt nunta:D). Am primit decizia judecatoriei si m-am dus apoi la politie sa predau permisul si surpriza .. nu putem lua permisul pt ca hotararea nu este definitiva si irevocabila. Cele 15 zile in care puteam sa atac decizia au trecut deci practic hotararea este definitiva si irevocabila. Acuma ce sa fac? tr sa ma duc la judecatorie sa imi puna aia stampila? treaba complicata e ca judecatoria respectiva este la 300km distanta .. deci exclus sa ma duc acolo. ce trebuie facut? imi vine pana la urma de la judecatorie hotararea aia"?
Ca atare, Politia nu poate sa retina permisul contravenientului care a facut plangere contraventionala pana ce nu primesc de la instanta dovada faptului ca hotararea prin care s-a respins contestatia acestuia , nu a ramas irevocabila.
Numai ca..........HOTARARILE IREVOCABILE DATE DE INSTANTELE DE JUDECATA NU SE COMUNICA PARTILOR. Ca atare, instanta de judecata nu comunica din oficiu aceste hotarari legate de soferii care au pierdut procesul, astfel incat  Politia ar trebui sa ceara de la instanta un certificat de grefa ca procesul a fost pierdut de sofer; dar acest certificat de grefa costa bani, [ taxa de timbru, timbru judiciar, deplasare jurist ] astfel incat in fapt, Politia nu obtine aceste certificate de grefa , deci nu poate sa ceara soferilor sa prezinte permisul.
Legea , adica Codul Rutier, nu obliga soferul sa aduca el dovada ca a pierdut in recurs procesul.
Mai departe conform
Art. 13  din OG 2 /2001
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Acest termen de 6 luni de zile, a fost SUSPENDAT cat timp procesul legat de contestarea amenzii a fost pe rolul instantelor de judecata.
La sase luni de zile de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti, adica de la data la care termenul de 6 luni de zile reincepe sa curga, soferul va trebui sa scoata un certificat de grefa si sa il pastreze; daca Politia va cere dupa aceste sase luni de zile soferului sa predea permisul , adica daca prin absurd Politia ar fi facut rost de certificat de grefa, soferul se va duce la Politie si le va spune ca nu le mai preda nimic, pentru ca , cele sase luni de zile au trecut asa ca nu se mai poate aplica sanctiunea retinerii spre suspendare a permisului.

Pentru sugestii sau comentarii va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com

Foto : romanialibera.ro
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 17701

42 Comentarii pana acum»

 1. zeno said

  am July 28 2008 @ 5:35 pm

  Poate ar trebui, domnule Urban, sa popularizati disciplina in trafic si, in general, respectul pentru lege, nu diverse metode de a fenta pedepsele. Vad ca nu va deranjeaza ca un inconstient circula cu 122 km la ora si mai si scapa.

 2. Iulian Urban said

  am July 28 2008 @ 5:42 pm

  Raspuns pentru Zeno

  Departe de mine ideea de a incuraja inconstientii; nu la ei ma referam insa am prezentat o situatie descrisa de un cititor; eu ma refer la cazul celor carora li se suspenda permisul pe baza unor acuzatii nefondate sau abuzive.
  Legea este facuta mereu sa-i apere pe cei slabi, iar la acest moment, numarul celor ale caror drepturi nu sunt respectate este mai mare decat cel al inconstientilor. Si daca vreti sa vorbim de inconstienti, 122 de kilometri la ora pare o nimica toata fata de cei care merg pe autostrada cu peste 200 km/ora si care nu sunt niciodata amendati
  Urban Iulian

 3. zeno said

  am July 28 2008 @ 5:59 pm

  Iar cel care merge cu 200 la ora se si el dand exemplu pe unul care merge cu 240. Iar cel care merge cu 240 spune ca macar el nu fura, cum fac altii. Iar cel care fura gaseste pe altul care fura mai mult ca el etc., etc. Si uite asa respectarea legii devine un moft si tara asta se duce naibii. Respectam legea? DA sau NU, ce atatea nuante?

 4. SRI said

  am July 28 2008 @ 6:33 pm

  zeno de ce trebuie mereu sa criticati pe cei care vor sa prezinte niste lucruri si vor sa faca un bine? tu cu cat mergi la ora ? tu respecti legea peste tot oriunde , oricand ? nu te deranjeaza in ce hal e tara asta sau esti dintre cei care se complac in aceasta mizerie generala ?

 5. foxisoft said

  am July 28 2008 @ 11:24 pm

  Felicitari IULIAN. Imi place ca ai raspunsuri pentru oricine. Iti multumim ca citesti pentru noi si ne informezi, chestie care ar trebui sa o faca cei in drept. Adica si eu am platit (doar) o amenda care a sosit dupa 30 zile de la aplicarea contraventiei. Am scris “doar” pentru ca intre timp am citit. Recunosc ca imi este de folos site-ul tau.

 6. Adi Cretu said

  am July 29 2008 @ 12:03 am

  Incredibil, eu am primit procesul verbal pe 28.07.2008 (stampila postei )iar el a fost incheiat in 28.06.2008.
  Nu am avut noroc :D

 7. adelin maria said

  am July 29 2008 @ 12:59 am

  Va prezint o speta tipic romanesca pe aceasta tema sesizata conducerii ipj dolj prin email:
  “Buna ziua

  In urma cu peste o luna unchiul meu din Craiova pe nume Fasui Ion a avut o coliziune cu un alt autoturism in Tagu-Jiu,dupa care a ramas fara permis pentru 2 luni.A sustinut examen de circulatie pe care l-a luat cu maximul de puncte.Datorita acestui rezultat a beneficiat de o reducere a pedepsei pana la o luna.Cand s-a prezentat la ghiseu dupa o luna de suspendare functionarul de acolo l-a trimis sa-si caute o hotarare judecatoreasca din urma cu un an in care el contestase un proces verbal incheiat de Politie si pe care il castigase,pe motivul ca Politia nu are acea hotarare.
  Si de aici a inceput stresul si nervi.Du-te si stai pe la cozi pe la arhiva, scoate hotararea,fa-o definitiva ca Politia nu a mai facut recurs,si vino iar la coada la Politie.De ce?
  Pentru ca Politia nu are un jurist capabil sa incarce in calculator starea fiecarui proces in care Politia este parte in proces,astfel incat contribuabilul sa alerge cat mai putin in hatisul birocratic din tara noastra.In plus,culmea ironiei, i-a mai fost oprita si hotararea in original, si trimis cu copia la Administatia Financiara sa se scada cu amenda,fara ca acea institutie sa fi fost parte in proces.”

  iata si raspunsul venit prin email de la ipj:”

  Nr. 10452 din 10.06.2008

  C?TRE,
  doamna Adelin Maria

  Stimat? doamn?,
  Urmare a adresei dumneavoastr? din 28.05.2008, privind pe domnul F?sui Ion, v? comunic?m c? pentru restituirea permisului de conducere, este necesar ca persoana c?reia i-a fost aplicat? sanc?iunea complementar? a ridic?rii permisului de conducere s? depun? la Serviciul Poli?iei Rutiere, din cadrul Inspectoratului Jude?ean de Poli?ie, în a c?rei raz? teritorial? domiciliaz?, hot?rârea r?mas? definitiv? ?i irevocabil?, prin care Judec?toria, în a c?rei raz? teritorial? a fost constatat? contraven?ia, a solu?ionat contesta?ia pe care a formulat-o împotriva procesului verbal prin care i-a fost ridicat, în vederea suspend?rii, permisului de conducere.
  COMPARTIMENTUL DE RELA?II CU PUBLICUL”

  In concluzie cand unchiul meu a suferit o a-2-a contraventie cu suspendarea permisului cei de la ghiseu nu au vrut sa-i inapoieze permisul desi expirase perioada de suspendare decat daca veneai si le prezentai situatia primei contraventii…si ma intreb eu,daca in cazul asta au facut asa, cand Politia a pierdut in primul proces ce sa mai zic daca pierdea primul proces.Stiti ce faceau?Ii prelugea perioada de suspendare si cu perioada aferenta primei suspendari,pt ca functionarul de acolo s-a exprimat ca cetateanul trebuie sa vina de buna voie sa predea permisul la Politie daca pierde procesul fara sa mai fie invitat.

  Intrebarea este alta::CE FAC EU CAND INTALNESC UN ASTFEL DE FUNCTIONAR CARE-MI INGRADESTE UN DREPT AL MEU?!

  Am solicitat sa-mi elebereze un refuz scris precum ca nu-mi restituie permisul pt a putea sa-i actionez in instanta!Degeaba ca nu a vrut sa-mi elibereze nici un raspuns scaris pe motiv ca el este functionar public la ghiseu!Atunci pot face o adresa scrisa conducerii,insa aceasta dureaza o luna, timp in care eu nu conduc,si dupa o luna imi zice o jurista de-a lor care stie mai bine legea”Va rugam sa va prezentati la birou sa va ridicati permisul!”si poate chiar mi-l va elibera ajungandu-se sa se cunoasca cazul meu,si la o eventuala confruntare cu functionarul de la ghiseu, eu sa nu am nicio dovada ca am solicitat permisul la expirarea termenului”
  Ce-l opreste pe functionar sa zic”Fugi dom’ne ca dumneata nu ai venit la ghiseu sa-ti ridici permisul,ca ti-l dadeam,ca doar nu fac eu abuzuri cu dumneata…”Dar asta dupa ce-si va fi dat el seama ca de fapt asta a facut,UN ABUZ(chiar si din prostie),iar eu prin plangerea depusa n-am facut altceva decat sa-l invat legea pe nervii si timpul meu mers in taxiuri!!!

 8. Sibiu Vip said

  am July 29 2008 @ 8:23 am

  Parerea mea este ca trebuiesc prezentate fiecare aspect fara a ingradi drepturile si obligatiile fiecaruia, trebuie oferit dreptul fiecaruia sa isi exprime parerea si problemele, indiferent ca circula cu 122 sau 30 km/h la urma urmei toti suntem din acelasi aluat, toti ne-am nascut egali, unii s-au ridicat, altii au ramas la locul lor, unii respecta legea, iar altii nu, insa toti avem dreptul si obligatia de a ne expune dreptul la o parere, fie ea buna sau rea, legala sau ilegala.

 9. Eu said

  am July 29 2008 @ 10:30 am

  Scuze daca sunt off-topic, dar nu ma pot abtine sa remarc exemplul reprezentativ de mentalitate tipic romaneasca a lui SRI: il deranjeaza in ce hal e tara asta, dar in acelasi timp i se pare firesc sa nu respecti legea chiar peste tot oriunde, oricand. :)) Sper sa nu declansez o polemica… ;)

 10. SRI said

  am July 29 2008 @ 11:34 am

  @Eu – eu nu am zis ca mi se pare firesc sa nu respecti legea chiar peste tot oriunde, oricand ci l-am intrebat pe zeno daca o respecta in acei parametrii . Daca nu ai inteles bine ti-am explicat acum. Si eu m-as bucura sa se respecte legea insa daca ne dam mari si tari insa tot nu respectam nimic din ce “predicam” atunci nu ajungem nicaieri.

 11. adelin maria said

  am July 29 2008 @ 1:07 pm

  Nr. 10452 din 10.06.2008

  C?TRE,

  doamna Adelin Maria

  Stimat? doamn?,

  Urmare a adresei dumneavoastr? din 28.05.2008, privind pe domnul F?sui Ion, v? comunic?m c? pentru restituirea permisului de conducere, este necesar ca persoana c?reia i-a fost aplicat? sanc?iunea complementar? a ridic?rii permisului de conducere s? depun? la Serviciul Poli?iei Rutiere, din cadrul Inspectoratului Jude?ean de Poli?ie, în a c?rei raz? teritorial? domiciliaz?, hot?rârea r?mas? definitiv? ?i irevocabil?, prin care Judec?toria, în a c?rei raz? teritorial? a fost constatat? contraven?ia, a solu?ionat contesta?ia pe care a formulat-o împotriva procesului verbal prin care i-a fost ridicat, în vederea suspend?rii, permisului de conducere.

  COMPARTIMENTUL DE RELA?II CU PUBLICUL

 12. Iulian Urban said

  am July 29 2008 @ 1:07 pm

  Maria

  Acesta este un abuz pentru ca Politia odata ce s-a contestat amenda, trebuia la CERERE contravenientului sa restituie permisul de conducere pana la finalizarea procesului in Justitie.
  Insa am impresia ca dl. Fasui nu a cerut sa i se restituie permisul

 13. Laurentiu said

  am July 29 2008 @ 1:48 pm

  Primesc si citesc cu atentie informarile Dvs legate depre ce se mai intimpla in frumoasa si fascinanta Romanie. Legat de toate povestirile despre carnete si contestatii va supun si eu atentiei urmatoarea intimplare

  In septembrie 2007 am fost prins circulind cu o viteza cu peste 50 km /h fata de viteza legala intr-o localitate din Valcea. Bineinteles s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 zile. Studiiind cu atentie procesul verbal de contraventie am constatat:

  – nu era mentionat cu ce anume s-a efectuat masurarea vitezei ci doar era stipulat

  “ pe DN 7 in interiorul localitatii Robesti in timp ce conducea auto marca …cu nr… a circulat cu viteza de 107 km /h si nu a avut asupra sa permisul de conducere” atit si nimic mai mult.

  Se mai specifica art si sanctiunile prevazute.

  Avind in vedere ca nu s-au facut mentiunile legale legate de aparatul cu care s- a efctuat masuratoarea am contestat in instanta procesul verbal de contraventie solicitind anularea PV din cauzele:

  – nu s-a mentionat cu ce s-a efectuat masurarea vitezei

  – daca cumva aceasta masurare a fost efectuata cu aparatul radar ce seria are si daca are buletin de verificare metrologic – oricum respectivele mentiuni ar fi fost nule atit timp cit nu a fost facuta mentiunea despre aparatul radar in procesul verbal.

  Bineinteles ca am pierdut la prima instanta iar in urma apelului si acesta a fost respins.

  Toata aceasta poveste a durat pina in aprilie 2008 in jurul datei de 15.04 2008 cind am sunat la Tribunalul Valcea si telefonic mi s-a confirmat respingerea apelului ( rezolutia se gasea deja pe site-ul Tribunalului. Am luat act ca in max. 15 zile trebuieste sa ma duc sa predau permisul de conducere la Politie.

  Din nefericire in data de 14.04.2008 am fost din nou surprins de aparatul radar de data aceasta in Bucuresti circulind cu aceasi viteza de peste 50 km/h peste viteza legala in localitate. De aceasta data permisul a fost ridicat pe loc iar PV impecabil redactat – nu am avut nici un fir de care sa ma leg asa ca nu am contestat in instanta PV.

  Avind in vedere si prima aventura in data de 29.04.2008 cind s-au implinit cele 15 zile in interiorul carora trebuia sa predau permisul pentru cele intimplate in Valcea – am trimis catre Serviciul Politiei rutiere Valcea prin fax o instiintare prin care ii anuntam ca incepind cu data de 28.04.2008 permisul meu de conducere se gaseste la sediul Brigazii de politie rutiera Bucuresti aceasta informare fiind facuta in conf cu prevederile art 118 alin 4 si 5 din OUG 195 / 2002 republicata

  Am stat “ pe tusa “ 90 zile ( 3 luni ) neputind beneficia de reducerea de pedeapsa avind antecedente. In data de 28.07.2008 m-am prezenta la sediul Politiei Rutiere pt. a-mi recupera permisul iar aici SURPRIZA – nu mi s- a returnat permisul pentru ca cei de la Valcea nu au facut nici o mentiune in fisa din calculator. Mi s- a cerut sa imi reglementez eu situatia cu cei de la Politia Rm Valcea. Am mentionat ca nu este de datoria mea sa fac acest demers si daca nu exista mentiuni in calculator, sa mi se predea permisul la finalul perioadei de suspendare pt. fapta specificata in dovada iar pentru prima speta cei de la Rm Valcea sa faca demersurile si sa ia act de informarea trimisa de mine despre depunerea PC . Raspunsul a fost “ imi pare rau nu va dau permisul mergeti Dvs al Rm Valcea sa va rezolvati problema acolo este interesul Dvs nu al Politiei.

  Mentionez ca cele doua perioade de suspendare s-au suprapus ( spre fericirea mea ) dar se pare ca acest lucru nu conteaza ( legea spune ca in termen de 15 zile de la raminerea definitive a hotaririi trebuieste depus permisul perioada de suspendare decurgind din acel moment – iar permisul fiind de fapt deja in custodia Politie pentru o alta fapta similara)

  Cum credeti ca ar trebui actionat in acest caz? Trec peste faptul ca primul proces verbal de constatare era clar nul in fapt neavind mentiunile prevazute in mod expers de lege.

 14. zeno said

  am July 29 2008 @ 2:14 pm

  Dle Laurentiu, ma uimesti! Spui in primele doua randuri ale mesajului tau ca primesti si citesti cu atentie informarile dlui Urban legate depre ce se mai intimpla in frumoasa si fascinanta Romanie. Iata cine face Romania frumoasa si fascinanta: viteji ca tine care circula cu peste 100 la ora in localitate. Nu te mai lega de chichitele din PV si gandeste-te mai bine la ce pericol ii expui pe altii cand conduci ca un dement.

 15. adelin maria said

  am July 29 2008 @ 3:43 pm

  Domnule avocat,ce va face sa credeti ca unchiul meu nu a cerut sa-i fie restituit permisul?!Scenariul pe care vi l-am prezentat si care ar fi putut fi posibil daca s-ar fi ajuns in instanta,sau daca acel angajat ar fi fost interogat de seful sau,sau daca as fi fost mediatizat cazul?Asa ar fi fost!Acel functionar public ar fi negat ca dl Fasui s-a prezentat la ghiseu, pt ca stia ca acesta nu ar fi avut nicio dovada in a demostra acest lucru,el refuzand chiar si un refuz scris!
  Oricum in adresa de la Politie,daca ati citit-o cu atentie,nu este stipulata indoiala prezentari d-lui Fasui la ghiseu,ci se precizeaza oficial ca tot cetateanul trebuie sa prezinte hotararea definitiva…ca doar este interesul lui sa o aduca…,si sa plateasca taxele(daca mai ramane timp) ca un contribuabil constincios in fata unor functionari indiferenti, ca dealtfel marea majoritate a acestora…si care culmea isi mai dau si cu parere pe forum ca nu merge treaba bine!
  Legi se incalca si in SUA de nebuni,dar sistemul coercitiv este bine pus la punct iar Politia selecteaza dupa principii morale pericolul real si nu vaneaza sa-si faca planul ca la noi.
  Eu cred ca problema intregului sistem este nivelul diferit de EDUCATIE!

 16. trafic said

  am July 30 2008 @ 3:13 pm

  Decat sa ne invatamunul pe altul cum sa pacalim legea mai bine haideti sa o respectam si in primul rand sa ne respectam unul pe altul. la http://trafic.haipa.ro puteti trimite imagini si filmulete cu cei pe care-i vedeti ca incalca regulile, sa-i punem la afis acolo, sa-i vada toata lumea. Poate ajung sa fie aratati cu degetul pe strada, mai stii….

 17. cristi said

  am August 2 2008 @ 11:59 pm

  am avut si eu o retinere de permis pt 90 de zile pt viteza si am facut contestatie daca pierd procesu si nu aduc permisu la politie ce patesc ca eu vreau sa plec din tara.. cu permisu si nu mai vin?? cine imi poate raspunde

 18. cristi said

  am August 3 2008 @ 12:24 am

  pt intrebarea de mai sus rog sa imi rapunda pe mess sau mail.. heretic.carpediem

 19. Record Cu 29 de sanctiuni într-un an said

  am August 15 2008 @ 3:31 pm

  Record Cu 29 de sanc?iuni într-un an

  Regele amenzilor rutiere – vrânceanul Ionu? P. î?i bate joc de Poli?ie
  de Dan CARBUNARU | 15 AUGUST 2008

  ?ase din cele 29 de sanc?iuni încasate de campion atrag în mod automat suspendarea permisului
  Vrânceanul a rulat pe principiul re?inut permis-contesta?ie în justi?ie-re?inut permis-contesta?ie

  Vrânceanul Ionu? P., de 27 de ani, este campionul absolut al abaterilor rutiere. Într-un an ?i jum?tate, el a acumulat 29 de sanc?iuni (amenzi cu puncte de penalizare), dintre care ?ase atrag în mod automat suspendarea permisului. „Performan?a” a reu?it-o conducând dou? ma?ini, un Renault ?i o dubi??. Seria a început la data de 8 iunie 2007, în Capital?. A fost prins de agen?ii de circula?ie în timp ce dep??ea o coloan? de ma?ini oprit? la culoarea ro?ie a semaforului. De?i poli?i?tii i-au luat permisul, el a depus contesta?ie la Judec?toria Sectorului 1 ?i în câteva s?pt?mâni l-a recuperat.

  Câteva luni mai târziu, în septembrie, radarul amplasat pe raza jude?ului Gorj l-a înregistrat în timp ce conducea cu peste 50 de km/h peste limita legal?. Nici nu a trecut luna ?i a recuperat iar permisul suspendat, prin contesta?ia depus? la Judec?toria Novaci. Abia la data de 22 ianuarie 2008, acumularea a 15 puncte de penalizare l-a tras pe dreapta. Doar pentru o lun?. Au trecut doar câteva zile de când ?i-a recuperat permisul ?i, de aceast? dat? la Giurgiu, tân?rul vitezoman a înc?lcat normele privin dep??irea.

  Conform cutumei, agen?ii i-au s?ltat permisul, judec?torii i l-au înapoiat, odat? cu depunerea contesta?iei. La începutul lunii iulie, în Bucure?ti, vrânceanul a dep??it din nou o coloan? oprit? la semafor. I s-a suspendat dreptul de a conduce pentru 30 de zile, îns? cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare pentru 15 zile. Doar dou? zile s-au scurs pân? la o nou? confruntare cu Poli?ia Rutier?. Agen?ii ialomi?eni l-au filmat pe Ionu?. P în timp ce rula cu peste 50 de km/h dincolo de limita legal?. De aceast? dat?, vitezomanul s-a ales cu suspendarea dreptului de a conduce pentru trei luni de zile, la care i s-a ad?ugat ?i o majorare de 30 de zile. Teoretic, tân?rul ar fi trebuit s? fie pieton pân? la sfâr?itul anului. Scriem teoretic, pentru c?, în urm? cu câteva zile, Ionu? P. s-a prezentat la sediul Poli?iei Rutiere Vrancea, cerându-le agen?ilor restituirea permisului. ?oferul contestase în instan?? ultimele dou? sanc?iuni ?i le-a prezentat poli?i?tilor, în acest sens, certificatele de gref? aferente. Bucuria ?oferului a fost de scurt? durat?. Una dintre plângerile sale de anul trecut a fost respins? ?i m?sura suspend?rii dreptului de a conduce, dispus? la acea vreme, a intrat în vigoare. Vicecampionul abaterilor rutiere este un râ?novean. Ciprian M. are 31 de ani ?i 26 de abateri rutiere contabilizate în eviden?ele Poli?iei Rutiere în perioada 2007-2008. Evident, a contestat jum?tate din ele, în condi?iile în care, ca ?i în cazul campionului vrâncean, oricare dintre cele ?ase abateri mai grave comise erau suficiente pentru a r?mâne f?r? permis. În palmaresul s?u figureaz? acumularea de 15 puncte de penalizare, neacordarea de prioritate la pietoni, dep??irea, în dou? rânduri, a vitezei cu peste 50 de km/h dincolo de limita legal? sau dep??ire neregulamentar?. La sfâr?itul lunii trecute, Ciprian M. a acumulat din nou cele 15 puncte de penalizare dar, bineîn?eles, nu se gr?be?te s?-?i predea permisul.

  Aproape 20 de ?oferi figureaz? pe lista neagr? a Poli?iei Rutiere. Ei au acumulat peste 15 sanc?iuni pentru abateri comise în trafic, în numai un an ?i jum?tate. Un ilfovean are, deja, 25 de sanc?iuni primite, ?i, de pe locul trei, are mari ?anse s? „promoveze” dac? poli?ia va reu?i s?-i trag? pe dreapta competitorii men?iona?i anterior. Topul continu? cu un bihorean ?i un bucure?tean, fiecare cu câte 20 de abateri. Printre candida?ii la titlul de „rebel al ?oselelor” figureaz? ?oferi din Vaslui, Teleorman, Gala?i, Harghita, Covasna sau Cara?-Severin. Ultimul i-a scos din s?rite pe agen?ii de circula?ie. Sorin F., de 35 de ani, a comis 21 de abateri. În octombrie 2007 a fost prins circulând cu mult peste viteza legal? ?i, r?mas f?r? permis, a contestat m?sura. Nici nu s-a v?zut bine cu permisul în buzunar, când, câteva zile mai târziu, l-a pierdut la puncte. La puncte de penalizare. Doar pentru 30 de zile. A început în for?? noul an, cu dou? dep??iri ale limitei de vitez?, ambele cu peste 50 de km/h dincolo de limita legal?. A contestat ultima sanc?iune, dar, din nou, a pierdut la puncte… Exaspera?i, agen?ii de circula?ie spun c? s-au s?turat s? se lupte cu vitezomanii ?i cu al?i ?oferi care încalc? pe band? regulile ?i reu?esc, apoi, prin tot felul de contesta?ii, s? î?i recupereze permisul. „Ar trebui s? se modifice într-un fel legea ?i s? nu mai aib? dreptul s? î?i recupereze permisul astfel de ?oferi. Simpla depunere a contesta?iei îi ajut? s? conduc? în continuare, de?i au înc?lcat în mod grav Codul Rutier , se plâng poli?i?tii. Trag apoi de timp ?i duc procesul ?i pân? la un an. În timpul ?sta comit noi ?i noi abateri ?i îi pun în pericol ?i pe ceilal?i participan?i la trafic”.

 20. ema said

  am September 2 2008 @ 4:40 pm

  Buna ziua!
  Imi expira permisul de conducere in data de 22.09.2008, pot sa-l schimb fara a mai fi nevoie de fisa medicala, daca ma prezint cu aproximativ trei saptamani inainte de expirare?
  Multumesc anticipat!

 21. ro-lari said

  am November 22 2008 @ 3:05 pm

  14 ani fara cazier auto. Anul acesta 2 contraventii inventate pt ca nu am dat spaga. Putem respecta noi Politia in aceste conditii? Sau o judecatoare care la contestatie a gresit totul: nume, data, loc, interpretarea martor? C…a Politie, c…a Justitie.
  Am cerut la Udriste rel asupra legii care clarifica “predarea permisului dupa recurs pierdut” – vezi art.118 mi s-a raspuns cu superioritate de o fufa! Aiurea, asta vorbeste de plangere!
  Vorba lui Basescu, e loc pe … Centura pt. asemenea fufe.
  Totusi – exista o lege clara care ma obliga sa cumpar eu funia cu care sa fiu spinzurat de politie? Adica sa aduc eu Certif de greva si Permisul?

 22. Laurentziu said

  am December 20 2008 @ 3:38 pm

  Pacat ca din cauza unora care “o cauta” insistent se fac legi care lovesc shi in cei care merita mai putzin, shi le dau shi apa la moara frustrarilor unora ca zeno, caruia ai doresc sa aiba de a face cu legile ro intr-o masura in care sa-i deschida ochishorii shi sa vada ca viatza are un umor de proasta calitate mai ales pe la noi.

 23. iliescu aurel said

  am March 4 2009 @ 3:01 pm

  dupa ce exoira dovada cate zile mai stau

 24. George said

  am July 5 2009 @ 9:06 pm

  Domule Urban,
  In legatura cu ce spuneti dumneavoastra ca “…..HOTARARILE IREVOCABILE DATE DE INSTANTELE DE JUDECATA NU SE COMUNICA PARTILOR.” si astfel politia nu stie ca trebuie sa imi retina permisul am o informatie care nu stiu cat de veridica este dar sa vedem….
  Am inteles ca politia are consilieri judiciari care, la sfarsitul fiecarei sedinte de judecata, fac o copie dupa hotararea data de judecator. Presupunem ca nu se face recurs si trec cele 15 zile.
  Astfel, politia stie ca mie trebuie sa mi se retina permisul. Deci cade varianta in care “…nu poate sa ceara soferilor sa prezinte permisul”.
  In situatia asta sunt eu acum. Am pierdut si asteptam ceva acasa. Insa aflu ca nu trebuie sa astept ci ca trebuie sa merg sa dau permisul. Dar ma gandesc ca daca politia nu stie ca trebuie sa imi ia permisul si eu merg la ei atunci ma noteaza si ma au in vedere. Zic si eu…..

  P.S. Ca sa nu ocolesc cateva strazi/blocuri am asteptat sa se puna rosu la masini si am mers cam 10 m pe contrasens fara sa pun in pericol pietonbi sau alti soferi. Prima masina la semafor o Solenza cu MAI. Vazut.Luat permisul 2 luni. Facut plangere. Nu martori. Pierdut proces. Pierdut permis.

  P.S.2 Proces judecat in Bucuresti Sector 1 dar permisul este eliberat si trebuie predat in PH la Ploiesti.

 25. stroe sorin said

  am August 10 2009 @ 3:50 am

  Domule Urban,

  cum as putea sa aflu daca am permisul suspendat sau nu?
  povestea e…in anul 2007 luna februarie am fost surprins in alt oras cu 52km peste viteza legala…normal ca am ramas fara carnet pt 90 de zile si cu o dovada fara drept de a conduce…am intentat proces(in primele 15 zile legale) si m-am ales cu o dovada de circulatie….intre timp a venit o lege noua si a trebuit sa merg la sectia de politie din localiatea mea si am ridicat carnetul,urmand ca procesul sa mearga in continuare.deci am schimbat o dovada cu drept de circulatie care trebuia actualizata din 30 in 30 de zile cu propriul carnet.intre timp am fost plecat din tara si nu stiu ce s-a intimplat…si nici nu pot da de acel domn avocat care m-a reprezantat…intre timp am fost si amendat pt centura si nu s-a intimplat nimic.deci daca am fost amendat si nu am primit niciun “semn” inseamna ca am castigat?sau e posibil sa nu fi fost descoperit de calculator?inchei prin a spune ca suntem in 2009 si nu sunt sigur daca am permisul suspendat si nici daca am “reusit” sa inving sistemul.Precizez ca nu am primit niciun plic de la politia romana,asta e sigur!

  Va multumesc si astept un raspuns la aceasta stranie poveste,

  Sorin

 26. vlad said

  am September 23 2009 @ 5:34 pm

  In concluzie;
  care este articolul de lege care obliga soferul sa-si ia singur certificatul de grefa,iar daca l-a luat si depus la politie -dupa cele 15 zile de la ramanerea “definitiva si irevocabila” a hot.jud.- conform carei prevederi legale, eu, soferul sunt pedepsit si mi se prelungeste suspendarea cu inca 30 de zile??
  Nu este vb.si in acest caz , tot de “abuz” care poate fi contestat??

 27. eduard said

  am April 11 2010 @ 1:58 pm

  pe data de 24 iunie 2009 mi-a fost retinut permisul ptr motivul ca am plecat cu o secunda mai devreme de la semafor pe culoarea rosie.Am facut contestatie si am pierdut procesul,am facut recurs si iar”bineinteles” am pierdut in data de 26 martie 2010.Acum astept sa imi vina prin posta o hotarare sau ceva de genul ca sa predau permisul.
  Eu nu mai locuiesc la adresa din buletin si mai mult ca sigur nu voi ridica acea hotarare ca sa pot preda permisul.
  Daca nu ridic de la posta hotararea si implicit nu predau permisul de conducere ce mi se poate intampla?
  In cat timp se prescrie contraventia?
  mentionez ca nu am de gand sa le dau permisul si sper ca ma puteti ajuta.
  cu deosebit respect Eduard O.

 28. adi said

  am June 30 2010 @ 5:37 am

  adevarul este ca daca vor sa iti suspende permisul si se tin de capul tau ti l suspenda si dupa ce au trecut 3 ani de la data ramaneri definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti,se duc ei si iau rezolutia si ti l suspenda si tu poti sa invoci ce lege si ordonanta vrei tu ei tot il suspenda.castigi o amanare dar nu garantat si scapi.

 29. lepadatu nicu laurentiu said

  am April 7 2011 @ 12:49 pm

  salut,daca am avut permisu suspendat pentru o luna si am fost depistat conducand antre timp deoarece serviciu e servici,ce pedeapsa ma asteapta?

 30. alexandra said

  am August 23 2011 @ 8:46 pm

  buna,am si eu o intrebare in data de 19-08-2011 la ora 01:20 am un echipaj de politie a venit la mine in parcare si mi-a spus sa dau buletinul,eu l-am intrebat de ce?dansul mi-a spus da buletinul si-ti spun dupa,eu am refuzat sa-l dau ,dansul m-a luat la sectie si mi-a facut proces verbal cum ca a-s fi circulat pe contra sens lucru care nu este adevarat acuzandu-ma fara nici o dovada,mi-a luat permisul de conducere,-6 puncte si 8 milioane amenda,pe langa toate acestea el mi-a mai dat o amenda deoarece nu am vrut sa dau buletinul amenda fiind de 8 milioane,si ca am adus jigniri la adresa politiei…etc….deci domnul agent de la sectia 5 mi-a dat 2 amenzi mi-a luat permisul si mi-a dat si -6 puncte,este posibil asa ceva??pe procesul verbal unde scria ca mi-a luat permisul el specifica ca in 5 zile sa returnez pc,in data de 23 -08-2011,mam dus la politia rutiera sa predau permisul,domnul politits mi-a spus ca nu sunt in baza lor de date….ce sa inteleg?nu mi s-a suspendat permisul?

 31. adrian moldovan said

  am October 26 2011 @ 12:05 pm

  mie mi-au luat permisu pt neacordare la trecere de pietoni dar pietoni erau pe cealalta parte a drumului…puneti dracu semafoare la toate trecerile de pietoni ca afara si apoi sa aveti pretenti sa luati permisu

 32. pietonul said

  am November 14 2011 @ 9:34 pm

  Din momentul in care te-au oprit militienii in trafic,esti al lor! Incepe umilinta,bataia de joc,nesimtirea si aroganta agentului.Drumuri bune sa aveti! Nu cred!

 33. dany said

  am July 4 2012 @ 3:20 pm

  salutar!am o mik nelamurire.
  Ps:in data de 23.07.2011am fost depistat conducand un auto cu nr prozivorii expirate.mia fost retinut permisul si mia facut dosar.ok.aprox peste o luna adik pe 28.08.11 din nou am fost depistat cu acelasi auto.neavand dreptul de a conduce (conducand cu permisuł retinut)mia facut din nou dosar.ma judekt mia dat 3ani suspendare.cum ramane cu permisul dupa aceasta perioada?va trebui sa fac scoala?ce şanse am sa-l redobandesc?

 34. Magda Tcaciuc said

  am July 9 2012 @ 2:34 pm

  Am si eu o intrebare, va rog. In 2008 am circulat cu viteza peste limita admisa, asa ca am primit acasa amenda si 3 puncte luate si permisul suspendat pe 3 luni. Nu am stiut ca trebuie predat permisul, si acum, in 2012, am aflat ca trebuia sa-l predau atunci. Cand am fost la politie (str. Logofat udriste), mi s-a spus ca apar cu acest caz neincheiat, deci daca ma opreste politia, am un caz deschis. Ce pot face?

 35. remus said

  am February 17 2013 @ 9:54 am

  daca tot dati indicatii puneti mana pe care si mai invatati. aici am auzit cele proaste sfaturi de la “profesionisti”. duceti in eroare pe cei ce doresc o parere avizata.

 36. catalin said

  am May 4 2013 @ 10:28 pm

  mi sa retinut permisul pe 1mai acum 3 zile pt asa zisa depasire a vitezei regulamentare cu 53km pe o perioada de 90 de zile leam semnat procesul dar leam spus ca o sa ma adresez instantei de judecata am vreo sansa si daca da va rog spunetimi cum sa procedez

 37. Emilia Nicol said

  am July 31 2013 @ 11:36 pm

  Buna ziua,
  Anul trecut in luna octombrie mi s-a aplicat sanctiunea de suspendare a permisului de conducere pentru neacordare de prioritate a trecerea de pietoni in sectorul 4, Bucuresti.
  Am contestat in instanta acest fapt iar cu certificatul de grafa am luat permisul inapoi.
  Procesul a durat un an de zile.
  In data de 10.07.2013 a fost comunicata de catre instanta (la domiciliul avocatului) decizia cu drept de recurs in 15 zile prin care pierd procesul.
  Nu am facut recurs in termenul de 15 zile.
  La incheierea celor 15 zile am fost la Udriste pentru a preda permisul.
  Am fost politicos refuzata spunandumi-se ca nu au nici un temei legal deoarece hotararea nu a fost definitiva ci cu drept de recurs.
  Intrebarea mea este…eu nefacand recurs in termenul de 15 zile aceasta nu a devenit definitiva?
  Mi s-a spus sa revin cu hotararea definitiva cand depun permisul in termen de 15 zile de la comunicare…..
  Ce trebuie sa fac?

 38. Alina said

  am December 21 2013 @ 11:53 am

  Buna ziua
  In urma cu un an jumate am avut un accident,eu fiind la volan…neacordare de prioritate la trecere de pietoni semnalizata corespunzator.Un baietel de 3 ani a fugit de la mama de pe partea dreapta a troruarului la tata pe cealalta parte si s-a lovit de partea din dreapta fata a masinii.Precizez ca am lasat sa treaca 5 pietoni,m-am asigurat si mi-am continuat drumul pe prima banda.Eram iesita cu jumate masina de pe trecere cand copilul s-a lovit de masina.Am ajuns in instanta si am finalizat procesul in urma impacarii amiabile a partilor.Ulterior impacarii,cand am mers la politie sa-mi recuperez permisul mi s-a spus sa-l caut pe agentul constatator de la accident si ”sa-l rog” sa-mi faca proces verbal de contraventie cu suspendarea permisului.A trecut un an jumate de la accident,perioada in care am circulat cu dovada,avand si intreruperi.La momentul accidentului nu s-a facut nici un proces verbal de contraventie sau cel putin eu nu am primit unul,doar procesul verbal cu declaratia mea asupra a ceea ce s-a intamplat.Din ce stiu contraventia se prescrie la 6 luni,nu e normal sa-mi primesc permisul,mai ales ca in acest an jumate am avut cumulat aprox 2 luni de zile in care am stat fara permis???

 39. gyonyy said

  am December 24 2013 @ 9:17 am

  sal in 2009 am avut permisul suspendat pe 2 ani cu suspendare ce inseamna ???? si dupa pedeapsa imi mai este suspendat sau anulat?? pot s conduc in ro???ce trebuie s fac…??

 40. ioan h said

  am September 9 2014 @ 8:12 am

  Salut.
  Am un caz mai aparte si as avea rugamintea sa imi spui ce as putea face.
  Mi-fost retinut permisul pentru 30 de zile din cauza ca as fi trecut pe rosu, insa nu e adevarat. Am intrat normal in intersectie insa semaforul care imi permitea dreapta(semafor secundar care e format doar din sageata dreapta din lumina verde si atat), nu a anuntat ca se schimba verdele si anume nu a clipocit, culoare galbena nu a existat. Doar se schimbase dintr-o data din verde in nimic…adica rosu si toti soferi surprinsi in intersectie sau care nu puteau oprii in conditii de maxima siguranta au fost trasi pe dreapta de un uchipaj dupa intersectia respectiva si retinut permisu. Deci este un abuz al politiei rutiere Baia Mare.

  mentionez ca as vrea sa plec din tara. Daca mi-e retinut in tara pemisul, afara as putea sa il folosesc daca il recuperez cumva?

  Multumesc

 41. Gyarmati Artur said

  am January 9 2015 @ 9:22 pm

  Buna ziua,am nevoie de parerea dumneavoastra,
  Mi-a fost retinut permisul de conducere pentru conducere vehicul neinmatriculat,mai exact aveam numere galbene de germania valabile.
  mi s-a dat dovada cu drept de circulatie,pe care am prelungit-o in fiecare luna,ultima prelungire am facut-o doar dupa 10 zile dupa ce mi-a dat procurorul ordonanta de prelungire,s-a emis o dovada din data de 10 a lunii pe care urma sa o prelungesc tot in data de 10 pentru ca scria ca are valabilitate 30 de zile,am fost depistat in trafic in data de 8 cand politistul mi-a atras atentia ca dovada mi-a expirat in data de 29, i-am explicat ca am dreptul la prelungire si nu am vazaut ce scria in coltul din dreapta jos al dovezii,dovada emisa in data de 10.12.2014 ,pe care scria cu drept de circulatie 30 de zile din 29.10 pana in 29.11, mi s-a facut dosar penal pentru circulatie cu dovada expirata,desi eu aveam dreptul da a prelungi dovada,stiind ca am prelungit in data de 10 credeam ca tot in 10 trebuie prelungita,politistul era foarte motivat sa imi faca rau,un baiat de la un post de politie comunal,as vrea sa stiu daca pot face ceva sa se incheie dosarul cu nup
  va multumesc anicipat,astept un raspuns competent

 42. Kadar Tamas said

  am April 15 2015 @ 11:23 am

  Inteleg ca Politia nu primeste si nu obtine dovada ramanerii definitive, pe baza careia sa-mi ia permisul, dar de aia decizia este definitiva in fapt, in 30 de zile de la pronuntare, daca nu s-a contestat, iar eu am obligatia sa predau in 30+15 zile. Nu?

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: