Banner

Alocatiile copiilor din Romania sunt jumulite ilegal de valul de comisioane percepute de bancile comerciale ; Procesul alocatiilor

Tweet this

Senzatia pe care o au romanii ca in tara noastra, absolut totul este gandit astfel incat acestia sa fie jecmaniti in continuu , se resimte puternic si in cazul "exorbitantelor" sume incasate de parintii din Romania cu titlu de alocatii de stat; in afara de faptul ca, acelasi parinte cotizeaza lunar cu pana la 50 % din veniturile salariale ca sa plateasca taxe , impozite si contributii sociale catre Guvern, si el primeste pentru copii sai o jignitoare suma de doar 40 de ron, aceasta suma de bani nu a putut sa scape de mana lunga a bancilor, care o reduc substantial din cauza comisioanelor ilegale si abuzive percepute asupra acestor bani, trezind revolta justificata a parintilor.
Unde este protectia sociala pe care statul trebuie sa o asigure astfel incat romanii sa fie incurajati sa faca copii ? Pai tocmai in buzunarele bancilor care, rad sistematic in fiecare luna aceste alocatii, obtinand astfel castiguri anuale de zeci de milioane de euro, bancile fiind de fapt singurii castigatori si beneficiari ai sistemului de asigurari sociale.
Este ilegal si abuziv ca Guvernul sa admita ca aceste alocatii sa fie ciuntite de banci, pentru ca Guvernul era obligat sa suporte el comisioanele bancare intrucat aici este vorba de PROTECTIA SOCIALA pe care este obligat sa o ofere consumatorilor romani.
Este impotriva drepturilor si libertatilor constitutionale si civile ale romanilor, aceasta comisionare a alocatiilor, si haideti sa va expun o problema :
Parintele X este salariat si lunar, el trebuie sa plateasca taxe, impozite si contributii sociale catre Guvern; in momentul in care se fac aceste plati, bancile prin care se fac platile, ce fac : aplica comisioane de transfer bancar, adica realizeaza profit de pe urma consumatorilor romani care isi indeplinesc o obligatie legala; Acelasi parinte X, are dreptul sa primeasca pentru copilul sau alocatie ca o componenta a protectiei sociale si grijei Guvernului pentru poporul roman, iar bancile prin care parintele incaseaza banii ce fac : pretind comisioane de transfer bancar a banilor catre contul bancar al parintelui, comisioane de retragere de numerar, comisioane de transfer daca se fac plati bancare din contul respectiv, deci , iar, bancile fac profit . Pai ceva nu este in regula pentru ca, bancile, "vamuiesc" banii parintilor din Romania de doua ori , aplicand principiul dublei taxari : odata cand el plateste contributiile sociale care-i dau dreptul sa beneficieze de alocatie si, odata cand ei primesc aceste alocatii !
Este ilegal sa comisionezi de doua ori , si este in primul rand imoral; adica dupa ce bancile din Romania anunta pline de aroganta ca au cele mai mari profituri din Europa, facute pe spinarea romanilor carora li s-au impus clauze abuzive si nelegale in contractele de credit, nu renunta nici in ruptul capului la PROFITURILE PE CARE LE FAC PE SPINAREA COPIILOR DIN ROMANIA ! Este imoral, este jenant, si parintii din Romania au dreptul si posibilitatea sa ceara in Justitie intr-un proces impotriva Guvernului si a bancilor, sa nu li se mai opreasca aceste comisioane bancare, intrucat au dreptul constitutional sa primeasca si beneficiieze de suma integrala aferenta alocatiei stabilita prin lege.
Iata ce imi scrie un parinte, foarte multi acuzand faptul ca bancile percep comisioane mult mai mari decat cel de 0,1 % instituit prin lege, abuzand si incalcand cu nonsalanta legea :
"Stati ca acesta nu e totul
De aici in colo sa vedeti surprize surprize
Mergi la banca sa-i scoti alocatia copilului sa poata sa-si cumpere si el cateva acadele, sau altii cateva paini.
Ceri un extras de cont sa vezi cati bani ai in acel cont (sa nu ceri prea mult) si prima surpriza :Alocatia s-a micsorat subit cu comisionul bancar. Te uiti mai bine pe extras si vezi ca acel comision este incasat de doua ori Adica din 40 lei mai erau 36 lei si ceva.
Intrebi nedumerit si ti se explica despre ce e vorba(comision bacar)
Cand te-au pus sa faci un cont nou la anumite banci (parca 3 la numar)si ai ales BRD , mare greseala ai facut . Ti se spune ca acest cont la care ai un card aferent nu este purtator de comisioane. Cand mergi sa scoti banii afli altceva.
Deci acesta este afacerea Inmultiti comisionul cu cati copii sunt si veti afla ce sume se incaseaza in fiecare luna.
Nu-ti convine nu primesti. Exact ca pe vremuri , vrei, dai spaga nu NU. acum ii zice comision bancar".

Conform Legii 61/1993, iara textul de lege prin care Guvernul , in mod ilegal , a permis bancilor sa bage mana in buzunarul romanilor, desi aceste comisioane bancare trebuiau sa fie suportate din Bugetul de stat pentru ca oricum , parintilor li se opresc bani cand vireaza lunar din salarii, contributiile la asigurarile sociale :
"ART. 10.1
(1) Plata alocatiei de stat pentru copii prevazuta la art. 10 alin. (1) se realizeaza prin mandat postal, cont curent personal sau cont de card.
(2) In cazul achitarii drepturilor de alocatie de stat in cont curent personal sau in cont de card, directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, efectueaza plata prin unitatile bancare pe baza de borderou, cu plata unui comision bancar.
(3) Comisionul bancarprevazut la alin. (2) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate si va fi stabilit, prin negociere, la nivel teritorial intre directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti si unitatile bancare".

Asadar, in cazul in care plata alocatiilor se face prin MANDAT POSTAL, in acest caz conform legii nu este stabilit nici un fel de comision platibil de catre parinti, astfel incat aceasta este sigura varianta in care familiile din Romania primesc integral suma stabilita cu titlu de alocatie;
Cei care primesc banii prin cont bancar, raman uimiti cand constata pe extrasul de cont faptul ca li se opreste si pana la 10 % din alocatie pentru diferite comisioane, dobanzi si taxe, astfel incat se intreaba in mod justificat, cum este posibil acest lucru , daca legea nu da dreptul bancii decat la un comision de 0,1 % din valoarea lunara a alocatiei . " Nu le este rusine, chiar nu au nici un D-zeu? " se intreaba Marcel din Bucuresti care este hotarat sa dea in judecata BCR pentru oprirea unor comisioane din alocatia fetitei lui peste valoarea legala; " Astia chiar ne cred tampiti ? Dupa ce isi bat joc de noi cu astia 40 de ron cu care nu iau nici un pachet de Pampers, ma mai fura si banca ? O sa-i chem la Tribunal si merg cu ei de gat pana la CEDO ca sa fac public modul in care bancile din Romania fac profituri pe spinarea copiilor nostri si a noastra, a fraierilor care stam cu mainile incrucisate si ne lasam furati de astia ca in codru" mai spune Marcel.

Intr-o ancheta publicata in presa a fost prezentata o sinteza ampla a modului in care parintii din Romania care incaseaza alocatia pentru copii prin cont bancar, sunt supusi umilintelor, abuzurilor si bataii de joc a puternicelor banci de la noi.
Din dorinta de a simplifica modalitatea de plata a alocatiilor pentru copiii prescolari, parintii acestora au dreptul sa opteze pentru virarea banilor intr-un cont bancar Parintii au stat la cozi, au facut cereri si, cand situatia parea ca s-a rezolvat, nu au mai primit banii in 2005 atunci cand a fost un mare scandal pe aceasta tema, aducand grave acuzatii Guvernului.
De doua luni, spun oficialii, "ba de mult mai multe", spun cei in cauza, alocatiile pentru copiii prescolari care trebuiau virate in bancile comerciale nu au mai fost primite. Si se pare ca situatia va mai tine inca aproape o luna. Motivul? Birocratia tipic romaneasca. Suma pe care trebuie sa o primeasca lunar copiii nu era mare in 2005, era vorba de 22,5 ron. Dar sunt bani care li se cuvin prin lege celor mici, bani care au stat blocati , unde credeti ?in conturile bancilor comerciale care s-au folosit de ei si i-au rulat in interes propriu luni de zile fara sa-i plateasca parintilor. Surse din Directia de Munca Bucuresti spuneau in 2005 ca alocatiile nu s-au mai virat din cauza ca nu erau bani pentru comisioanele cerute de bancile comerciale.
Scandalul era deja urias pentru ca asa, s-a descoperit o enormitate uriasa : BANCILE INCASEAZA DE DOUA ORI COMISION LA PLATA ALOCATIILOR : ADICA ODATA DE LA STAT CAND ACESTA VIREAZA ALOCATIILE CATRE BANCI, SI A DOUA OARA DE LA PARINTI ! Asta pe langa comisioanele ulterioare de transfer, de administrare lunara, etc. Ca atare, Guvernul permite bancilor sa ia de fapt un comision total de 10 % din alocatie, peste valoarea de 0,1 % stabilita prin lege !
"In Bucuresti sunt aproape 15.000 de parinti care au optat ca alocatia copiilor lor sa fie virata in banci comerciale. Numarul fiind atat de mare, noi nu avem cum sa facem ordine de plata pentru fiecare cont. Si atunci platim cu borderou. Bancile comerciale cer comisioane. Comisionul cerut de banci este de aproximativ 5.000 de lei [ in 2005 adica, statul platea 20 % din totalul alocatiei catre banci cu titlu de comision !] ]. Noi nu avem buget pentru asa ceva, asa ca am trimis o adresa la Ministerul Muncii si la Ministerul de Finante. Acum asteptam, fie sa ni se mareasca bugetul, fie sa se dea o ordonanta care sa spuna ca se lucreaza doar printr-o banca", spuneau in 2005 functionarii din Directia de Munca Bucuresti.

RASPUNS OFICIAL. Probleme sunt de fapt mai multe. "S-a schimbat modalitatea de plata a alocatiilor. Pana acum aveam nevoie de numarul de cont si de codul numeric personal al copilului. Acum avem nevoie si de codul numeric personal al parintelui si noi nu il avem", sustinea in 2005 Cristian Berbec, directorul adjunct al Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Bucuresti. Acesta recunoastea ca o problema o reprezinta si virarea banilor catre banci. "Parintii copiilor au optat pentru mai multe banci comerciale. Si atunci noi trebuie sa negociem cu fiecare banca in parte. Si fiecare banca cere un alt comision . Acum asteptam sa vedem ce hotarasc cei de la Finante, daca vom lucra printr-o singura banca sau nu", a mai spus Berbec. Pana atunci, copiii prescolari raman fara alocatie. Situatia nu este intalnita doar in Bucuresti, ci in toata tara.
Cum a permis Guvernul ca bancile sa incalce legea si sa opreasca atat de multi bani de pe urma alocatiilor ? Sa fie vorba de interesele electorale si de partid sau de interesele celor care roiesc in jurul Guvernului ? dar de romani si de drepturile lor chiar nu se mai intereseaza nimeni ? Chiar atat de departe s-a mers cu bataia de joc inca bancile sa faca profit din banii copiilor romani ?
NEMULTUMITI. Parintii copiilor prescolari care au optat ca alocatia sa fie virata in bancile comerciale erau in 2005 nemultumiti de faptul ca nu au mai primit banii. "Sunt parintele unui copil prescolar si nu am mai primit alocatia din luna iunie 2004. In aceasta situatie se mai afla 7.500 de copii, doar in Sectorul 2 din Bucuresti. Din discutiile avute cu domnul director al Consiliului Local al Sectorului 2 Bucuresti rezulta ca Ministerul de Finante a blocat virarea drepturilor catre bancile comerciale, urmand sa apara o ordonanta de urgenta care sa reglementeze acest lucru. Imi rezerv dreptul de a actiona in instanta pe cei care sunt raspunzatori de aceasta situatie si de a cere daune materiale si morale pentru prejudiciul adus copilului", sustinea pentru Jurnalul National, Laurentiu Mihalcea, unul dintre parintii "pagubiti".
Daniela Duma are aceeasi problema. Nu a mai primit alocatia pentru copilul ei prescolar de cateva luni. "In luna aprilie mi s-a spus sa fac o cerere pentru virarea banilor in cont. Mi s-a spus sa imi deschid cont la BCR, apoi ca nu se mai lucreaza prin aceasta banca. Mi-au mai spus ca pot face cerere sa primesc banii prin mandat postal, dar ca vor ajunge la mine doar in august. Pana atunci...", spune Daniela Duma.

ALTI PARINTI. Lucia Parcalabu a optat pentru virarea banilor intr-un cont. Femeia povestea pentru Jurnalul, in 2005, a aflat ca nu se mai pot ridica alocatiile pentru copii, si asa destul de mici, de la banci sau prin carduri. "Eu am un cont pentru alocatie deschis la Raiffeisen. Si acum, pe langa faptul ca trebuie sa mai platesc o taxa pentru deschiderea unui nou cont la Bancpost, trebuie sa alerg de la Ana la Caiafa din nou, pentru diverse hartii. De ce sa fiu plimbata iar pe drumuri, cand ideea tocmai asta era, sa apelez la un cont in care sa se vireze alocatia, pentru ca efectiv nu am timp sa stau dupa postas si nici sa merg cu copilul dupa mine la cozile de la oficiul postal", spune Lucia Parcalabu.
Dupa cateva luni de asteptare, Ministerul Muncii ii roaga, prin intermediul Jurnalului National, pe parintii care au optat pentru virarea alocatiei intr-un cont deschis la o banca comerciala sa mearga la directiile teritoriale de munca pentru a lasa codul numeric personal.

Situatia se repeta obsesiv in intreaga tara, iar bancile jumulesc luna de luna alocatiile copiilor romani ! Si aproape toate bancile din Romania s-au inghesuit la aceasta afacere extrem de banoasa dar profund imorala si nelegala.
Noua prestatie sociala oferita de Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Iasi creeaza probleme beneficiarilor. De la începutul acestui an, distribuirea alocatiilor pentru elevii care urmeaza o forma de învatamant a trecut din gestiunea Inspectoratului Scolar Judetean în cea a DMPS.
"Desi aceasta predare a bazei de date s-a realizat fara prea mari probleme si la timp, neregulile au început sa apara mai tarziu", a sustinut Alexandru Gabriel Grinea, directorul executiv al DMPS Iasi.
Una dintre modalitatile de plata a alocatiilor promovate de DMPS a fost cea prin cont curent sau cont de card. "Noi am sugerat elevilor sa opteze pentru plata alocatiilor pe card, deoarece am putut, astfel, evita aglomeratia de la ghiseele noastre", a completat Grinea. Cu toate acestea, propunerea DMPS s-a dovedit a nu fi una viabila. In ultimele zile, au fost primite foarte multe reclamatii din partea beneficiarilor acestei alocatii. "Elevii nu sunt multumiti deoarece bancile unde si-au deschis conturi curente sau de card percep comisioane la retragerea de numerar. Noi nu consideram ca aceasta este vina noastra. Noi am încheiat conventii cu mai multe institutii bancare, avand grija ca aceasta actiune sa nu ne prejudicieze în vreun fel. ", a afirmat directorul executiv al DMPS Iasi.
Bancile cu care institutia a încheiat conventii sunt BCR, BRD Group Societe General, CEC, Procredit Bank, Banca Comerciala Carpatica, Piraeus Bank si Romexterra Bank. Singura institutie bancara care nu percepe comision la retragerea de numerar de pe card este CEC, dar asta numai în conditiile în care tranzactia se efectueaza la unul dintre bancomatele proprii. Comisioanele percepute de restul bancilor sunt cuprinse între 0,2% si 0,5%, plus un comision suplimentar de 2,5 lei, daca banii sunt retrasi de la ATM-urile altor banci. Alocatia de stat pentru elevi fiind in 2007 de 32 de lei, la retragerea de pe card a acestor bani beneficiarii pot primi cu pana la 2,66 lei mai putin în fiecare luna. Comisionul creste cu cat se mareste si suma retrasa de elevi de pe card.
Pana acum, din cei 97.000 de elevi din judetul Iasi , peste 10.000 si-au deschis conturi curente sau de card pentru a primi alocatiile.
Conducerea DMPS Iasi este de parere, totusi, ca aceasta modalitate de plata a alocatiilor este benefica pentru toate cele trei parti implicate. "Bancile cu care colaboram sunt multumite ca si-au diversificat portofoliul de servicii oferite, noi suntem multumiti ca am evitat aglomeratia de la ghisee, iar beneficiarii ar trebui sa fie multumiti ca nu mai trebuie sa se deplaseze pana la noi pentru a-si ridica banii", a încheiat directorul executiv al DMPS Iasi.


Bancile comerciale prin care este platita alocatia de stat pentru copii au dreptul sa scada din valoarea acesteia comisionul bancar de pana la un procent din intreaga suma, in functie de politica bancara a fiecarei banci in parte. Adica Guvernul si autoritatile au abandonat parintii din Romania la mana "politicii bancare" a bancilor comerciale, adica au girat jecmanirea parintilor si copiilor din Romania, desi se lauda ca este preocupat de soarta acestora !Cuantumul alocatiei in acest an este de 32 lei pana la 1 martie 2007, cand a crescut la suma de 40 lei. Incepand de la 1 ianuarie 2008, responsabilitatile privind platile alocatiilor de stat pentru copii revin Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) . Stabilirea platii alocatiei se face in baza unei cereri in numele copilului si a documentelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept: copiile dupa cartile de identitate ale parintilor si copiile dupa actul de identitate al copilului.In cazurile tutorelui, curatorului sau al persoanelor carora le-au fost dati in grija minori in vederea adoptiei sau spre plasament, la borderou trebuie adaugate procure de la Autoritatea Tutelara si de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, care sa dovedeasca calitatea de reprezentant legal al copilului. De asemenea, parintii plecati in strainatate reprezinta un segment aparte. Acestia au obligatia de a mandata prin declaratii pe proprie raspundere persoanele care le vor reprezenta copiii

Situatia este intolerabila, este grava, iar aceste abuzuri si ilegalitati, atata timp cat nu este denuntata de Guvern sau de celelalte autoritati care trebuie sa vegheze la respectarea drepturilor consumatorilor romani[ ANPC, BNR] pot fi rezolvat doar prin demararea unui Proces al Alocatiilor, prin care aceste comisioane abuzive percepute si incasate luna de luna de la copii romani, sa fie aduse in Justitie, iar judecatorii sa dea un verdict prin care sa decida ca aceste practici sunt ilegale si ca banca nu poate sa perceapa conform Legii 61/1993 [ pe care o puteti citi mai jos ] mai mult de 0,1 % comision.
Fac un apel pe aceasta cale la parintii care doresc sa dea in judecata banca unde au deschis contul bancar de incasare a alocatiei si Guvernul, sa imi trimita mesajele lor prin e-mail , la care sa ataseze extrasul de cont din care sa se vada comisioanele oprite de banca, ca dovada a actiunii in Justitie; Ei au dreptul sa li se recunoasca si respecte drepturile, iar Justitia trebuie sa oblige bancile sa scoata mana din buzunarul copiilor romani, fiind imoral sa incaseze 10 % din alocatia de bataie de joc de 40 de ron, Justitia trebuie sa oblige bancile sa le restituie romanilor banii opriti in toti anii din urma cu titlu de comision nejustificat, sa declare practica bancilor ca ilegala, si chiar sa le acorde daune morale si materiale acestora .
Pentru sugestii sau comentarii legate de acest material va invit sa imi scrieti la adresa iulian.urban@gmail.com

Legea Nr 61 din 22 septembrie 1993 privind alocatia de stat pentru copiiinapoi

ART. 1
(1) Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a statului acordata tuturor copiilor, fara discriminare.
(2) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani.
(3) In situatia tinerilor care au implinit varsta de 18 ani si care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, alocatia de stat pentru copii se acorda pana la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevazuti la alin. (3) care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical.
ART. 2
Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti, in conditiile legii, in Romania, daca locuiesc impreuna cu parintii.
ART. 3
(1) Cuantumul alocatiei de stat pentru copii este de 24 lei (RON)*) lunar si se indexeaza in conditiile legii.
(2) Titular al dreptului de alocatie de stat pentru copii este copilul.

------------------------------------------------------------------------------------------
*) Cuantumul alocatiei de stat pentru copii a fost stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1767/2005.
Dispozitii referitoare la cuantumul alocatiei de stat pentru copii sunt cuprinse si in art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005. Reproducem mai jos prevederile acestui articol.

ART. 4
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul alocatiei de stat pentru copii prevazute de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, este urmatorul:
a) 200 lei (RON) lunar, in situatia copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap;
b) cel acordat conform art. 3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993, republicata, in situatia copiilor in varsta de peste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap.

(2) Indemnizatia sau stimulentul prevazute la art. 2, respectiv la art. 3 alin. (2) din prezenta ordonanta de urgenta, se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii prevazuta la alin. (1) lit. a)."

----------------------------------------------------------

ART. 4
(1) Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau, in caz de neintelegere, pe baza deciziei autoritatii tutelare ori a hotararii judecatoresti, parintelui caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare.
(2) Alocatia de stat pentru copii se plateste si tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei, in conditiile legii.
(3) Dupa implinirea varstei de 14 ani, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face direct titularului, cu incuviintarea reprezentantului sau legal.
ART. 5
(1) Alocatia de stat pentru copii nu se plateste in lunile in care copiii titulari ai dreptului se afla mai mult de 15 zile in institutii de ocrotire ori asistenta sociala sau in institutii de invatamant, care le asigura intretinerea completa din partea statului.
(2) Lunar, serviciile de stare civila ale consiliilor locale comunale, orasenesti, municipale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti au obligatia de a comunica directiilor de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, situatia privind copiii care au decedat.
ART. 6
(1) Stabilirea dreptului la alocatie de stat pentru copii se face pe baza cererii si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept.
(2) Cererea se face in numele copilului de catre persoanele prevazute la art. 4 alin. (1) si (2) din prezenta lege.
(3) Dupa implinirea varstei de 14 ani, cererea se poate face si de catre copil, cu incuviintarea reprezentantului sau legal.
(4) Plata alocatiei de stat pentru copii se face incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul.
(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
(6) Plata alocatiei de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.
ART. 7
(1) Persoanele carora li se face plata alocatiei de stat pentru copii sunt obligate sa comunice imprejurarile care au determinat incetarea conditiilor de acordare, in termen de 15 zile de la aparitia acestora.
(2) Sumele platite necuvenit cu titlu de alocatie de stat pentru copii se recupereaza pe baza deciziei emise de persoana juridica care a efectuat plata alocatiei de stat pentru copii sau prin angajamentul de plata scris al persoanei care le-a incasat in mod necuvenit.
(3) Decizia prin care se recupereaza sumele incasate necuvenit se comunica celui obligat la plata in termen de 15 zile de la emitere.
(4) Decizia de recuperare si angajamentul de plata constituie titlu executoriu de la data comunicarii, respectiv de la data semnarii.
ART. 8
Alocatia de stat pentru copii nu este impozabila si nu poate fi urmarita silit decat in vederea recuperarii sumelor platite necuvenit cu acest titlu.
ART. 9
Contestatiile formulate impotriva modului de stabilire si de plata a alocatiei de stat pentru copii se solutioneaza potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990*).
------------
*) Legea contenciosului administrativ nr. 29/1990 a fost abrogata. A se vedea Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.

ART. 10
(1) Pentru copiii prescolari, precum si pentru cei de varsta scolara care nu urmeaza o forma de invatamant organizata in conditiile legii, plata alocatiei de stat se efectueaza de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prin directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(2) Plata alocatiei de stat pentru copiii in varsta de peste 7 ani, care urmeaza o forma de invatamant organizata in conditiile legii, se efectueaza de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin unitatile scolare.
(3) Pentru copiii cu handicap plata alocatiei de stat se efectueaza de catre directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, din fondurile cu aceasta destinatie alocate de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap.
(4) Copiii de varsta scolara care sunt inscrisi in unitati scolare din subordinea altor organe ale administratiei publice, inclusiv militare, beneficiaza de alocatie de stat prin ministerele si celelalte organe ale administratiei publice centrale de specialitate care au in subordine/coordonare aceste unitati scolare.
(5) Fondurile pentru plata alocatiei de stat pentru copii, precum si pentru cheltuielile cu transmiterea drepturilor se asigura de la bugetul de stat, prin bugetele institutiilor prevazute la alin. (1) - (4).
ART. 10^1
(1) Plata alocatiei de stat pentru copii prevazuta la art. 10 alin. (1) se realizeaza prin mandat postal, cont curent personal sau cont de card.
(2) In cazul achitarii drepturilor de alocatie de stat in cont curent personal sau in cont de card, directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, efectueaza plata prin unitatile bancare pe baza de borderou, cu plata unui comision bancar.
(3) Comisionul bancar prevazut la alin. (2) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate si va fi stabilit, prin negociere, la nivel teritorial intre directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti si unitatile bancare.
ART. 11
(1) Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei*).
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga art. 1 - 17, art. 28 - 30 si anexa din Decretul nr. 410/1985**) privind alocatia de stat si indemnizatia pentru copii, ajutoarele ce se acorda mamelor cu mai multi copii si sotiilor de militari in termen, precum si indemnizatia de nastere, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte dispozitii contrare.

Foto : storage0.dms.mpinteractiv.ro
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa: iulian.urban@gmail.com

Redirectioneaza 2% pentru Asociatia www.asistentapentruconsumatori.ro


Afisari: 8278

11 Comentarii pana acum»

 1. Urban Viorel » Alocatiile copiilor din Romania sunt jumulite ilegal de valul de comisioane percepute de bancile comerciale ; Procesul alocatiilor said

  am July 9 2008 @ 2:21 pm

  […] http://www.urbaniulian.ro/2008/07/09/alocatiile-copiilor-din-romania-sunt-jumulite-ilegal-de-valul-d… Afisari: 0 « Cine Controleaza Subiectele Din Mass Media – urbaNNews […]

 2. Ana said

  am July 9 2008 @ 4:06 pm

  Este peste puterea noastra de imaginatie ceea ce se intampla cu alocatiile pentru copii.
  Din pacate nu este singura marsavie(cred ca o pot numi asa )a bancilor. Din punctul meu de vedere bancile sunt camatari cu acte in regula , poate chiar mai rau, iar statul complice pentru ca tolereaza.
  Cred ca ar trebui sa se faca o presiune mult mai mare in mass media vizavi de acest subiect;si poate la presiunea opiniei publice se vor lua si masuri fata de politicile si sistemul bancar din Romania.
  Inchei prin a va spune ca speranta moare ultima!
  Sa auzim de bine.

 3. maluselu catalina said

  am July 9 2008 @ 4:21 pm

  Este strigator la cer ce se intimpla in tara unde vrem ,nu vrem ,traim.Bancile au ajuns sa se bucure precum vulturii de stirvuri, chiar si de aceia care nu se pot apara: copilasii nostri.Oameni buni si cinstiti din Romania, avem si noi un Dumnezeu deasupra noastra a tuturor, care vede si rasplateste nedreptatea prin mijloace pe care acum le si vedem.
  Societatea civila ,prin mijlocitorii ei care se ridica si ne fac dreptate, a luat in sfirsit atitudinea corespunzatoare in fata abuzurilor pe care le supotam noi, cetatenii acetei tari.VA MULTUMESC CA EXISTATI SI LUATI MASURI IMPOTRIVA ACESTOR AGRESORI!
  VA UREZ MULT SUCCES ! AVETI TOATA STIMA SI CONSIDERATIA MEA DE CETATEAN SI PARINTE.

 4. gica taticul umilit said

  am July 9 2008 @ 5:45 pm

  Eu sunt de acord sa-i dam in judecata si il sustin pe domnul Marcel
  Propun sa facem un blog sau forum si toti cei care vor sa participe la acest proces sa se inscrie . Cum cei care au depus la CEC pentru Dacia banii inainte de 1989 s-au judecat pana au primit chiar si o promisiune eu zic sa strangem fortele si sa facem un mega proces in care sa cerem daune pentru intarzierea platii alocatiei de 10 ori suma cuvenita.

  Hai fratilor sa nu ne mai lasam umiliti de functionarimea care creste ca iarba dupa ploaie.

  Iar daca nu reusim in acest fel, va spun eu cum vom face.

  La 15 septyembrie cand presedintele sau primul ministru vor merge la deschiderea anului scolar vom mobiliza toata pustimea sa intre in greva si sa boicoteze inceperea anului scolar.
  Nu vor mai merge la scoala pana nu li se vor da la zi alocatiile cuvenite.
  De ce salariatii sa aiba acest drept si prin greva sa li se dea ce vor si copii lor nu . Le vom demonstra ca noua generatie nu va mai inghiti mitocania la nesfarsit.

 5. Gani Maria Volonte said

  am July 13 2008 @ 6:23 pm

  Alocatia copiilor este un drept universal.Nimeni nu are dreptul sa o reduca in vreun fel cu nici un fel de comisioane.Aceasta alocatie trebuie sa ajunga integral la copil, lunar, conform Conventiei cu privire la drepturile copilului.
  Dar nu o stiti pe ultima si cea mai incredibila de pina acum.
  S-a dat nu de mult o lege,o sa aflu exact si va scriu,pentru copii institutionalizati, nu se mai primeste alocatia lunar.Cei care ocrotesc copii cunt obligati sa deschida conturi bancare si sa le transmita in scris Directie generale de asistenta sociala si protectia copilului.Alocatia este stocata in banci pina cind copilul inmplineste o virsta ,nu stiu sa spun exact ce virsta.Un abuz mai mare al statului asupra copiilor institutionalizati nu am vazut pina acum.Acesti copii nefiind aparati de nimeni, nici nu pot protesta.Copii care locuiesc in institutii de stat nici macar nu primesc alocatia de stat, care asa cum spuneam este un drept universal.Cei la care ma refeream eu, cu noua lege, sunt copii din centre private,copii care se afla la asistenti maternali sau la rude, cu masuri de ocortire.
  Si nu uitati ca Romania a semnat in 1990 imediat dupa revolutie Conventia cu privire DREPTURILE COPILULUI.
  Cum sunt aceste drepturi aparate de stat nici nu are sens sa mai comentam.
  Oricum cred ca ca trebuie dat in judecata statul pentru aceste abuzuri incalificabile.
  Dupa ce cunatumul acestor alocatii este o rusine,incerci cu orice pret sa ciuntezi si din putinul acesta sau sa stochezi banii copiilor pe termen lung in banci. Ar trebui facuta o ancheta si vazut cine ordona astfel de legi si care sunt bancile agreate pentru deschiderea acestor conturi.
  Un fir rosu trebuie sa existe si oamenii ar trebui sa cunoasca aceste lucruri.
  Numai asa vezi cita valorizare acorda statul copiilor si familiilor.Este o rusine si o bataie de joc!
  o sa revin cu informatii exacte asupra legii cu pricina.

 6. cristina said

  am July 31 2008 @ 1:01 pm

  AS DORI O INFORMATIE SI NU STIU CINE AR PUTEA SA IMI RASPUNDA
  SUNTEM PARINTI CARE LUCRAM IN STRAINATATE CU ACTE IN REGULA SI COPILUL E IN ROMANIA AM AUZIT CA EXISTA O LEGE PRIN CARE COPIII POT BENEFICIA DE O ALOCATIE MAI MARE IN TARA CUI TREBUIE SA MA ADRESEZ SI CE TREBUIE SA FAC

 7. Iulian Urban said

  am July 31 2008 @ 3:11 pm

  Raspuns pentru Cristina

  Copiii românilor care muncesc legal în state UE pot primi cuantumul aloca?iei de stat care se acord? în ?ara unde lucreaz? p?rin?ii, îns? num?rul solicit?rilor f?cute de români este deocamdat? redus, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Theodora Bertzi, secretar de stat în Ministerul Muncii.

  Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei ?i Egalit??ii de ?anse (MMFES) Theodora Bertzi a precizat c?, potrivit Regulamentului european 1408, copiii români care au p?rin?ii pleca?i la munc? în str?in?tate pot beneficia de aloca?ie de stat mai mare decât cea oferit? în România, cu condi?ia ca cet??enii români s? lucreze legal în ?ara respectiv?.

  Potrivit documentului european, dac? valoarea aloca?iei în statul în care muncesc unul sau ambii p?rin?i este mai mare decât în ?ara de origine, copilul poate primi aloca?ia mai mare.

  “Spre exemplu, dac? p?rintele lucreaz? în Spania ?i copilul locuie?te în România, aloca?ia se transmite în România. Altfel spus, dac? aloca?ia din Spania este mai mare decât în România, statul respectiv pl?te?te un complement diferen?ial. Copilul ia aloca?ia prev?zut? de legisla?ia din România ?i prime?te diferen?a din Spania”, a declarat Theodora Bertzi.

  În situa?ia în care p?rin?ii lucreaz? în ??ri diferite, iar copilul r?mâne în România, ace?tia pot alege aloca?ia cea mai mare care se acord? în cele trei state.

  “Regula de baz? este c? presta?ia se acord? de c?tre statul în care p?rintele î?i desf??oar? activitatea. Indiferent de statul membru de re?edin?? al cet??eanului migrant ?i al familiei sale, dreptul e acordat de statul în care î?i desf??oar? activitatea. Dac? copiii se mut? cu p?rin?ii într-un alt stat membru, se suspend? plata aloca?iei de stat pentru copii din România, urmând ca ea s? fie pl?tit? de statul în care s-au mutat”, a explicat secretarul de stat.

  Potrivit datelor înregistrate de MMFES, de la 1 ianuarie 2007 au fost suspendate drepturile pentru presta?ii familiale în 1.200 de cazuri, 1.000 dintre acestea fiind aloca?ii de stat pentru copii ?i 200 indemniza?ii de cre?tere a copilului.

  Presta?iile familiale din România care intr? sub inciden?a Regulamentului 1408 sunt: aloca?ia de stat pentru copii, acordat? în baza Legii nr. 61/1993, republicat?, cu modific?rile ?i complet?rile ulterioare, indemniza?ia pentru cre?terea copilului ?i stimulentul lunar, acordat? în baza OUG nr. 148/2005 ?i indemniza?iile speciale pentru cre?terea copilului cu handicap.

  Cele mai multe formulare europene completate de România, în baza c?rora se export? presta?iile familiale, au fost trimise în Italia (180), Spania (120) ?i Germania (aproximativ 40). Cele mai multe solicit?ri de exportare a aloca?iilor de stat au fost în jude?ele Mure? (360), Satu Mare ?i Suceava (aproximativ 230 fiecare), Bra?ov (220) ?i Constan?a (170). La polul opus se afl? jude?ele Ialomi?a, Ilfov ?i C?l?ra?i.

  De asemenea, au mai fost completate aproximativ 3.500 de formulare europene la solicitarea unui stat membru, iar num?rul formularelor ini?iate de institu?iile competente din România ?i adresate institu?iilor din alte state membre este de aproximativ 450.

  Cele mai multe formulare europene trimise în România de la 1 ianuarie 2007 sunt din Italia (964), Ungaria (796) ?i Germania (558).

  Secretarul de stat a precizat c? Regulamentul 1408 se aplic? tuturor statelor membre, dar ?i în Norvegia, Liechtenstein, Islanda (adic? ??rile Zonei Economice Europene) ?i în Elve?ia.

  Beneficiaz? de prevederile Regulamentului european salaria?ii ?i lucr?torii independen?i care au re?edin?a într-un stat membru al Uniunii Europene, care desf??oar? o activitate salarial? sau independent? într-un stat membru ?i care î?i exercit? dreptul la libera circula?ie în interiorul UE, persoanele aflate în ?omaj ca urmare a unei activit??i salariale sau independente desf??urate într-un stat membru ?i titularii de pensie care au copii în între?inere.

  Persoanele care doresc s? solicite plata aloca?iei de stat sau a oric?rei presta?ii sociale dintr-un alt stat, trebuie s? se adreseze institu?iilor competente din statul în care lucreaz?. Dup? completarea formularelor europene, dosarul este trimis în România pentru confirmarea unor date referitoare la domiciliu, stare civil? sau num?r de copii, dup? care este retrimis în statul în care este angajat solicitantul.

  Theodora Bertzi a declarat c? solicitarea poate fi f?cut? ?i în România. P?rintele r?mas cu copilul trebuie s? se adreseze Direc?iei Jude?ene de Munc? ?i Protec?ie Social?, abilitat?, pân? la înfiin?area Agen?iei Na?ionale pentru Presta?ii Sociale, s? se ocupe de aceste solicit?ri.

  “Important este s? încuraj?m p?rin?ii s? se duc? s? lucreze legal, pentru c? în acest fel au drepturi atât copiii lor, cât ?i ei”, a mai spus secretarul de stat.

 8. maria emilia said

  am September 25 2008 @ 9:06 am

  ma intereseaza si stiu in cazul in care totii membrii familiei impreuna cu copilul sunt plecati din tara si muncesc legal in strainatate,copilul mai are dreptul la alocatiia din romania ,aceste fiind si el in strainatare impreuna cu parintrii.

 9. simona said

  am November 25 2008 @ 8:27 pm

  Va felicit pentru informatiile postate!
  Tocmai am dorit sa-mi transfer alocatia pe card, pentru a-mi optimiza timpul. Informatiile gasite aici mi-au fost de un real ajutor.
  Succes1

 10. marinescu marin said

  am April 12 2010 @ 3:24 am

  In atentia domnului Iulian.
  Ma numesc Marinescu Marin si sant din Alba Iulia,tatal unui baietel de 4,8 ani. In data de 09-apr-2010 am trimis-o pe sotia mea la BancPost pentru a verifica Contul curent de Alocatii Prescolari si sa ia un extras de cont, accesta fiind deschis la Sucursala Banc Post,Alba Iulia,in 26-aug-2005 iar prima Alimentare cont alocatii a fost pe 10-oct-2005 in coantum de 23 ron. La ghiseul banci dupa ce sa primit acel extras de cont al baietelului me, sotia mea era sa faca stopcardiac cand sa uitat la Sold Final Disponibil unde era trecuta suma de 94.00 ron. Reamintesc ca aceeasta suma finala de 94.00 ron. este perioada din 10-oct-2005 pana in prezent 09-apr-2010, mentionez ca noi nu am facut nici un fel de tranzactii referitor la acest cont al copilului nostru expre ca ne-am gandit sa aibe niste bani ai lui pe cand va creste mai mare. Analizand datele de pe extrasul de cont totul a fost ok. pana la data de 01-nov-2005 cand au inceput sa bage mana in buzunarul copilului nostru si sa-i ia 3.50 ron. in fiecare luna ca reprezentand Comision adm. cont cu activitate pana in 01-feb-2007. In luna februarie 2007 contul inceteaza a mai fii alimentat cu alocatia de stat,iar incepand cu 01-mar-2007 banca ia sub forma de Comision adm. cont fara activitate suma de 5.00 ron. Re alimentarea contului cu Alocatia de stat incepe din nou cu 10-oct-2007 pana in 09-nov-2007 dupa care inceteaza definitiv a mai fie alimentat iar in plus au marit comisionul de adm. cont fara activitate la 10.00 ron pe luna.Comision care lau furat din buzunarul baietelului nostru timp de 28 de luni pana astazi apr.2010 . Nu stim dece banca baga mana in buzunarul unui copil si de ce din 2007 si pana astazi apr.2010 nu mai primeste alocatia de stat. Va multumesc mult daca mati putea ajuta cu vre un indiciu,cu respect Marinescu Marin.

 11. iordanescu petre said

  am September 28 2012 @ 6:12 am

  din 2009 nu am mai primit alocatia unui copil ,nu am sesizat la timp pentru ca s a creat o comfuzie ,de obicei venea pe adresa parintilor sotiei ,ei credeau ca mi vine pe adresa mea ,eu credeam invers deoarece s a produs un divort, relatia cu parinti sa racit si nu am mai comunicat intens,intre timp am aflat ca nu s a mai primit alocatia din 2009.am fost sa ma interesez si m i sa spus ca nu mai pot face nimic deoarece nu se mai poate recupera alocatia din urma,banuiam ca acest drept pentru cresterea copiilor este acordat de stat si neconditionat,am fost dezamagit de autoritati si am primit un raspuns verbal f indoielnic,poate sa ma indrume cineva ?

Comment RSS · TrackBack URI

Lasa un comentariu

Nume: (Obligatoriu)

eMail: (Obligatoriu)

Site:

Comentariu: